Objevte to NEJ z Chorvatska: 10 NEJúžasnějších pláží, které si zamilujete

Chorvatsko patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější destinace turistů z Česka a Slovenska. Naprostá většina z nich míří na letní dovolenou u moře do letovisek na pobřeží či na ostrovech. Které chorvatské pláže jsou nejkrásnější? Zde jsou tipy na 10 z nich.
Objevte to NEJ z Chorvatska: 10 NEJúžasnějších pláží, které si zamilujete

Délka chorvatského pobřeží na pevnině i ostrovech dosahuje téměř 6 000 kilometrů. Není tedy divu, že zde najdeme stovky různorodých pláží, které jsou hlavním důvodem, proč je Chorvatsko dlouhodobě jednou z nejpopulárnějších destinací pro letní dovolenou. Naprostá většina z nich je poseta oblázky, ovšem dají se najít i pláže písečné či betonové.

Řada z chorvatských pláží pravidelně získává Modrou vlajku – mezinárodní ocenění, které je zárukou čistoty moře i prostředí, vysoké kvality zázemí a poskytovaných služeb. Vybrali jsme pro vás nejlepší pláže v Chorvatsku. Nechte se našimi 10 tipy inspirovat a na příští dovolené na Jadranu chytejte bronz na některé (nebo klidně několika) z nich!

1. Pláž Zlatni rat na ostrově Brač

Nejslavnější a podle mnohých také nejkrásnější pláž v Chorvatsku se nachází na ostrově Brač. Pláž Zlatni rat (v překladu Zlatý roh či Zlatý mys) leží nedaleko městečka Bol, a to na úpatí vrcholu Vidova gora. S nadmořskou výškou 778 metrů je Vidova gora nejvyšší horou na ostrovech Jaderského moře a jedním z nejkrásnějších vyhlídkových míst na Jadranu. Pokud chcete mít na Zlatni rat ten nejlepší výhled, vystoupejte na Vidovu goru po svých, nebo na její vrchol vyjeďte na kole či autem.

Ikonická chorvatská pláž je unikátní tím, že mění tvar a polohu v závislosti na směru a síle větru, přílivu a mořských proudech. Občas se špička pláže dokonce otočí tak výrazně, že vytvoří malý „bazén“. Dopoledne zde většinou panuje bezvětří, ovšem odpoledne bývá větrno. Alespoň jedna strana pláže ovšem vždy nabízí klidnou vodu a ideální podmínky pro rodiny s malými dětmi.

2. Pláž Črvena Luka u Biogradu na Moru

Pro svou okouzlující atmosféru nesmí na žebříčku nejkrásnějších pláží Chorvatska chybět Črvena Luka, která leží v severní Dalmácii na půli cesty mezi letovisky Biograd na Moru a Pakoštane. Pláž leží v úchvatné zátoce, která je lemována malebnými borovicovými lesy. Jedná se o jedinou písečnou pláž v širokém okolí. Směrem k okrajům zátoky je břeh kamenitý a nabízí různá romantická zákoutí, dřevěná mola i betonové plochy s lehátky. Pláž Črvena Luka je hlavním lákadlem stejnojmenného hotelového resortu a vstup na ni je omezen. Hosté resortu mohou pláž využívat zdarma, pro nehotelové hosty stojí vstup zhruba 4 € na den (děti do 12 let mají vstup zdarma) a cena za parkování na parkovišti resortu je 25 € za den.

3. Pláž Baška na ostrově Krk

Letovisko Baška na jihovýchodním pobřeží ostrova Krk se pyšní širokým a skoro 2 km dlouhým obloukem krásné městské pláže v Bašské zátoce. Pláž Baška (nazývána také Vela plaža) je částečně písečná a v některých místech oblázková. Skvělá vybavenost spolu s jemným pískem a pozvolným vstupem do vody láká především rodiny s malými dětmi. Na pláži Baška je několik restaurací a kaváren. Kromě lehátek a slunečníků si zde můžete pronajmout člun, šlapadlo, vodní skútr či paddleboard. Sportovci ocení hřiště na beach volejbal a děti se vyřádí na tobogánu či na atrakcích zábavního centra Funny Park.

4. Pláž Punta Rata na Makarské riviéře

Prestižní americký časopis Forbes zařadil jednu z chorvatských pláží mezi 10 nejkrásnějších na celém světě! Jedná se o pláž Punta Rata, která se rozprostírá u městečka Brela nedaleko populárního letoviska Makarska na Makarské riviéře. Pláž je členitá a oblázková, ovšem vstup do moře je vysypaný jemným pískem. Příjemný stín poskytuje les piniových borovic, který pláž lemuje po celé její délce. Pokud na Punta Rata zavítáte, rozhodně si nenechte ujít proslulý Kamen Brela. Tento miniaturní ostrůvek, který z moře vyčnívá nedaleko břehu a pokrývá jej borovicový háj, patří mezi nejvíce fotogenická místa celého Chorvatska a rozhodně stojí za zvěčnění!

5. Kraljičina pláž u města Nin

Pro pobřeží kolem průzračného Jaderského moře jsou sice typické oblázky, ovšem na své si v Chorvatsku přijdou i ti, kdo dávají přednost jemnému písku. Nejdelší písečná pláž se jmenuje Kraljičina (neboli Královnina) a leží na Zadarské riviéře nedaleko letoviska Nin. Své jméno získala pláž podle legendy, která praví, že právě toto místo si před mnoha staletími oblíbil první chorvatský král. Spolu s královnou odsud často sledovali nádherné západy slunce. Pro pozvolný vstup do moře a teplou vodu je Kraljičina pláž vyhledávána především rodinami s dětmi a seniory. Zajímavostí jsou ložiska s léčivým bahnem, která se nachází nedaleko pláže. Koupání v mělkých lagunách s teplou vodou má v kombinaci se sluníčkem příznivé účinky na lidský organismus. Po vodních radovánkách a odpočinku na pláži si tak můžete dopřát ozdravnou kúru. Nezní to lákavě?

6. Pláž Kašjuni ve městě Split

Důvodů, proč navštívit město Split, je opravdu mnoho: starobylé centrum zapsané na seznamu UNESCO, kouzelné úzké uličky, bohatá kultura i delikátní gastronomie plná čerstvých plodů moře. Kromě toho Split oplývá báječnými plážemi, které vybízejí k osvěžení po dni stráveném chozením po památkách, nebo rovnou po probuzení!

Za nejkrásnější pláž ve Splitu je považována Kašjuni, která lemuje moře na úpatí malebného městského lesoparku Marjan. Na pláž se snadno dostanete autem, případně si můžete na Kašjuni udělat z centra města příjemnou procházku podél pobřeží. Dále můžete využít přívoz, který na pláž v letní sezóně pravidelně jezdí z přístavu Matejuška. Pokud zvolíte dopravu lodí, vychutnáte si během plavby úchvatný panoramatický výhled na město, park Marjan i protilehlé ostrovy Brač, Šolta a Čiovo.

7. Pláž Havajka u města Pula

Nejvíce turistů z Česka a Slovenska míří za dovolenou na Jadranu na poloostrov Istrie. Hlavním důvodem je snadná dostupnost tohoto regionu – od českých hranic na Istrii dorazíte autem zhruba za 6 hodin. Poloostrov je proslulý kvalitními víny, antickými památkami i výbornou gastronomií. Istrii navíc omývá mimořádně čisté moře, podél kterého se táhnou skvělé pláže, z nichž se mnohé pyšní oceněním Modrá vlajka. Jednou z nich je velmi oblíbená Havajská pláž (plaža Havajka) ležící v letovisku Verudela na stejnojmenném poloostrůvku. Největší istrijské město Pula je vzdáleno pouhé 4 km, a tak je tato pláž vyhlášená nejen mezi turisty, ale i mezi místními. Havajka je nejfotogeničtější pláží Istrie – kontrast mezi výrazně tyrkysovou vodou a bílými skalami se na fotkách opravdu krásně vyjímá. Patříte-li mezi milovníky západů slunce, vyrazte sem v podvečer a pokochejte se nezapomenutelnými panoramaty.

8. Pláž Karlobag v Karlobagu

Pokud si na pláži chcete užít nejen koupání, ale také vodní sporty a kvalitní služby, zamiřte na hlavní městskou pláž vyhlášeného letoviska Karlobag. Toto malebné městečko se ukrývá pod strmými svahy pohoří Velebit a od protilehlého ostrova Pag jej odděluje pouze 2 km široký Velebitský průliv. Nejlepší výhled na Pag je právě z pláže Karlobag, která svou pestrou nabídkou služeb a aktivit nadchne rodiny s dětmi i sportovce. Oblázkovou pláž zde doplňuje i několik betonových mol a k dispozici je vynikající turistické zázemí v podobě restaurací, kaváren a sportovních i zábavních atrakcí. Na pláži Karlobag tak nuda rozhodně nehrozí!

9. Pláž Dubovica je ostrově Hvar

Nádherným prostředím s romantickou atmosférou si vás získá pláž Dubovice, kterou najdete ve stejnojmenné zátoce na jižním pobřeží ostrova Hvar. Dokonalou kulisu pláže tvoří osada Dubovica s několika starými rybářskými domky, kostelíkem a venkovským sídlem hvarské šlechtické rodiny Kasandrić z konce 18. století. Pláž je pokryta oblázky a je chráněna před větrem. Pod hladinou průzračné vody se skrývá bohatý podmořský svět, což činí z Dubovice ráj pro fanoušky šnorchlování.

Osvěžující nápoj, zmrzlinu či čerstvé plody moře si můžete dopřát v restauraci umístěné v jednom ze starých domků těsně u pláže. Na pláž se dá dostat autem nebo loďkou. Parkoviště nemá dostatečnou kapacitu, a tak je v letní sezóně většinou nutné zaparkovat auto na straně silnice a zbytek cesty ujít ze strmého kopce pěšky.

10. Pláž Vela Pržina na ostrově Korčula

Korčula je pokladem mezi chorvatskými ostrovy. O její jedinečnosti a krásách svědčí i to, že se jedná o nejoblíbenější ostrov mezi samotnými Chorvaty. Na 182 km dlouhém pobřeží Korčuly se skrývají desítky oblázkových i písečných pláží všech velikostí.

Pokud vás láká koupání v soukromí, nezklame vás pobřeží města Vela Luka, které je poseté miniaturními plážemi a dřevěnými moly, která si můžete klidně zabrat sami pro sebe. Na ostrově se ovšem nachází i jedna z nejznámějších pláží v celém Chorvatsku – Vela Pržina. Tato písečná pláž je obklopena malebnými vinicemi a bujnou zelení a nabízí krásný výhled za protilehlý ostrov Lastovo. Díky umístění v zátoce je navíc chráněna proti větru, což ocení vyznavači odpočinku i rodiny s dětmi.

Autor článku:

Aktualizováno: 30. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet