Co jste o Maďarsku nevěděli

Maďarsko je opomíjenou, avšak velmi zajímavou turistickou destinací. Za návštěvu stojí nejen metropole Budapešť a jezero Balaton, ale také nesčetné termální lázně, vinařské regiony pod ochranou UNESCO či severní horská oblast se starobylými hrady.
Co jste o Maďarsku nevěděli

Maďarsko toho nabízí opravdu mnoho - termální lázně, pikantní chutnou kuchyni, lahodná vína, ale také zajímavé památky. Vydejte se s námi do Maďarska i vy!

Země léčivých lázní

Lázně si užijete v honosných budovách velkoměsta, v podzemních jeskyních i v největším termálním jezeře světa. Maďarsko je rovinatá země se slabou zemskou kůrou, a tak tu na povrch vyvěrá mnoho pramenů, jejich počet se odhaduje na 1 300. O počátky lázeňství se zasloužili Římané, pod nadvládou Turků získaly místní lázně orientální nádech a úspěch slaví dodnes.

Více se o maďarských lázních dozvíte v našem článku 6 nejlepších maďarských lázní, které musíte navštívit, anebo se rovnou podívejte na výběr našich lázeňských pobytů v Maďarsku.

Masitá, pikantní kuchyně

Když se řekne Maďarsko, jistě se vám vybaví guláš. Víte ale, že ten pravý guláš vypadá spíše jako naše gulášová polévka? Našemu pojetí guláše se více blíží hustší pokrm zvaný perkelt. V maďarské kuchyni se hojně využívá různých druhů masa od hovězího přes telecí až po rybí a nepostradatelným kořením je červená paprika, kterou si Maďaři dokonce dávají na stůl spolu se solničkou a pepřenkou.

Od roku 1997 trvá tradice Festivalu čabajské klobásy. Tu pravou čabajku ochutnáte vždy v říjnu ve městě Békéscsaba, budete svědky závodů v plnění klobás i soutěže o nejlepší a nejkrásnější čabajku. Informace o aktuálním ročníku zde.

O dalších dobrotách, na které se vám budou sbíhat sliny, i pro nás netradičních chutích v maďarské kuchyni jsme už psali v gastronomickém bedekeru.

Víno jako chráněné kulturní dědictví

Kromě lázní je synonymem Maďarska také víno. Aby ne, když se v zemi nachází 22 vinařských regionů a zdejší klima vinicím přeje. Králem vína a vínem králů je od dob Ludvíka XIV. proslulé tokajské připravované z medově sladkých hroznů z pozdního vinobraní. Na úrodných svazích v okolí měst Eger, Szekszárd a Pécs pro změnu pěstují a stáčí lahodná červená vína, o Býčí krvi jste jistě už slyšeli. Nejznámější bílá vína pochází z kopcovité oblasti kolem Balatonu.

Maďarsko má osm památek UNESCO. Vinařská kulturní krajina v oblasti Tokaje je jednou z nich. Roku 1737 byla prohlášena za první uzavřenou vinařskou oblast na světě a výroba vína zde probíhá dle přísných pravidel už po tři staletí.

Maďarsko - Nejoblíbenější pobyty

V Maďarsku je rovina, nejvyšší vrchol Kékestető měří jen 1 014 m. Ze stran však Maďarsko chrání Karpaty a Alpy, což umožňuje stálé klima a tím i skvělé podmínky pro rozšířené vinařství.

Maďarsko má nečekaně dost podobností s Francií. Zdejší víno ocenili i francouzští panovníci a hned po Francii patří Maďarsko k největším světovým producentům proslulé paštiky z husích jater. Turisté jezdí do Paříže za historií a romantikou, ale vyzkoušeli jste Budapešť? Nádherné paláce, plavba po Dunaji a zdejší kavárny vám vezmou dech.

Znalci a milovníci vína nezůstanou ochuzeni ani v hlavním městě. Přímo v Budínském hradu se nachází Dům maďarských vín, kde si ve stylových sklepních prostorách můžete prohlédnou více než 700 druhů vín ze všech maďarských vinařských oblastí. Některé z nich zde také ochutnáte. Určitě neváhejte vyrazit na pobyt v Maďarsku s vínem nebo si nějaké ze svého pobytu odvézt.

Projeďte Maďarsko na kole

Rovinaté Maďarsko je jako stvořené pro cykloturistiku. Kolo je tu běžným dopravním prostředkem, v jeho sedle však můžete také prozkoumat krásnou přírodu a zákulisí maďarského venkova. V samotné Budapešti najdete síť 100 km cyklostezek a dalších 2 000 km jich čeká po celém Maďarsku.

Zde je jen výběr z oblíbených míst pro cyklisty:

  • Podunajská cyklostezka – sleduje řeku Dunaj v délce 403 km, vede ze Szentendre do Budapešti
  • Neziderské jezero – kolem jezera vede cyklostezka s odbočkami do historických měst Šoproň, Köszeg nebo do Szombathely
  • Balaton a okolí – největší jezero ve střední Evropě byste jen tak neobjeli, ale můžete to zkusit. Nebo si užijte výlety po okolí, využijte třeba i přepravu trajektem a koupání v termálním jezeře - Hévízu

Vášniví kočovní Maďaři

Když je s někým těžká domluva, říká se, že je to jako mluvit s Maďarem. Je to proto, že maďarština je pro ostatní Evropany zcela nesrozumitelný jazyk. Nepatří do rodiny indoevropských, ale uralských jazyků, a tak v ní nenacházíme žádné společné prvky, které by nám pomáhaly rozumět.

Tuto odlišnost jazyků vysvětluje původ Maďarů, kteří jako kočovný národ přišli od Uralu. Právě k jejich kočovné povaze se váže i tradice kotlíkového guláše s konzistencí polévky, tehdy ještě bez červené papriky, která se ve zdejší kuchyni objevuje až v 19. století. Kočování mají Maďaři stále v krvi, celá čtvrtina národa žije v cizině.

Maďaři milují hudbu a tanec. V turisticky oblíbených destinacích můžete často narazit na pouliční umělce, jejichž vystoupení vás mile překvapí. Maďarská hudba je velmi procítěná, roztančí vás i rozpláče. Folklórní tradice, kroje a tance se udržují především na severu země, kde také stojí skanzen Hollókő zapsaný na seznam UNESCO.

V létě se v Budapešti koná největší hudební festival v Evropě zvaný Sziget Festival (sziget znamená ostrov), který trvá celý týden a vystupují na něm světové hudební hvězdy.


Víte, že z Maďarska pochází...

  • Rubikova kostka? Vymyslel ji sochař a architekt Ernő Rubik v roce 1974.
  • Maďarský ohař neboli vyžla? Žemlově zbarvený pes má skvělé lovecké a stopařské schopnosti.
  • Oskarový režisér Michael Curtiz? Ocenění získal tento umělec s rodným jménem Manó Kertész Kaminer v roce 1943 za film Casablanca.

Slovo závěrem

Pokud se chcete domluvit s místními, připravte si alespoň základní maďarské fráze, v hotelech a turistických destinacích byste si měli vystačit s angličtinou nebo němčinou. Z návštěvy Maďarska určitě neodjíždějte bez jedlého suvenýru – sáčku mleté papriky, výborné klobásy nebo láhve tokajského vína.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Maďarsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet