Neumíte si dovolenou představit bez ochutnávání specialit místní kuchyně? Pak se vám ve Slovinsku bude rozhodně líbit! Těšit se můžete na výborné zákusky, tradiční pokrmy z čerstvých surovin i farmářské produkty z hor.
Oslaďte si dovolenou slovinskými dezerty
Dopřejte si během své aktivní dovolené také chvilku pohody u kávy s některým z tradičních slovinských dezertů. Nejznámějším zákuskem je bezpochyby nadýchaná kremšnita (Kremna rezina). Tento dortík z listového těsta s nadýchaným vanilkovým krémem je spjatý s jezerem Bled. Kremšnitu vyzkoušejte v jedné z restaurací či kaváren u vody – s výhledem na jezero a hory v pozadí totiž chutná zdaleka nejlépe.
Další oblíbený dezert Prekmurska gibanica pochází z oblasti Prekmurja, odkud se rozšířil do celé země. Tvoří ho vrstvy listového těsta proložené na střídačku náplněmi z máku, vlašských ořechů, jablek a tvarohu. Jedno jediné sousto tak přináší celou paletu chutí i textur.
Tradičním slovinským zákuskem je také Potica. Ta trochu připomíná českou bábovku, připravuje se ovšem jiným způsobem. Z kynutého těsta se uválí rolka, která se nejčastěji plní nádivkou z vlašských ořechů. Narazit ale můžete i na další typy náplní – Slovinci jich údajně znají přes sedmdesát. Po upečení se ořechová rolka krájí na tenké plátky a podává se při svátečních příležitostech.
Vyberte si ubytování ve Slovinsku a dopřávejte si tradiční slovinské pochoutky každý den.
Načerpejte síly z vydatné slovinské kuchyně
Hory vyšťaví i ty nejzdatnější výletníky, a tak je po túře zapotřebí doplnit síly. Slovinská kuchyně je stejně rozmanitá jako země samotná, a tak si tu každý najde něco pro sebe. Na jídelních lístcích si brzy všimnete vlivné inspirace ze zahraničí. Z Maďarska si Slovinci propůjčili guláš, z Itálie pršut nebo pizzu, z Turecka vynikající burek, kterým se zasytíte na každém rohu, a z Chorvatska polévku jota nebo balkánské čevapčiči.
Slovinci však mají i svá národní jídla, která určitě musíte ochutnat. Vyzkoušejte třeba originální Štruklji, malé knedlíčky plněné čímkoliv, na co si vzpomenete. Připravují se se sýrem, ořechy, ovocem a na spoustu dalších způsobů. Ve sladké verzi si je můžete dopřát jako dezert, slané varianty se podávají jako příloha k masu.
Vyznavače uzenin zase potěší proslulá Kranjská klobása s předepsaným postupem výroby, díky kterému v ní najdete jen to nejkvalitnější maso. Tradiční slovinskou klobásu si vychutnáte po horské túře třeba s kari, kečupem a chlebem. Z dalších pokrmů dejte šanci také těstovinovým taštičkám Žlikrofi, kyselé polévce Štajerska kisla juha anebo chlebové placce Belokranjska pogača.
Ochutnejte slovinské i mezinárodní speciality v Lublani
Slovinci jsou na své kulinářské umění právem hrdí a budou rádi, když zachutná i vám. Pokud patříte mezi gurmány, kteří si dovolenou bez dobrého jídla neumí představit, pak vás jistě nadchne unikátní food festival Odprta kuhna (Otevřená kuchyň). V hlavním městě Lublani ho můžete navštívit každý slunný pátek od března do listopadu. Po jeho vzoru navíc podobnou akci pořádají i další tři slovinská města – Ptuj, Celje a Koper.
Nespočet stánků s lokálními i mezinárodními specialitami, příjemné posezení v lublaňských ulicích, voňavé jídlo a pohodová atmosféra – není divu, že to tento tradiční street food festival dotáhl až do prestižních žebříčků v časopisech The Guardian a National Geographic.
Kromě regionálních jídel můžete vybírat z pestré nabídky středomořských, mexických, arabských nebo asijských pokrmů či výtečných burgerů. Nezapomíná se tu ani na vegetariány či vegany.