Kam na lyže, prkno nebo běžky v Česku?

Máte pocit, že nejvíce sněhu bylo tuto zimu zatím ve vánočních pohádkách? Nenechte se zmást. Ve spoustě českých lyžařských středisek je už zimní sezóna v plném proudu, i přes ne zcela příznivé počasí.
Kam na lyže, prkno nebo běžky v Česku?

JESENÍKY + KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK

Za nejdelší tuzemskou sjezdovkou

Srovnání českých ski center začínají obvykle těmi krkonošskými. Každý lyžař chce ale strávit co nejvíce času na svahu. My proto zamíříme nejdříve do Jeseníků za nejdelší českou sjezdovkou s parádními 3 360 m. Najdete ji ve skiareálu Bonera Ramzová. U přestupní stanice lanovky Čerňava se nezapomeňte vyfotit s kamzíkem. Ocelová socha v nadživotní velikosti si s vámi ochotně zapózuje. Narozdíl od živé místní kamzičí populace vzniklé dovezením z Alp.

Menší sjezdovky najdete také v sousední Ostružné, Petříkově a na Paprsku. K horské chatě Paprsek, která stojí na pomezí Hrubého Jeseníku, Králického Sněžníku a Rychlebských hor už od roku 1923, se ve velkém sjíždějí také běžkaři. Není divu. Provozovatelé chaty v jejím okolí pečlivě udržují přes 60 km krásných běžeckých stop.

lyžování pro rodiny

Dlouhá sezóna na „ledovci“

V Jeseníkách se nachází nejvýše položený skiareál v Česku. Na severních svazích Petrových kamenů 1 235 - 1 445 m n. m. bývá jedna z nejdelších lyžařských sezón. Lyžařskému středisku Praděd - Ovčárna se dokonce říkává Moravský ledovec. Nenajdete tady ale žádnou kabinu, sedačku, ani pohyblivý pás pro začátečníky.

Na malé návštěvníky je naopak poctivě připravena rekreační oblast Dolní Morava v přírodní rezervaci Králický Sněžník nedaleko Jeseníků. Kromě 8 sjezdovek s dětmi určitě navštivte i věhlasnou Stezku v oblacích, která je otevřena celoročně.

Vyberte si nejlepší ubytování v blízkosti jesenických sjezdovek.

Lyžování v Jeseníkách

KRKONOŠE + BESKYDY

Několik středisek, jeden skipas

Velkým trendem je teď v českých horách propojování středisek a tím pádem dostupnost celé horské oblasti s jedním jediným skipasem. Ve východních Krkonoších si například díky takovému propojení z minulé zimy zalyžujete na 44 km sjezdovek. SkiResort Černá Hora - Pec vznikl spojením 6 areálů a stal se tak největším českým skicentrem.

Každý den na jiném svahu s jedním skipasem můžete strávit také v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách. Skiregion Valašsko zahrnuje areály, které jsou od sebe vzdáleny do 20 minut jízdy autem - Bílá, Synot Kyčerka, Kohútka, Karolinka, Razula, Jezerné, Machůzky. Celosezónní skipas platí nově i v blízkém slovenském středisku Veľká Rača.

Beskydy - Nejoblíbenější pobyty

propojování skiareálů

První lyže od hraběte Harracha

Za počátky lyžování, jednoho z nejoblíbenějších českých sportů, vděčíme hraběti Janu Harrachovi. Ten totiž do Jilemnice v Krkonoších dovezl z Norska první lyže, podle kterých nechal vyhotovit repliky pro své lesní dělníky.

Staňte se nefalšovanými lyžníky v Krkonoších, kulisách mnoha českých horských filmů. Skiareál Špindlerův Mlýn s Horními Mísečkami nabízí dohromady 25 km různorodých sjezdovek, 3 snowparky, U rampu, 2 dětské parky a 85 km běžeckých tratí v okolí. Skiareál Harrachov známý hlavně díky skokanským můstkům vás potěší délkou sjezdovek stejně jako Skiareál Herlíkovice. V krkonošských střediscích nechybí sedačkové lanovky, ani pohyblivé pásy pro děti. V Herlíkovicích a na Černou horu z Janských Lázní se dokonce pohodlně svezete kabinovou lanovkou.

Vyberte si nejlepší ubytování v blízkosti krkonošských sjezdovek či ubytování v Beskydech.

hurá na běžky

ŠUMAVA

Běžkařské orgie

Na jihozápadě republiky podél česko-německé a česko-rakouské hranice si v zimě užívají bílých stop především vyznavači běžeckého lyžování. Pozvolný reliéf krajiny v kombinaci s hustou a u nás také největší sítí perfektně udržovaných tratí dělá ze Šumavy opravdový ráj pro běžkaře.

Jedním z nejznámějších běžkařských center, kde si ale můžete i výborně zalyžovat, je Zadov-Churáňov. Zkrátka nepřijdou lyžaři ani v železnorudském skiareálu Nad nádražím - Belveder a Skiareálu Lipno. U Lipna je na počet sjezdovek méně vleků, a tak se pod svahem občas tvoří fronty. Těm se rozhodně vyhnou bruslaři a běžkaři na zamrzlé přehradě.

Vyberte si nejlepší ubytování v blízkosti šumavských bílých stop a sjezdovek.

KRUŠNÉ + JIZERSKÉ + ORLICKÉ HORY

Moderní technologie a kvalitní služby

Největším a nejmodernějším střediskem v Krušných horách je Skiareál Klínovec. V česko-německém skiregionu Filchtelberg-Klínovec si zajezdíte celkem na 47 km sjezdovek. Do SkiArény Jizerky k Tanvaldskému Špičáku se mimo jiné vydejte za vysoce kvalitními tratěmi, kterými se pravidelně prohánějí i závodníci z celé Evropy. V Orlických horách budou rodiny s dětmi nadšené ze Skiareálu Olešnice i Zdobnice. Skicentrum Deštné se chlubí i prudkými sjezdovkami.

Vyberte si nejlepší ubytování v blízkosti krušnohorských sjezdovek.

Autor článku:

Aktualizováno: 18. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet