Dovolená v Itálii? To rozhodně není jen moře

Apeninský poloostrov je sice obklopen mořem, k němuž ročně míří davy turistů, ale to neznamená, že by Itálie neměla co nabídnout ve vnitrozemí. Právě naopak. Pojďme společně objevit sever Itálie, který je bohatý na památky, přírodní krásy i dobré jídlo.
Dovolená v Itálii? To rozhodně není jen moře

Toskánsko - kulturní a umělecké centrum Itálie

Toskánský region se pyšní dlouhou historií, která je plná vína, oliv a umění. I přesto se najdou tací, kteří o něm nikdy neslyšeli. Vsadíme se ale, že všichni již někdy slyšeli o krásách Florencie nebo o šikmé věži v Pise. A tím výčet zajímavých míst tohoto regionu rozhodně nekončí.

Co určitě navštívit?

Mezi nejznámější turistické cíle patří památky UNESCO, ale také věž, která měla být původně nejvyšší zvonicí Itálie, při stavbě se ale začala nebezpečně naklánět…

Florencie – je hlavním městem Toskánska a pro mnohé i nejmalebnějším místem celé Itálie. Je spojena s životem a tvorbou takových velikánů jako byli Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli nebo Dante Alighieri. Florencie je také ústředním městem knihy Inferno od Dana Browna. Těšit se zde můžete na Michelangelovou sochou Davida, majestátní katedrálu Santa Maria del Fiore a desítky dalších významných památek.

Florencie

Katedrála Santa Maria del Fiore dominuje panoramatu Florencie

Siena – ve městě, které je také na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, můžete obdivovat především nádherné cihlové stavby a kruhové náměstí Piazza del Campo s renesančním palácem i gotickou katedrálou. Zajímavostí je, že Siena jako první město v Evropě v roce 1966 zakázalo vjezd automobilům do svého historického centra.

Šikmá věž v Pise – důvodem, proč věž postavená na měkké hornině ještě úplně nepadla, může být kromě náročných ukotvovacích prací také fakt, že se nachází na Piazza dei Miracoli, v překladu na „náměstí zázraků“. Každopádně věž je nyní přístupná veřejnosti a kdo se pohybuje v okolí, neměl by si nechat tento zážitek ujít.

Šikmá věž v Pise

Šikmá věž se stala jedním ze symbolů Itálie

Je tak více než jasné, že krása, bohatství a nevšední atmosféra dob minulých se v Toskánsku uchovala do dnešních dní. A to nejen v turisticky navštěvovaných městech, ale také všude napříč touto krásnou kopcovitou krajinou. Pokud se sem vydáte, vaším dalším cílem může být městečko San Gimignano, mramorové lomy u Carrary, Volterra nebo toskánské pobřeží.

Toskánsko - San Gimignano

San Gimignano je město věží, najdete jich tu hned patnáct

A pokud vás nebaví jen památky, určitě je třeba zmínit také další důvod, proč se sem vydat. A tím je dobré víno, třeba slavné Chianti. Cestou se pak můžete stavit třeba v Bologni na pravé „boloňské špagety“ nebo v Benátkách, které asi nemusíme nikomu představovat.


Jaké hotely navštívit?

Máte-li rádi zejména klid a přírodu, pak se vydejte do rodinného hotelu Borgo I Tre Baroni ****, který leží nad údolím Casentino ve stejnojmenném národním parku a poskytuje výhled na údolí a středověký hrad Poppi.

Pokud chcete být o něco blíže zmíněné Sieně, Pise nebo Florencii, pak doporučujeme vilu Fattoria Il Santo s historií sahající do roku 1646. Obklopeni vinicemi si zde vychutnáte bazén i místní speciality.



Lago di Garda – největší italské jezero

Jestliže máte raději hory než vinice nebo šikmé stavby, pak jednoznačně zavítejte k jezeru, které se nachází na úpatí Dolomit. Krásná panoramata, jedinečný horský vzduch a neopakovatelný zážitek je zde zaručen.Lago di Garda je skvěle dostupné i z Čech. Vzdálenost z Prahy až k jezeru je zhruba 800 km, bez dopravních komplikací tak do cíle dorazíte za přibližně 10 hodin.

Těšte se na sport, dobré jídlo a spoustu zážitků

Spojení rozlehlé vodní plochy, hor a sluníčka nabízí nepřeberné množství aktivit, které zde můžete podniknout. Každý si tak najde právě to svoje a dovolenou u Lago di Garda opravdu si opravdu užije.

Nejvyšší přilehlou horou ze severní strany je Monte Baldo s výškou 1700 m n. m., na kterou se můžete nechat pohodlně vyvézt lanovkou. A to třeba i s horským kolem nebo kočárkem. Takže až si vychutnáte skvělý panoramatický výhled na jezero, můžete pokračovat dále. Okolí totiž nabízí stovky kilometrů cyklistických tras a sjezdů.

Itálite - Lago di Garda

Lago di Garda je největší italské jezero

Bojíte se výšek a raději se „držíte při zemi“? Tady určitě neuděláte chybu. Jižní rovinatější strana je plná olivových hájů a také kvalitního vína a jídla. Ochutnejte například místní vína Soave, Valpolicella a Lugana. Pochutnejte si na čerstvých rybách či okuste místní destilát Grappa vyráběný z vinné révy.

Lago di Garda

Romantickou procházkou kolem jezera nešlápnete vedle

Co se koupání týká, u jezera si budete připadat jako v přímořském letovisku. Palmy, promenády, pláže a mola najdete všude v okolních městečkách. Vyzkoušet si můžete třeba windsurfing, rybaření nebo projížďku na loďce. Teplota vody se v jezeře pohybuje od 17 do 27 °C.

Hotel La Limonaia

Zajímavosti v okolí

Krásné Sirmione - toto malebné středověké městečko leží na jihu jezera. Chcete-li vidět trochu historie z okolních měst, rozhodně vsaďte na Sirmione. Kromě křivolakých uliček spatříte hrad Scaligerů ze 13. století. Významnou památkou města je také Grotte di Catullo, ruiny římské vily.

Socha pod vodou - pokud se rádi potápíte, pak se vydejte do podvodní říše v městečku Riva del Garda. V hloubce 15 metrů uvidíte sochu Krista postavenou místním umělcem Germano Albertim.

Gardaland (Peschiera) – kde jinde si užijete více zábavy, než právě v největším zábavním parku v celé Itálii? Ráj nejenom pro děti nabízí spoustu atrakcí jako třeba obrovské horské dráhy a kolotoče enormních rozměrů.

Citronové domy- už jste někdy viděli domy, které sloužily citronům? Tak přesně na takové narazíte v městečku Limone sul Garda, které je těmito žluťáky proslulé.

TIP NA ZÁVĚR: Nezapomeňte na olej a dobré jídlo

Ať už z Lago di Garda nebo odkudkoliv z Toskánska, rozhodně se vyplatí dovézt si domů extra panenský olej Lombardie, který je díky své kvalitě známý po celé Evropě. O italské gastronomii už jsme jednou psali podrobněji, na vás teď bude ji vyzkoušet na vlastní kůži.

Přejeme nezapomenutelnou dovolenou a také dobrou chuť. :)

Autor článku:

Honza ŠkrlantHonza Škrlant
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet