Objevte to NEJ z Krakova: jídlo, památky a okolí

Skvělé jídlo, krásné památky a mnoho historicky významných míst. Krakov nabízí mnohem víc než hrad Wawel a Hlavní náměstí. Poznejte to nejlepší z Krakova!
Objevte to NEJ z Krakova: jídlo, památky a okolí

Bývalé město králů patří mezi nejstarší a nejkrásnější města Polska a Poláci jsou na jeho půvab velmi pyšní. V Krakově během války nebylo zničeno tolik budov jako ve Varšavě, která byla prakticky srovnána se zemí, a tak si zachoval krásné historické centrum, jež je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Co musíte vidět a navštívit?

  • Hlavní náměstí (Rynek Główny): Jedno z největších náměstí v Evropě byste rozhodně neměli vynechat! Konají se zde proslulé vánoční trhy a také tu najdete mnoho perel Krakova.

    • Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Bazilika ze 14. století stojí na Hlavním náměstí a je dechberoucím symbolem města. Každou hodinu se ze severní věže ozývá melodie, kterou troubí trubač.

    • Radniční věž: Z gotické věže si užijete pohled na centrum Krakova z ptačí perspektivy.

    • Tržnice Sukiennice: Dříve v krásné gotické budově nakupovali bohatí měšťané látky. Dnes je tržnice místem, kde můžete pořídit různé suvenýry.

  • Návrší Wawel: Kopec u Visly je domovem Královského hradu Wawel, katedrály sv. Stanislava a Václava (Katedrála na Wawelu) a také se s ním pojí legenda o drakovi.

  • Dračí sluj: Krasovou jeskyni na jihozápadní straně Wawelského návrší hlídá socha draka, kterou ocení zejména nejmenší turisté.

  • Továrna a muzeum Oskara Schindlera: Poznejte továrnu, ve které německý továrník Schindler zachránil během 2. světové války více než 1100 Židů.

  • Dům Hrůzy – Lost Souls Alley: Bojíte se rádi? Pak je tohle místo pro vás to pravé. Úniková hra se na TripAdvisoru těší velké oblibě, dokonce získala cenu Travelers' Choice award.

  • Židovské muzeum Galicja: Muzeum má rozmanitý výstavní program, kromě holokaustu je zaměřené na historii židovské kultury a spatřit zde můžete i současné umění. Jeho hlavní výstava prezentuje fotografie dokumentující židovskou kulturu v Haliči.

  • Kaziměř: Židovská čtvrť bývala samostatným městem, dnes je součástí Krakova. Kromě toho, že je významným centrem židovské kultury, je také místem s bujarým nočním životem a výbornými kavárnami.

Metropole na Visle je dobře dostupná autem (cesta z Brna vám zabere přibližně 4 hodiny) i hromadnou dopravou. Krakov je jednoduše skvělým místem, kde si užijete prodloužený víkend i delší dovolenou.

Krakov - Nejoblíbenější pobyty

Kam se vydat v okolí?

  • Solný důl Wieliczka: Jedno z nejzajímavějších míst v Evropě leží přibližně 15 kilometrů od Krakova. Solný důl Wieliczka je zapsán na seznamu UNESCO a najdete v něm sochy, sály a kaple ze soli. Nejpůsobivější částí areálu je kaple svaté Kingy, velký podzemní sál zasvěcený patronce horníků.

    • Nedaleko Wieliczky se nachází také solný důl Bochnia, který je též zapsán na seznamu UNESCO. Je sice skromnější, zato přírodní a cenově dostupnější.
  • Osvětim: K největšímu koncentračnímu a vyhlazovacímu táboru dojedete z Krakova autem zhruba za hodinu a čtvrt.

  • Zalipie: Do obce, jenž se pyšní nálepkou nejbarevnější vesnice dojede z Krakova autem přibližně za hodinu a půl. V pestrobarevné vísce je pomalováno téměř celé okolí barevnými motivy. Malby zdobí nejen stěny domů, ale i okna a psí boudy.

Co musíte ochutnat?

  • Krakovský obwarzanek: Slané preclíky koupíte v Krakově na každém rohu.

  • Mačanka: Něco jako příbuzný klasických burgerů z trhaného vepřového. Mačanka je houska namočená v omáčce plněná trhaným masem a nakládanou okurkou.

  • Zapiekanka: Zapékanka patří mezi populární polská fastfoodová jídla. Veka nebo bageta rozřízlá na půl bývá obvykle plněná nejrůznější zeleninou, uzeninami i sýrem. Poté se bageta zapeče a podává se třeba s kečupem nebo tatarkou.

  • Pirožky: Tradiční polský pokrm má mnoho variant. Ty nejoblíbenější polské pirohy jsou plněné masem, kysaným zelím a hříbky.

Kam se vydat s dětmi?

  • Aquapark Krakov: V jednom z největším aquaparků v Evropě mohou vaše ratolesti řádit na nejrůznějších atrakcích a tobogánech.

  • Zoo Krakov: Těšte se na více než 270 druhů zvířat z celého světa. Vidět můžete například trpasličí hrochy, sněžného leoparda, tygra usurijského, slony indické a další oblíbená zvířata.

  • Muzeum polského letectví v Krakově: Prohlédněte si zajímavé sbírky a vyzkoušejte si s dětmi simulátory vojenských letadel.


Vyberte si pobyt v Krakově a poznejte všechny krásy města na vlastní oči.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet