Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Praze?

Historické památky, kulturní vyžití, řada muzeí, největší hradní komplex, aquapark i zoologická zahrada - v Praze je toho k vidění hodně. Proto jsme pro vás připravili tipy na místa, která byste určitě neměli minout bez povšimnutí.
Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v Praze?

Itinerář na parádní víkend v Praze

Praha je hlavní i největší město Česka a zároveň 13. největší město Evropy. Právem je považována za jedno z nejkrásnějších měst Evropy. V jejím historickém centru najdete řadu nádherných památek, dech beroucí panoramata a největší hradní komplex na světě, který je zapsán na seznamu UNESCO. Člověk by tu mohl strávit týdny a stále by měl co objevovat, proto jsme se v našem víkendovém itineráři zaměřili především na klasické památky, nejznámější místa a nejlákavější atrakce pro jednotlivce, páry i rodiny s dětmi.

Zajímavost: V roce 2017 byla Praha 5. nejnavštěvovanějším městem Evropy (hned po Londýnu, Paříži, Istanbulu a Římu). Zavítalo sem 8,5 milionu turistů.

1. den:

  • Ačkoli většina hotelů nabízí možnost ubytovat se až od 14:00 hodin či později, je možné se domluvit i na dřívějším check-inu kolem 12:00 hodin. Případně můžete do Prahy přijet dříve, absolvovat první výlet či prohlídku města a ubytovat se až později. Určitě doporučujeme přijet, co nejdříve, ať stihnete poznat všechny krásné památky a místa.
  • První den věnujte procházce a objevování levého břehu Vltavy, tedy přesněji řečeno Malé Straně a jejímu okolí. Celkem nachodíte 5,5 km, což není mnoho. Pokud si však dopřejte návštěvu muzea, prohlídku hradu či kláštera, anebo budete chtít obdivovat další památky, určitě si vyhraďte dostatek času.
  • Trasa začíná u Petřína, ke kterému se dostanete pěšky, autobusem či tramvají. Vydejte se kolem Kinského zahrady na Vyhlídkovou terasu, projdete kolem Štefánikovy hvězdárny a přes Petřínskými sady dojděte až k oblíbené Petřínské rozhledně odkud se vám naskytne krásný výhled.
  • Z Petřína pokračujte ke Strahovskému klášteru. V tomto rozsáhlém areálu najdete spoustu zajímavostí - Muzeum miniatur, klášterní pivovar, obrazárnu, krásnou zahradu, úchvatnou knihovnu či kostel a baziliku.
  • Další zastávkou bude Pražská Loreta (loretánská kaple), která je ve skutečnosti celým souborem barokních staveb,
  • A co by to bylo za návštěvu Prahy bez navštívení Pražského hradu? Vydejte se na Hradčanské náměstí plné paláců (Martinický palác, Hrzánský palác, Salmovský palác, Arcibiskupský palác), projděte kolem hradní stráže vstupní bránou na krásné nádvoří. K vidění je tu třeba Kohlova kašna, Kaple sv. Kříže, Prašná věž, Katedrála sv. Víta a samozřejmě také samotný Pražský hrad.
  • Poté můžete projít malebnou Zlatou uličkou u Daliborky nedaleko Muzea hraček a hradní věže Daliborky.
  • Doporučujeme se o kousek vrátit a prohlédnout si Lennonovu zeď v jejíž blízkosti se nachází i unikátní nejužší pražská ulička.
  • Samozřejmě nevynechte ani Karlův Most, kterým se kochejte, projděte se po něm, ale pak šup zpátky na Malou Stranu.
  • V této části je také několik muzeí - Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy, Muzeum Karla Zemana, Muzeum Franze Kafky či Muzeum Slivovice R. Jelínek.
  • Po nábřeží, které nabízí úchvatné výhledy na druhou stranu Vltavy, dojděte k Letenským sadům, kde se ukrývá Pražský metronom a parádní vyhlídka. Kromě řady restaurací je tu i dětské hřiště, Národní zemědělské muzeum a Národní technické muzeum.
  • Tady naše trasa končí, ale pokud máte ještě čas, můžete se vydat na další skvělá místa. Můžete pokračovat dále směrem na Stromovku, kde najdete Planetárium a Mořský svět, o něco dále pak také Galerii umění Dox.
  • Nezapomeňte na večeři. V Praze jsou desítky vynikajících restaurací různých kuchyní, ať už dostanete chuť na tradiční české jídlo nebo třeba na něco exotičtější (indická, nepálská, thajská, japonská, vietnamská, mexická či srí lanská restaurace), vyberete si.
  • Po dobrém jídle si můžete dopřát ještě jednu kratší procházku, aby vám slehlo, anebo se vydejte za zábavou do jednoho z mnoha divadel. Jen pozor, lístky je ideální koupit s předstihem.

2. den:

  • Ráno si dopřejte bohatou snídani formou bufetu, která se jistě ve vašem penzionu či hotelu podává. Před vámi je den plný výletů, tak ať načerpáte dostatek energie.
  • Hlavním cílem dnešního dne bude Aquapalace Praha a Zoologická + botanická zahrada. Obě místa nabízí dostatek zábavy a vyžití na celý den, takže určitě můžete zvolit jen jedno z nich. Pokud však chcete stihnout vodní radovánky i zvířata v Zoo, stihnout se to určitě dá.
  • Aquapalace Praha leží na okraji Prahy a dostanete se sem autem, MHD či Aquabusem. V Aquapalace Praha se zabaví dospělí i děti. K dispozici je tu vodní svět, ale také spa & wellness a saunový svět. Moře zábavy si tu užijete na obrovské ploše 9 150 m², kde je pro vás připraveno 20 tobogánů a skluzavek, vlnobití, adrenalinový spacebowl a také 450 metrů dlouhá divoká řeka, která se vine napříč celým areálem.
  • Jen kousek od aquaparku je Průhonický zámek a park, který si užijí především milovníci historie. Pokud máte raději přírodu, můžete se vypravit do Přírodního parku Botič - Milíčov.
  • V Aquaparku i Zoologické zahradě najdete občerstvení a restaurace, kde si můžete dát oběd i dopolední či odpolední svačinku.
  • Pražská Zoo nabízí hned několik pavilonů a desítky expozic zvířat. Nejoblíbenější je Pavilon goril, kterým je Zoologická zahrada proslulá. Krásný je však také Pavilon hrochů, tučňáků, šelem a plazů či Africký dům, Indonéská džungle a Údolí slonů. Dětem se jistě zalíbí Papouščí stezka či Dětská zoo, kde si mohou pohladit ovce, kozy či králíky.

  • Přímo u Zoo se nachází také Botanická zahrada, která se nachází na ploše téměř 30 ha. Najdete tu Ornamentální i Japonskou zahradu, Mokřad s jezerem, Severoamerickou polopoušť i prérie.

  • Máte rádi historii a architekturu? Tak zavítejte do blízkého Trojského zámku. Pokud dáváte přednost procházce v přírodě, jsou tu nedaleké Podbabské skály.

  • Po aktivním dni si dopřejte zaslouženou večeři. V Praze je výběr restaurací opravdu bohatý. A co večer? Doporučujeme zavítat na jeden z mnoha koncertů, muzikálů či na operu.


3. den:

  • Po probuzení si ještě jednou vychutnejte hotelovou snídani a pak už je čas sbalit kufry. Domů se však ještě nevydávejte, máte před sebou den plný parádních památek, které najdete v centru Prahy.
  • Tentokrát se vydejte prozkoumat pravý břeh Vltavy. Procházka má cca 6 km a zvládnout se dá během pár hodin, není však vůbec těžké natáhnout si ji na celý den. To především v případě, že se rozhodnete navštívit pár muzeí a památek.
  • Trasu začněte u Státní opery, kterou najdete jen kousek od hlavního vlakového nádraží. Hned vedlejší budova je Národní muzeum, projděte kolem památníku Jana Palacha a Jana Zajíce, o kousek dál kolem pomníku sv. Václava a jste tam. Tedy přesněji řečeno na Václavském náměstí.
  • Odbočte postranní uličkou k Muzeu Smyslů či Mucha Muzeu až k Prašné bráně. Můžete také krátce odbočit k Jindřišské věži či Jeruzalémské synagoze. Jen o pár kroků dál najdete Muzeum Komunismu a Muzeum voskových figurín.
  • Pokračujte dál k historické ulici Celetné až k Chrámu Matky Boží před Týnem. Právě jste došli asi do nejkouzelnější části této strany Prahy. Projděte si Staroměstské náměstí, nevynechte ani proslulý Pražský orloj, Kostel sv. Mikuláše a Palác Golz-Kinských.
  • Zajímá vás alchymie či židovská historie? Vydejte se mimo naši trasu k Muzeu Speculum Alchemiae či do Židovské čtvrti se Starým židovským hřbitovem a synagogami.
  • Naše trasa dále vede k Rudolfinu s galerií moderního umění a Klementinu, které je obklopeno dalšími zajímavostmi jako je Kostel nejsvětějšího Salvátora, Muzeum Karlova mostu, Muzeum tortury či Muzeum Bedřicha Smetany.
  • Po Smetanově nábřeží pokračujte dál kolem Krannerovy kašny a Rotundy Nalezení sv. Kříže až k Národnímu divadlu.
  • Po Mostě na Slovanský ostrov můžete přejít k Paláci Žofín. Odtud se vydejte k proslulé budově Tančícího domu, který je podle žebříčku od společnosti Rooftop Megastore 9. nejhezčí stavbou světa.
  • Trasu i návštěvu Prahy zakončete na Vyšehradě. Ten je plný zajímavostí. Během pěkného počasí zaujme Letní scéna, kde se odehrávají různá představení. Dále je tu Cihelná brána, Gorlice, Slavín, Staré Purkrabství, Bazilika sv. Petra a Pavla či Galerie Vyšehrad.

Tip:

  • Jste v Praze na více dní než jenom na víkend? Tak to pro vás máme ještě pár tipů na parádní výletní místa. Ideální jsou také při zpáteční cestě domů s ohledem na to, jakým směrem z Prahy míříte.
  • Pouhých 30 km od Prahy na jihozápad najdete opravdový skvost - Hrad Karlštejn. Od něj je jen kousek nádherný Lom Velká Amerika.
  • Severozápadně od Prahy asi po 25 km najdete Hrad Okoř, kousek od něj pak obec Lidice s památníkem.
  • Pro fanoušky přírody a dech beroucích výhledů doporučujeme výlet na Vyhlídku Máj a k Vodní nádrži Slapy.

Kde se v Praze ubytovat?

Levné ubytování:

  • V srdci Žižkova jen kousek od centra najdete Hotel U Tří korunek ****, který nabízí stylové pokoje s funkcionalistickým nábytkem, snídaně formou bufetu, čokoládové překvapení i slevu do restaurace. Potěší i cena, která na víkend pro 2 osoby vyjde na něco málo přes 2 000 Kč.

Zlatá střední cesta:

  • Hotel Tyn Yard Residence **** leží v centru Prahy v historické budově z 15. století. Čeká vás tu ubytování ve stylových pokojích, snídaně formou bufetu i láhev vína jako dárek. Víkendový pobyt pro dva stojí méně než 4 000 Kč.

Luxusní ubytování:

  • Hotel Hilton Prague Old Town ***** najdete přímo v centru Prahy, takže všechny památky budete mít na dosah. Těšte se na ubytování v komfortních pokojích, snídaně formou bufetu, neomezený vstup do bazénu a možnost pozdního check-outu.

Ani jedno z nabízených ubytování vás nezaujalo? Vyberte si z řady dalších penzionů a hotelů, které v Praze nabízíme.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet