Objevte to NEJ ze Slovinska: 8 NEJlepších aktivit, kterými zabavíte sebe i děti

Připravili jsme pro vás tipy na 8 aktivit, které spolehlivě zabaví děti i dospělé při dovolené ve Slovinsku. Chystáte se na relax v lázních nebo dobrodružství v lanovém parku? A co takhle navštívit dračí jeskyni? Inspirujte se a zažijte dovolenou snů!
Objevte to NEJ ze Slovinska: 8 NEJlepších aktivit, kterými zabavíte sebe i děti

Slovinsko je země nekonečných možností a nezapomenutelných zážitků pro celou rodinu. Chcete si užít relaxační a poznávací dovolenou? Vyrazte s dětmi na pláž, do termálů či za zvířátky. Nebo jste rodina dobrodruhů a relax vás nudí? Sjeďte řeku na kánoi, vyzkoušejte si ziplining v lanovém parku a otestujte svahy nejlepších ski areálů. Najde se tu zkrátka něco pro každého a nudit se rozhodně nebudete.

1. Užijte si celoroční vodní radovánky

Jedno je jasné, skvělé příležitosti ke koupání budete mít ve Slovinsku po celý rok. V létě je jedním z největších lákadel moře – slovinské pobřeží, vměstnané mezi Chorvatsko a Itálii, má sice jen 43 km, krásných pláží zde ale najdete požehnaně. Luxusní písečnou pláž najdete v letovisku Portorož, nejdelší písečná pláž zase lemuje Ankaran. Jistě vás okouzlí i krásné pláže a promenády Piranu, Izoly, Koperu a dalších letovisek. Na milovníky sladkovodního koupání čekají oblíbená jezera Bled a Bohinj.

Nejen v létě vám budou otevřené také brány aquaparků a termálních lázní. Jeden z nejlepších slovinských lázeňských komplexů, Terme Olimia, například nabízí celé Family Wellness s labyrintem bazénů, lezeckou stěnou, dětskou hernou či 7D kinem. Skvělou volbou pro rodiny budou i termální lázně Čatež, které jsou zároveň největším vodním parkem ve střední Evropě. Na ploše cca 10 000 m² se ukrývá nepřeberné množství vodních atrakcí, kryté i venkovní termální bazény, saunový svět a bohaté vyžití pro děti, včetně pirátské lodi a venkovního pirátského ostrova.

Náš tip: Vyberte si některý z lázeňských pobytů a otestujte účinky slovinské termální vody na vlastní kůži.

2. Vydejte se do hlubin tajemných jeskyní

Věděli jste, že slovinská vápencová oblast Kras dala název všem dalším krasovým oblastem světa? Až tak jsou místní jeskyně a vápencové útvary proslulé. Vžijte se do role průzkumníků a objevte nádhernou podzemní říši, která se pod Slovinskem ukrývá. Pravděpodobně nejnavštěvovanější je Postojenská jeskyně, označovaná dokonce za jednu z nejúchvatnějších jeskyní světa. Díky nádherné krápníkové výzdobě se budete cítit opravdu jako v pohádkovém světě. A možná uvidíte i malé dráčky – jeskynní mloky, kteří zde žijí již stovky let a jsou hlavními hrdiny mnohých pověstí. Většinu trasy prohlídky urazíte podzemním vláčkem, pěší část zabere jen cca 1,5 km nenáročné cesty.

Úchvatných jeskyní je ale ve Slovinsku samozřejmě více. Škocjanské jeskyně zapsané na seznamu UNESCO vás okouzlí podzemními vodopády, v Križné jeskyni si užijete plavbu po smaragdové podzemní řece a Podzemlje Pece můžete dokonce projet na kole či na kajaku.

3. Prozkoumejte pohádkové hrady a zámky

Jen kousek od Postojenské jeskyně na vás čeká první slavné šlechtické sídlo, Predjamský hrad vystavěný na 123 metrů vysokém útesu. Jedinečná stavba má za sebou více než 800 let historie a je zapsaná v Guinessově knize rekordů jako největší jeskynní hrad na světě. Skála okolo hradu ukrývá i podzemní jeskyni a tajné tunely. Při jejich prohlídce si budete svítit postaru – lucernou, což ještě umocní historickou atmosféru.

Za dalším významným sídlem se musíte vydat do hlavního města, na které Lublaňský hrad shlíží. A výhled je odsud opravdu velkolepý, z hradní věže budete mít město Lublaň i okolí jako na dlani. A nemusíte absolvovat žádný strmý výšlap, k hradu vás ze Starého města pohodlně vyveze lanovka. Která šlechtická sídla ještě navštívit? S hrady Bled, Ptuj či Cejle rozhodně nešlápnete vedle.

4. Objevte krásy slovinské přírody

Přírodní bohatství je jedním z hlavních lákadel Slovinska. Najdete zde sice jen jeden národní park, jeho podmanivé scenérie vám ale zaručeně vyrazí dech. Mluvíme o Triglavském národním parku – perle Slovinska. Nemusíte se bát ani velmi náročného terénu, spousta nejkrásnějších míst je dobře přístupná i s dětmi. Projděte si třeba pohádkovou soutěsku Vintgar, podívejte se k nádherným vodopádům Peričnik a Slap Boka, zastavte se v alpské chatě na ochutnávku tradičních mléčných produktů a užijte si vycházku okolo jezera Bled, Bohinj nebo Jasna.

Své kouzlo mají i různé regionální a krajinné parky. Kozjanský regionální park je nejstarším chráněným územím ve Slovinsku a patří i k památkám UNESCO. Notranjský regionální park s jezerem Cerknica je zase bohatý na naučné stezky a v místním informačním centru se zábavnou, interaktivní formou dozvíte více o tomto mýtickém jezeru a okolí. Dobrodruhy jistě zlákají k návštěvě i Lublaňské močály, solné plantáže Sečovlje nebo kouzelná jezera Pivka.

Náš tip: Vyberte si z nabídky ubytování přímo u Triglavského národního parku a užijte si toulky panenskou přírodou Slovinska.

5. Sjeďte tekoucí řeky i nekonečné cyklotrasy

Ke Slovinsku neodmyslitelně patří také vodní sporty, které mají v zemi bohaté na jezera a řeky již dlouholetou tradici. Mezi nejpopulárnější toky pro jízdu na raftu či kánoi se řadí řeka Soča, 10km úsek z Log Čezsoški do Trnova ujedou i méně zkušení vodáci za 2–3 hodiny. K plavbě lákají i řeky Sava Dolinka, Sava Bohinjka, Savinja, Krka, Kolpa a další.

Slovinskem navíc vedou stovky kilometrů cyklistických tras. Na výlety s rodinou jsou populární zejména trasy v okolí jezera Bled, v malebném regionu Krajnska Gora a v romantické oblasti Pomurje. S odrostlejšími dětmi si zajezdíte i v celé řadě bike parků. K nejlépe hodnoceným patří Bike park Krajnska Gora, Krvavec nebo Bike & Fun park Cerkno, který je v areálu s dětským zábavním parkem a termálním koupalištěm.

6. Pokořte zasněžené svahy

Lyžařská střediska ve Slovinsku vás okouzlí příjemnou domáckou atmosférou. Obvykle jsou spíše menší, ale se sjezdovkami na světové úrovni. Na rodiny s dětmi se zaměřuje například Skiareál Vogel, kde si potrénují v bezplatném dětském parku a starší odvážlivci mohou otestovat třeba adrenalinový freestyle park. Obecně ale s rodinou můžete vyrazit do jakéhokoliv ski parku, na děti a začínající lyžaře jsou všude skvěle připravení.

Nejvíce tratí pro začátečníky nabízí Skiareál Mariborsko Pohorje, na 23,5 km modrých sjezdovek se budou pilovat dovednosti jedna báseň. Najdete zde ale také rovnou 5 km černých sjezdovek pro zkušené lyžaře. Pokud odhadujete své schopnosti hlavně na červenou, ve Skiareálu Kanin-Sella Nevea si můžete projet celkem 22 km této obtížnosti. Běžkařům můžeme doporučit hlavně Skiareál Kranjska Gora se 40 km upravených běžeckých tratí nebo Skiareál Rogla s tratěmi různých úrovní o celkové délce 24 km.

Náš tip: Najděte si ubytování blízko lyžařského areálu a můžete strávit celou dovolenou na svahu.

7. Seznamte se s domácími i exotickými zvířaty

Láká vás barvitý život na farmě? Máte štěstí, pobyty na farmě jsou ve Slovinsku velkým fenoménem a najdete zde hned několik stovek farem otevřených návštěvníkům. Dospělí náležitě ocení benefity domácího hospodářství, tedy například snídaně z domácích surovin, čerstvá vajíčka a tradiční mléčné produkty. Děti zase budou nadšené ze zvířátek a užijí si zábavu na čerstvém vzduchu. Na farmě Pri Lazarju si můžete vyzkoušet i práci na statku a ve stájích. Pokud se nechcete na farmě rovnou ubytovat, udělejte si alespoň výlet na některý z rančů. Krásný zážitek na vás čeká třeba v hřebčíně Lipica, proslaveném chovem vzácných bílých koní.

Za divokými zvířaty můžete vyrazit do zoo. Kromě klasické velké zoologické zahrady v Lublani se nabízí také menší zooparky, například Mini Zoo Land ve Slovenských Konjicích s papoušky, klokany, krokodýly a další zvířenou, nebo Sikalu Zoo v Radenci, kde se pobavíte s opičkami. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani lokální divá zvěř, kterou si zblízka prohlédnete v oboře Jelenov greben v Podčetrteku.

8. Překonejte strach v dobrodružných parcích

Patří vaše rodina mezi odvážlivce a rádi si společně užijete aktivní zábavu? Pak pro vás slovinské dobrodružné parky budou jako stvořené! Jeden z nejpopulárnějších na vás čeká u krásného jezera Bohinj, po kterém je i pojmenovaný. Pokud se bojíte výšek, Bohinj Adrenaline park nebude nic pro vás, je totiž plný lanových drah s překážkami ve výšce až 8 metrů. Po jejich překonání se za odměnu zhoupnete na obří houpačce s výhledem na jezero. Je na vás 8metrová výška naopak málo? Vyzkoušejte GEOSS Adventure Park vzdálený jen 30 minut od Lublaně. Nejzkušenější lezci zde vystoupají až do výšky 11 metrů, nechybí ale ani méně náročné lanové dráhy pro děti.

Z výšin do hlubin země se potom přesunete při návštěvě naučného zábavního parku Vulkania Adventure Park, kde se zábavnou interaktivní formou dozvíte více o sopkách a jejich aktivitě na slovinském území. Ať už vyrazíte na dovolenou do jakékoliv části Slovinska, pravděpodobně poblíž nějaký ten dobrodružný park najdete – Srnica Adrenaline Park, Soča Fun Park, Otočec Adventure Park, Postojna Adventure Park, Kranjska Gora Summer Park a mnoho dalších čeká jen na vás.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet