Kam na běžky? Nejlepší běžkařské trasy v Beskydech

Rádi vyrážíte na běžky na Moravu? Máme pro vás tipy na běžecké tratě v celých Beskydech. Poradíme vám místa pro začátečníky i pokročilé lyžaře, navíc kde zaparkovat nebo kde se najíst.
Kam na běžky? Nejlepší běžkařské trasy v Beskydech

Jeseníky mají pro běžkaře Jesenickou lyžařskou magistrálu a skvěle se vám bude lyžovat také na Dolní Moravě. V této oblasti navazuje na jesenické trasy až 50 km upravovaných běžeckých stop. K oblíbeným běžeckým lokalitám patří jednoznačně Beskydy a právě na ně se v tomto článku zaměříme oblast po oblasti.

Mosty u Jablunkova

Přijeďte zažít zimu na pomezí Česka, Slovenska a Polska. Středobodem zimních sportů je zde Lyžařský areál Mosty u Jablunkova, kde lze také nastoupit na běžecké stopy. Trasy jsou značené oranžovými směrovkami a informačními tabulemi. Většina stezek vás zavede na západ do centra Beskyd, na východě se podíváte k horské chatě Gírová nebo ještě dále do slovenské části Beskyd.

  • Tip na okruh: Ski Areál Mosty – Tunel – Celnice – Studeničný – Tunel – Ski areál Mosty (9,6 km)
běžkování v Beskydech

Lysohorská magistrála

Vyrazte běžkovat na nejvýše položené trase v Moravskoslezských Beskydech. Můžete si vybrat ze tří stezek, které se liší náročností a prudkostí stoupání.

  • Trasa 1: Papežov – Zimný – Lysá hora

Jedná se o nejkratší, ale zato strmou stezku o 8,5 km. Začátek je ve Vyšní Mohelnici, kde je možné nechat auto na malém parkovišti. Na místě je také autobusová zastávka.

  • Trasa 2: Albínovo náměstí – Malenovický kotel – Ivančena – Labažky – Zimný – Lysá hora

Na trasu nastoupíte u hotelu P. Bezruč nebo Rajská bouda v Malenovicích, u obou se nachází parkoviště i autobusová zastávka. Do Malenovického kotle se dostanete cca za 1,5 km, celková délka trasy je 13 km a na nejvyšší stoupání se připravte v posledních dvou kilometrech mezi Zimným a Lysou horou. Cestou můžete vidět několik zajímavostí, jako jsou Ondrášova skála a vodopády v Malenovicích nebo kamenná mohyla Ivančena.

  • Trasa 3: Pasička – Vyšní Mohelnice – Muroňka – Visalaje, Křížové cesty – U surovce – Bílý Kříž
lysá hora beskydy

Lyžařské běžecké trasy Bílá

Ski Bílá strojově upravuje stopy v okolí lyžařského areálu, pravidelně v úterý a pátek a také v případně napadnutí cca 20 cm nového sněhu. Jedná se celkem asi o 75 km stop. Ačkoliv se provozovatelé o stopy starají, dávejte po cestě pozor na případné polámané stromy.

Přímo ve ski areálu jsou k dispozici tři bufety a restaurace, servis i škola běžeckého lyžování, na cestu tedy budete vyrážet vybavení po všech stránkách. Bílá je vhodná i na běžkování s dětmi. Trasy začínají na parkovišti u hotelu Pokrok na Bílé a jsou barevně značené, nejnáročnější z nich je žlutá.

  • Červená: Bílá – Staré Hamry – Bílá (33,2 km)

  • Modrá: Bílá – Mezivodí – Bílá + osvětlený okruh v obci Bílá (19,8 km)

  • Zelená: Bílá – Samčanka – Kozí hřbety – Bílá

  • Žlutá: Bílá – Sedlo pod Bobkem – Bumbálka – Bílá (21 km)

Podrobné informace k jednotlivým tratím a mapku najdete zde.

běžecké lyžování Beskydy

Velké Karlovice

To, že se Velké Karlovice a okolí hodí na běžkování, dokazuje zdejší oblíbený závod Karlovská padesátka. Závod je vhodný pro závodníky i turistické lyžaře, informace o aktuálním ročníku najdete tady. V okolí města se nachází více než 10 tras na běžky od krátkých kolem 5 km až po ty dlouhé až 16 km. Jednu trasu za všechny vám ale představíme rovnou.

  • Trasa: Velké Karlovice (Pepicentrum) – Machúzky – Razula – Galik – točna Karlovské 50

Terén trasy je rovinatý, pohybovat se budete především po loukách. V úseku Machúzky – Razula je možné na lyžích bruslit. Trasa je vhodná i pro začátečníky, můžete si tu vyzkoušet své dovednosti. Občerstvení vás během cesty čeká v restauracích v Pepicentru, Machúzkách a Razule, ochutnat můžete i valašské speciality.

běžecká stopa Beskydy


Další zajímavá místa, kam na běžky v Beskydech


Na golf nebo na běžky?

Tři běžecké okruhy se nachází v areálu golfového hřiště ve SnowAreně Čeladná. Jedna je pro začátečníky, další dvě jsou kardio a sportovní. Krásnou atmosféru trasám dodává panorama vrcholů Beskyd a také vědomí, že se tu v letních měsících hraje golf.

Za lidovou architekturou na Pustevny

Na vrchol Pusteven vás vyveze sedačková lanovka z Trojanovic – Ráztoky a můžete vyzkoušet třeba oblíbený okruh Pustevny – Martiňák – Pustevny (16 km). Stopa je upravovaná, tvrdá, místy je třeba dávat pozor na spadané jehličí a větvičky. Zajet si můžete také k chatě Mír nebo si vyzkoušet závodní běžecké tratě. V dřevěných kolibách na Pustevnách najdete možnost občerstvení v podobě tradičních frgálů nebo valašské kyselice.

Cesta lesem pro pokročilé

Traverzové cesty Těšínských Beskyd zahrnují přes 25 km tras, které vedou po lesních cestách úbočími beskydských hřebenů. Nejdelší z tras měří 16 km a začíná na rozcestí Pod Malým Javorovým. Pokračuje se traverzovou cestou úbočím Javorového přes turistickou chatu na Ostrém až na Kozinec, kde se také nachází horská chata. K dalším nástupním místům na traverzové cesty patří Horská chata Kamenitý, Horská chata Kozinec, nebo Holářova chata Slavíč.


Už se těšíte na nové sportovní zážitky? Užijte si běžkování v pohodě a zajeďte si rovnou na pobyt v Beskydech. Lyžování můžete zkombinovat s wellness nebo horskou turistikou, to už záleží na vás.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet