To NEJlepší ze slovinského pobřeží – parádní pláže, výlety v okolí i aktivní vyžití

Toužíte po pestré dovolené s bohatým vyžitím a příležitostmi k odpočinku? Sbalte si plavky i pohorky a vypravte se za dobrodružstvím ke slovinskému pobřeží. Čekají vás tu parádní pláže, prvotřídní turistická letoviska a překrásná příroda.
To NEJlepší ze slovinského pobřeží – parádní pláže, výlety v okolí i aktivní vyžití

Slovinské pobřeží vás zve na své písečné i oblázkové pláže, které vybízejí k bezstarostným letním radovánkám. Abyste si z dovolené odvezli nezapomenutelné zážitky, zpestřete si koupání v moři návštěvou historických měst a svěží přírody v okolí.

Nejlepší slovinské pláže – relax u vody s bohatým vyžitím

Slovinské pobřeží může svou délkou jen těžko konkurovat sousednímu Chorvatsku, ani zde však není nouze o krásné pláže, které jsou příležitostí k báječným vodním radovánkám. Vhod vám přijde i blízké turistické zázemí v malebných přímořských letoviscích, kam si kdykoliv můžete skočit na něco dobrého k jídlu.

A kde se ve Slovinsku vykoupat? Zdaleka nejznámější pláží, která se stala symbolem slovinského moře, je Měsíční záliv. Tato oblázková pláž se rozkládá u průzračné vody pod největším útesem na Jadranu. Pokud patříte mezi milovníky přírodního koupání, je pro vás Měsíční záliv jako stvořený. Vstup na pláž je totiž náročnější, a tak navzdory své popularitě není zátoka zavalena turisty. Nečekejte tu ani žádné kiosky a bary, jen klidné šumění vln a vůni borovic.

Upřednostňujete pláže poblíž turistického zázemí s občerstvením, toaletami a půjčovnou vybavení? Pak se vydejte do populárních přímořských letovisek, jako je Piran, Izola nebo Portorož. Ve slovinských přístavních městech objevíte parádní pláže v obležení barů a restaurací. Pokud se chcete vyhnout davům, vyzkoušejte méně proslulé, ale o nic méně pěkné pláže v Ankaranu nebo Koperu.

Jaké další pláže ve Slovinsku navštívit?

  • Rt Seča
  • Žusterna
  • Debeli rtič
  • Svetilnik
  • Bele Skale
  • Simonov zaliv

Nádherná příroda v okolí – procházky s výhledem na moře

Slovinsko je proslulé nádhernou přírodou. Výjimkou není ani přímořská oblast, která splní touhy všech vášnivých dobrodruhů. Pokud patříte mezi ty, kteří nevydrží celé dny lenošit na slunci, vydejte se za turistikou do přírodních rezervací a kochejte se výhledem na širé moře. Procházejte se po útesech, pozorujte vodní ptactvo nebo vyšplhejte na hory, odkud dohlédnete až do dalekých Benátek.

Milovníci přírody by neměli vynechat výlet do přírodní rezervace Strunjan, která se rozprostírá na bílých útesech mezi Izolou a Piranem. Na klidné procházce budete obdivovat mořské scenérie a pláž Měsíční záliv, nad kterou se vypíná 80metrový bílý útes. Stejně dechberoucí podívaná vás čeká také u Strunjanského kříže.

Další zajímavou přírodní památku objevíte nedaleko městečka Koper. Škocjanská zátoka je mokřadní rezervace s nevšedním rázem krajiny, ve které se daří vodním ptákům i dalším živočichům. Místní faunu můžete pozorovat z dřevěných vyhlídek. Skrze jedinečný kout přírody vede dvoukilometrový značený okruh, a tak jde o ideální výletní cíl na zpestření dlouhého odpoledne u vody.

Netradiční zážitky si odvezete z přírodní rezervace Sečoveljske soline, kde se dříve těžila sůl. Dnes si tu prohlédnete staré domky, rozsáhlé soliny a vodní ptáky, kteří vám budou poklidně poletovat nad hlavami.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Romantická turistická letoviska – starobylá architektura a středomořská kuchyně

Slovinské pobřeží lemují historická města, ve kterých se koncentruje turistický ruch. Nasajete v nich romantickou atmosféru, objevíte starobylé památky a ochutnáte středomořskou kuchyni. Vyrazit sem můžete i za pamětihodnostmi, které si nejvíce užijete s pořádnou dávkou zmrzliny v ruce.

Kouzelný Piran – slovinské Benátky

Piran patří mezi nejkrásnější místa na březích Jadranu, někdy se mu dokonce přezdívá slovinské Benátky. Zatoulejte se tu do spletitých úzkých uliček s typickou přímořskou atmosférou, objevte historické centrum nebo se projděte promenádě u pláže.

Nezapomenutelný výhled na perlu slovinského pobřeží se vám naskytne ze zvonice u kostela sv. Jiří, která byla postavena podle benátského vzoru. Kochat se širým mořem a osobitým kouzlem Piraně můžete také z městských hradeb na kopci nad městem.

Malebný Koper – největší přístav

Městečko Koper je největším přístavem v zemi. Díky zajímavé architektuře si uchovává autentickou atmosféru, kterou si hned po příjezdu zamilujete. V malebných uličkách ukrývá mnoho zajímavých památek, z nichž nejvýraznější je Prétorský palác na náměstí Titov trg. Na koperské pláži si zase užijete parádní koupání se skvělými gastro podniky na dosah ruky.

Odpočinková Izola – ráj vodních radovánek

Izola je klidným přímořským městečkem, které se dříve krčilo na malém ostrůvku. Starobylé nepravidelné domečky vás okouzlí stejně jako bohatá zeleň, která je pro město typická. Pokud toužíte po bezstarostné dovolené u moře, je pro vás Izola tou nejlepší volbou. Vykoupejte se na vyhlášené pláži Svetilnik nebo se vypravte na nedaleký Měsíční záliv. Izola je ideální destinací pro rodiny s dětmi, které si vyhrají na oblíbené písečné pláži San Simon s klouzačkou a dětským hřištěm.

Luxusní Portorož – moderní letovisko

Výstřední letovisko Portorož vábí na bujarý noční život, kasina a moderní hotely. Klidnou dovolenou tu nečekejte, žije to tu totiž dnem i nocí. Největším lákadlem Portorože je písečná pláž, u které se projdete po dřevěných molech s výhledem na pláž a vilky v pozadí. K dispozici vám bude i půjčovnu lehátek a slunečníků, a tak bude o vaše pohodlí maximálně postaráno.

Těšit se sem můžete i na bohaté vyžití. Zavítejte také na rybí farmu, kde při troše štěstí zahlédnete i skotačící delfíny. Dokonalý odpočinek na vás čeká v bazénu s vyhřívanou mořskou vodou ve Water Park Laguna Bernardin.

Nekonečně sportovního vyžití – aktivní odpočinek se vším všudy

Nejen milovníkům relaxu se bude u slovinského moře líbit. Na své si přijdou i nadšení sportovci, kteří se sem mohou těšit na aktivní dovolenou plnou zážitků. Pobřeží skýtá mnoho zajímavých míst, které stojí za to objevit, ať už pěšky nebo na kole. Lákavé jsou také místní vodní sporty nebo příležitosti ke sportovnímu lezení v přírodě.

Cyklisté budou nadšení z 37kilometrové cyklostezky Porečanka (Parenzana), která vede z Poreče do italského městečka Terst. Během cesty se vám naskytne nespočet důvodů, proč seskočit z kola. Potkáte svěží přírodní rezervace, památky v centru města Koper nebo příjemné pláže v Izole. Nejde však samozřejmě o jedinou místní cyklostezku, tak se nebojte šlápnout do pedálů a objevovat malebnou krajinu trochu jiným způsobem.

Jadran je rájem vodních sportů, které vám vlijí adrenalin do žil. Pohrajte si s větrem při windsurfingu, prozkoumejte mořské dno na kurzu potápění nebo se vypravte do dalekých vod na plachetnici. Pokud vyhledáváte spíše klidnou zábavu, půjčte si v některém z turistických letovisek paddleboard a vydejte se na výlet po hladině.

Nouze tu není ani o atraktivní příležitosti k turistice. Vyrazte do přírody na kratší procházky nebo otestujte svou fyzičku na dlouhých trecích. Jeden z nejpopulárnějších vede z Mariboru přes Alpy až do přímořského Ankaranu. Pobřeží je také oblíbeným cílem horolezců, kteří míří ke skalním stěnám v Karst Edge nad Koperem. Čeká tu na ně spousta tras různých obtížností, které umožňují sladit aktivní dovolenou s odpočinkem u vody.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a prožijte letní dovolenou svých snů.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet