Co jste o Polsku nevěděli

Jak dobře znáte naše sousedy? V Polsku si zaplavete v moři, na pláži posbíráte zlato a najdete tu také Benátky nebo nejrozlehlejší hrad na světě. Od země s více než tisíciletou historií nic míň ani nečekejte.
Co jste o Polsku nevěděli

Když se podíváme na mapu Polska, všimneme si především jeho rozlohy. Polská republika je devátou největší zemí v Evropě a řadí se do první desítky nejlidnatějších. Dále můžeme vidět, že Polsko je z většiny tvořeno nížinami, avšak i přesto tu najdete více přírodních zajímavostí, než byste čekali.


Velehory na jihu Polska

Jih země je lemován horami, ať už jsou to Karpaty, polské Tatry s nejvyšší horou Rysy nebo Krkonoše, o jejichž nejvyšší bod Sněžku se Polsko dělí s Českou republikou. Na polské straně Tater leží největší tatranská plesa, největší z nich je Wielki staw, nejvyhledávanějším je ale půvabné Morskie oko.

Písečné duny a mořské pobřeží

Na severu své země mají Poláci přístup k Baltskému moři. Ve Sloviňském národním parku o rozloze 180 km2, který se táhne podél pobřeží Baltu, pak najdete mimo jiné i písečné duny. Za fotkami z písečné pláže tedy nemusíte jezdit až do Tunisu nebo Itálie, stačí navštívit sousední stát.

Zbytky pralesa z doby ledové

Na hranicích s Běloruskem se nachází Bělověžský prales, domov více než 12 tisíc živočišných druhů včetně vzácného zubra evropského. Krajina, kterou zde spatříte, představuje poslední zbytky pravěkého lesa z konce doby ledové, a byla proto zapsána na seznam UNESCO.

zubr

Mazurská jezera

Na mapě Polska najdeme více než 7 tisíc jezer. Na severovýchodě Polská poblíž hranic s Litvou se nachází oblast Mazurských jezer, ráj pro milovníky rybaření, vodních sportů a odpočinku v klidném prostředí. Celkově se v této oblasti nachází 3 300 jezer, největší z nich jsou jezera Sniardwy, Mamry a Niegocin. Kromě vodních ploch zde najdete i zajímavá historická místa jako například pozůstatky Hitlerova bunkru „Vlčí doupě“.

Pokud jde o pozoruhodná místa, která vznikla lidskou rukou, máte se v Polsku také na co těšit.

Údajně nejkrásnějším a rozhodně nejnavštěvovanějším městem Polska je Krakov, který byl až do raného novověku i jeho hlavním městem. Co všechno tu můžete obdivovat, si můžete přečíst v samostatném článku Krakov: praktický průvodce.

Krakov - Nejoblíbenější pobyty

Hrad Malbork

Na severu Polska poblíž Gdaňské zátoky byste našli hrad Malbork, který je se svou rozlohou 250 000 m2 největší na světě. Hrad byl postaven německým katolickým řádem ve 13. stoletím jako pevnost pod názvem Marienburg, do rukou Poláků se dostal až o dvě století později a stal se rezidencí králů. Dnes slouží hrad jako muzeum a od roku 1997 je zapsán na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.

Varšava – město fénixe

Od konce 16. století je hlavním městem Polska Varšava ležící v jeho geografickém středu. Mnoho památek zde ale nenajdete, protože během druhé světové války bylo starobylé město prakticky zničeno. Po válce vstala Varšava z popela jako fénix a stala se moderním dynamickým městem, kde sídlí spousta institucí, organizací a nadnárodních korporací. O historii Polska se můžete poučit v mnoha místních muzeích.

varšava

Gdaňsk

Přístavní město Gdaňsk je neodmyslitelně spojené s mořem a jeho historické jádro připomíná nizozemský Amsterdam. Většina zajímavých staveb se nachází v tzv. Hlavním městě a Starém městě a pochází z počátku 17. století, tzv. zlatého věku Gdaňsku. V uličkách města najdete příjemné kavárny, kiosky a krámky s nabídkou jantarových šperků.

Vratislav – město stovky mostů

Také střední Evropa má své Benátky a je jimi polská Vratislav. V celém městě se nachází přes 130 mostů a lávek, nejvíce z nich najdete v centru a za nejkrásnější je považován Most Tumski. Tento most, také přezdívaný most zamilovaných, byl postaven v roce 1889 a je nejstarším ocelovým mostem ve Vratislavi. První zmínky o městě pochází už z 10. století, není zde tedy nouze o památky. Začít můžete na Rynku, který je středobodem města, nejlépe si ale vše prohlédnete při plavbě po řece Odře. Vratislav je navíc českým turistům dobře dostupná, leží jen 60 km za hranicemi.

Osvětim - Březinka

Polsko je zemí snad nejvíce poznamenanou druhou světovou válkou a holocaustem, který se odehrával přímo na jeho území. Z původního koncentračního tábora Auschwitz tak vznikl památník, abychom si tu stále připomínali, čeho jsou lidé schopni a co by se už znovu nemělo opakovat. Každoročně navštíví Osvětim a Březinku přes milion lidí z celého světa.

osvětim

Památník otevírá denně v 8 hodin a zavírá v sezóně až v 19 hodin. Prohlídku absolvujete s průvodcem nebo elektronickým průvodcem s českým výkladem ve sluchátkách. Mezi Osvětimí a Březinkou, kde se nacházel hlavní vyhlazovací tábor, je v létě pro návštěvníky zajištěna autobusová doprava.

Věděli jste, že

  • zhruba třetinu území Polska pokrývají lesy?
  • polská ústava z roku 1791 je nejstarší v Evropě a druhá nejstarší na světě (USA 1787)?
  • ve Vratislavi se nachází nejstarší restaurace v Evropě "Piwnica świdnicki", v provozu od roku 1275?
  • „americký“ bagel pochází z Polska, konkrétně z Krakova, a do USA se dostal až s židovskými emigranty?
bagel

Baltské zlato z moře

Typickým polským suvenýrem je šperk s jantarem. Proč je tomu tak? Kusy jantaru, tedy zkamenělé pryskyřice stromů z období třetihor, se již po staletí objevují jako naplaveniny Baltského moře v oblasti mezi polským Gdaňskem a ruským Kaliningradem. Už ve starověku byl tento materiál ceněný. Po tzv. Jantarové stezce se dopravoval až do Středozemí, kde za něj platili stříbrem a zlatem. Dodnes můžete při troše štěstí na břehu Baltského moře narazit na jantarové naplaveniny, zejména po bouřce.

Zajímavá čísla z Polska

  • 13 míst zapsaných na seznamu Kulturního dědictví UNESCO
  • 17 nositelů Nobelovy ceny (Marie Curie-Sklodowska má dokonce dvě)
  • Téměř 90 % obyvatel se v Polsku hlásí k nějaké církvi (nejvíce ke katolické). To z Poláků činí nejvíce věřící národ.
  • Polsko má 38,5 milionu obyvatel, tedy jako Česko, Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko dohromady.
  • K polské národnosti se hlásí 60 milionů lidí, což z Poláků dělá druhý největší slovanský národ. Třetina Poláků však žije v zahraničí.

Útržky z historie

Vznik polského státu se počítá od roku 966, kdy také vládnoucí dynastie Piastovců přijala křesťanství. Za svou historii muselo Polsko neustále bránit svou samostatnost, od roku 1600 bylo 43krát napadeno. Mezi lety 1795 a 1918 dokonce polský stát ani neexistoval, a to v důsledku tzv. trojího dělení Polska, země byla rozdělena mezi Prusko, Rakousko a Rusko. V listopadu 1918 došlo k obnovení polského státu, druhá světová válka však zemi opět drasticky poznamenala. Do roku 1989 bylo Polsko součástí východní bloku a v roce 2004 vstoupilo do Evropské unie jako největší z postkomunistických zemí.


Do Polska za zábavou a aquaparky

Možná byste nečekali, že v Polsku najdete zábavní park, který se vyrovná těm americkým. Zábavní park Energylandia v obci Zator asi 40 km od Krakova je místem zábavy pro celou rodinu. Na ploše 26 hektarů tu najdete kolem 60 atrakcí od tematických pro malé děti (např. vesnice Vikingů), až po extrémní roller coaster, space gun nebo tsunami dropper.

Dále najdete v Polskuněkolik dinoparků a v Kladsku také Minieuroland s miniaturami nejvýznamnějších staveb Evropy. Poláci sice nemají tolik lázní jako třeba Maďaři, zato jsou ale experti na aquaparky. V Aqua Parku Wodny Krakow si kromě bazénů užijete i umělou řeku a neobvyklé tobogány se světelnými a zvukovými efekty. K dispozici je také vodní lezecká stěna, vodní pólo nebo pirátská loď se skutečnými vodními děly. Další skvělé zážitky při koupání nabízí třeba Aqua Park Reda, Aqua Park Wroclaw nebo Aqua Park Zakopane.

dinopark

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Polsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet