Velký průvodce po běžkařských trasách v Krkonoších a Orlických horách

Krkonoše a Orlické hory nabízí dokonalé podmínky pro běžkování. Užijete si skvělé klima, dostatek sněhu a nádhernou přírodu. Krkonoše se mohou chlubit přes 600 km perfektně upravených běžeckých tras, Orlické hory jich mají přes 250 km. To bude jízda!
Velký průvodce po běžkařských trasách v Krkonoších a Orlických horách

Pohoří na severu Čech jsou jako stvořená pro zimní radovánky všeho druhu. V Krkonoších i Orlických horách si na své přijdou jak sjezdoví lyžaři a snowboardisté, tak běžkaři všech úrovní. Bílé stopy začínají prakticky ve všech větších lyžařských střediscích a díky stále rostoucí oblibě běžkování jsou trasy velmi dobře udržované. V zasněžené krajině si užijete jak nádhernou přírodu a dechberoucí výhledy, tak čerstvý vzduch a zdravý pohyb. Připravili jsme si pro vás tipy na ty nejlepší běžecké trasy v Krkonoších a Orlických horách. Ať už patříte mezi začátečníky či zdatné sportce, v našem výběru určitě najdete ideální výlet právě pro vás.


Běžkování v Krkonoších

V Krkonoších leží díky vysoké nadmořské výšce na některých hřebenech sníh až 6 měsíců v roce. Pohořím a podhůřím vede zhruba 600 km upravovaných běžeckých tratí. Celým regionem prochází od Harrachova až po Žacléř oblíbená Krkonošská lyžařská magistrála. Její centrální část je dlouhá 71 km a navazuje na ni více než 560 km místních lyžařských cest – z toho je 90 km tras závodních, ostatní jsou turistické. Závodní část tratí a celá magistrála se během zimy upravují každé ráno, turistická část vždy po nasněžení a také před víkendem. Milovníci běžeckých stop se mohou těšit na trasy a okruhy všech úrovní náročnosti s nádhernými panoramatickými výhledy na nejvyšší české hory.

❄ Krkonošská magistrála

Zkušení a velmi fyzicky zdatní běžkaři mohou zdolat celou páteřní trasu Krkonošské magistrály o délce 71 km za jeden den. Ti ostatní mohou zvolit jen některý z jejích úseků, případně je možné výlet rozdělit do několika etap s přenocováním v některé z mnoha horských chat. Hřebenovka po Krkonošské magistrále začíná v oblíbeném rekreačním středisku Harrachov v západní části pohoří. Poté vede po panoramatických cestách přes nejvyšší krkonošské hřebeny. Trasa je skutečně velmi pestrá – užijete si jak náročná stoupání, tak příjemné sjezdy. Po cestě narazíte na nespočet horských bud, kde je možné se občerstvit. Milovníci piva si mohou udělat přestávku na Friesových boudách a ochutnat výtečné pivo minipivovaru Fries. Poslední část magistrály vedoucí přes Rýchorské boudy do Žacléře je poměrně málo frekventovaná, a tak je možné, že si tento úsek užijete o samotě.

  • Trasa: Papežov – Zimný – Lysá hora Harrachov – Mumlavská bouda – Vosecká bouda – U Čtyř pánů – Vrbatova bouda – Zlaté návrší – Horní Mísečky – lanová dráha Medvědín – most přes Labe – Špindlerův Mlýn – Svatý Petr – Krásná pláň – Friesovy boudy – Liščí cesta – Tetřeví boudy – Pražská bouda – Kolínská bouda – Velké pardubické boudy – Krausovy boudy – Reissovy domky – Horní Maršov – Rýchorská bouda – Rýchorský kříž – Žacléř

  • Náročnost trasy: velmi náročná

  • Délka trasy: 71 km

❄ Špindlerův Mlýn - Pec pod Sněžkou

Parádní výlet v bílé stopě si užijete na trase spojující oblíbená střediska Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou. Mezi běžkaři je velmi populární začít výlet v lyžařském areálu Svatý Petr vyvezením sedačkovou lanovkou na Pláň (cca 1 000 m n. m). Samozřejmě je možné toto stoupání zdolat za pomocí vlastních sil. Pak vede nejvhodnější trasa po výše uvedené Krkonošské magistrále. Z páteřní hřebenové trasy se odpojíte poté, co minete (nebo se zde občerstvíte) Chalupu Na rozcestí. Dále vede trať přes Liščí horu (1 363 m n. m) a pak následuje krátký úsek, který nebývá strojově upravován. Méně kvalitní stopu však dostatečně vynahradí nádherné panoramatické výhledy na Sněžku a polskou stranu Krkonoš. Přes Hrnčířské boudy, Lučiny a Javorské boudy se dostanete až do cíle – Pece pod Sněžkou.

  • Trasa: Špindlerův Mlýn (Pláň) – bouda Na Pláni – Klínové Boudy – bufet Na Rozcestí – Liščí hora – Hrnčířské boudy – Lučiny – Javorské boudy – Pec pod Sněžkou

  • Náročnost trasy: střední

  • Délka trasy: 30,5 km

❄ Špindlerův Mlýn - Labský důl a zpět

Pokud hledáte nenáročnou trasu, případně se na výlet vydáváte s dětmi, doporučujeme trasu vedoucí ze Špindlerova Mlýna do Labského dolu a zpět. Začátek a konec trasy najdete vedle soutoku řek Labe a Bílé Labe. Podél řeky Labe vás značky povedou k řece Pudlavě a Pudlavskému vodopádu až do Labského dolu. Poté se po stejné trase vrátíte zpět k výchozímu bodu. Trať je během sezóny pravidelně upravovaná a je určena pro klasický běh na lyžích. Díky celkové délce 8 km a převýšení pouhých 130 metrů si tento úsek užijí děti, senioři i rekreační sportovci.

  • Trasa: Infocentrum ŠPIDL.info - Bílý most - rozcestí Pod Dívčí strání - Labský důl Pudlava - rozcestí Pod Dívčí strání - Bílý most - Infocentrum ŠPIDL.info

  • Délka trasy: 8 km

  • Náročnost trasy: nízká, vhodné i pro děti

❄ Po stopách Hanče a Vrbaty

Náruživí a zdatní běžkaři se mohou projet po místech, kde probíhal v roce 1913 náročný 50 km dlouhý běžkařský závod s tragickým koncem. Na trase vedoucí náročným terénem a s vysokým převýšením tehdy vinou špatného počasí zahynuli dva závodníci – Bohumil Hanč a Václav Vrbata. 23 km dlouhá trasa začíná ve Špindlerově Mlýně, odkud je možné vyjet lanovkou na vrch Medvědín a poté pokračovat přes Zlaté návrší k pomníku Bohumila Hanče. Na trase je několik náročných stoupání i prudkých sjezdů. Délka je upravena na méně než polovinu původní závodní trasy tak, aby běžkaře na konci čekal sjezd z Martinovky zpět do Špindlerova Mlýna. Zde je nutné dodat, že ani tuto kratší variantu není rozhodně vhodné absolvovat při zhoršených klimatických podmínkách.

  • Trasa: Medvědín - Zlaté návrší - Mohyla Hanče a Vrbaty - Hančův pomník - Ambrožova vyhlídka - Labská bouda - Vosecká bouda - Violík - Sněžné jámy - Martinova bouda - Špindlerův Mlýn

  • Délka trasy: 23 km

  • Náročnost trasy: velmi náročná

❄ Velký okruh Černá hora

Černá hora nabízí pro běžkaře hned několik variant tras s možností výběru začátku trati. Velký okruh Černá hora je dlouhý 12 km, Malý okruh Černá hora měří 4 km. Na Velký okruh je možné vyrazit z Hoffmanovy boudy nad Janskými Lázněmi, nebo se napojit v místech, kde končí sjezdovka z Černé hory. Trasa pak pokračuje přes Zrcadlovku a úbočí Černé hory, kde se můžete kochat krásnými výhledy do podhůří. Po příjemných 12 km se dostanete zpět do centra Janských Lázní.

  • Trasa: Hoffmanova bouda - Lobkovicova cesta - Zrcadlovky - U Kolínské – Václavák - Pardubické boudy - Modré kameny - Krausovy boudy - rozcestí u Modrokamenné boudy - Janské Lázně

  • Délka trasy: 21 až 23 km (podle zvoleného místa začátku trasy)

  • Náročnost trasy: střední

❄ Malý okruh Černá hora

Začátek Malého okruhu je u horní stanice lanovky na Černou horu, kam se dopravíte lanovkou. Přes Sokolské boudy se pokračuje ke křižovatce u vleku pod Černou boudou. Po svážnici se pak dostanete k místu, kde je nutné dbát zvýšené opatrnosti, protože se bude dvakrát křižovat lyžařská sjezdovka z Černé hory a vlek. Poté se trasa spojí se silnicí vedoucí z Černé hory, která je v zimě využívána sáňkaři a lyžaři. Poté se ještě jednou křižuje sjezdovka. Poslední část trati je klidnější. Okruh končí po 4 km v centru Janských lázní.

  • Trasa: Horní stanice lanovky Černá hora - Sokolská bouda - vlek pod Černou horou - vlek Anděl - Zinneckerova bouda - Zrcadlovky - Janské Lázně

  • Délka trasy: 4 km

  • Náročnost trasy: nízká

Krkonoše - Nejoblíbenější pobyty


Běžkování v Orlických horách

Dalo by se říci, že Orlické hory jsou zatím neobjeveným rájem běžkařů, protože většina sportovců dává automaticky přednost nedalekým Krkonošům či Broumovsku. A to je velká škoda, protože málokde jinde najdete 250 km perfektně upravených běžeckých tras v nádherné přírodě a zároveň klid a pohodu bez davů. Dobře udržované obousměrné magistrály vás pohodlně a mírným terénem vyvezou až na nejvyšší hřebeny, kde na vás čekají dech beroucí horská panoramata a příjemné sjezdy zpět do údolí. Během výletů se můžete občerstvit na mnoha útulných horských boudách, kde ochutnáte vynikající piva z minipivovarů a místní delikatesy. Co víc si mohou milovníci bílých stop přát? Hlavní dálková hřebenová cesta v Orlických horách nese název Jiráskova horská cesta. Táhne se po celém hlavním hřebeni pohoří od Broumova až do Litomyšle. Dá se projít pěšky, projekt na kole a zimě zase slouží běžkařům. Vzhledem k délce 170 km se tato hřebenovka dá zvládnout buď na etapy, nebo můžete zvolit jen některou její část, případně se na ni napojit z jiné trasy.

❄ Klasická hřebenovka Orlických hor

Pokud jste fanoušky táhlých přejezdů, je pro vás dlouhý, rovný a málo členitý hřeben Orlických hor to pravé. Rekreační sportovci nebo výletníci, kteří se chtějí hlavně kochat nádhernou přírodou, pak ocení, že se až do výšky cca 1 000 m n. m. mohou nechat vyvézt autobusem a pak si už jen užívat cestu převážně po rovině nebo z kopce. Nejoblíbenějším startovacím bodem orlickohorské hřebenovky je chata Šerlich. Po dlouhém mírném stoupání nejdříve zdoláte Velkou Deštnou a poté vás čeká báječné putování po hřebenech v perfektně upravené stopě a se skvělými výhledy. Během výletu můžete krátce odbočit k jedné z místních dominant – Kunštátské kapli. Po celé délce hraničního hřbetu Orlických hor vede nikdy nevyužitá pevnostní linie, která byla vybudována před 2. světovou válkou. Největší koncentrace bunkrů se nachází v okolí Anenského a Komářího vrchu. Zhruba v polovině trasy začne hřebenovka klesat až do Mladkova, odkud se můžete svézt vlakem.

  • Trasa: Chata Šerlich - Velká Deštná - Jiráskova hřebenovka - Kunštátská kaple - Anenský vrch - Komáří vrch - srub Holý - Žamberské lesy - Zemská brána - Mladkov

  • Délka trasy: 40 km

  • Náročnost trasy: náročná

❄ Říčky - Zakletý vrch a zpět

Lyžařský areál Říčky nabízí ideální podmínky nejen pro sjezdové, ale i běžecké lyžování. Přímo ze ski areálu vede trasa na vrch Zakletý. Podle požadované náročnosti můžete náročný výstup zvládnout vlastními silami, nebo si cestu ulehčit díky lanovce. Ať už se na Zakletém vrchu ocitnete díky vlastní zdatnosti a vytrvalosti, nebo díky lanové dráze, poté vás čeká už jen příjemný sjezd a krásné výhledy. Přes Pěticestí, Komáří vrch a Mezivrší se dostanete zpět do Říček.

  • Trasa: Lyžařský areál Říčky - vrch Zakletý - Zdobnická cesta - Pěticestí - Mezivrší - Lyžařský areál Říčky

  • Délka trasy: 11 km

  • Náročnost trasy: Lehká až střední (záleží na tom, jestli se necháte svézt lanovkou)

Autor článku:

Nikol ChrástováNikol Chrástová
Aktualizováno: 19. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet