Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 + 1 nejkouzelnějších hradů, ve kterých se psaly dějiny

Majestátní, pohádkové, opředené pověstmi i krvavými legendami - slovenské hrady jsou jednoduše unikátní. Poznejte nejvýznamnější slovenské klenoty vsazené do překrásné přírody, které rozhodně stojí za návštěvu.
Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 + 1 nejkouzelnějších hradů, ve kterých se psaly dějiny

Z mnoha slovenských hradů jsme pro vás vybrali ty nejkrásnější, které rozhodně stojí za návštěvu. Vydejte se na místa, kde probíhaly nejdůležitější historické události.

Spišský hrad

1. Spišský hrad

Cesta po Spiši v sobě nese výjimečné kouzlo, z východního horizontu vám na ni bude dohlížet silueta rozsáhlého Spišského hradu. Se svou úctyhodnou rozlohou až 4 ha patří mezi největší zříceniny hradních komplexů ve střední Evropě a vysloužil si i zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. První písemné zmínky o Spišském hradě pocházejí z 12. století, kdy byl postaven jako jedna z hraničních pevností. Časem se z hradu stalo sídlo spišského župana i hlavním centrem mocnosti na Spiši. Zlaté časy však pominuly v roce 1780, kdy hrad nenávratně zničil požár a začal se měnit na ruinu. Před úplným rozpadem ho zachránili památkáři až v roce 1970, kdy ho precizní péčí začali konzervovat, aby se nerozpadl kvůli působení nestabilního skalnatého podloží. Dnes je z hradu významná kulturní památka, v jeho prostorách si během návštěvy prohlédněte také muzejní expozice o dějinách hradu či středověkých zbraních.

Nádherné prostředí hradu přímo vyzývá k turistice! K samotnému Spišskému hradu se můžete dostat za 10 minut chůze z parkoviště, doporučujeme však zvolit cestu z obce Spišské Podhradie (1 hodina k hradu) nebo naučná stezka Sivá Brada - Dreveník.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 8 €, děti do 19 let 4 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu hradu na Slovensku měli skutečně blízko.


Oravský hrad

2. Oravský hrad

K jedním z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších skvostů Oravy patří jednoznačně Oravský hrad vypínající se na skále nad řekou Orava v Oravském Podzámku. Majestátní hrad vznikl na místě někdejšího dřevěného hrádku a časem dospěl až k celkovému rozsahu 154 místností. V roce 1556 získal hrad známý rod Thurzů, který provedl jeho nejrozsáhlejší přestavbu. Díky ní získal z původní románské a gotické podoby nový renesanční a neogotický vzhled. Přestavba byla ukončena v roce 1611 a vdechla hradu dnešní podobu. Ta ale utrpěla těžkou ránu v roce 1800, kdy hrad vyhořel a pro nezájem dalších majitelů zchátral. Potřebné rekonstrukční práce začaly až po druhé světové válce, díky čemuž se zabránilo jeho úplnému rozpadu. Dnes si v prostorách hradu můžete prohlédnout nejen jeho jedinečnou architekturu, ale i výstavy Oravského muzea - archeologickou, přírodovědnou, etnografickou či historickou expozici.

Prohlídky na Oravském hradě patří mezi ty nejzáživnější a není se čemu divit. Pokud toužíte po dávce dobrodružství, zvolte stále populárnější noční prohlídku zpestřenou o divadelní představení a vystoupení. Připravte se ale i na to, že potkáte ducha nebo strašidla.

Otevírací doba:

  • Liší se od jednotlivých měsíců, v letním období se pohybuje přibližně v čase 8:30 - 17:30 hodin.

Vstupné:

  • Výše vstupného se liší podle zvoleného okruhu, dospělého vyjde na 7 -13 €, dítě do 15 let na 3,50 - 6,50 €, děti do 6 let mají vstup zdarma. Prohlídku doporučujeme rezervovat předem.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu hradu na Slovensku měli skutečně blízko.


Strečno

3. hrad Strečno

Hrad Strečno neodmyslitelně patří do krásné scenérie Malé Fatry, z jeho hradeb si také můžete vychutnat krásný výhled na domašínský meandr, Strečniansky průsmyk a na velkou část Žilinské kotliny. První zmínky o hradu pocházejí již ze 14. století, kdy ho tvořila jen nevelká budova s rozměrem 18 x 22 m. Během let byl hrad rozšířen a neustále přestavován, až v 17. století získal své největší rozměry. Díky mohutnému opevnění a 4 nedobytným branám se dokonce stal nejlépe opevněným hradem na středním Pováží. Dnes je hrad vyhlášen národní kulturní památkou a zpřístupněn veřejnosti, takže si i vy můžete prohlédnout výjimečné expozice o historii a životě na hradě Strečno. Skutečným unikátem je výstava o nejvýznamnější obyvatelce hradu Žofii Bosniakové. Dobrosrdečná hradní paní si pro svou štědrost a dobré skutky poddaným vysloužila přezdívku Světice ze Strečna. Zemřela ve věku 34 let a byla pohřbena v hradní kryptě. O několik desítek let objevily císařští vojáci její tělo téměř neporušené.

Pod hradem Strečno vyrostla v roce 2013 unikátní replika středověké vesničky Paseka. Sestává z 5 domků se slaměnou střechou, které jsou kompletně vybavené podle potřeby svých obyvatel - můžete tak navštívit dům středověkého pekaře, rybáře či dům lidové léčitelky. Ve vesničce nechybí ani funkční zvonice a studna. Vaše děti nadchne dřevěné hřiště s prolézačkami přímo v areálu vesničky.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 9:00 - 17: 00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 7 €, zlevněné vstupné 3,50 €.

Čachtice

4. Čachtický hrad

Známý "tajemný hrad v Karpatech" hlídá obec Čachtice, která leží jen 20 km od lázeňských Piešťan. Patří do soustavy pohraničních hradů, jaké v minulosti chránily západní hranice Uherska. K jeho nejznámějším majitelům patří Matúš Čák Trenčianský, nejvíce je však Čachtický hrad spjat s krvavou hraběnkou Alžbětou Báthory. Hraběnčino jméno je dodnes opředené legendami o její touze po věčném mládí. Podle pověstí zabíjela Alžběta Báthoryová mladé panny pro jejich krev, ze které si připravovala lázeň navracející mládí. Věčné krásy se nedožil ani samotný Čachtický hrad. Ten byl v roce 1708 vypálen vojsky Františka Rákocziho a od té doby se postupně měnil do podoby romantické zříceniny. Dnes si na místě bývalého majestátního hradu můžete vychutnat procházku po rozvalinách s výhledem na okolní přírodu.

Otevírací doba:

  • Otevírací doba se liší podle sezóny, v létě se pohybuje okolo 11:00 - 17:00 každý den kromě pondělí.

Vstupné:

  • Dospělá osoba 3 €, dítě do 15 let 1,50 €, dítě do 6 let má vstup zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu hradu na Slovensku měli skutečně blízko.


Trenčín

5. Trenčínský hrad

Královské město Trenčín vděčí za svou krásu také majestátnímu Trenčínskému hradu, který na město dohlíží přímo z jeho centra. Spolu se Spišským hradem a Děvínem patří k nejrozsáhlejším hradům ve střední Evropě. Svou historii začal psát již v 11. století jako královský hrad, důležitou roli sehrál i v období tureckých vpádů, kdy bránil město a okolí pod sebou. Trenčínský hrad se neodmyslitelně pojí i se jménem Matúš Čák Trenčianský, který byl přezdívaný "pán Váhu a Tater" díky jeho četným hradům a panským sídlům napříč Slovenskem. Dnešní areál je součástí expozice Trenčínského muzea a vytváří ho soubor paláců s dominantní Matoušovou věží. Na návštěvě byste neměli minout dělovou baštu a hladomornu. V hradním areálu během roku natrefíte na četné výstavy, koncerty, středověké hry a nezapomenutelné noční prohlídky.

Během prohlídky se průvodce zeptejte na legendu, která se váže k 80 m hluboké Studni lásky. Příběh hovoří o krásné turecké princezně Fatimě, kterou zajal hradní pán Štěpán Zápolský. Turecký princ Omar Fatimu miloval natolik, že pro její záchranu kopal 4 roky do skály studnu, aby Fatimu vykoupil. Jak legenda dopadla? To se dozvíte na hradě.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 9:00 - 18:45 hodin

Vstupné:

  • Výše vstupného se liší podle zvoleného okruhu, dospělého vyjde na 6 - 7,50 €, dítě na 3,50 - 4,5 €, děti do 6 let mají vstup za 1,50 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu hradu na Slovensku měli skutečně blízko.


Stará Ľubovňa

6. Hrad Stará Ľubovňa

Další ze skupiny hradů chránících hranice Uherska je Hrad Stará Ľubovňa. Najdete ho v severovýchodní části Spiše, kde se vypíná na vápencovém bradle nad obcí Stará Ľubovňa. Během své bohaté minulosti se stal významným díky pozici na obchodní cestě procházející údolím řeky Poprad do Polska. Hrad hostil plno polských králů a byl také skrýší polských korunovačních klenotů. Svou podobu renesanční pevnosti získal až po přestavbě po požáru v roce 1553, později byl hrad vrácen Uhersku a jeho význam spolu s krásou začaly upadat. Po nedávné rekonstrukci si v něm můžete prohlédnout expozici hradního muzea nebo hradní kapli, v níž se konají pravidelné bohoslužby.

Věřte či ne, jméno slavného cestovatele Mořice Beňovského je spojeno s hradem Stará Ľubovňa. Šlechtic, dobrodruh a král Madagaskaru byl na hradě Stará Ľubovňa vězněn.

Otevírací doba v letních měsících:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 8 €, dítě do 19 let 4 €.

Nitra

7. Nitriansky hrad

Nejstarší slovenské město - Nitra - je znám z dějepisu jako místo prvních knížectví i území, kde se rozprostírala Velká Morava. První písemné zmínky o mohutném hradišti stojícím na místě dnešního Nitranského hradu se datují již do 9. století, kdy byl v této oblasti vysvěcen první kostel. Nitra se tak stala centrem nově zřízeného Libereckého biskupství, které zde sídlí dodnes. Hrad tvoří několik budov, v jeho centru se nachází katedrála s biskupskou rezidencí. K nejstarším částem patří Kostel sv. Emeráma z 11. až 12. století, kde můžete obdivovat jednu z nejkrásnějších barokních výzdob na Slovensku i pozdně gotickou fresku Smrti a Korunování Panny Marie v dolní lodi katedrály. Prohlédněte si také gotický Horní kostel a pozdějším Dolní kostel se vzácným hlavním oltářem s motivem Snímání z kříže. Prohlídku završte v diecézních muzeu a na Hradní věži. Z ní se vám naskytne nádherný výhled na celé město.

Otevírací doba:

  • Otevírací doba se liší od jednotlivých částí hradu a měsíců. V létě se otevírací doba pohybuje okolo 10:00 - 18:00 hodin každý den kromě pondělí.

Vstupné bez průvodce:

  • Výše vstupného se liší podle zvoleného okruhu, dospělého vyjde na 3 - 5 €, dítě na 1 - 2 €.

Červený Kameň

8. Hrad Červený Kameň

Jeden z nejzachovalejších Slovenská hradů, Hrad Červený Kameň, leží sotva 30 km od Sence. Jeho historie sahá již do 13. století, další významný dokument pochází ze 16. století, kdy byl hrad přebudován na mohutnou pevnost . Obývali ho mnozí známí šlechtici jako Matúš Čák Trenčianský či rod Thurzů, největší změny na hradě se však vážou ke jménu Pálfiovců, kteří hrad obývali již od 17. století. Hrad se pod jejich rukama změnil z obávané pevnosti na reprezentační sídlo šlechticů, kde nechyběly ani nástěnné fresky a vyzdobené interiéry. Není se čemu divit, že hrad uchvátil i mnoho filmařů - natáčela se zde například pohádka Fantaghiro, Dračí srdce či film Cinka Panna. Zajímavostí je, že Pálfiovci bydleli na hradě až do roku 1945!

Hrad Červený Kameň přitahuje návštěvníky zejména návštěvou výstavy muzea, které ukazuje život šlechty na hradě. Okruh s názvem Renesanční pevnost vás zas provede přes příkopy, rozlehlé sklepy či hradní lisovnu. Po prohlídce se zastavte v zdejší kavárně či vinotéce.

Otevírací doba:

  • Otevírací doba se liší od sezóny, v letních měsících se pohybuje okolo 9:00 - 17:00 hodin.

Vstupné:

  • Výše vstupného se liší podle zvoleného okruhu, dospělého vyjde na 6 - 7 €, dítě do 18 let na 3 - 3,5 €.

Devín

9. Hrad Devín

Hrad známý jako dějiště mnoha historických událostí i místo opředené legendami určitě nepřehlédnete - hrdě se tyčí na skále nad soutokem Dunaje a Moravy. Na jeho netradiční základy vstupte přes Moravskou bránu chráněnou dvojicí půlkruhových bašt. Hned za ní věnujte pozornost vzácné památce z římského období. Strategická poloha hradu vám umožní nádherný výhled z terasy na Dunaj a rakouský vrch Braunsberg. Viz také místa, kde v 9. století stál velkomoravský kostel a později gotický palác. V 16. století ho doplnil renesanční palác spolu s novými opevněními. Klenbové prostory hostí zajímavé expozice Muzea města Bratislavy. K nádherné scenérii Hradu Devín neodmyslitelně patří i štíhlá věž s cimbuřím nazývaná Panenská věž.

Hrad Devín je obzvláště lákavý v letních měsících, kdy se zde konají vystoupení šermířů a zábavné hry pro každého. Vyzkoušet si zde můžete například hod oštěpem, sekerou nebo střelbu z luku. Výjimečným zážitkem je také plavba lodí z přístavu pod hradem.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 10:00 - 19:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 6 €, děti 3 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu hradu na Slovensku měli skutečně blízko.


Bratislavský hrad

Bonus - Bratislavský hrad

Nenahraditelná ikona a symbol Bratislavy, kdysi sídlo uherských králů i klenotnice skrývající korunovační klenoty. To vše a ještě mnohem více tvoří snad nejznámější slovenský hrad, který se vyjímá 85 m nad hladinou Dunaje. Nejstarší zmínky o Bratislavském hradě pocházejí ze 13. století, v tomto období zde byla vystavěna i největší tzv. Korunovační věž hradu. Jednu z významných přestaveb hradu zařídila panovnice Marie Terezie. Obytné části hradu byly rozšířeny a staly se přepychovějšími, k východnímu průčelí byl přistaven i objekt nazvaný po panovnici Tereziánum. Ani tento hrad neminul osud známý stovkám hradům na Slovensku a v Evropě - Bratislavský hrad zachvátily v roce 1811 ničivé plameny, které z něj udělaly ruiny na dlouhých 150 let. Až další vlna výrazných rekonstrukci ukončena v roce 1968 vdechla hradu podobu, v jaké ji známe dnes. Prohlédnout si zde můžete nejen impozantní interiéry, ale také expozice patřící Historickému muzeu SNM, mezi které patří například bohatý fond historického nábytku, dobové módy, historického umění, hodin, porcelánu či předmětů ze stříbra. Příjemné zážitky z návštěvy Bratislavy nechte doznít při procházce hradním parkem.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 -19: 00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 6 €, dítě 3 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu hradu na Slovensku měli skutečně blíz

Autor článku:

Aktualizováno: 20. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet