Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 nejkrásnějších zoologických a botanických zahrad

Slovenské zoologické a botanické zahrady jsou skutečně výjimečné. V jedné se podařilo odchovat jedinečné mládě rysa, v jiné můžete krmit jinak divoké šelmy přímo z dlaně a v další uvidíte sekvojovec vysoký až 35 m. Které to jsou?
Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 nejkrásnějších zoologických a botanických zahrad

Zpestřete si dovolenou na Slovensku návštěvou tamních zoologických zahrad. Každá ze slovenských zoo je jedinečná, ovšem ve všech si užije parádní den celá rodina.

Zoo Bojnice

1. Národní zoo Bojnice

Slovenskou nejnavštěvovanější zoo rozhodně neobejdete během jednoho dne, rozprostírá se na 41 ha přímo pod pohádkovým Bojnickým zámkem. Poprvé otevřela hostům své brány v roce 1955, čímž se stala nejstarší zoologickou zahradou na Slovensku . Dnes si v ní můžete prohlédnout největší sbírku zvířat na Slovensku, v mírně svažitém a zalesněném prostředí zde žije 430 druhů živočichů, což představuje dohromady 3 500 exemplářů. Prohlédnete si zde například vzácné antilopy bongo či slona afrického, zastavte se u výběhu s klokanem svižným, tukanem žlutohrdlým či lorim fialovolícím, které v žádné jiné zoo na Slovensku ani v Čechách nenajdete. Cesta přes zoo vás zavede do pavilonu opic, k akváriím plných vzácných ryb a teráriím. Se svými dětmi navštivte dětskou část zoo, kde se mohou pobavit ve dvoře se 4 domky, architekturou připomínající tradiční čičmanské, liptovské či važecké domky. Lákavou atrakcí je sedmimetrová vyhlídková věž se skluzavkou, kterou se děti mohou spustit dolů přímo do výběhu s krotkými domácími zvířátky.

Kromě tradičního vstupu a známého komentovaného krmení se můžete zúčastnit také speciálního přehlídkového okruhu, během kterého si sami vyzkoušíte práci v zoo. Staňte se tak na jeden den ošetřovatelem, zahradnékem či kuchařem v zoo.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 8 €, dítě do 15 let 4 €. Děti do 4 let mají vstup zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, odkud to budete mít k nejkrásnějším zoologickým a botanickým zahradám na Slovensku skutečně blízko.


Zoo Bratislava

2. Zoologická zahrada Bratislava

K jedním z největších lákadel hlavního města Slovenska patří i zoologická zahrada s více než 1 000 živočichy. Nádherná Bratislavská zoo se rozprostírá v nezvykle tichém prostředí Mlýnské doliny, kde si vzácní živočichové užívají stín listnatého lesa i zurčení potůčku. Během prohlídky vstupte do pavilonu opic či šelem, zavítejte k výběhu s nosorožcem tuponosým a leopardem cejlonským, a k největším lákadlům patří panda červená či bílý tygr. Ze živočichů však nejvíce pozornosti přitahuje symbol Bratislavské zoo - rys ostrovid. Jeho mládě se podařilo odchovat jen v málo zoologických zahradách a Bratislavská patří mezi ně.

Součástí zoo v Bratislavě je také první Dinopark na Slovensku. Procházka mezi pohyblivými maketami prehistorických dinosaurů v životní velikosti nadchne děti i dospělé. Výlet završte zábavou na paleontologickém hřišti či v 3D kině.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 - 18:00 hodin

Vstupné:

  • Výše vstupného se liší podle sezóny a zvoleného okruhu, dospělého vyjde na 5,50 - 7 €, dítě do 15 let na 4 - 5 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, odkud to budete mít k nejkrásnějším zoologickým a botanickým zahradám na Slovensku skutečně blízko.


Botanická zahrada Bratislava

3. Botanická zahrada UK Bratislava

Uprostřed ruchu hlavního města se na chvíli zastavte v hotové oáze přírodních krás. Přímo jako ráj vypadá Botanická zahrada Univerzity Komenského, která je součástí vědecko-pedagogického pracoviště univerzity. Pravidelně se zde konají různé druhy výstav a naučných soutěží, prohlédnout si zde můžete i stálé expozice. Prohlídku doporučujeme začít ve sklenících s tropickými a subtropickými užitnými plodinami či jedinečnou australskou flórou. Navštivte také skleník s palmami, kaktusy či Viktóriový skleník zaměřený na vlhkomilné a teplomilné tropické a subtropické rostliny. Prohlídku zakončete procházkou vnějšími zahradami, kde vás okouzlí rozlehlé rozárium s až 120 druhy růží. Nechybí zde také pestré skalky jako andezitová, vápencová, žulová a další či romantická japonská zahrada.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 - 18:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 3 €, dítě 1,50 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, odkud to budete mít k nejkrásnějším zoologickým a botanickým zahradám na Slovensku skutečně blízko.


Zoo Košice

4. Zoo Košice

Pokud se chystáte navštívit zoo v Košicích, připravte se na pořádnou procházku. Svými rozměry až 288 ha se Košická zoologická zahrada řadí k těm největším v Evropě a bezkonkurenčně nese titul největší zoologické zahrady na Slovensku. Dostatek prostoru si zde užívá 142 druhů zvířat. Například orli se mohou proletět po největší voliéře na Slovensku, kde se učí létat i ptáci odchovaní v zajetí. Největším areálem ve střední Evropě se zas mohou pochlubit medvědi hnědí. Mezi nejzajímavější exponáty v zoo patří huculské koně, které byly v roce 1996 zařazeny do genofondu Slovenska. Během návštěvy Košické zoo se vydejte i po unikátní botanické naučné stezce, kterou nenajdete v žádné jiné zahradě. Doplňuje jej i Ptačí, Včelí a Geologická stezka , srovnávající pohoří Karpat a Altaje ve Střední Asii. Zajímavou procházku vedle výbězích se zvířaty vám zpříjemní i zábavné interaktivní prvky a hry. S dětmi se vydejte do DinoParku.

Košické zoologické zahradě se v roce 2002 podařil neobyčejný chovatelský úspěch. Narodili se zde medvědí paterčata, které si díky svému počtu vysloužily i zápis do Guinessovy knihy rekordů. Dodnes můžete v Košicích navštívit dva z medvědích sourozenců.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodin

Vstupné:

  • Výše vstupného se liší podle sezóny a zvoleného areálu, dospělého vyjde na 5,50 - 8 €, dítě do 15 let na 3,50 - 5 €.

Botanická zahrada Košice

5. Botanická zahrada v Košicích

Po největší zoologické zahradě se Košice pyšní i nejrozlehlejší botanickou zahradou na Slovensku. Ta patří Univerzitě P. J. Šafárika, jejíž zaměstnanci se starají celkem o 4 000 rostlinných druhů, čímž se její sbírka řadí mezi nejvýznamnější ve střední Evropě. Desítky tisíc návštěvníků sem ročně směřuje za sbírkou kaktusů a sukulentů, která je údajně nejrozsáhlejší na Slovensku i v Čechách. Obsahuje dohromady až 1 200 rostlin. Během prohlídky zavítejte i do skleníků s rozlohou až 1 742 m², kde si můžete prohlédnout vzácné orchideje, masožravé, tropické či subtropické rostliny.

Otevírací doba:

  • Skleníky jsou otevřené v čase 9:00 - 15:00 hodin celoročně, venkovní areál 9:00 - 18:00 hodin během letní sezóny.

Vstupné:

  • Dospělá osoba 3 €, dítě 2 €. Dítě do 6 let má vstup zdarma.

Zoo Spiš

6. Zoo Spišská Nová Ves

Cestou k Národnímu parku Slovenský ráj si udělejte výlet do nedaleké Zoologické zahrady ve Spišské Nové Vsi. Ačkoliv patří zdejší zoo k těm menším, mnozí návštěvníci ji pokládají za nejkrásnější na Slovensku. Vaše děti budou nadšené z pohledu na 300 zvířat, z nichž většinu znají z pohádek - čeká zde na ně majestátní lev pouštní, veselý lemur, surikaty, sova sněžná, rybka klaun očkatý a mnohé další. Všechny voliéry leží v příjemném prostředí s množstvím dřevin, což umožnilo vytvoření arboreta na území zoologické zahrady. Procházku zoo si tak ještě více vychutnáte díky příjemnému stínu z korun buků, javorů, lip či kaštanů.

Otevírací doba:

  • PO: zavřeno UT-NE: 10:00 - 18:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 4 €, dítě do 15 let 2 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, odkud to budete mít k nejkrásnějším zoologickým a botanickým zahradám na Slovensku skutečně blízko.


Zookontakt Liptov

7. Zookontakt | Liptovský Mikuláš

Skutečně neobyčejný zážitek z blízkého kontaktu s divokými šelmami i jinak plachými tvory můžete zažít v jedinečné Zookontakt na Liptově. Zahradu najdete jen 5 minut jízdy od Liptovského Mikuláše, hned vedle oblíbeného aquaparku Tatralandia. Už při vstupu se připravte na úchvatné zážitky - v doprovodu ošetřovatelů budete moci krmit přibližně 400 jedinečných zvířat, vyfotit se s nimi nebo natočit s nimi krátké video. Odvážlivci si budou moci pohladit mláďata šelem medvěda, lva, tygra, rysa a další. Nebo dáte přednost voliéře s krotkými veverkami, svišti či papoušky? V Zookontakt nechybí ani dravci, lišky polární či obyčejné a klokani z daleké Austrálie. Zastavte se také na ukázku letu dravých ptáků, vaše děti nesmí odejít bez jízdy na koni či poníkovi.

Zookontakt na Liptově je součástí trojice zážitkových parků, které je možné navštívit díky jedné společné vstupence. Vydejte se tak do motýlů zahrady, kde vás zblízka okouzlí pestrobarevná oáza květů a exotických motýlů. Park Tatrapilis se zase pyšní prohlídkou kovových miniatur nejznámějších světových staveb, které sahají do výšky až 7 m. Nevynechejte ani atrakce jako zrcadlový labyrint, vláček či jízdu na vodní střele.

Otevírací doba:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodin

Vstupné:

  • Zookontakt: Dítě do 1 roku má vstup zdarma, každá osoba nad 1 rok platí 7 €.
  • Zookontakt + Motýlí zahrada + Tatrapolis: Dítě do 1 roku má vstup zdarma, každá osoba nad 1 rok platí 12 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, odkud to budete mít k nejkrásnějším zoologickým a botanickým zahradám na Slovensku skutečně blízko.


Botanická zahrada Nitra

8. Botanická zahrada Nitra

Nitrianska botanická zahrada je pedagogickým pracovištěm České zemědělské univerzity. Kromě služby studentům a odborníkům poskytuje i možnost návštěvy pro širokou veřejnost, která se zajímá o její bohaté sbírky nejen tropických a subtropických rostlin, okrasných či pokojových rostlin. Během osvěžující procházky si prohlédněte také pestré zastoupení užitkových rostlin, najdete je v ovocném sadě i ve vinohradu. Návštěva pokračuje v okrasných sklenících a jedinečném viváriu. Součástí botanické zahrady v Nitře je i Mini ZOO.

Otevírací doba:

  • Vstup do parku se liší dle období. V létě se pohybuje okolo 8:00 - 18:00 hodin v pondělí až pátek, o víkendu 10:00 - 18:00 hodin.
  • Vivárium: PO-PÁ: 8:30 - 15:00 hodin, ST: 8:30 - 18:00 hodin, NE: 10:00 - 12:00 hodin (komentované krmení)
  • Okrasné skleníky: PO-PÁ: 8:30 - 15:00 hodin, o víkendu zavřeno.

Vstupné:

  • Vstup do parku je volný.
  • Vivárium: Dospělá osoba 2 €, dítě 1 €.

Arborétum Mlyňany

9. Arboretum Mlyňany

Klenot Slovenských zahrad objevíte mezi obcemi Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou, jen 30 km od lázeňské Podhájské. Arboretum Mlyňany se pyšní nejbohatší a nejcennější sbírkou cizokrajných, převážně stálezelených dřevin na Slovensku. Zdejší sbírka je o to unikátnější, že v žádné jiné zemi s podobnými klimatickými podmínkami se nevyskytuje další zahrada s obdobnými exponáty. Rozloha až 67 ha dělá z arboreta jedno z největších v Evropě. Těšte se tedy na procházku po hlavní trase dlouhé 4,5 km, cestička vás provede až okolo 2 300 druhů rostlin. Pocitu, že jste za pár minut prošli celý svět se neubráníte - pestrá sbírka obsahuje rostlinky z více koutů naší planety, zaměřená je obzvláště na flóru z východní Asie, Koreje a Severní Ameriky. Během prohlídky si všimněte i okouzlujícího zámečku z roku 1894, který arboretu kraluje.

Největší vzácností Arboreta Mlyňany je 35 m vysoký sekvojovec obrovský. Kromě něj si zde můžete prohlédnout i vzácné asijské dřeviny, které se kromě Mlyňan nevyskytují nikde jinde, jen v Asii.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-PÁ: 7:00 - 18:00 hodin
  • SO-NE + svátky: 8:00 - 18:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 3,50 €, dítě 1,50 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, odkud to budete mít k nejkrásnějším zoologickým a botanickým zahradám na Slovensku skutečně blízko.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet