Jaké jsou nejlepší způsoby dopravy po střední Evropě?

Také občas řešíte dilema, jak se vydat na dovolenou? Jaké možnosti máte a co je v konečném důsledku výhodnější a pohodlnější? Shrnuli jsme pro vás výhody a nevýhody jednotlivých typů dopravy do oblíbených destinací.
 Jaké jsou nejlepší způsoby dopravy po střední Evropě?

Autem snadno a rychle

Největší výhodou tohoto způsobu cestování je bezpochyby rychlost a časová flexibilita. Nelimituje vás žádný jízdní řád ani zastávky. Auto je také ideální volbou, pokud se chystáte na místo, kde je jinak složité dopravní spojení. Zejména ve městech je třeba připravit se na to, kde a za kolik zaparkujete. Naštěstí v našich nabídkách vám většina hotelů nabízí parkování zdarma, a tak je to bez problémů.

Mezi nevýhody určitě patří, že po cestě nelze pracovat nebo dělat cokoliv jiného, tedy pokud jste řidič. :) Na cestu se musíte připravit a na vozovce být neustále ve střehu. Vždy také musíte zohledňovat dálniční poplatky . V horských oblastech a v zimních měsících pak také sjízdnost vozovek či případné uzavírky. Cestujete-li méně než ve 3 lidech, dost pravděpodobně už musíte počítat s tím, že se jízda prodraží.

Při cestování autem oceníte především svobodu

Rodinná pohoda ve vlaku

Cestování vlakem po Česku je zřejmě nejlepším způsobem pro rodiny s dětmi, které auto nemají, a také skvělou alternativou pro skupinové cestování. Jízda vlakem totiž nemusí být jen přeprava z bodu A do bodu B. Můžete si z toho udělat velký rodinný zážitek a zábavu. Hraní her, zpívání, vlakový piknik, sledování filmů nebo prostě odpočinek a relax. Pokud je kupé jenom vaše, fantazii se meze nekladou.Cestujete-li sami, můžete bez problémů pracovat na počítači, a neztratíte tak ani minutu cenného času. Jediné, na co musíte samozřejmě dávat pozor, je to, abyste vystoupili na správné zastávce. :) Pro ty, kteří si chtějí s sebou na dovolenou přivést i kola, je vlak hned po autě jasná volba.

Nevýhodou je, že vlakem to obvykle trvá déle než autem. Nepříjemné je taky, když musíte vícekrát přestupovat. Bezproblémové přímé spojení očekávejte spíše doma v České republice nebo u větších měst v zahraničí jako jsou Bratislava, Vídeň nebo Budapešť. Na zvážení je také cena, která je u mezistátních linek poměrně vysoká. Vyplatí se nakupovat zejména zpáteční jízdenky pro skupiny, a to s dostatečným předstihem.

Tip Travelkingu: Děti zdarma u Českých drah

Děti do 15 let cestují s Českými drahami za polovinu, děti do 6 let dokonce zdarma s bezplatnou jízdenkou. Využijte toho. Pokud jezdíte vlakem častěji, vyplatí se vám zakoupit také zákaznickou kartu, se kterou cestujete se slevou.

cestování vlakem

Autobusem výhodně a v klidu

Pokud si vyberete pobyt v destinaci, kam jezdí pravidelné linky, máte vyhráno. Jednoznačnou výhodou autobusů je to, že nemusíte nic moc řešit. Cena je pak výhodná především když cestujete sami, a také v případě, že se vám podaří chytnout jednu z akčních nabídek. V dnešní době se k výhodám jednoznačně přidávají také služby a pohodlí, které na palubě autobusů najdete. No řekněte, není to pohoda, dát si kafe s nějakou tou dobrůtkou a během cesty se podívat na váš oblíbený film nebo seriál na vlastní obrazovce?

Nevýhodou může být cestování s těmi nejmenšími. Autobusy totiž standardně nebývají vybavené dětskými autosedačkami, a tak je na rodičích, aby se buď dopředu domluvili s konkrétním dopravcem, nebo si přinesli vlastní. Stejně tak můžete narazit na problém s domácími mazlíčky. Většina dopravců totiž například psy na delších trasách nepřepravuje.

Tip Travelkingu: Autobusy nemusí být jenom žluté ;)

Autobusem se můžete výhodně dopravit na Slovensko do Bratislavy, Banské Bystrice i kamkoliv pod Tatry. Další výhodné linky jsou také do polského Krakova, rakouské Vídně nebo lázeňských měst Györ a Budapešť. Kromě všeobecně známých žlutých autobusů doporučujeme i spolehlivé a levné společnosti Eurolines, Lux Express a Flix Bus. Při plánování návštěvy Polska a Maďarska ve dvou se jednoznačně oplatí víc autobus než vlak, jízdné vás při zpáteční jízdě vyjde klidně i do tří stovek za osobu. Nezapomeňte také, že všechny jmenované společnosti jízdné pravidelně zlevňují a proto se vyplatí udělat si před nákupem přehled o jejich aktuálních akcích.

Cestování vlakem je dnes velmi pohodlné a svůj čas zde můžete využít na maximum

Spolujízda: moderní alternativa

Chcete-li si užít komfort cesty autem, ale žádné nevlastníte, není důvod zoufat si. V současnosti pořád víc a víc oblíbená spolujízda přináší možnost cestovat rychle, pohodlně a levně s lidmi, kteří míří do vaší cílové destinace a za poplatek vás po cestě naberou. Na internetu si můžete lehce najít nabídky dle termínu a cílové stanice. Velkým plus je, že tímto způsobem můžete poznat nové, příjemné lidi nebo místní, kteří vám mohou dát originální tipy, jak co nejlíp využít váš čas v té které destinaci. :)

Na rozdíl od veřejné dopravy si v případě spolujízdy nemůžete cestu vybírat s tak velkým předstihem. Řidiči své cesty plánují zpravidla pouze pár dní nebo týden, dva dopředu. Je tu také možnost, že řidič cestu zruší. O peníze nepřijdete, ale budete si muset najít náhradní řešení. Další nevýhodou pak může být, že výstupní zastávka nebude na místě, které vám vyhovuje, jelikož si ji určuje řidič.

Tip Travelkingu: Spolehněte se na ověřené řidiče

Cestování spolujízdou je nejvhodnější pro pár. Pokud se rozhodnete tento způsob dopravy vyzkoušet, určitě si vyberte ověřený portál Blablacar, který funguje mezinárodně. Díky recenzím řidičů i pasažéru a bezpečnému platebnímu systému se nemusíte bát, že byste o peníze přišli a nebo by jízda nebyla bezpečná. Na serveru se ceny po střední Evropě (Krakov, Györ, Budapešť nebo Vídeň) pohybují jíž od 250 Kč!

spolujízda

Podtrženo sečteno

Co je teda nejlepší variantou nelze jednoznačně říci. Při cestování totiž neřešíte jen finanční stránku, ale také pohodlí a čas. Vždy záleží na cílové destinaci, její dostupnosti a také vašich možnostech. Zatímco po Česku a Slovensku se většinou bez problémů dostanete vlakem, do takového Maďarska už se ve více lidech vyplatí zajet autem nebo najít přímou autobusovou linku. Stačí si jen z naší nabídky vybrat ubytování s blízkou autobusovou nebo vlakovou zastávkou.Auto pak jednoznačně můžeme doporučit do takových Alp nebo tam, kde najdete jen komplikovanější spojení.

A jaké jsou vaše zkušenosti, rady a tipy na cestování po střední Evropě?

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet