Kam na nejkrásnější vánoční trhy v Polsku v roce 2023?

K období adventu neodmyslitelně patří vánoční trhy. Pokud vás už ty české ničím nepřekvapí, vydejte se za jedinečnou vánoční atmosférou do Polska. Místní trhy vás okouzlí nejen fantastickou výzdobou a zajímavým sortimentem dárků i jídla.
Kam na nejkrásnější vánoční trhy v Polsku v roce 2023?

Vánoce patří v katolickém Polsku mezi nejočekávanější a nejkrásnější svátky roku. Není tedy divu, že se Poláci na oslavy narození Ježíška vždy svědomitě připravují. Města se rozzáří tisíci malými světýlky a náměstím tradičně kraluje vánoční stromek. Kolem něho nesmí chybět kolotoče a stánky s tím nejlákavějším zbožím. A všude kolem se vznáší úžasná vůně jehličí, grilovaných dobrot a kořeněného punče. Velkou výhodou je, že nejoblíbenější polské trhy se konají ve městech, kam to z Česka není daleko. Vydejte se do Krakova, Vratislavi nebo do Katovic třeba na celý adventní víkend a užijte si naplno okouzlující atmosféru a vše, co tato města v nejkrásnějším období roku nabízí. Pokud toužíte po netradičním zážitku, užijte si advent na severu země u břehů Baltského moře.

🎄 Krakov

Vánoční trhy v polském Krakově jsou pro svou jedinečnou sváteční atmosféru světově známé. Každoročně se konají v historickém centru města zapsaném na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. Zde najdete hlavní náměstí jako z pohádky, které je známé jako Rynek Główny. Sem se po precizním výběru dostanou jen prodejci s kvalitními polskými výrobky nebo místní umělci. Koupit tak můžete originální keramiku, ozdoby na stůl i stromek, šperky a doplňky s legendárním polským jantarem, vlněné bačkůrky a jiné dárky. Pokud vánoční trhy navštěvujete kvůli výjimečným gastronomickým zážitkům, máte se také na co těšit. Ochutnat musíte tradiční bigos, což je pokrm z čerstvého nebo kvašeného zelí, červeného masa, uzeného bůčku, hub a koření. Během chladných dnů a večerů vás zaručeně zahřeje třešňová vodka nebo medovina, která se vyznačuje velmi specifickou chutí. Milovníkům duchovní stránky Vánoc doporučujeme návštěvu skvostného chrámu Panny Marie přímo na krakovském hlavním náměstí. Kromě krásné výzdoby si zde budete moci prohlédnout také největší zachovaný gotický oltář v Evropě. Výhodou je, že Krakov leží asi 90 minut jízdy autem od hranic, a tak všechna lákadla vánočních trhů stihnete i za víkendový pobyt.

S Krakovem se pojí jedna zajímavá vánoční tradice – výroba jesliček zvaných krakovský szopek. Jedná se o pestrobarevné dřevěné „betlémy“ o velikosti až 2 × 3 metry. Nejčastěji bývá jejich podoba inspirována chrámem Panny Marie nebo krakovským hradem Wawel. Tyto unikátní jesličky jsou každoročně umístěny u sochy spisovatele Adama Mickiewicze a díky jejich velikosti je rozhodně nepřehlédnete.

  • Termín konání: 24. 11. 2023 - 1. 1. 2024

🎄 Katovice

Za dalšími pohádkovými vánočními trhy se u našich severních sousedů vydejte do Katovic, které jsou z Česka vzdáleny jen 40 minut jízdy. Hlavní náměstí Rynek vás zde přivítá množstvím stánků s prvotřídním zbožím, fantastickou vůní místních pochoutek i pódiem s kulturním programem. Kromě množství hraček a sladkých perníků zde děti nadchne také pohádkový vláček či domeček s pohyblivými figurkami. Návštěvníci každého věku se zase mohou těšit na nasvícenou vánoční pyramidu či betlém. V Katovicích letos nebude chybět ani bohatý kulturní program, který si nejlépe vychutnáte se sklenkou svařeného vína. Hlad i chutě zase nejlépe zaženete oštěpkem pečeným na grilu se sladkými brusinkami.

  • Termín konání: 17. 11. 2023 - 7. 1. 2024

🎄 Vratislav

Pro mnohé Poláky jsou tradiční vánoční trhy ve Vratislavi ty nejkrásnější v celé zemi. Proč tomu tak je? Město, kterému se pro jeho krásu i množství ostrůvků propojených mosty přezdívá „polské Benátky“, se v době adventu zahalí do úžasné sváteční atmosféry. Pestrobarevné domy s vysokými štíty na hlavním Rynku zdobí tisíce světélek a přímo na náměstí se objeví desítky dřevěných stánků, kolotočů a samozřejmě také nádherný vánoční stromek. Ve stáncích pořídíte ty nejoriginálnější dárky pro vaše blízké v podobě dřevěných a kožených výrobků, hraček a doplňků. Pestrá je také nabídka šperků, vánočních ozdob či oblečení. Lahodné vůně vás zase zlákají na ochutnávku sladkých pirohů, pečených klobás či perníků s čokoládovou polevou. Až si prohlédnete sortiment stánků na hlavním náměstí, můžete se přes uličky lemované typickými trpaslíky dostat na náměstíčko Plac Solny, které je dalším malebným dějištěm vánočních trhů ve Vratislavi.

Ve Vratislavi se můžete najíst v nejstarší restauraci v Evropě, která funguje nepřetržitě již od roku 1519. Najdete ji ve středověkých sklepech staré radnice na hlavním náměstí a poznáte ji podle názvu „Piwnica Świdnicka“. Kromě místních specialit si zde můžete dopřát také pivo – popíjet ho budete ve stejných prostorách jako kdysi velikáni jako Chopin, Goethe či Chaplin.

  • Termín konání: 24. 11. 2023 - 7. 1. 2024

🎄 Gdaňsk

Za poněkud netradičním zážitkem se vydejte do přístavního města Gdaňsk, které leží na severu Polska. Právě zde si budete moci užít jedinečnou atmosféru vánočních trhů spolu s vůní moře v ovzduší a zimními procházkami po břehu Baltského moře. Za dřevěnými stánky ozdobenými světýlky se vypravte na historické hlavní náměstí zvané Targ Węglowy. Vůně místních grilovaných specialit a další stánky plné řemeslných výrobků a tradičních jantarových šperků čekají také v přilehlé ulici W. Bogusławskiego a Tkacka. Ani letos zde nebudou chybět parádní atrakce pro malé i velké, jako jsou andělský mlýn či historický kolotoč s koníky, na který je radost pohledět. Nebo se rovnou necháte zlákat k jízdě?

  • Termín konání: 17. 11. 2023 - 23. 12. 2023

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizováno: 19. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Polsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet