10 důvodů, proč jet na letní dovolenou do Rakouska

Mladí, senioři, páry, rodiny i turisté… Rakousko nabízí mnoho lákadel pro všechny v každém ročním období. Právě proto je oblíbeným cílem. Připravili jsme pro vás 10 zajímavých tipů na parádní aktivity, které v Rakousku můžete dělat během léta.
10 důvodů, proč jet na letní dovolenou do Rakouska

Spousta cestovatelů zná rakouské hory především díky lyžování. V létě, kdy nejsou přírodní krásy pokryté sněhem, je zde toho ovšem hodně k vidění! Inspirujte se našimi tipy, kam vyrazit během letní dovolené v Rakousku.

1. Vodopády

Vodopády se řadí k nejkrásnějším přírodním scenériím, které lze v Rakouskou vidět. Pokud patříte mezi milovníky přírody či nadšené turisty, rozhodně se alespoň k některému z nich vydejte. Nemusíte se bát neupraveného ani nebezpečného terénu, místní správci dbají na to, aby bylo okolí vodopádů upravené a připravené na návštěvu výletníků. A protože si Rakušané svou přírodu a její krásy pečlivě chrání, můžete si jako cíl výletu vybrat jakýkoliv vodopád a očekávat neopakovatelný pohled, který se vám vryje do paměti na dlouhou dobu.

My rozhodně doporučujeme Gunsterské vodopády, které měří 65 m a jsou tak nejvyššími vodopády ve Štýrsku. Krimmelské vodopády najdete v Národním parku Vysoké Taury, mají celkovou výšku 385 m a patřím k jedněm z nejkrásnějších v celé Evropě. Gasteinský vodopád je třístupňový vodopád s výškou 128 m a najdete ho ve stejnojmenném městečku (Bad Gastein). Naším posledním tipem je Soutěska Wasserlochklamm ležící na řece Salze, kde najdete vodopádů hned pět a nechybí ani dvojvodopád.


2. Jezera

Vedle vodopádů nesmíme zapomenout na nespočet krásných jezer, které Rakousko nabízí. Určitě se vám hned vybaví proslulé tyrolské jezero Achensee. Najdete tu však více než 2 000 jezer rozmístěných po celé zemi. Vykoupat se v každém z nich se vám asi nepodaří, vydejte se však podívat alespoň k těm nejpoutavějším, které jsme pro vás vybrali. V každém z nich najdete křišťálově čistou vodu, množství vodních atrakcí a někde dokonce i možnost rybolovu či potápění. U všech si však především skvěle odpočinete.

Za vidění určitě stojí vyhlášená Korutanská jezera, která v létě potěší svou teplotou (26 - 28 °C) a nabízí řadu různých aktivit. Chcete se potápět nebo si užít projížďku na člunu? Vydejte se k jezeru Zell am See.

Chcete více tipů na krásná rakouská jezera? Přečtěte si náš článek 10 NEJlepších jezer pro letní osvěžení v Rakousku.


3. Termální lázně a přírodní koupaliště

Trojici vodních lákadel zakončíme termálními lázněmi a přírodními koupališti, kterých je Rakousko plné. Nabízejí možnost vodních radovánek i pro ty z vás, kteří si nepotrpí na výšlapy a túry k horským jezerům a vodopádům. Lázně nabízí zábavu pro velké i malé - od spousty bazénů s termální i klasickou vodou po tobogány, sauny a bohatou nabídku procedur.

A které lázně a koupaliště navštívit? Nejbližší lázně jsou Laa an der Thaya, které od hranic s Českem leží pouhé 2 km a jejich areál má 7 800 m². Jedním z nejhezčích alpských wellness v Evropě jsou Römerbad tvořené 3 patry a jak už název napovídá, jsou laděny do starořímské tematiky. Nádherné jsou také termály Felsentherme v Bad Gastein a Alpentherme v Bad Hofgastein.


4. Hory a turistika

Co je nejvýraznějším symbolem Rakouska? Za nás určitě hory, ty totiž určitě nepřehlédnete, a vynechat byste je neměli ani během návštěvy Rakouska. Nabízí totiž množství nádherných míst - ať už vás láká aktivní pobyt a chcete zdolat co nejvíce kopců, anebo se vám líbí představa odpočinku či pikniku na zelenajících se alpských loukách, určitě si přijdete na své. Budete mít z čeho vybírat, protože jen třítisícovek tu najdete přesně 695.

Doporučujeme nejvyšší horu Rakouska, kterou je Grossglockner. Nebojte se, že je pouze pro velmi zkušené turisty. Během cesty narazíte na několik krásných vyhlídek, na kterých můžete výlet ukončit a i tak si nejvyšší horu a výhledy z ní dostatečně užít.

Chcete více tipů na dech beroucí rakouské hory? Přečtěte si náš článek Aktivní dovolená pro turisty v rakouských horách aneb pěšky až na vrchol.


5. Vyhlídky

Ve výšinách ještě zůstaneme, nemůžeme totiž zapomenout na množství vyhlídek ukrytých mezi rakouskými horami. Výstup na vyhlídku je dokonalým spojením příjemné túry a zasloužené odměny - nádherného výhledu do okolí, který vás dostane. A věřte nám, že fotografie z těchto vyhlídek vám bude závidět nejeden váš známý. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od túry v horách je tento výlet ideální i pro nesportovce.

Dachstein Sky Walk se rozhodně může nazývat "nebeskou stezkou". Visutý most (100 m) nabízí výhled na kouzelné vrcholky Alp a do téměř 400 metrové hloubky, pro odvážné jsou tu schody do prázdna tvořená ze skla. Ujít si nenechte ani legendární vyhlídku 5 prstů (5 Fingers), u které vám bude hned jasné, proč se jmenuje právě takto. Najdete ji na vrcholku Krippensteinu (2 100 m n. m.) a užijete si z ní pohled na Dachstein a okolí.


6. Hrady a zámky

Neodmyslitelnou součástí Rakouska jsou hrady a zámky. A že je z čeho vybírat! Od zřícenin a hradů ukrytých vysoko v horách až po zachovalá a zrekonstruovaná sídla v okolí velkých měst. Kouzelná architektura hradů a zámků vám dovolí nahlédnout do bohaté historie rakouských šlechtických rodin a nasát tak tradiční zvyky z dob Rakousko-Uherska. Pokochejte se zdobeným nábytkem, krásnými obrazy a vžijte se alespoň na malou chvíli do života šlechty, která stála na vašem místě desítky až stovky let před vámi.

Určitě vás jako první napadl zámek Schönbrunn. Ten si rozhodně nenechte ujít. Za poznání však stojí i Laxenburské zámky. Ve velkém zámeckém parku najdete zámků totiž hned několik - Starý zámek, Nový zámek a Vodní hrad. Zámek Murau, který vlastní česká šlechtická rodina Schwarzenbergů, vás také nadchne. Nevynechte ani zámek Eggenberg, který vypadá jako z pohádky a najdete ho ve Štýrském Hradci.


7. Cyklistika

Turistika vás moc neláká, ale horskou přírodu, jezera a vodopády Rakouska si nechcete nechat ujít? Pro milovníky cyklistiky je Rakousko země zaslíbená. Vyberte si z tisíců kilometrů cyklostezek či lesních cest pro horská kola. Půjčte si elektrokolo a ujedete ještě více. Ze sedla bicyklu budete obdivovat panenskou přírodu, mohutné horské vrcholy a malebné horské vesničky.

Vydejte se do Tyrolska, které nabízí 5 300 kilometrů tras pro horská kola a 620 km cyklostezek. Chcete si užít spíše půvab velkých měst? Vydejte se do Vídně, která nabízí nejen cyklostezky, ale i možnost pronajmout si místního cykloprůvodce.

Chcete více tipů, kam se vydat za cyklistikou do Rakouska? Přečtěte si náš článek Aktivní dovolená pro cyklisty aneb poznejte krásy Rakouska na kole.


8. Krásná města

Typická rakouská architektura láká turisty ze všech koutů světa. Proslulé město Hallstatt s kostelem Nanebevzetí Panny Marie u jezera Hallstättersee zná díky neuvěřitelným záběrům fotografů snad každý. Podobně krásné je také město Innsbruck, ležící taktéž poblíž třpytícího se jezera. Lákají vás spíše moderní města s různorodým vyžitím? Tak to určitě neuděláte krok vedle návštěvou Vídně, Štýrského Hradce či Salcburku. A co nesmíte v těchto městech vynechat? Krásné historické památky, bohatou nabídku volnočasových aktivit a samozřejmě vyhlášenou rakouskou kuchyni.


9. Zábava i dobrodružství

Každá země láká na svoje unikátní atrakce, které jinde na světě nemají obdoby. Stejně je to i s Rakouskem. Na své si zde přijde skutečně každý, ať už se jedná o vyžití v malebných městech či v nádherné přírodě. O tom, co můžete podniknout za túry k vodopádům, jezerům a vyhlídkám, jsme vám už řekli. Pokud však toužíte po něčem opravdu zábavném, dobrodružném či netradičním, zkuste jeden z našich tipů.

Klid a přírodu si užijete při výletu k nejstarší solné jeskyni na světě, kterou najdete ve městě Hallstatt. Toužíte po adrenalinu? Odhodlejte se skočit střemhlav dolů ze 165 metrů vysokého bungee jumpingu na přehradě Kölnbrein. Pokud máte rádi třpytivé věci a luxus, nechte se okouzlit unikátním Swarovski Crystal Worlds v Tyrolsku.


10. Atrakce pro děti

Dovolená v Rakousku je ideální i pro rodiny s dětmi, a proto se zábavou nezapomínáme ani na ty nejmenší. Každý region nabízí bohatou nabídku aktivit, které si vaše děti oblíbí. Na výběr máte z atrakcí ve městech i v přírodě. Najdete zde například plno krásných zoologických zahrad. V schönbrunnské zoo se dokonce můžete potěšit pohledem na pandu, kterou v českých zoo neuvidíte.

Mezi nejlepší zoologické zahrady v Rakousku patří Zoo Schönbrunn či Haus des Meeres Aqua Terra, zaměřená na vodní svět. Obě najdete ve Vídni. Tam mimochodem najdete i zábavní park Prátr jehož dominantou je obří vyhlídkové kolo. Pokud mají vaše děti rádi adrenalin, navštivte Horolezecký les Stuhleck, který je snadno dostupný autem z Vídně, či Lanový a lezecký park Gröbming ležící v srdci Rakouska.

Autor článku:

Aktualizováno: 23. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Rakousko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet