Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 nejkrásnějších hor, které vám vezmou dech nejen stoupáním

Slovenské hory každoročně přitahují tisíce turistů. Mnohé z nich jsou národními symboly a díky své výšce nemají široko daleko konkurenci. Nechte si vzít dech stoupáním i výhledy - výstup na nejkrásnější hory Slovenska bude stát za to.
Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 nejkrásnějších hor, které vám vezmou dech nejen stoupáním

Slovenská pohoří nabízejí řadu impozantních „dvoutisícovek“. Zdolat je můžete po turistických trasách různých obtížností. Odměnou vám bude nejen dobrý pocit a výjimečný turistický zážitek, ale také dechberoucí výhled do všech světových stran.

Ďumbier

1. Ďumbier

Nejvyšší vrch Nízkých Tater - Ďumbier s výškou 2 045,9 m n. m. se tyčí uprostřed hlavního hřebene pohoří mezi vrchy Krupová hoľa a Králička. Výlet na jeho vrchol si můžete naplánovat jako pohodový dvoudenní výstup s přespáním v jedné z okolních horských chat nebo jako jednodenní túru. Pak si už jen stačí vybrat ideální trasu z bohaté spleti dobře vyznačených turistických stezek, z nichž se většina táhne po mírné jižní straně poseté žulovými balvany. Strmé severní stěny volí milovníci adrenalinu a zkušení horolezci. Vrch Ďumbier je turisty oblíbený hlavně pro svou technickou nenáročnost - na výstup nepotřebujete drahou výstroj ani batoh plný vybavení. Přesto túru doporučujeme spíše fyzicky zdatným jedincům a zkušenějším turistům. Před výletem se připravte na výstup, při kterém překonáte přes 1 000 výškových metrů, usnadnit vám ho mohou lanovky, kamenné chodníčky i chaty, kde se posílíte tradičním jídlem. Výstup i přes námahu stojí za to - na vrcholu korunován slovenským dvojkřížem budete odměněni kruhovým výhledem na krásy středního Slovenska. Prohlédněte si celé Nízké Tatry, které uvidíte na každé straně, v dálce se zase rýsují vrcholy Vysokých Tater. Na severozápadě tvoří panorama Malá Fatra a také Velký Choč, jižní výhled vám zkrášlí sopečné pohoří Poľana spolu s Veporskými vrchy.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Gerlachovský štít

2. Gerlachovský štít

Opravdovou výzvou vhodnou pro zkušené turisty je nejvyšší vrchol na Slovensku - Gerlachovský štít s úctyhodnou nadmořskou 2 654,4 m n. m. Familiárně nazývaný Gerlach kraluje pohoří Vysokých Tater a představuje i turisty nejvyhledávanější cíl. Výstup na něj je ale doporučený jen turistům v dobré kondici a v doprovodu zkušeného horského vůdce. Nebuďte překvapeni, pokud vaše túra započne v časných ranních hodinách - turistika zabere 8 až 10 hodin a je možná jen za dobrého počasí. Připravte se na drsné podmínky v horách, počasí se spolu s viditelností mohou velmi rychle měnit. Výstup započne od Slezského domu, odkud vás čeká převýšení 1 100 m. Průvodce vás provede kolem 15 m vysokého Velického vodopádu, Velického plesa i Dolinovými terasami posetými pestrými horskými květy nazvanými Kvetnica. Cesta pokračuje strmým kamenným svahem, kde může horský vůdce zvolit jištění lanem. Brzy vás vrchol Gerlachovského štítu přivítá svým známým železným křížem i výhledem, ze kterého budete mít celé Vysoké Tatry jako na dlani.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Kráľova hoľa

3. Kráľova hoľa

Kráľovu hoľu zná každý Slovák z národních pověstí, písní i veršů básníků. Svou významnou roli ve slovenské historii sehrála i během druhé světové války - pod vrcholem měli své zemljanky a sklady partyzáni. I proto je hora s výškou 1 949 m n. m. jedním z nejčastějších cílů turistů na východní části Nízkých Tater. Pod jejím úpatím pramení 4 významné slovenské řeky - Černý Váh, Hron, Hornád a Hnilec. Nejblíže budete mít k vrcholu Kráľovy hoľe, pokud zvolíte výstup po dobře značených a výrazných turistických chodnících vedoucích ze Šumiac či Telgártu. Pokud si ale troufáte, můžete se sem vydat i na horském kole po cyklotrase začínající v Šumiaci. Pěší túra je jednodenní a výstup vám zabere zhruba 3 až 4 hodiny. Mohutná hora bývá označována i za střechu Slovenska, z jejího vrcholu se budete kochat výhledem na Vysoké Tatry, Slovenský ráj, Muránskou planinu i Klenovský Vepor. Na Kráľove hoľi už ale zelený strom nehledejte, dnes tu stojí televizní vysílač, který v případě nouze slouží i jako ubytovna pro turisty.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Kriváň

4. Kriváň

Horu známou jako národní symbol Slovenska poznáte podle nezaměnitelné siluety se zakřivenou špičkou. Oblíbený vrch štúrovců i díky své symbolice každý rok hostí turisty, kteří se účastní Národního výstupu na Kriváň. Pokud si ale chcete vychutnat krásu nejznámější hory na západě Vysokých Tater tyčící se až do 2 494 m n. m., zvolte výlet v menší skupině. Před túrou doporučujeme zabalit si dostatek jídla a vody, po silnici totiž nenarazíte na žádnou chatu, kde byste se mohli občerstvit. S pořádnou výbavou v batohu začněte výstup ideálně na Štrbském plese, odkud pokračujte po značených stezkách dle vašeho výběru. Cesta pokračuje zpočátku kosodřevinou, ve vyšších polohách budete stoupat po typických skalních chodnících, které mohou být hlavně blízko vrcholu strmé a kluzké. Předem tedy zvažte, zda se na čtyřhodinový výstup na Kriváň cítíte být dostatečně ve formě. Náročný je hlavně pro klouby sestup strmými stezkami. Po námaze se však dočkáte zasloužené odměny - vrch Kriváně vám ukáže nejen dřevěný kříž se Slovenským znakem a vlajkou, ale také výhled na okolí, který bere dech.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Lomnický štít

5. Lomnický štít

Druhý nejvyšší vrch Vysokých Tater - Lomnický štít (2 633,9 m n. m.) Se každý den těší z návštěvy stovek turistů a výletníků. Svou popularitu si získal hlavně pro svou dostupnost - na jeho vrchol nemusíte šlapat pěšky, dostat se na něj můžete i díky lanovkám. Lístek vám ale doporučujeme zarezervovat předem online s dostatečným předstihem, kapacita lanovky je totiž rychle vyčerpána. Na kabinovou lanovku nastupte už v Tatranské Lomnici nebo zvolte nástup ve výše položené stanici na Skalnatém plese. Odtud již vede lanová dráha přímo na Lomnický štít. Její délka dosahuje úctyhodných 1 868 metrů, lanovka během jízdy dlouhé jen 8,5 minut překoná výškový rozdíl až 855 metrů. Na vrcholu si vyfoťte impozantní pohled na štíty Gerlachu i Kriváně, nevynechejte také Rysy, Kežmarský štít, Roháče, Belianské Tatry či Nízké Tatry. O občerstvení se postará přítomný bufet nebo kavárna, najdete zde také observatoř , astronomické i meteorologické pracoviště SHMÚ a dokonce i televizní retranslační stanici. Pokud si ale troufáte vystoupit na Lomnický štít pěšky, připravte se na túru dlouhou 5 až 6 hodin, která je možná jedině v doprovodu horského vůdce. Vaše námaha a odhodlání však budou odměněny nezapomenutelným zážitkem.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Predné Solisko

6. Predné Solisko

Výstup na Predné Solisko je ideální volbou, pokud se chystáte na méně náročnou túru ve Vysokých Tatrách, která ale není ochuzena o nádherné výhledy. Výstup na vrchol ve výšce 2 093 m n. m. zvládnou také děti či "sváteční turisté". Výlet začněte u Štrbského Plesa, kde vykročte po modré turistické značce. Turistický chodník vás zavede k Chatě pod Soliskem, kde nasbíráte síly před výstupem. K chatě se případně můžete odvézt lanovkou. Cestou na Predné Solisko se těšte na otevírající se panorama během pozvolného stoupání, trochu náročnější výstup překonáte při závěrečném převýšení. Z vrcholu si užijete okouzlující výhled na Kriváň, Štrbské Pleso a celou podtatranskou kotlinu.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Rysy

7. Rysy

Hranici mezi Slovenskem a Polskem zdobí vrch Rysy, který se tyčí až do výšky 2 503 m n. m. Celkově ho tvoří tři vrcholy - severozápadní, který tvoří i hranici mezi dvěma státy, jihovýchodní, vaše kroky budou pravděpodobně směřovat k prostřednímu, hlavnímu vrcholu. Vydejte se k němu třeba po nejkratší trase směřující ze Štrbského Plesa, po které vám výstup zabere zhruba 5 hodin. Zpočátku se můžete těšit na procházku s mírným stoupáním přes les, terén se ale rychle mění na strmější a posetý cestičkami mezi kamennými trhlinami. Blíže k vrcholu již budete stoupat za pomoci řetězů, proto by se na Rysy měli vybrat pouze zdatní turisté. Cestou natrefíte na nejvýše položenou chatu ve slovenských horách - Chatu pod Rysy postavenou v úctyhodné výšce 2 250 m n. m. a po dalších pár desítkách metrů si z vrcholu vychutnejte kruhový výhled na celé Tatry. Podobná panorama se naskytla i slavným návštěvníkům vrcholu Rysů - Vladimiru I. Leninovi v roce 1903 i Marie Curie-Skłodowské a jejímu manželovi Pierrovi, kteří na něj vystoupili v roce 1899.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Veľký Choč

8. Velký Choč

Ačkoliv vrch Velký Choč nepatří k nejvyšším na Slovensku, při výstupu na něj se můžete těšit na pořádnou zkoušku kondičky, ale i nejkrásnější výhledy. Nejvyšší z Chočských vrchů, které spojují Malou a Velkou Fatru se Západními Tatrami, se tyčí nad Ružomberkem v nadmořské výšce 1 611 m a je pověstný pro své strmé svahy. Výstup na Velký Choč díky tomu patří k těm náročnějším a trvat může až 3 hodiny. Nejjednodušší cesta na vrchol vede po modré značce z obce Valaská Dubová (najdete ji mezi Ružomberkem a Dolním Kubínem), stoupání směřuje strmě vzhůru po stráních zarostlých převážně smrkovými lesy, ve vyšších polohách kosodřevinou. Na vrchu vás čeká skutečně velkolepá odměna - nejkrásnější výhled na Slovenské přírodu a hory. Panorama tvoří Malá a Velká Fatra, Nízké Tatry spolu se Západními, Skorušinské vrchy i Oravská Magura. Není divu, že mnoho turistů pokládá Velký Choč za nejkrásnější vyhlídkový vrch Slovenska. Možná i proto byla v roce 1982 příroda kolem něho vyhlášena národní přírodní rezervaci.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.


Veľký Rozsutec

9. Velký Rozsutec

Symbol i dominanta Národního parku Malá Fatra, vrch Velký Rozsutec tyčící se až nadmořské výšky 1 610 m, je opředen nejednou legendou. Traduje se, že v sobě ukrývá poklad nemalých rozměrů, který zde skryl sám Jánošík. Možná se vám ho podaří objevit během turistiky na vrcholu hory. Výstup začněte například v turisty nejoblíbenějším "startu" v obci Štefanová, kde začíná zelená značka. Cesta vás zpočátku provede přes les s mírným stoupáním, blíže k vrcholu se můžete těšit i na strmé šlapání, při kterém si budete pomáhat rukama a řetězy. Na vrcholu nejvyšší z okolních hor si pak zaslouženě vychutnáte odměnu cennější než zlato - nezapomenutelný kruhový výhled nejen na sousední vrchy Malý Rozsutec a Stoh, ale také na jihozápadní část Malofatranské hřebene, Vrátnou dolinu a dokonce a při dobré viditelnosti i Velký Choč či Nízké Tatry.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli slovenské nejkrásnější hory skutečně blízko.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet