Velikonoční trhy u nás i ve světě, aneb přivítejte příchod jara s tradicí

Velikonoce jsou významným křesťanským svátkem, ale také obdobím lidových tradic, které souvisí s vítáním jara. Chcete-li si užít velikonoční atmosféru, vydejte se na některý z velikonočních trhů či jarmarků.
Velikonoční trhy u nás i ve světě, aneb přivítejte příchod jara s tradicí

Velikonoční trhy v Česku

Velikonoční trhy

Praha

Největší velikonoční trhy u nás se každoročně pořádají v Praze na Václavském náměstí a Staroměstském náměstí, letos jsou i na náměstí Míru. Jsou tak oblíbené, že je v roce 2015 zařadil americký deník USA Today na první místo. Na trzích je připraven každodenní kulturní program, ukázky tradičních řemesel i zvyků a také spousta stánků, kde je možné nakoupit dekorace a další drobnosti. Nechybí ani vybrané kulinářské speciality, ochutnat můžete beránka, perníčky, ale i domácí sýry, halušky a další dobroty.

  • Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí si připravily opravdu pestrý program s vystoupeními hudebních a tanečních sborů z Česka, zajímavými workshopy lidových řemesel, dílnami pro děti a pestrou nabídkou ručních výrobků. Vrcholem akce bude pondělní program s názvem "S pomlázkou na ty naše hospodyně", kde si návštěvníci trhů poslechnou tradiční melodie a mohou si i zatančit.

  • Velikonoční trhy na Václavském náměstí se konají 16.3. – 7.4. ve spodní části náměstí. Těšit se můžete zejména na velký výběr různého tradičního zboží, jako jsou ručně malované kraslice, velikonoční pečivo, pomlázky a dřevěné hračky. Chybět nebudou ani ukázky lidových řemesel.

  • Velikonoční trhy na náměstí Míru potěší nejmenší návštěvníky tvůrčími aktivitami, děti se zabaví u malování velikonočních vajíček, vyrábění dekorací, pečení velikonočních beránků a pletení pomlázek. To vše mezi 16.3. a 1.4.


Brno

Velikonoční slavnosti probíhají na Náměstí Svobody v rozmezí 22.3. – 31.3. Samozřejmostí je program plný tance a zpěvu, vystoupí folklorní sbory i cimbálovka, nechybí také stánky – od tradičních pomlázek, velikonočních kraslic, přes keramiku až k proutěnému zboží. Ochuzeni nebudete ani o občerstvení a jak už se na jižní Moravu sluší a patří, tak ani o víno.


Plzeň

I náměstí v Plzni jednou za rok obklopí výzdoba z ručně pletených pomlázek zdobených pentlemi a malované kraslice. Kromě velikonoční nálady sebou trhy přinesou lidové tradice, ukázky řemesel a dobré jídlo i pití. Dejte si velikonoční nádivku, trdelník a na zapití třeba medovinu. Nechcete si to nechat ujít? Tak si naplánujte pobyt či výlet do Plzně mezi 21.3. a 1.4..


A další...

Které další velikonoční trhy v Česku stojí za návštěvu? Třeba lidově laděný jarmark v Uherském Hradišti, na něj se sjíždí okolo 150 řemeslníků. Velikonoční jarmark se koná i v Olomouci – zavítejte na Horní náměstí a užijte si Olomoucké Velikonoce. Děti a milovníci cimbálové muziky se zase mohou těšit na Velikonoční slavnosti v Jablonci nad Nisou.


Velikonoční trhy na Slovensku

Velikonoční trhy

Bratislava

Bratislavu jednou za rok obklopí výzdoba z ručně pletených pomlázek zdobených stužkami a malovaných kraslic. Kromě velikonoční nálady s sebou trhy přinášejí lidové tradice, ukázky řemesel, workshop lidových tanců i vystoupení dětských souborů a samozřejmě také dobré jídlo a pití. Dejte si velikonoční nádivku, trdelník a na zapití třeba místní víno. Nechcete si to nechat ujít? Vydejte se na pobyt do Bratislavy během druhé poloviny března.


A další...

Které další velikonoční trhy na Slovensku stojí za návštěvu? Například tradiční velikonoční trhy v Banské Bystrici, které se konají na náměstí SNP 19.3.2024 – 27.3.2024.

Rovnou dva velikonoční jarmarky s bohatým programem můžete navštívit také v Liptovském Mikuláši.


Velikonoční trhy v Evropě

Velikonoční trhy

Vídeň

Umělecky zdobené kraslice, stylová výzdoba, vybrané lahůdky a k tomu hudební doprovod a tematický program, právě tak vypadají trhy ve Vídni. Vydejte se na romantické trhy před zámek Schönbrunn (16.3. – 2.4.), které se budou líbit vám i dětem, jsou pro ně totiž připraveny dílny, kde si vyrobí zajíčky z marcipánu i různé ozdoby. Vydat se můžete i na velikonoční trh Am Hof či na starobylé náměstí do centra města na Starovídeňské velikonoční trhy na Freyungu, oba se konají v termínu 15.3. – 1.4.


Krakov

Chcete vyrazit na výlet ve dvou a užít si nejen trhy, ale také romantiku? Zamiřte do polského Krakova a vydejte se na hlavní náměstí Rynek Główny, který se celoročně pyšní historickými domy, památkami a řadou architektonických skvostů. Na každém rohu je pak útulná kavárna, cukrárna a neminete ani zdobené kočáry tažené koňmi. Ve velikonočním období je tu navíc tématická výzdoba a spousta stánkařů, kteří nabízejí polské speciality, velikonoční ozdoby a dekorace a řadu dalších věcí.

Autor článku:

Aktualizováno: 27. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet