To nejlepší z jižní Moravy – vydejte se s námi za vínem, folklorem i památkami

Jižní Morava je region nekonečných vinic, malebných dědinek, folkloru a hlavně znamenitého vína. Máme pro vás tipy na nejkrásnější výlety během rodinné dovolené či vinařského pobytu v tradičním sklípku.
To nejlepší z jižní Moravy – vydejte se s námi za vínem, folklorem i památkami

Nejlepší víno ochutnáte na jižní Moravě

Největším lákadlem jižní Moravy je pro mnoho lidí znamenité moravské víno. Platí ale, že až při návštěvě malých vinařských vesniček zjistíte, kolik bohatých tradic předávaných z generace na generaci je s pěstováním a lisováním vína spojeno. Seznámíte se s nimi například během procházek mezi nekonečnými vinohrady zalitými sluncem. Procházení vám nejednou zpříjemní vyhlídky. K těm nejoblíbenějším rozhodně patří moderní Stezka nad vinohrady, která se nad vinicemi tyčí u obce Kobylí. Rozhledna ve tvaru kruhové rampy symbolizuje životní cyklus přírody. Díky svému důmyslnému řešení je bezbariérová, a tak si výstup na ni mohou dopřát i návštěvníci s omezenými možnostmi pohybu nebo rodiny s kočárky. Odměnou za výstup je panoramatický výhled na všechny světové strany – uvidíte odtud na Pálavu a při dobrém počasí až na rakouské Alpy.

Morava sklepy

Pokud chcete místní kulturu plnou nazdobených krojů a pohostinnosti poznat nejlépe, musíte navštívit pověstné vinné sklípky. Nechte se pozvat třeba do některého sklípku s ozdobným vchodem. Ten nejznámější najdete v obci Plže jen 7 kilometrů od Skalice. Stojí zde dohromady 80 sklípků, jejichž vznik se datuje až do 15. století. Fotografie bílých sklípků s modrými základy zasazenými do kopců již obletěly doslova celý svět. Právě kvůli nim se do obce každoročně sjíždějí turisté s cílem ochutnat to nejlepší, co místní sklepy nabízejí. Vinařské turistice se stejně tak daří v Šatově, kde najdete unikátní Malovaný sklep zdobený plastickými malbami Maxmilliana Appeltauera i ročníková vína stará desítky let. Zastavit se zde můžete na řízenou degustaci, při které ochutnáte znamenitá vína jako Veltínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon a mnohá další. Jedinečný zážitek si odnesete také ze sklípků v obci Vrbice, které svým vzhledem překvapily nejednoho návštěvníka. Mnohým totiž sklípky vyhloubené do pískovcových kopců připomínají obydlí hobitů známých z knih J. R. R. Tolkiena. Jsou zajímavé také tím, že jsou zasazeny do hloubky až 7 poschodí nad sebou. Upoutají vás také kamenné vchody s gotickými oblouky a samozřejmě zvláště lahodné víno.

Ideální čas na pobyt na jižní Moravě je rozhodně během léta a na podzim. V tomto období se tu totiž konají každý týden oslavy a akce spojené s kulturou vína, jako jsou například vinobraní, dny otevřených sklepů, ochutnávky burčáku či soutěže a slavnosti vína. Nezmeškejte tak tyto skvělé příležitosti a vychutnejte si to nejlepší z moravských vinic za zvuku cimbálovky a zpěvu šohajů v bohatě zdobených naškrobených krojích.

Mandloňové sady Hustopeče

Pokud nepatříte mezi milovníky vína, vydejte se do obce Hustopeče, které jsou oblíbeným místem romantických procházek v sadech mandloní. Ochutnáte zde také proslulou hustopečskou mandlovici. Poté se vydejte za město až k ranči Valkýra s koni, kozami, lamami a dokonce i klokany. Pokračujte dál, dokud nenarazíte na unikátní Mandloňovou naučnou stezku. Ta vás přivede až k rozhledně, ze které uvidíte rozlehlé sady jako na dlani. Za nejkrásnějším výhledem na bílé a růžové květy se do Hustopečí vydejte na přelomu března a dubna. Chuť lahodné mandlovice si však můžete vychutnávat po celý rok. Aktuálním hitem je v Hustopečích mandlové pivo, které si také nenechte utéct. Nikde jinde na světě ho totiž nekoupíte!


Morava cyklostezky

Jižní Morava – ráj pro kola i koloběžky

Abyste toho z krás jižní Moravy stihli co nejvíc, doporučujeme vám překonávat vzdálenosti mezi jednotlivými místy na kole či koloběžce. Místní rovinatá krajina je k tomu jako stvořená. Mnoho cyklotras a turistických stezek je navíc lemováno kilometry malebných vinic a sadů a nabízí nádherné výhledy do širokého okolí. Že jste výlet na koloběžce ještě nikdy neabsolvovali? Na jižní Moravě je k tomu ideální příležitost! Koloběžku si snadno obstaráte v některé z mnoha půjčoven. Vydejte se na ní třeba na výlet po Znovínském koloběžkovém okruhu vedoucím ze Znojma podél řeky Dyje až k Louckému klášteru a zpět. Nenáročnou trasu o délce 3,5 až 4,5 kilometru zvládnou i děti. Na asfaltové cestě s minimem automobilového provozu budete míjet nejvýznamnější znojemské památky jako radniční věž, kostel sv. Mikuláše či rotundu sv. Kateřiny. Pokračovat budete okolo Znojemské přehrady a dál ke Kraví hoře, která je vstupní branou do Národního parku Podyjí. Poté se vám naskytne pohled na nejvyšší železniční most na jižní Moravě (48,2 m). Cíl výletu, Loucký klášter, je známý jako znojemské centrum vína. Jeho okolí je doslova poseté vinicemi a podzemí zase plné vinných sklípků s tekutými poklady, které můžete vidět během prohlídky. Za návštěvu stojí také Bednářské a vinařské muzeum Znojmo, kde víno i ochutnáte.

Morava víno

Perfektní výlet po jižní Moravě zažijete také na kole. Stačí si vybrat některou z mnoha cyklistických tras. Za jednu z těch nejzajímavějších jsou považovány Lichtnštejnské cesty, které vás provedou regionem kdysi patřícím rodu Lichtnštejnů. Stačí následovat značky doplněné lichtnštejnským erbem a okruh o celkové délce 90 km vás povede okolo památek spojených s tímto významným šlechtickým rodem. Při šlapání do pedálů si tak vychutnáte pohled na krásné a upravené zahrady, minaret, umělou zříceninu středověkého Janova hradu či malebnou kolonádu. Nemůžete minout ani jednu z nejvýznamnějších pamětihodností jižní Moravy: pohádkové zámky Lednice a Valtice.


Jižní Morava - Nejoblíbenější pobyty


zámek Lednice

Památky UNESCO i nezaměnitelný folklor

Mezi největší kulturní skvosty jižní Moravy patří bezpochyby Lednicko-valtický areál zapsaný na Seznamu světových památek UNESCO. Jeho součástí jsou obzvláště výjimečné zámky Lednice a Valtice, které bývaly majetkem rodu Lichtnštejnů. Za pozornost stojí také parky a zahrady rozprostírající se na ploše až 300 km². Jedná se tak o nejrozsáhlejší člověkem upravené území v Evropě a možná i na celém světě. Právě proto se Lednicko-valtický areál nazývá zahradou Evropy. Kromě zámků a nekonečných záhonů plných květů leží v areálu řada staveb jako již zmíněný minaret, Janův hrad, replika Vítězného oblouku, Apollonův chrám a mnohé další.

Malé zámečky a kostely ale najdete téměř v každém městečku na jihu Moravy. Krásné zámečky objevíte v Miloticích či ve Střážnici. U zámečku v Hodoníně si budete moci prohlédnout i stálou expozici o T. G. Masarykovi. Milovníci golfu by neměli minout Slavkov u Brna, kde se vedle nádherného zámku obklopeného rozsáhlým parkem nachází také 18jamkové golfové hřiště.

Morava sklep

Toužíte-li zažít pravý moravský folklor, je nejvyšší čas vydat se do Strážnice v blízkosti hranic se Slovenskem. Přivítá vás rozsáhlý Skanzen Strážnice. Seznámíte se v něm s tradičními lidovými stavbami i ukázkami řemesel. Ještě kouzelnějším se tento výlet stane, když se na něj vydáte lodí po nedalekém Baťově kanálu. Největším zážitkem, který můžete ve Strážnici zažít, je každoroční Mezinárodní folklorní festival, kterého se účastní milovníci lidových písní a tanců z celého světa. Kromě ukázek pestrého místního folkloru zde uvidíte i ty světově nejlepší folklorové soubory. Těšte se tak na barevné kroje, exotické tance i nevídané lidové písně. A co si ze Strážnice odvézt jako suvenýr? Kromě lahve místního vína zde zakoupíte předměty zdobené tradičním strážnickým modrotiskem, například ubrus, látkové zvířátko či fěrtoch (tradiční moravská zástěra).

Hrad Veveří

Na jižní Moravě najdete také Brno. Moravská metropole je jedním z nejrychleji rostoucích a rozvíjejících se měst v České republice. Přivítá vás příjemná atmosféra města s množstvím stylových klubů, hospůdek a památek. Tou nejvýznamnější je jednoznačně světově unikátní funkcionalistický skvost z roku 1928, vila Tugendhat pyšnící se zápisem na Seznamu UNESCO. Ze starších památek na vás čeká hrad Špilberk, labyrint pod Zeleným trhem či hrad Veveří tyčící se nad Brněnskou přehradou.


Morava

Kam se na jižní Moravě vydat s dětmi?

Jižní Morava je ideálním regionem také na rodinnou dovolenou. Kromě pohádkových zámků se děti mohou těšit na výlety za památkami i zábavními parky. Mezi ty nejoblíbenější rozhodně patří VIDA! science centrum v Brně. Jedná se o rozsáhlý zábavně vědecký park se 175 interaktivními atrakcemi včetně skutečných vědeckých experimentů, které si určitě musíte vyzkoušet. Zábavnou formou tak prozkoumáte fungování lidského srdce, zažijete potopu v simulátoru povodně nebo si vyzkoušíte pokus „oceán v láhvi“. Nechybí ani velmi oblíbené 3D kino.

S dětmi, které mají za všech okolností plno energie, rozhodně navštivte zábavný park plný trampolín JumpParkBrno. Vaše ratolesti zde budou mít příležitost ze vyskákat na desítkách trampolín, vrhnout se do jámy plné měkoučkých pěnových kostek nebo si vyzkoušet svoji kondici na adrenalinové ninja dráze. Za vodními radovánkami se vydejte do Aqualandu Moravia v Pasohlávkách. Zde na vás čeká zábava i relaxace celkem v celkem 16 (některé jsou otevřeny podle sezóny). Pro děti je připraven celý vodní svět se skluzavkami, prolézačkami a vodními tryskami. Nesmí chybět ani parádní tobogány. Mezi nejoblíbenější patří 99 m dlouhý Sky Drive s noční oblohou či nejdelší High Five (242 m). Vy si přitom konečně oddychnete v rozsáhlém Forum Romanum Wellness s mnoha druhy saun a saunovacími ceremoniály. Pálava Wellness zase nabízí saunu s panoramatickým výhledem, sněžnou jeskyni a tepidárium v podobě veltického sklepa s krbem. A to ani zdaleka nejsou všechny možnosti odpočinku a aktivit v Aqualandu Moravia.

Brno

Nezapomenutelné zážitky na děti čekají v jihomoravských zoologických zahradách. Navštívit zde můžete například krásnou Zoo Brno ležící nedaleko Brněnské přehrady. Za jediný den tu projdete faunou takřka celého světa. Najdete zde expozici s kamčatskou chalupou s medvědem kamčatským a sovou sněžnou. Na jih vás přenese africká vesnička se safari, kde nesmí chybět zebry, žirafy či lemuři. O trošku menší, avšak neméně kouzelnou zoo najdete v Hodoníně, který se nacházejí jen 5 km od hranic se Slovenskem. Děti se zajisté nebudou moci vynadívat na roztomilé klokany či majestátní černé jaguáry. Dospělé zase nadchnou zážitkové programy jako „Jeden den ošetřovatelem“ nebo komentované krmení. Nejnovějším lákadlem Zoo Hodonín jsou vzácná bílá lvíčata, a tak neváhejte vyrazit.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet