Objevte to NEJ z Polska: 8 NEJpůsobivějších jezer, která slibují báječný relax v přírodě

Polsko je zemí tisíců jezer, a tedy i tisíců příležitostí k báječné rekreaci. Koupání v čisté vodě, romantické výhledy nebo nezapomenutelné plavby po klidné vodní hladině – to vše vás u polských jezer čeká. Která jsou ta nejkrásnější?
Objevte to NEJ z Polska: 8 NEJpůsobivějších jezer, která slibují báječný relax v přírodě

Obří vodní hladiny v oblasti Mazurských jezer i ledová plesa schovaná vysoko v horách. Polská jezera jsou rozmanitá, ale jedno mají přece jen společné – naplní vás klidem a nabídnou nebývalé výhledy, na které jen tak nezapomenete.

1. Morskie Oko – pleso, nad kterým tančí štíty hor

Horské štíty polských Tater ukrývají jeden opravdový klenot – pleso zvané Morskie Oko. Ke břehům největšího tatranského jezera vás zavede nenáročná asfaltová stezka, na jejímž konci spatříte skalnaté vrcholky hor, které se společně s oblohou odrážejí na klidné hladině křišťálově čistého plesa.

Pohled je to natolik magický, že možná na chvíli uvěříte legendě, že je jezero propojené s mořem. Toto vyprávění vysvětluje neobvyklý výskyt ryb ve vodách tak vysoko v horách. Kdo ví, možná si moře opravdu prodralo cestu podzemím a vykouklo na svět právě tady, v srdci polských Tater.

Až vám z kochání se krásnou přírodou vyhládne, zastavte se v místní horské chatě a dejte si něco dobrého na zub. Lepší výhled se vám při hodování asi jen tak nenaskytne!

Vyberte si pobyt v polských Tatrách a objevte Morskie Oko i další přírodní krásy tohoto výjimečného pohoří.

2. Jezero Śniardwy – polský jezerní velikán

Velká Mazurská jezera jsou nevídaným vodním královstvím, na které mohou být Poláci opravdu pyšní. Pomyslným králem tisíců jezer propojených řekami a kanály je Śniardwy, největší jezero v celé zemi. S délkou neuvěřitelných 22,1 km a šiřkou až 13,4 km nikoho nepřekvapí, že nese trefnou přezdívku „Mazurské moře“.

Prozkoumávat ho můžete na kajaku, plachetnici, výletní lodi anebo na procházce po jeho poklidných březích. Nejkrásnější pohled vás čeká při západu Slunce, kdy se na hladině odrážejí červánky jako závoj končícího dne.

Śniardwy je oblíbeným místem k rekreaci kvůli spoustě míst vhodných ke koupání i skvělému turistickému zázemí. U jezera se rozprostírá populární polské letovisko Mikołajki, ve kterém můžete po vynikající večeři vyrazit na procházku malebnými uličkami.

3. Jezero Mamry – přírodní skvost s průzračnou vodou

Nádherné jezero Mamry je dalším z populárních vodních ploch v Mazurském pojezeří a zároveň druhým největším jezerem v Polsku. Tvoří ho šest propojených jezer, která postupem času splynula v jeden celek. V jeho vodách si hoví na 33 ostrůvků, z nichž některé patří mezi významné ornitologické oblasti. Kromě krásné přírody zde tak máte jedinečnou příležitost pozorovat i vzácné druhy vodního ptactva.

Turisté si chválí skvělé zázemí v okolí jezera a čistotu vody, která patří k nejprůzračnějším v regionu. Podobně jako na ostatních Mazurských jezerech, i Mamry lákají na plavbu lodí s úchvatnými výhledy na klidnou vodní hladinu.

4. Jezero Ukiel – idylické místo pro útěk z města

Starobylé městečko Olštýn obklopuje malebná příroda, jíž vévodí nádherné jezero Ukiel. Na vodní plochu s podivnějším tvarem jste asi ještě nenarazili, a není tak divu, že se jezeru Ukiel někdy přezdívá Křivé (Jezioro Krzywe). Břehy se kroutí do všech směrů, a vytváří tak vodní říši jako z pohádky.

U jezera Ukiel si snadno najdete klidnou zátočinu, kam můžete zaplout a prožít idylické odpoledne v soukromí. Co si dát piknik na trávě a pozorovat plachetničky nebo si jen zaplavat v čisté vodě po slunění na pláži? Vydejte se na romantickou procházku v okolní krajině, projděte se po mole nebo si užívejte dotek písku na bosých chodidlech.

5. Czarny Staw – tatranské pleso bez davů turistů

Věhlasné Morskie Oko láká ke svým břehům davy turistů. Málokdo však ví, že jen pár desítek metrů nad ním se rozkládá další pleso, které je sice méně známé, ale minimálně stejně tak krásné. Czarny Staw nabízí úchvatné horské scenérie, kterými se můžete kochat cestou na nejvyšší horu Polska – Rysy (2 503 m n. m.). Posaďte se na kameny a doplňte energii během toho, co si budete užívat působivé horské panorama.

Pleso Czarny Staw získalo svůj název podle své typicky tmavé vodní hladiny, kterou barví sinice, ale i stíny vysokých hor. Díky horší dostupnosti je bratr Morskieho Oka méně turisticky vytížený, a tak vás tu čeká svatý klid.

6. Jezero Narie – pozoruhodná vodní plocha u Ostródy

Jedno z nejkrásnějších polských jezer je jednoznačně Narie, které se rozprostírá nedaleko města Ostróda. Toto jezero s netradičním tvarem je svěží oázou pohody, kde se vám bude dokonale relaxovat. Ať už se vydáte vstříc vodní hladině nebo se jen projdete okolo, vždy vás budou provázet překrásné rozhledy na klidnou vodní plochu s 23 romantickými ostrůvky.

Rekreace v přírodě vás nabije elánem do všedních dnů a atrakce v okolí vám přinesou spoustu nezapomenutelných zážitků. Půjčte si lodičku, nechte se unášet větrem na plachetnici nebo poznávejte okolní krajinu na kole.

7. Jezero Lebsko – svěží oáza uprostřed polské pouště

Jezero Lebsko leží v unikátním přírodním prostředí. Nachází se v těsné blízkosti Baltského moře na území Slowinského národního parku v obklopení písečných plání, rákosí a borových lesů.

Chráněná oblast v okolí jezera je nevšedním kusem země, který byste v Polsku asi nečekali. Vypadá to tu totiž skoro jako na poušti. Na polské Sahaře můžete vystoupat na obří písečnou dunu Górą Łącką vysokou až 42 metrů a shlédnout z ní na pustou krajinu. K dunám se nejlépe dostanete právě ze břehu jezera Lebsko z malé osady Rabka.

8. Jezero Rożnów – fotogenické scenérie s romantickou zříceninou

Okouzlující přírodní scenérie, romantické hrady na vysokých kopcích a spousta příležitostí k rekreaci i aktivnímu odpočinku. Takový pobyt vás čeká, zakotvíte-li u jezera Rożnów, které jako by bylo přímo stvořené k odpočinku. Kromě relaxu vás tu však čeká i spousta zajímavých míst v k objevování.

Vyrazte na procházku do zvlněné krajiny, šlápněte do pedálů na cyklovýletě, navštivte některou z historických památek a nebo se pusťte do vodních sportů. Ať už si půjčíte lodičku, kajak, surf nebo si prostě jen zaplavete, odnesete si od Rożnówského jezera spoustu zážitků.

Vyberte si pobyt v Polsku a poznejte, co vám polská jezera mohou nabídnout.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet