Objevte to NEJ ze Slovenska: 8 nejkrásnějších jeskyní, které jsou světovými unikáty

Slovenské jeskyně jsou opěvované jako „nej“ a právem. Která z nich je nejstarší známou jeskyní v Evropě? O které se říká, že je nejvýznamnějším jeskyní svého druhu na světě a která slovenská jeskyně je svou výzdobou světovou raritou? Čtěte dál.
Objevte to NEJ ze Slovenska: 8 nejkrásnějších jeskyní, které jsou světovými unikáty

Jeskyně jsou tajemná podzemní království, ve kterých můžete obdivovat miliony let starou výzdobu krápníků a dalších útvarů. Kam se za jeskynními krásami vydat na Slovensku?

Demänovská jeskyne

1. Demänovská jeskyně svobody

Slovenskou nejznámější a nejnavštěvovanější jeskyni najdete uprostřed Demänovské doliny na severním úpatí Nízkých Tater. Demänovská jeskyně svobody je součástí nejdelšího jeskynního systému na území Slovenska, který se nejen díky svým rozměrům stal národní přírodní památkou. Jeskyni zdobí unikátní krápníková výzdoba, která ji řadí mezi ty nejkrásnější v Evropě. Návštěvu můžete absolvovat po dvou trasách - na výběr je dlouhý okruh, kde si za 100 minut prohlédnete všechny krásy na ploše 2 150 m nebo tradiční okruh s délkou 1 150 m, který projdete za hodinu. Ať si ale vyberete kterýkoli, během celé exkurze budete vzhlížet k výjimečné sintrové výzdobě a obcházet třpytivá jezírka. Mezi nejzajímavější úkazy patří Věčný déšť - nevysychavý vodopád padající ze stropu, vaší pozornosti by neměl uniknout ani Kamenný lustr a pod ním vytvořena mohyla, jehož zvuk kapající vody údajně inspiroval skladatele Leoše Janáčka k vytvoření díla Všudybyl.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Výše vstupného se liší podle zvoleného okruhu, dospělého vyjde na 10 - 18 €, dítě do 15 let na 5 - 9 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k to nejkrásnějším jeskyním na Slovensku měli skutečně blízko.


Domica

2. Jeskyně Domica

Podzemní klenot Gemera zdobí čarokrásná krápníková výzdoba s množstvím stalagmitů a stalaktitů, která jeskyni vysloužila zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Vydejte se za jejími krásami do jihozápadní části Slovenského krasu, vchod do jeskyně leží v obci Dlouhá Ves. Jeskyně Domica je součástí rozsáhlého jeskynního systému, který zasahuje až do Maďarska. Na Slovensku si můžete prohlédnout pouze ¼ z její plochy. I to však stačí, abyste poznali její nejvýznamnější úkazy - patří mezi ně například Majkův dóm (pojmenovaný podle objeviteli jeskyně) s kaskádovými jezírky nazývanými Římské lázně. Prohlédnete si zde také cibulové stalaktity, pagodovité stalagmity a možná spatříte i jednoho z 1 500 vzácných netopýrů, které jeskyni obývají. Průvodce vám ukáže i místa významných archeologických nálezů po člověku z období neolitu, který jeskyni obýval před více než 5 000 lety. Zdá se vám během prohlídky jeskyně povědomá? Není se čemu divit - natáčela se tu známá pohádka Sůl nad zlato.

Kromě klasického prohlídkového okruhu si můžete zvolit i okruh s plavbou po podzemních vodách. Připravte se tak na nezapomenutelný zážitek, při kterém probrázdíte podzemní prostory na loďce po toku s mytologickým názvem Styx.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 7 €, dítě do 15 let 3,50 €. Okruh s plavbou doporučujeme rezervovat předem.

Gomabasecka jeskyne

3. Gombasecká jeskyně

Další slovenská jeskynní kráska, která si pro svou výzdobu zasloužila místo na Seznamu UNESCO, je krápníková Gombasecká jeskyně ležící v Slovenském krasu mezi Rožňavou a Plešivci. Proslavila se zejména neobvykle tenkými sintrovými brčky, které dosahují délky až 3 m. Místy stojí brčka tak blízko u sebe, až připomínají kamenný déšť, jeho barva závisí na kombinaci oxidů manganu a železa. Návštěvníci sem míří i pro pohled na krápníky různých bizarních tvarů a pestrých barev, například síň Hirošima si svůj název vysloužila pro stalagnát připomínající atomový hřib. Za pozornost rozhodně stojí i Mramorová síň, jejíž kuželovité stalagmity připomínají mraveniště z tropických zemí.

Pokud máte během prohlídky pocit, že se vám v jeskyni dýchá jaksi lépe, máte pravdu. Mimořádně příznivé mikroklimatické poměry v Gombasecké jeskyni se od roku 1968 využívaly k léčbě převážně respiračních chorob. Léčba si díky své povaze vysloužila název speleoterapie.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 7 €, dítě do 15 let 3,50 €.

Dobšinská jeskyne

4. Dobšinská ledová jeskyně

Dobšinská ledová jeskyně ve Slovenském ráji je opředena množstvím nej a superlativů. Díky své unikátní ledové výzdobě patří mezi nejvýznamnější ledové jeskyně na světě, rozměry s délkou 1 232 m a hloubkou 112 m si vysloužila místo mezi největšími ledovými jeskyněmi v Evropě. Úžas mezi odborníky vzbuzuje i její poloha - jeskyně je totiž nejníže položenou ledovcovou jeskyní na světě. Chlad se v ní drží kvůli jedinečnému tvaru, který od vchodu klesá. Uvnitř jeskyně se tak drží vzduch s teplotou pod bodem mrazu během celého roku a unikátní ledová výzdoba se nemění. Prohlédnout si zde můžete například mohutné ledové vodopády a sloupy ve Velké síni, kde tloušťka ledu místy dosahuje až 25 m. Není divu, že je Dobšinská ledová jeskyně od roku 2000 také zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Přímo jako ze surrealistického filmu působí i obrazy z historie jeskyně. Díky nadšeným jeskyňářům se Dobšinská ledová jeskyně stala v roce 1882 první elektricky osvětlenou jeskyní v Uhersku. Až do roku 1946 byla veřejnosti zpřístupněna pro letní bruslení na ledě a dokonce tu v létě trénoval i známý československý krasobruslař Karol Divín.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 10 €, dítě do 15 let 5 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejkrásnějším jeskyním na Slovensku měli skutečně blízko.


Važecká jeskyne

5. Važecká jeskyně

Výlet do Važecké jeskyně si naplánujte cestou z nebo do Vysokých Tater, od kterých je vzdálena jen 30 km. Ačkoli jeskyně patří mezi ty kratší, rozhodně nebudete o neobyčejný zážitek ochuzeni - čeká na vás pohled na bohatou krápníkovou výzdobu s brčky, záclonami, stalagmity i stalaktity, které hrají pestrými barvami. Ani zde nechybí sintrová jezírka. Jeskyně láká obzvláště nadšence paleontologie z celého světa, je totiž jedním z nejvýznamnějších nalezišť kostí ledního medvěda v Evropě. Vzácné medvědí kosti staré 40 000 až 51 000 let se nacházejí v síni s názvem Kostnice.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 6 €, dítě do 15 let 3 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejkrásnějším jeskyním na Slovensku měli skutečně blízko.


Harmanec

6. Harmanecká jeskyně

Pobyt v lázeňských Turčianských Teplicích nemusí být jen o ležení u vody. Vyhraďte si jeden den na poznávání krás Slovenska a navštivte například kouzelnou Harmaneckou jeskyni ve Velké Fatře, která je od Turčianských Teplic vzdálená sotva 20 km. Svůj výlet začněte procházkou po naučné stezce se sedmi informačními tabulemi, které vychází z parkoviště. Dovede vás až ke vchodu do jeskyně, která byla pro svou podmanivou sněhobílou výzdobu nazývaná také „Bílá jeskyně“. Prohlídka trvající 60 minut vás provede přes mohutné dómy, mezi nejkrásnější z nich patří Bílý dóm či Klenotnice. Okouzlí vás zde průzračná jezírka, sintrové vodopády i široké záclony a krápníková výzdoba, která vyniká svým sněhobílým zbarvením. I díky nim je dnes Harmanecká jeskyně národní přírodní památkou.

Během prohlídky se zastavte u nejznámější památky jeskyně - oslnivé kamenné vázy - která údajně splní přání každému, kdo se do ní trefí mincí.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 10:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 7 €, dítě do 15 let 3,50 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejkrásnějším jeskyním na Slovensku měli skutečně blízko.


Ochtinská aragonitova jeskyne

7. Ochtinská aragonitová jeskyně

Nejen místem na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO, ale také označením světová rarita se může pochlubit slovenská Ochtinská aragonitová jeskyně. Patří totiž do trojice unikátních aragonitových jeskyní na světě a v Evropě je jediná svého druhu! Pokud byste chtěli navštívit i další dvě aragonitové jeskyně na světě, museli byste se vydat až do dalekého Mexika a Argentiny. Dejte proto raději přednost cestě do blízkého Slovenského rudohoří, kde leží Ochtinská aragonitová jeskyně. Přivítá vás zde celkově 230 m veřejně přístupných chodeb s aragonitovou výzdobou v ledvinové, jehlicovité či spirálovité formě. Mezi nejstarší místní aragonity patří 138 tisíc let stará ledvinová generace, která vznikla činností atmosférických vod v krystalických vápencích. Vrcholem prohlídky je návštěva síně s názvem Mléčná dráha, jejíž strop pokrývají bílé trsy aragonitu, které ve světle lamp září jako hvězdy na noční obloze.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné: Dospělá osoba 8 €, dítě do 15 let 4 €.


Demänovská ľadová jeskyne

8. Demänovská ledová jeskyně

Na severu Demänovské doliny objevíte další část jeskynního systému - výjimečnou Demänovskou ledovou jeskyni. První písemné zmínky o jeskyni pocházejí již ze středověku, čímž patří k nejstarším známým jeskyním v Evropě. K jeskyni doporučujeme udělat si výlet po naučné stezce, který vás dovede přímo k její bráně. Teplou bundu si zapněte až po bradu a připravte se na sestup do ledových síní, ve kterých se drží chlad i v horkém létě. Zkušený průvodce či průvodkyně vám ukáže výzdobu z krápníků, ledovcových sloupů, vodopádů i přízemního ledu. Podle jeho tloušťky speleologové odhadují, že se místní ledová výplň vytvořila před 400 - 500 lety. V jeskyni žije 10 druhů netopýrů a v minulosti ji obýval i jeskynní medvěd. Obrovské kosti prehistorického zvířete připisovali vyděšení návštěvníci drakům, a tak jeskyně nesla v minulosti název i „Dračí jeskyně“.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné: Dospělá osoba 9 €, dítě do 15 let 4,50 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste k nejkrásnějším jeskyním na Slovensku měli skutečně blízko.

Autor článku:

Aktualizováno: 24. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet