Naplánujte dětem nezapomenutelné letní prázdniny

Kam jet s dětmi letos v létě, aby si dovolenou užila celá rodina? V článku přinášíme tipy na lokality a atrakce, odkud se nebude chtít dětem, ani dospělým. Skvělé prázdninové zážitky na vás čekají u moře, v horách, i v evropských metropolích.
Naplánujte dětem nezapomenutelné letní prázdniny

K moři! Na dovolenou do přímořských oblastí se v létě těší rodiče i děti. Ty ale baví cachtání se v mořských vlnách, lovení rybek a stavění hradů z písku vždy jen chvíli. Nadšení z poklidného opalování a čtení na pláži s vámi nebudou sdílet dlouho. Jak tedy děti přes den pořádně unavit, abyste si večer mohli v klidu vychutnat místní víno s výhledem na moře?


Letní prázdniny

Nekončící lunaparková zábava v severní Itálii a Toskánsku

Pojistěte si úspěch rodinné dovolené v Itálii na zpáteční cestě od moře návštěvou některého z věhlasných zábavních parků. Nebo v překrásné severoitalské oblasti jezera Lago di Garda či Toskánsku zůstaňte po celou dovolenou. Litovat nebudete.

Více o okolí největšího italského jezera v severní Itálii i jižnějším Toskánsku se dočtete zde.

Gardaland u jezera Lago di Garda je jedním z prvních a také největších lunaparků v Evropě, kde vás čeká téměř 40 různorodých atrakcí! Pokud vaše děti rády visí hlavou dolů, navštivte horskou dráhu Sequoia Adventure. Pištět budete i na dráze Raptor dlouhé 770 m, pofičíte po ní totiž rychlostí až 90 km/h. Ujít byste si neměli nechat ani šílené vodní atrakce jako jsou Colorado Boat na voru, Jungle Rapids opět s divokou vodou a vodopády, ale tentokrát na člunu a v džungli plné nástrah. Nejdražším lákadlem v parku je tzv. Dark Ride atrakce Piráti, kde loďky v podzemí proplouvají pirátskými scénami.

  • Pro děti: nový areál Peppa Pig Land pro nejmenší návštěvníky Gardalandu
  • Pro vás: 4D kino v Gardalandu + turistika, cyklistika a ferraty v okolí Lago di Garda

Pozadu rozhodně nezůstává ani 2. nejnavštěvovanější italský zábavní park Mirabilandia nedaleko severoitalského města Ravenna. Mezi největší atrakce rozřazené do 5 tematických zón patří již z dálky viditelné 90 m vysoké obří kolo, vodní horská dráha diVertical a invertní loopingová dráha Katun, na které vám budou nohy létat ve vzduchu, protože místo sezení na ní budete “zavěšeni”.

  • Pro děti: nejrychlejší horská dráha v Evropě iSpeed (120 km/h)
  • Pro vás: návštěva Ravenny - jednoho z historicky nejvýznamnějších míst v Itálii + italské víno a špagety v nedaleké Bologni

Více o italské gastronomii zde. Ale pozor, budou se vám sbíhat sliny!;)

Letní prázdniny

Pirátská plavba v chorvatských vodách, zipline a dinoparky

Chorvatské oblázkové pláže s pozvolným vstupem do moře a stínem borovic jsou pro pobyt s dětmi jako stvořené. Zapůjčením loďky, šlapadla, paddle boardu a jiných plavidel potěšíte i svoje puberťáky. Ale plavbou například na pirátské lodi s tematickým programem nebo adrenalinovou atrakcí zipline v srdci makarského přímoří si je získáte. Přes kaňon v Tučepech vede šest ocelových lan, která jsou různě dlouhá a jízda na každém z nich se liší i rychlostí.

  • Pro děti: rybolov a soutěže s piráty + adrenalinová jízda na Zipline v Tučepech
  • Pro vás: jadranské gastronomické speciality na plavbách + úžasný výhled ze Zipline v Tučepech

Menší caparty vezměte za dinosaury do dinoparku v Omiši nebo Funtaně na Istrii. Ten omišský zabírá neuvěřitelnou plochu 7 000 m². Jsou v něm pohybliví a velice autenticky působící dinosauři v životní velikosti a děti se zabaví i na obří houpačce v podobě pirátské lodi, skluzavce, trampolíně nebo v Dino kině. Dinosauři v istrijském dinoparku vydávající i zvuky jsou těm omišským rovnocennými partnery.

  • Pro děti: nezapomenutelné dinosauří show v Dinoparku ve Funtaně na Istrii
  • Pro vás: vyzkoušejte obří houpačku v Dinoparku v Omiši společně s dětmi

Chcete na dovolenou s dětmi bez dlouhých a náročných přesunů? Doma, na Slovensku a v dalších sousedních státech je také spousta krásných míst. A když se po cestě do Německa, Polska nebo Rakouska zastavíte třeba na půldenní výlet, nebo si ji rovnou rozdělíte do dvou dnů, máte vyhráno.


Letní prázdniny

Do Německa za pandami a slůňaty

ZOO v Berlíně se chlubí mnoha nej. Kromě toho, že je nejstarší v Německu, v ní můžete spatřit největší množství druhů zvířat na světě - více než 10 000! Největším lákadlem jsou ale pro většinu návštěvníků pandy, pavilon hrochů, jedna z největších a nejmodernějších ptačích voliér v Evropě a také Akvárium Berlín. Za zvířaty v německé metropoli můžete vyrazit i do tzv. Tierparku ve čtvrti Lichtenberg. Na návštěvu největšího zvířecího parku Evropy si rozhodně vyhraďte celý den. Od slonů s mláďaty se nebudete moci odtrhnout.

Celé Německo, nejen Berlín, je plné atrakcí pro děti. V Drážďanech ocení malé slečny návštěvu zámku Moritzburg, kde se natáčela Popelka a kluci dopravní muzeum s modelovou železnicí na náměstí Neumarkt. Pokud se chystáte objevovat Norimberk s dětmi, můžete jim udělat radost srovnatelnou s návštěvou Legolandu poblíž Mnichova nebo berlínského Legoland Discovery Centre. Zábavní park Playmobil cca 15 km za Norimberkem je plný těchto dětmi oblíbených postaviček a různorodých atrakcí.

  • Pro děti + Pro vás: dětské parky a hřiště jsou v Německu na každém rohu, v restauracích jsou v nabídce vždy zdravá dětská menu a bezplatné dětské koutky, s nejmenšími návštěvníky se všude počítá
Letní prázdniny

Plno trpaslíků a miniatur v Polsku

Kolejkowo je miniaturní svět Dolního Slezska se spoustou jezdících mašinek a vláčků, který můžete objevovat ve Vratislavi. Najdete zde i makety vratislavských budov. Mezi těmi skutečnými zase bude vaše děti bavit hledat trpaslíky. Centrum jednoho z největších polských měst je různorodými bronzovými krasnoludky neboli trpaslíky doslova obsazeno. Mezi 40 slavnými stavbami, tentokrát z celého světa, ke kterým každoročně přibývají další a další, se můžete procházet v Kladsku. Minieuroland je populárním parkem miniatur u českých hranic, který rozhodně stojí za návštěvu stejně jako vzdělávací a zábavní park Farma Iluzji nedaleko Varšavy.

  • Pro děti + Pro vás: kromě zábavy v místnostech plných iluzí, záhad a zábavy je v parku Farma Iluzji u Varšavy také možnost koupání a grilování

Více tipů a zajímavostí o Polsku se dočtete zde

Letní prázdniny

Děti nejen v Tyrolských Alpách vítány

Představujete si dovolenou spíše aktivně? Navštivte letos například Pillerseetal v Tyrolsku. Oblast je rájem pro turisty, i cyklisty. Na silničce a horském kole se ale s dětským vozíkem budete docela trápit, vyzkoušejte raději elektrokolo. Výlety si můžete zpříjemnit nebo ozvláštnit také svezením se některou z lanovek v okolí. Například na Steinplatte nebo k nové rozhledně Jakobskreuz na Buchensteinwand s dalekohledy. Kabinovou lanovkou se vyvezete i na vrchol Harschbichl, kde jsou hlavním lákadlem kromě dalekých výhledů motokáry pro milovníky adrenalinu.

  • Pro děti: u horní stanice lanovky na Steinplatte je Triassic park s vnitřní expozicí o historii a původu dinosaurů, i venkovním hřištěm s lanovým parkem a lezeckou stěnou
  • Pro vás: s nejmenšími dětmi vás na motokáry na Harschbichl nepustí, vystupte proto už na Mittelstation, kde je lanové centrum a perfektní lanová houpačka Flying Fox

Autor článku:

Aktualizováno: 27. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Rakousko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet