Objevte to NEJ z Polska: TOP 5 filmových lokalit

Polská města přímo vybízí k natáčení válečných filmů. Byl to právě Schindlerův seznam, který světu představil Krakov v celé kráse. V Polsku se ale natáčely i další hollywoodské trháky, například Pianista nebo Zaklínač. Kde? Objevte tato filmová místa!
Objevte to NEJ z Polska: TOP 5 filmových lokalit

Aby mohl vzniknout kvalitní filmový snímek, velmi důležitou roli hrají místa, kde má přijít příběh k životu. Historická polská města jsou oblíbenou destinací pro natáčení děl s válečnou tematikou, ovšem filmaři postupně objevují i přírodní krásy této rozmanité země. Kde vznikl milovaný seriál z produkce Netflixu Zaklínač nebo srdcervoucí Pianista?

Schindlerův seznam – Krakov

Hvězdně obsazený snímek Schindlerův seznam z roku 1993 v čele s Liamem Neesonem (Oskar Schindler) vypráví příběh o nepředstavitelných hrůzách, které napáchaly nacisté na Židech. Schindler byl průmyslníkem, který se snažil zachránit pronásledované Židy před smrtí v lágrech tím, že jim dal práci ve své továrně na výrobu granátů v Brněnci.

Režisérovi Stevenu Spielbergovi leželo na srdci, aby byl příběh opravdu autentický, proto pracoval s odborníky i přeživšími holokaustu a mnoho scén natočil právě v Krakově na těchto místech:

Kaziměř a most maršála Józefa Piłsudskiego

  • Čtvrť Kaziměř byla centrem židovské komunity. Během nacistické okupace ji však museli Židé opustit a přesídlit se na druhou stranu řeky Visly. Během exodu přecházeli přes most maršála Józefa Piłsudskiego.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Ulice Szeroka

  • Ulice ve čtvrti Kaziměř se ve filmu vyskytla několikrát, sloužila jako kulisa pro krakovské ghetto.

Továrna Oskara Schindlera

  • Areál bývalé továrny, kde obchodník Schindler zaměstnával Židy, najdete na ulici Lipowa 4. Ve filmu zahlédnete schodiště a také záběry fasády.

Osvětim

  • Přímo v areálu koncentračního tábora se filmovat nesmí, avšak štáb měl povoleno natočit si Osvětim zvenčí. Interiéry pak filmaři zrekonstruovali v lomu Liban, kde vznikla například nervy drásající scéna ze sprch.

Věděli jste, že je Steven Spielberg potomkem ukrajinských Židů? Snímek Schindlerův seznam získal sedm Oscarů, z toho jednoho za režii. Spielberg honorář za film odmítl, protože by to pro něj byly – jak sám řekl – krvavé peníze, a tak věnoval výdělek nadaci Shoah.

Krakov - Nejoblíbenější pobyty


Pianista – Varšava

Život mladého a nadaného pianisty Wladislawa Szpilmana (Adrien Brody) se razantně změní, když německá vojska napadnou Polsko a začnou uplatňovat tvrdé restrikce proti Židům. Příběh výstižně shrnuje slogan filmu: hudba byla jeho vášní, přežití mistrovským dílem.

Ve filmu Pianista se objevily především lokality v Berlíně, Postupimi i v Polsku – většina scén pak byla natočena ve zchátralých budovách ve varšavské čtvrti Praga.

Saski Hotel

  • Hotel posloužil jako kavárna Capri, ve které pianista pracoval.

Ulice Kozia

  • Ulice jako jedna z mála přečkala válku, a zachovala si tak svůj historický šarm. Ve filmu posloužila jako pozadí během natáčení různých scén.

Krakovské předměstí

  • Szpilmanova rodina se dozvídá o vstupu Velké Británie a Francie do války proti nacistům, a zároveň sleduje pochod německých vojáků ulicemi.

Ve válečném dramatu se také objevily ulice Konopacka, Mała, Stalowa a další. Některé části města, kde se natáčelo, je těžké rozlišit, jelikož byly v postprodukci upraveny tak, aby vypadaly jako za války.

Snímek režíroval kontroverzní a oceňovaný režisér Roman Polanski a vycházel při tom ze Szpilmanovy autobiografie. Inspirací mu byly i jeho vlastní tragické zkušenosti – režisérovi rodiče byli odvlečeni do koncentračního tábora, matka zemřela v Osvětimi.


Zaklínač – Ogrodzieniec

Geralta z Rivie v podání Henryho Cavilla si oblíbil celý svět. Zmutovaný lovec příšer putuje světem vstříc svému osudu a seká u toho jednu hlavu za druhou – ne nadarmo si vyslouží přezdívku Řezník z Blavikenu. Jeho osamělý život se zkomplikuje, když mu připlete do cesty uhrančivě krásnou a cílevědomou čarodějku Yennefer, sukničkáře Marigolda a princeznu Ciri.

Ogrodzieniec

  • Zříceninu hradu spatříte na obrazovce v poslední epizodě první série Zaklínače. Právě zde se odehraje epická bitva u Soddenu. Kromě zříceniny filmaři využili i okolní lesy.

Letopisy Narnie – Bludné skály

Na začátku druhé světové války jsou sourozenci Lucinka, Edmund, Zuzana a Petr evakuováni na anglický venkov. Při hře na schovávanou se nejmladší ze čtveřice dětí Lucinka ukryje ve staré skříni, která je vchodem do magického světa Narnie. Sourozenci se pod vedením lva Aslana vydávají do boje proti zlé Bílé čarodějnici a za dalšími dobrodružstvími. Abyste mohli nahlédnout do světa s dechberoucí přírodou, nemusíte procházet skříní – stačí vyjet do Polska.

Bludné skály

  • Pískovcové skalní město v polských Stolových horách se nachází jenom pár kilometrů za hranicemi. Projděte se úzkými chodbami kolem skal nejrůznějších tvarů. Je to skvělý zážitek i pro ty, kdo Letopisy Narnie neviděli!
  • V labyrintu se natáčel díl Letopisy Narnie: Princ Kaspian.

Bělověžský prales

  • V prvním díle série, Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, prochází děti jedním z nejstarších národních parků v Evropě – Bělověžským pralesem.
  • Na severním okraji pralesa na vodní nádrži Siemianówka byla zfilmována dramatická scéna, kdy čtveřice sourozenců utíká přes zamrzlé jezero před zlými vlky Bílé čarodějnice.

Mezi další místa, kde příběh vznikal, patří vodopád Kamieńczyka v polských Krkonoších a soutěsky řeky Dunajec.


Předčítač – Lublin

Cenami ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka. Příběh o milostném vztahu mezi starší ženou a mladým chlapcem otevírá téma viny Němců za zločiny druhé světové války.

V 50. letech prožije patnáctiletý Michael (David Kross) vášnivý románek s tajuplnou Hannou (Kate Winslet), která chlapce žádá, aby jí předčítal klasická literární díla. Hanna ovšem jednoho dne zmizí. Michael se s ní po letech, coby student práv, znovu snaží setkat. Mladík však zjišťuje, že Hanna byla dozorkyní v koncentračním táboře a je za svou minulost souzena.

Koncentrační tábor Majdanek

  • Film vznikal především v Německu, avšak v rámci flashbacků je divák přenesen do koncentračního tábora Majdanek nedaleko Lublinu.
  • Tábor byl zřízen jako zajatecký v roce 1941, o dva roky později byl však přeměněn na klasický koncentrační tábor. Areál byl osvobozen v roce 1944 a již následující rok zde bylo založeno první muzeum svého druhu – Państwowe Muzeum na Majdanku.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Polsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet