Harry Potter™: The Exhibition, magická podívaná pro kouzelníky i mudly

Od 16.12.2022 do 19.3.2023 máte příležitost zažít něco nevídaného, ve Vídni se koná výstava věnovaná světu Harryho Pottera. Tak nasedněte na Bradavický expres (postačí ale třeba i obyčejný vlak do Vídně) a vyrazte za dobrodružstvím.
Harry Potter™: The Exhibition, magická podívaná pro kouzelníky i mudly

Důležité upozornění: Vzhledem k blížícímu se ukončení výstavy Harry Potter™: The Exhibition ve Vídni tento zážitek již nenabízíme. Všem fanouškům Harryho Pottera ovšem vřele doporučujeme navštívit Studio Harryho Pottera™ v Londýně.

Co vše uvidíte na Harry Potter™: The Exhibition?

Filmy to pouze začíná. Výstava Harry Potter™: The Exhibition vychází nejen z filmů o Harrym Potterovi, ale i z celého rozšířeného magického světa. Díky tomu uvidíte i postavy a místa ze ságy Fantastická zvířata nebo z divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě. Zblízka si prohlédnete kostýmy vašich oblíbených hrdinů i antihrdinů a díky propracovaným kulisám se dokonale vžijete do příběhu. Chcete se podívat do kanceláře Dolores Umbridgové, posadit se ke stolu ve Velké síni, prožít epický souboj dobra a zla v Bradavicích nebo se vměstnat do Harryho malého přístěnku pod schody? Nic není nemožné.

Nejen na všechny obdivovatele filmového řemesla čekají poutavé zákulisní informace o průběhu natáčení, navrhování kostýmů a dalších procesech, které stály za vznikem jedné z nejslavnějších filmových sérií všech dob. Připravte si dostatek času, ideálně alespoň 1,5 hodiny, protože výstava se skládá z více než 20 místností na cca 3 000 m². Dokážete se tak do kouzelného prostředí opravdu ponořit. Pro ještě lepší zážitek se můžete obléct do stylizovaného kostýmu, v prostředí výstavy jsou povolené i kouzelnické hůlky.

Co zažijete na Harry Potter™: The Exhibition?

Na výstavě Harry Potter™: The Exhibition nebudete jen pouhým pozorovatelem, ale odžijete si tu vlastní magický příběh. Stejně jako noví bradavičtí studenti, také návštěvníci výstavy budou mít příležitost nasadit si virtuální Moudrý klobouk a zařadit se tak do jedné ze školních kolejí. Vyberete si svou osudovou kouzelnickou hůlku a vhodného Patrona. Vyzkoušíte si třeba přípravu lektvarů, procvičíte oblíbená kouzla, zasadíte mandragoru, prověříte své famfrpálové dovednosti a zažijete to pravé dobrodružství, o kterém jste snili od doby, kdy jste poprvé nahlédli do kouzelnického světa. Z vašich schopností bude těžit i školní kolej, do které se začleníte, získáte jí totiž hodnotné body.

Co si odnesete?

Kromě neopakovatelných zážitků budete mít příležitost pořídit si originální upomínkové předměty v dárkovém obchodě. Najdete zde oblečení, stylové doplňky, diáře, hrnečky a další. Obchod je volně přístupný i bez vstupenky, můžete se tak zastavit třeba jen na nákup dárků.

Jak se na výstavu Harry Potter™: The Exhibition dostanete?

Ideální je vyrazit hromadnou dopravou, výstava je jen 2 minuty chůze od zastávky Erzherzog-Karl-Straße, kde zastavují vlaky S80 a Regionalzug, tramvaj č.25 a autobusy 26A, 86A, 87A, 94A, 95A a 96A. Například z hlavního vlakového nádraží ve Vídni sem jede přímo spoj S80 a celá cesta vám zabere cca 20 minut.

Pokud se do Vídně vydáte autem, je potřeba počítat s tím, že výstava nemá žádná vyhrazená parkovací místa pro návštěvníky. Nejblíže zaparkujete pravděpodobně v garážích WIPark Star 22, které jsou vzdálené zhruba 700 metrů od centra METAstadt, kde se výstava koná. Alternativou je zastavit například na některém ze vzdálenějších P+R parkovišť a zbytek cesty urazit veřejnou dopravou. Jedno takové parkoviště je i na hlavním vlakovém nádraží.

Jaké jsou termíny a otevírací doba?

Výstava je dostupná od 16.12.2022 do 19.3.2023 každý den, kromě 24. a 25. prosince. Od 16. prosince do 8. ledna bude otevřeno denně od 9:00 do 21:30, poslední prohlídka dne začíná ve 20:00. Výjimkou je 31. prosince, kdy se zavírá už v 19:00 a poslední prohlídka začíná v 17:30 hodin.

Od 9. ledna bude otevřeno:

  • Od pondělí do čtvrtka 10:00 - 19:30, poslední prohlídka od 18:00 hodin.
  • V pátek 10:00 - 20:30, poslední prohlídka od 19:00 hodin.
  • V sobotu 9:00 - 20:30, poslední prohlídka od 19:00 hodin.
  • V neděli 9:00 - 19:30, poslední prohlídka od 18:00 hodin.

Během otevíracích hodin není možné přijít kdykoliv (s výjimkou VIP nebo Flextime vstupenek), lístek vždy platí na konkrétní časový úsek. Nemusíte ale přijít přesně na čas, na výstavu vás pustí kdykoliv v daném časovém úseku. Zůstat navíc můžete klidně i déle než daných 90 minut uvedených na vstupence. Naopak dorazit dřív se nedoporučuje, zbytečně by docházelo k hromadění lidí.

Pokud náhodou svůj časový úsek zmeškáte, je možné zúčastnit se výstavy v jakémkoliv dalším turnusu, kde budou zrovna volná místa (může to ale znamenat, že si nějakou dobu počkáte).

Co dalšího je dobré vědět?

  • Výstava není nijak věkově omezená, pro velmi malé děti ale mohou být některé instalace strašidelné. Všechny děti do 16 let musí mít s sebou dospělý doprovod.
  • Do prostoru výstavy není možný vstup s kočárkem.
  • U vstupu je k dispozici šatna (bez uzamykatelných skříněk), kde si můžete odložit věci. Na výstavu můžete jít s menší taškou do velikosti A4, batohy nejsou povoleny.
  • Informace k instalacím jsou v němčině a angličtině, v případě zájmu si můžete přikoupit audioprůvodce (také v němčině nebo v angličtině), ke spuštění na vašem chytrém telefonu.
  • Celý prostor je bezbariérový a pro neslyšící jsou připravené titulky s výkladem.
  • Focení a natáčení je povolené, zakázané jsou pouze profesionální fotoaparáty a vybavení.

Autor článku:

Eliška SrncováEliška Srncová
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Rakousko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet