Objevte to NEJ z Česka: 10 NEJkrásnějších hradů (nejen) z pohádek

Česko je zemí oplývající krásnými hrady. Spousta z nich si zachovala svoji původní tvář a při jejich návštěvě se budete cítit jako v pohádce. Vydejte se po stopách těch nekrásnějších hradů v Česku a nasajte dobovou atmosféru.
Objevte to NEJ z Česka: 10 NEJkrásnějších hradů (nejen) z pohádek

V Česku se nachází mnoho hradů, které jsou impozantní i po dlouhých staletích své existence. Každý z nich je výjimečný a všechny upomínají na důležité milníky české historie. Které z českých hradů jsou ty nejkrásnější a měli byste je rozhodně navštívit?

Hrad Bezděz

1. Hrad Bezděz

Bezděz je nazýván králem hradů. Patří totiž v Česku k nejzajímavějším hradům a jako jeden z mála se dochoval v původní podobě . Nebyl nikdy přestavěn na romantický zámek nebo naopak zbořen jako jiné hrady. Právě proto se na něm dochovala také raně gotická hradní kaple a křížová cesta lemovaná kapličkami . Hrad nechal vystavět Přemysl Otakar II. jako ochranu obchodní cesty. Nebyl by to správný hrad, kdyby neměl hradní věž. Ta u Bezdězu měří dokonce 34 metrů a je z ní nádherný výhled do krajiny. Na Bezděz jezdili lidé také za inspirací, stejně jako Karel Hynek Mácha . Díky jeho častým návštěvám získal kraj přízvisko Máchův. Mimochodem slavná báseň Máj vznikla právě zde. Na hradě má Mácha památku ve formě památeční desky a jednou za čas se na hradě čtou jeho básně.

Hrad Bezděz je opředen mnoha tajemstvími, říká se, že mniši zde ukryli poklad. Podle této historky napsal Bedřich Smetana svoji operu Tajemství. Další legenda vypráví příběh o tajemné chodbě, kterou utíkala Kunhuta se synem Václavem před vězením.

Otevírací doba:

  • ÚT, ST, ČT, PÁ, NE: 9:00 – 16:30 hodin
  • SO: 9:00 – 17:30 hodin

Vstupné:

  • Vstupné pro dospělého vyjde na 150 Kč, pro seniory a studenty na 120 Kč, pro děti do 18 let 60 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Bouzov

2. Hrad Bouzov

Romantický hrad Bouzov je skvostem střední Moravy. Nachází se v krajině Litovelska a Mohelnicka a byl založen v 13. nebo 14. století. Dnešní podobu typického romantického sídla s arkýři, cimbuřími, střílnami a chrliči, získal po velké přestavbě v letech 1896-1910. Hrad se dochoval i s obrazy, uměleckými díly a historickým i na míru vytvořeným nábytkem. Unikátem jsou dva funkční padací mosty a padací mříž. Názornou ukázku jejich funkce můžete vidět během různých slavností, např. zahájení a ukončení sezóny, vernisáže výstav, hradní jarmark nebo karneval. Další cennou relikvií je novogotická kaple vybavená gotickým oltářem a vyzdobená náhrobními kameny řádových mistrů Řádu německých rytířů z let 1395-1515. Navštivte i hradní zbrojnici vybavenou středověkými zbraněmi.

Magické kouzlo hradu z něj činí vyhledávaný objekt filmařů. Mezi nejznámější pohádky a filmy patří: O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Arabela, Fantaghiro II., III. a IV., Mladý Indiana Jones, Rumplcimprcampr, Krev zmizelého nebo třeba Dvanáct měsíčků

Otevírací doba:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 80 - 260 Kč, pro seniory a studenty na 80 - 210 Kč, děti do 18 let 80 -100 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Kokořín

3. Hrad Kokořín

Hrad Kokořín leží uprostřed chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Byl postaven ve 14. století, ale jeho majitelé se rychle střídali. Došlo to až tak daleko, že jej v 16. století císař Ferdinand po skončení třicetileté války prohlásil za prokletý hrad, který nesmí být opravován. Od té doby začal chátrat a stahovaly se k němu pochybné živly. Traduje se, že se stal sídlem Petrovských loupeživých rytířů. O tři století později z hradu zbyly jen ruiny. V 19. století se stala zřícenina hradu inspirativním místem pro umělce jako byl Karel Hynek Mácha, Josef Navrátil anebo Antonín Mánes. V tom stejném století jej odkoupila rodina Špačkova, která začala s rekonstrukcí hradu. Kokořín se dočkal přestavby ve stylu romantismu a stal se z něj pohádkový hrad.

Hrad je opředen mýty a pověstmi. Při jeho rekonstrukci v 19. století se v jeho základech objevilo 22 lidských koster. Komu patřily? Existují dvě verze příběhu. Buď to byly oběti únosu loupeživých rytířů. Loupežníci požadovali za oběti výkupné, ale nikdy se ho však nedočkali a oběti nejspíš pošly hlady. Druhá verze praví, že se jedná o loupežníky samotné, kteří byli za trest zazděni na hradě.

Otevírací doba:

  • ÚT-NE: 9:00 – 16:45 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 50 - 100 Kč, pro seniory a studenty na 50 - 70 Kč, děti do 15 let 30 - 60 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Karlštejn

4. Hrad Karlštejn

Gotický hrad Karlštejn je nejznámějším hradem v Česku, v roce 1348 si jej nechal vystavět Karel IV. Ten na Karlštejně pobýval již od roku 1355 a dohlížel na jeho dostavbu a výzdobu interiérů a hradních kaplí. Hrad ční na vysokém skalním ostrohu nedaleko řeky Berounky a ze tří stran je ukryt za vysokými lesnatými stráněmi. Postavení hradu je majestátní nejen svým historickým významem, ale i svoji mohutností a architekturou. Hrad sloužil k uchování korunovačních klenotů a sbírky svatých relikvií. Dnes v něm můžete obdivovat repliku svatováclavské koruny. Jaké další zajímavosti najdete na Karlštejně? Nachází se zde ojedinělá původní nástěnná výzdoba ze 14. století, soubor 129 deskových obrazů Mistra Theodorika v Kapli svatého Kříže (největší na světě) a unikátní hradní studna.

Podle pověsti se traduje, že na hradě nesměly pobývat ženy. Král si na hrad jezdil odpočinout od svých manželek. Na motivy této pověsti napsal Jaroslav Vrchlický divadelní hru Noc na Karlštejně, která byla i v 70. letech zfilmovaná. Natáčela se přímo na Karlštejně.

Otevírací doba:

  • ÚT-NE: 9:00 – 18:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 190 - 550 Kč, pro seniory a studenty na 150 - 440 Kč, pro děti do 18 let 80 - 220 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Kost

5. Hrad Kost

Hrad Kost je nejzachovalejší gotický hrad a zároveň poslední středověký hrad u nás. Nachází se 18 kilometrů od Jičína, v chráněné krajinné oblasti Český ráj. Původ hradu se datuje do 13. století. Během jeho výstavby se ve vlastnictví hradu prostřídalo mnoho majitelů, kteří jej neustále přestavovali. V 16. století nechal rod Lobkoviců vybudovat celou jižní část areálu, včetně hospodářských budov a pivovaru. Albrecht z Valdštejna měl také naplánovanou přestavbu hradu, ale těsně před ní byl zavražděn. Následující rod Černínů jej nechal zchátrat a hrad sloužil pouze jako sýpka. Pevnost poté koupili Netoličtí, a když se Anna Marie provdala za Norberta Kinského, dostala hrad jako věno. Italským bratrům Kinským hrad patří dodnes a jednou až dvakrát do měsíce jej jezdí navštěvovat.

Legenda praví, že hrad si své jméno Kost vysloužil, protože nebyl dobyt více než jednou. Říká se, že je tvrdý jako kost.

Otevírací doba:

  • PO-NE: 9:00 – 18:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 120 - 250 Kč, pro seniory a studenty na 80 - 180 Kč, pro děti do 15 let 60 - 100 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Křivoklát

6. Hrad Křivoklát

Hrad Křivoklát patří k nejstarším královským hradům u nás. Nikdo nezná přesný význam jeho jména. Historikové se domnívají, že je to buď podle křivých základů hradu anebo podle nízkých křivých domů v městečku, tzv. klátů. Hrad byl založen Přemyslovci. Původně bylo hradiště dřevěné a sloužilo jako lovecká stanice a útočiště pro radovánky. Přemysl Otakar II. postavil kamenné základy hradu. Tím si hrad získal věhlas a stal se reprezentačním sídlem českých králů. Posledními vlastníky byli Fürstenberkové, kteří zrekonstruovali severní, tzv. Královnino křídlo. Výjimečnou hodnotu má fürstenberská knihovna s 50 tisíci iluminovanými rukopisy, zdobenými prvotisky a vzácnými disertacemi. V současné době se na Křivoklátě pořádájí akce včeho druhu, např. Léto na Křivoklátě anebo kouzelné noční prohlídky.

O hradu tradují pověsti. Mezi nejznámější patří ta o Křivohnátovi, Křivoklátských slavících anebo historky z dob, kdy hrad obýval Babinský.

Otevírací doba:

  • ÚT-NE: 9:00 – 18:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 130 - 290 Kč, pro seniory a studenty na 100 - 230 Kč, pro děti do 18 let 50 - 120 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Loket

7. Hrad Loket

Středověký hrad Loket stojí na skalním ostrohu a ze tří stran je obklopen řekou Ohře. Hrad je středem opevněného městečka s náměstím a barokním sloupem Nejsvětější Trojice. U hradu se tyčí 26 metrů vysoká věž, ze které je vidět do krajiny i na historické měšťanské domy a zbytky hradeb. O hradu Lokti se traduje, že patřil k nejpevnějším místům Evropy, které nedokázali dobýt ani ti nejlepší válečníci. Ne nadarmo se o hradu říkalo, že je „klíčem ku Království českému“. Pro Karla IV. byl tak cenný, že jej označil hned po Karlštejnu mezi sídla, která nesmí být naší zemi nikdy zcizena. Hrad je opředen tajemnými příběhy a historií. V rámci prohlídky můžete navštívit expozici útrpného práva. Pohybující se figuríny v životní velikosti vám za zvukového doprovodu předvedou, jak se mučilo v dobách středověkých.

Středověké město je obestřeno tajemnou atmosférou a dávnými legendami. Známá je legenda o Pánovi skal a o Zakletém meteoritu, který je zde uchován již od 15. století. Toto magično přitahovalo na hrad romantické básníky, jako byl třeba J.W. Goethe.

Otevírací doba:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 125 - 150 Kč, pro seniory, děti a studenty na 105 - 120 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Pernštejn

8. Hrad Pernštejn

Hrad Pernštejn patří na Moravě k nejnavštěvovanějším hradům. Hrad se tyčí na skalním ostrohu nad městysem Nedvědice více než osm století a nikdy nebyl dobyt. Pernštejn byl postaven ve 13. století, ale přesný vznik, ani původ rodu Pernštejnů není dodnes známý. Prvním majitelem hradu byl Štěpán z Medlova, který později přijal přízvisko Štěpán z Pernštejna. V době vzniku sídla patřili Pernštejnové k nejbohatším rodům v českých zemích. Osudné se jim staly jejich nenávratné výpůjčky císařům. Ty je ožebračily tak, že museli rozprodat svoje obrovské panství, které bylo větší než majetek Rožmberků. Hrad si dodnes udržel svoji pozdně gotickou až renesanční tvář ze 16. století, ve kterém byl dostavěn. Nové stavební styly se na fasádě nepodepsaly, upravován byl pouze interiér.

V letošní sezóně by měly být zpřístupněny hradní zahrady, které si procházely rekultivací a vracela se jim podoba, kterou měly v 19. století. Zahrady jsou nyní rozšířeny o celý jižní svah a doplněny drobnými stavbami, jako je poustevna, čínský pavilon, turecké lázně, obelisk, paraple či vodopád.

Otevírací doba:

  • ÚT-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 50 - 400 Kč, pro seniory a studenty na 50 - 320 Kč, pro děti do 18 let 50 - 160 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Rožmberk

9. Hrad Rožmberk

Hrad Rožmberk byl postaven v polovině 13. století rodem Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých rodů - Rožmberků. Původně se skládal hrad ze dvou částí – Dolního a Horního hradu, z něhož se dochovala pouze kamenná věž Jakobínka. Obě části hradu byly později upraveny. Horní část na letní šlechtické sídlo a dolní si prošla několika rekonstrukcemi jak renesančními, tak novogotickými. V 19. století byla potom přeměněna na romantické muzeum s cennými sbírkami obrazů, zbraní, nábytku, porcelánu a skla. Za návštěvu stojí také Anglická věž. Po zdolání více než dvě stě schodů se vám naskytne nádherný výhled na krajinu i na celý areál hradu. Nakonec zavítejte do Katovny, kde si můžete prohlédnout ukázku středověkého mučení.

V Rožmberské síni je portrét Bílé paní Perchty z Rožmberka, která se zde podle pověsti zjevuje.

Otevírací doba:

  • ÚT-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybraném okruhu pro dospělého vyjde na 90 - 190 Kč, pro seniory a studenty na 90 - 150 Kč, pro děti do 18 let 40 - 80 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.


Hrad Zvíkov

10. Hrad Zvíkov

Historie Zvíkova je spojena s rodem Přemyslovců. První krok k jeho založení učinil Přemysl Otakar I. Hrad se nachází 20 kilometrů od Písku a je celoročně přístupný. Z jeho hradeb je pěkný výhled na soutok Vltavy a Otavy. Prohlédnout si hrad můžete od sklepení do vrchních pater. Projděte si dochované i zrekonstruované sály, Královský palác s Hlízovou věží nebo hradní kapli vyzdobenou nástěnnými malbami. Interiér hradu tvoří renesanční malby, historický nábytek a oltář přenesený z bývalého kostela sv. Mikuláše v Podhradí. Mimořádné jsou rovněž dlaždice z podlahy palácové kaple hradu Zvíkov s motivy dvouocasého lva. Dlaždice pochází z doby vlády Přemysla Otakara II. Na dlaždicích je německý nápis „Lvem mne nazývají, králové české země mne nosívají“.

Obec Zvíkovské Podhradí zapůjčila hradu zvon, který býval dříve umístěn v místní kapli svatého Václava. Zvon má zajímavou historii, která se váže k dějinám hradu.

Otevírací doba:

  • ÚT-NE: 9:00 – 17:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné pro dospělého vyjde na 150 Kč, pro seniory a studenty na 120 Kč, pro děti do 18 let 60 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte na hrad opravdu kousek.

Autor článku:

Aktualizováno: 24. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet