To NEJlepší ze slovinské kuchyně: Tradiční slovinská jídla z farem i festivalů, která prostě musíte ochutnat

Lahodné dezerty, vydatné polévky, domácí mléčné výrobky nebo voňavé Štruklji –⁠ pobyt ve Slovinsku si vychutnáte doslova všemi smysly. Vyzkoušejte tradiční speciality, stavte se na food festivalech nebo načerpejte síly z produktů z farem v horách.
To NEJlepší ze slovinské kuchyně: Tradiční slovinská jídla z farem i festivalů, která prostě musíte ochutnat

Neumíte si dovolenou představit bez ochutnávání specialit místní kuchyně? Pak se vám ve Slovinsku bude rozhodně líbit! Těšit se můžete na výborné zákusky, tradiční pokrmy z čerstvých surovin i farmářské produkty z hor.

Oslaďte si dovolenou slovinskými dezerty

Dopřejte si během své aktivní dovolené také chvilku pohody u kávy s některým z tradičních slovinských dezertů. Nejznámějším zákuskem je bezpochyby nadýchaná kremšnita (Kremna rezina). Tento dortík z listového těsta s nadýchaným vanilkovým krémem je spjatý s jezerem Bled. Kremšnitu vyzkoušejte v jedné z restaurací či kaváren u vody – s výhledem na jezero a hory v pozadí totiž chutná zdaleka nejlépe.

Další oblíbený dezert Prekmurska gibanica pochází z oblasti Prekmurja, odkud se rozšířil do celé země. Tvoří ho vrstvy listového těsta proložené na střídačku náplněmi z máku, vlašských ořechů, jablek a tvarohu. Jedno jediné sousto tak přináší celou paletu chutí i textur.

Tradičním slovinským zákuskem je také Potica. Ta trochu připomíná českou bábovku, připravuje se ovšem jiným způsobem. Z kynutého těsta se uválí rolka, která se nejčastěji plní nádivkou z vlašských ořechů. Narazit ale můžete i na další typy náplní – Slovinci jich údajně znají přes sedmdesát. Po upečení se ořechová rolka krájí na tenké plátky a podává se při svátečních příležitostech.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a dopřávejte si tradiční slovinské pochoutky každý den.

Načerpejte síly z vydatné slovinské kuchyně

Hory vyšťaví i ty nejzdatnější výletníky, a tak je po túře zapotřebí doplnit síly. Slovinská kuchyně je stejně rozmanitá jako země samotná, a tak si tu každý najde něco pro sebe. Na jídelních lístcích si brzy všimnete vlivné inspirace ze zahraničí. Z Maďarska si Slovinci propůjčili guláš, z Itálie pršut nebo pizzu, z Turecka vynikající burek, kterým se zasytíte na každém rohu, a z Chorvatska polévku jota nebo balkánské čevapčiči.

Slovinci však mají i svá národní jídla, která určitě musíte ochutnat. Vyzkoušejte třeba originální Štruklji, malé knedlíčky plněné čímkoliv, na co si vzpomenete. Připravují se se sýrem, ořechy, ovocem a na spoustu dalších způsobů. Ve sladké verzi si je můžete dopřát jako dezert, slané varianty se podávají jako příloha k masu.

Vyznavače uzenin zase potěší proslulá Kranjská klobása s předepsaným postupem výroby, díky kterému v ní najdete jen to nejkvalitnější maso. Tradiční slovinskou klobásu si vychutnáte po horské túře třeba s kari, kečupem a chlebem. Z dalších pokrmů dejte šanci také těstovinovým taštičkám Žlikrofi, kyselé polévce Štajerska kisla juha anebo chlebové placce Belokranjska pogača.

Ochutnejte slovinské i mezinárodní speciality v Lublani

Slovinci jsou na své kulinářské umění právem hrdí a budou rádi, když zachutná i vám. Pokud patříte mezi gurmány, kteří si dovolenou bez dobrého jídla neumí představit, pak vás jistě nadchne unikátní food festival Odprta kuhna (Otevřená kuchyň). V hlavním městě Lublani ho můžete navštívit každý slunný pátek od března do listopadu. Po jeho vzoru navíc podobnou akci pořádají i další tři slovinská města – Ptuj, Celje a Koper.

Nespočet stánků s lokálními i mezinárodními specialitami, příjemné posezení v lublaňských ulicích, voňavé jídlo a pohodová atmosféra – není divu, že to tento tradiční street food festival dotáhl až do prestižních žebříčků v časopisech The Guardian a National Geographic.

Kromě regionálních jídel můžete vybírat z pestré nabídky středomořských, mexických, arabských nebo asijských pokrmů či výtečných burgerů. Nezapomíná se tu ani na vegetariány či vegany.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a dopřávejte si tradiční slovinské pochoutky každý den.

Poznejte autentickou chuť Slovinska vysoko v horách

Tu pravou chuť Slovinska ovšem nepoznáte na městských festivalech ani v drahých restauracích – musíte se za ní vypravit vysoko do hor. Tam se ukrývají lokální ekofarmy a horské chaty, na kterých okusíte slovinské dobroty připravené z těch nejčerstvějších surovin. Po pořádném horském treku vás totiž nic nepotěší víc než poctivá zelňačka, klobása nebo domácí kravské mléko.

Teplou polévkou nebo ochutnávkou domácích sýrů a uzenin si zpestříte výlet na Velikou Planinu v Kamnicko-Savinjských Alpách. Pokud si ovšem myslíte, že je tento výšlap nad vaše síly, ale nechcete se připravit o občerstvení na romantických salaších, nezoufejte. Až nahoru vás vyveze pohodlná lanovka, a pak už to za dobrým jídlem budete mít jen pár kroků.

Kvalitní jídlo vás čeká také na Planině Pokljuka, dále v údolí Logarské doliny nebo třeba na vyhlášené farmě Pri Kovačniku nedaleko Mariboru, která láká na výtečnou gastronomii. V malých farmách a horských chatách, na které budete na výletech často narážet, na vás bude vždy čekat syté občerstvení. V poznávání slovinských krás pak budete moci pokračovat plni nové energie.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a dopřávejte si tradiční slovinské pochoutky každý den.

Vychutnejte si jídlo i atmosféru na food festivalech v celé zemi

V každodenním životě Slovinců hraje jídlo opravdu důležitou roli, a tak se v zemi po celý rok konají skvělé food festivaly. Když se k tomu přidá i znamenité regionální víno a pohodová atmosféra, je o nezapomenutelný zážitek postaráno. Zpříjemněte si dovolenou návštěvou některé z gastronomických událostí, který roztančí vaše chuťové buňky.

Festivaly se konají ve všech koutech Slovinska, a tak nebudete o dobré jídlo ochuzeni, ať už se vydáte jakýmkoliv směrem. Oblíbenou akcí je Týden Restaurací, který se koná dvakrát do roka, a to na jaře a na podzim. Tato událost vám přinese jedinečnou příležitost užít si prvotřídní pokrmy za dostupné ceny.

Pro milovníky sladkostí je jako stvořený proslulý festival Chocoljana v Lublani. Proniknou tu do tajů výroby čokolády a ochutnají tuto kakaovou pochoutku v nejrůznějších odstínech a podobách. Z dalších festivalů stojí za zmínku také srpnový Štrukljifest, který je oslavou tradičních slovinských plněných knedlíčků. V hornickém městečku Idrija můžete v srpnu zavítat zase na Žlikrofi Festival věnovaný plněným bramborovým taštičkám. Další akcí, kterou si nesmíte nechat ujít, je Street food market v Mariboru.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a dopřávejte si tradiční slovinské pochoutky každý den.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet