Kam do Rakouska? Vyberte si z těch nejzajímavějších lokalit

Čím dál víc českých turistů začíná objevovat krásy Rakouska i mimo zimní sezonu. Ať už preferujete aktivní dovolenou nebo odpočinkový pobyt, z letní dovolené v Rakousku si odvezete báječné zážitky. Kam vyrazit v létě v Rakousku na nejlepší dovolenou?
Kam do Rakouska? Vyberte si z těch nejzajímavějších lokalit

Rakousko je sice malá země, ale má rozhodně mnoho co nabídnout. Užijete si zde parádní vysokohorskou turistiku, panenskou přírodu, světoznámá muzea a galerie, starodávné památky i vynikající jídlo. Je opravdu z čeho vybírat, a tak se nechce inspirovat našimi tipy na to, co vidět v Rakousku během dovolené.

Alpy

Rakouské Alpy patří tradičně k nejoblíbenějším destinacím pro zimní dovolené. Nádherná příroda plná majestátních vrcholů i křišťálově čistých jezer je ale zároveň perfektním místem i pro letní prázdniny.

Alpy jsou jako stvořené pro aktivní pobyt v jakémkoli ročním období. Ať už dáváte přednost výletům pěšky nebo na kole, můžete tuto oblast prozkoumat díky fantastickým turistickým trasám. Regionem rakouských Alp vede část nejznámější a nejfrekventovanější evropské cyklotrasy Dunajská cyklostezka. Průzračně čistá ledovcová jezera během výletů přímo vybízejí k osvěžení. Mezi známá jezera patří například Achensee, Attersee, Traunsee nebo Mondsee.

Dále můžete načerpat síly ve zdejších lázních a dětem dopřát návštěvu pohádkových hřišť a parků. Jedinečný zážitek nabízejí termální lázně Amadé, ve kterých se během relaxace a vodních radovánek můžete kochat výhledem na pasoucí se krávy i vrcholky nedalekých hor. Tyto lázně jsou v celoročním provozu a jsou skvělou alternativou při nepříznivém počasí.

Malebné horské vesničky i větší města jsou plné historických památek a krásné architektury. Ubytovací kapacity jsou proslulé rodinnou atmosférou a pohostinností místních. Ať už se vydáte na wellness pobyt nebo aktivní dovolenou, rakouské Alpy jsou ideální destinací.

Chcete se vydat do Alp? Podívejte se na tipy na pobyt v rakouských Alpách.


Dolní Rakousko

Oblast Dolních Rakous je historickým jádrem celé země. Díky své bezprostřední blízkosti z Česka i Slovenska je velmi oblíbenou lokalitou pro dovolenou a výlety. Nikde jinde v Evropě nenajdeme tak malé území, kde by se harmonicky prolínalo tolik typů krajiny.

V horkém létě se můžete příjemně zchladit během plavby po největším podzemním jezeře Evropy v jeskyni Hinterbrühl.

Milovníci vlaků a železnic si přijdou na své v nostalgickém Reblauském expresu, který spojuje kraje Weinviertel a Waldviertel. Naftová lokomotiva s tmavě zelenými vlaky vás vrátí do minulého století. Ve vlaku vám zdarma přepraví i kola a speciální zážitek nabízí vagon s vinným šenkem, kde jsou k ochutnání lahodná místní vína a další speciality.

Skutečným rájem výhledů je turistická stezka Vídeňského alpského oblouku. Celková trasa více než 300 km je rozdělena na 19 úseků s 21 regionálními turistickými trasami, a tak si ji může užít skutečně každý.

Chcete se vydat do Dolní Rakouska? Podívejte se na tipy na pobyt v Dolním Rakousku.


Korutany

Nejjižnější spolková země Korutany je s mírným klima, velkým počtem slunečních hodin a nádhernou přírodou dokonalým místem pro aktivní dovolenou. Krásy oblasti můžete ze sedla kola prozkoumávat na více než 3 000 km cyklistických tras.

Pestrý svět Korutan můžete obdivovat také během jízdy autem. Úžasná panoramata na vás čekají na silnici Großglockner Hochalpenstraße, na jejímž jižním konci se nachází populární horolezecké středisko Heiligenblut. Dalším oblíbeným cílem je vyhlídka Kaiser-Franz-Josefs-Höhe.

V Korutanech najdeme nejvyšší počet jezer v celém Rakousku (1270). Hlavním turistickým lákadlem jsou nejen pro svoji křišťálovou čistotu, ale také pro teplou vodu. V létě se zde můžete vykoupat ve vodě o teplotě jižních moří (až 28° C). Kromě koupání je tato oblast vyhlášeným místem pro provozování vodních sportů jako surfing, veslování, plachtění nebo jízdu na kánoi. Nechybí samozřejmě ani okružní trasy pro bruslaře a cyklisty.

Chcete se vydat do Korutan? Podívejte se na tipy na pobyt v Korutanech.


Štýrsko

Kvůli rozsáhlým lesům se Štýrsku přezdívá „zelené srdce Rakouska“. Pyšní se neobvyklou rozmanitostí přírody a je nejpopulárnějším prázdninovým regionem mezi Rakušany.

Hlavním městem této spolkové země je Štýrský Hradec (Graz), jehož historické centrum je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Mezi hlavní turistická lákadla patří zámecký vrch Schloßberg, zámek Eggenberg, Hodinová věž nebo Dům umění.

Štýrsko je doslova rájem pro všechny gurmány. Pochutnat si můžete na vynikajících specialitách z dýně, pečeném jablku, domácích sýrech a uzeninách, místním vínu nebo vepřové pečeni Wurzelfleisch. Výrobu místních delikates uvidíte zblízka při prohlídce některého místního lihovaru, mlékárny, čokoládovny, pivovaru či pekárny perníků.

Štýrský region je v rámci Evropy jednou z nejbohatších oblastí na hrady a zámky. Najdeme zde například hrady Burgau, Riegersburg a Neuberg či zámky Kapfenstein a Kornberg. Kromě klasických prohlídek se na těchto historických místech koná řada kulturních akcí od výstav přes divadelní představení až po hudební festivaly.

Chcete se vydat do Štýrska? Podívejte se na tipy na pobyt ve Štýrsku.


Tauplitz

Dalším regionem s dechberoucími krásami přírody je Tauplitz. Spolu s kulisami malebných idylických vesniček a výjimečnou pohostinností místních to vytváří dokonalou destinaci pro dovolenou v jakémkoli ročním období.

Pro cykloturisty je připravena spousta tras různé úrovně náročnosti. Jednou z nejoblíbenějších je Salzkammergut Radweg o délce 47 km, která vede od zámku Trautenfels v Ennstal přes rašeliniště Laasen a národní chráněnou oblast Ödensee až k Blaa-Alm v Altausee.

Při pěších výletech je možné poznávat místní vodopády, jezera, okolní obce i vysoké hory. Opět můžete zvolit náročnost, která vám vyhovuje - od příjemných procházek po náročné túry. Zajímavý zážitek nabízí Via Artis po stopách místních umělců.

Úplně nejkrásnější vody pro rybaření najdete právě v Tauplitzu. Pokud toužíte zažít rybolov v křišťálově čisté vodě spolu s impozantními výhledy na alpské vrcholky, vyražte se právě tam.

Chcete se vydat do Tauplitz? Podívejte se na tipy na pobyt v Tauplitzu.


Vysoké a Nízké Taury

S rozlohou 1836 km² je národní park Vysoké Taury největší národní park v Alpách. Vedle nádherné čisté přírody zde najdeme nejvyšší horu Rakouska Großglockner (3798 m n. m.). Krásné zelené lesy, čisté řeky s vodopády i impozantní vrcholy doslova vybízejí k pohybu v blahodárném alpském klimatu. Na Velké Taury plynule navazuje pohoří Nízké Taury, které je bohaté na jezera a je z velké části skalnaté.

Místní dosud nedotčené pralesy jako například Zirbenwald, Stubacher Wiegenwald nebo Rauriser jsou opravdu jedinečné a rozhodně byste si je neměli nechat ujít. Z prohlídky se zkušeným průvodcem si odnesete nejen nezapomenutelný zážitek, ale i mnoho zajímavých informací.

Kromě nádherných lesů zde najdete také množství úchvatných vodopádů. Krimmelské vodopády jsou se svou výšku 380 m nejvyšší v Evropě a páté nejvyšší na celém světě. Kromě toho je vědecky prokázáno, že zdejší mikroklima s kapkami vody rozprášenými ve vzduchu posiluje imunitní systém a má blahodárné účinky na dýchací potíže, astma či alergie. Dlouhodobé pozitivní účinky na zdraví přitom nastávají i po krátkém pobytu u vodopádů.

Jedinečný zážitek nabízí muzeum Nationalparkwelten v Mittersilu. Interaktivní charakter výstavy zaručuje, že si expozici užijí i děti. Dominantou muzea je 360° panoramatické kino s plátnem o rozměru 56 m. Překvapivou a hravou formou se seznámíte s krásami fauny i flóry alpského regionu. Součástí je lezení norou sviště, na boulderové stěně nebo poznávání zvířecích stop.

Chcete se vydat do Taur? Podívejte se na tipy na pobyt ve Vysokých a Nízkých Taurách.


Vídeň

Hlavní město Rakouska je podle prestižních žebříčků již deset let hodnoceno jako nejlepší město pro život. A není se čemu divit. Jedná se o velmi elegantní a upravené město s bohatou historií a tradicemi, množstvím památek, významných kulturních institucí a příjemných restaurací i kavárniček. Historické centrum je od roku 2001 součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Světově proslulá je vídeňská kavárenská kultura, která je dokonce od roku 2011 zapsána na seznamu světového nehmotného dědictví UNESCO. V prohlášení UNESCO se píše: pro vídeňské kavárny jsou typické mramorové stolky, na nichž je podávána káva, židle Thonet, boxy (lóže), noviny v držácích z ohýbaného dřeva a detaily interiérového designu v historickém stylu. Autentickou atmosféru starých časů nabízí mnoho vyhlášených podniků. Například Café Sacher, které vlastní tajný originální recept na legendární sacher dort. V Café Central nebo Café Hawelka se scházely intelektuální elity 19. a 20 století a vy si zde můžete dát vynikající kávu i dnes.

Pokud jste milovníky kultury, Vídeň je pro vás doslova rájem na zemi. Nachází se zde nespočet významných galerií, muzeí a výstavních domů. Mezi nejznámější patří galerie Albertina, Kunsthistorické muzeum nebo barokní zámek Belvedere, ve kterém se nachází jedna z nejcennějších uměleckých sbírek Rakouska. Přírodovědné muzeum Naturhistorisches patří díky svému obrovskému rozsahu a unikátním exponátům mezi největší a nejvýznamnější muzea světa.

Jednou z nejznámějších dominant Vídně je obří ruské kolo v zábavním areálu Prátr. Jeho součástí je také přilehlý městský park, který se řadí mezi nejkrásnější na světě. Po několikakilometrové aleji se dá dojít až k letohrádku. Kromě ruského kola se zde nachází spousta dalších atrakcí jako kolotoče, zrcadlové bludiště, kabinet smíchu, strašidelný dům či horská dráha. Milovníci jídla by si neměli nechat ujít legendární vídeňské ovarové kolínko nebo langoše.

Chcete se vydat do Vídně? Podívejte se na tipy na pobyt ve Vídni.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Rakousko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet