Travel Hacking Budapešť, Vídeň, Paříž: Jak ušetřit na vstupech

Chcete vidět to nejkrásnější z Evropy, ale zároveň by se hodilo, aby na to nepadly vaše celoživotní úspory? A věděli jste, že jako občani EU máte v některých budapešťských památkách nárok na slevu, nebo že v Paříži můžete do muzea ve vybrané dny zdarma?
Travel Hacking Budapešť, Vídeň, Paříž: Jak ušetřit na vstupech

Slevová karta - nejlepší přítel turisty

Základním vybavením každého cestovatele je karta. Jste-li student, nezapomeňte v žádném případě svého ISICa doma. Nejste-li student, jsou tu pro vás městské pasy s obrovským množstvím benefitů. Slevovou kartou dnes už disponuje každá větší turisticky atraktivní lokalita, což znamená nejen města, ale také hory a regiony.

Jedete do města a chcete ušetřit na památkách? Pak se city pass rozhodně hodí.


Maďarsko: Budapešť

Slevová karta Budapest Card: slevy 10 až 50 % na dopravu, do muzeí, památek, lázní, restaurací, hospod.

Co je dobré vědět: Karta je registrovaná na konkrétní osobu, tedy nepřenosná. S 5% slevou ji můžete zakoupit online, dále v MIC (adresy zde), cestovních agenturách, prodejnách jízdenek MHD a další. Nezřídka ji poskytují hotely jako součást pobytového balíčku.

Varianty: 24 h za 21,99 €, 48 h za 32,99 €, 72 h za 42,99 €, 96 h za 52,99 €, 120 h za 62,99 € a 72 h Junior pro děti mezi 6 a 18 lety za 32,99 €.

Vstupy zdarma a se slevou bez karty

Co byste měli vědět při návštěvě Budapešti je to, že mnoho z místních památek (celé či jejich části) můžete navštívit zdarma. A pokud ne, zas tolik to nestojí. Maďarsko je obecně pro Čechy cenově velmi přívětivé. Takže plánujete-li jen pár návštěv, vaši peněženku to určitě nezruinuje.

Zdarma v Budapešti můžete zamířit třeba na Rybářskou baštu. Část balkónů a věží je přístupná volně, část je za poplatek, ale i ten je spíš symbolický. Lístky stojí přibližně 800 HUF, tedy asi 70 Kč. Samozřejmostí je taky bezplatný pohyb po městském parku, kde můžete obdivovat nádherné sochy, a po Margaretině ostrově. Během hlavní sezóny tady navíc naleznete menší ZOO.

Na dvory a nádvoří Budínského hradu se rovněž dostanete bez nutnosti platit vstupné. Výjimkou jsou pouze dny, kdy se zde konají festivaly. Co je dál zdarma? Třeba vstup do Baziliky sv. Štěpána.

SvatyStepan

Bazilika svatého Štěpána je největší kostel v Budapešti

TIP: Pro nádherný panoramatický výhled na celou Budapešť vystoupejte na vrchol baziliky (364 schodů pro odvážné, méně odvážní využijí výtah). Vyhlídka je přístupná od dubna do října, za vstup dáte 500 HUF (asi 40 Kč). Za tuto malou částku a hodně velkou námahu (nevybíháte-li 300 schodů denně) se odměníte fantastickým zážitkem.

Za co se v bazilice platí: prohlídka s průvodcem (2000 HUF, cca 170 Kč), varhanní koncerty (3000 HUF, cca 250 Kč).

Láká vás prohlídka budovy Parlamentu? Občané EU mají na prohlídkové okruhy slevu 50 %, studenti dokonce 75 %.

Parlament

Budova parlamentu jednou z nejstarších vládních budov v Evropě


Tip na závěr: Během vybraných národních svátků (15. března, 20. srpna a 23. října) nemusíte platit vstup do budapešťských muzeí.


Rakousko: Vídeň

Slevová karta Vienna City Card: slevy na dopravu, do muzeí, restaurací, barů a hospůdek, na památky, nákupy.

Co je dobré vědět: Karta má dva druhy, a to červenou variantu s městskou hromadnou dopravou (metro, autobusy, tramvaje) a bílou variantu s jízdami Big Bus Vienna a prohlídkou města s průvodcem. K dostání v hotelích, MIC, prodejních centrech společnosti Big Bus Vienna nebo na internetu.

Varianty červená: 24 h za 17 €, 48 h za 25 €, 72 h za 29 €.

Vstupy zdarma do muzeí každou první neděli v měsíci

I do muzeí ve Vídni můžete ve vybrané dny zamířit bez placení. Všechny osoby pod 19 let mají vstup zdarma do Wien Musea.

Pro ty ostatní je tady free entry každou první neděli v měsíci, a to na stálé i dočasné expozice. Seznam zapojených muzeí naleznete ZDE.

Pokud jde o samotné město, nic vám nebude stát v cestě při obdivování historického centra Vídně s barokními stavbami, nebo při procházkách v městském parku, který stráží socha Johanna Strausse.

SochaPark

Městský park byl založený v r. 1862.

Doporučujeme zamířit i do Katolického kostela sv. Petra. Tohle je jeden z nejkrásnějších kostelů ve Vídni a nebojíme se říct, že v Rakousku vůbec. Do této úchvatné barokní krásky ve středu Vídně je bezplatný vstup, navíc se tu konají proslulé varhanní koncerty a recitály místního chlapeckého sboru – také zdarma. Sestavujete-li svůj plán pro toulky Vídní, určitě si toto místo připište na seznam.

Budapešť - Nejoblíbenější pobyty

Francie: Paříž

Na závěr jsme si nechali toto kouzelné město, kde na vás dýchne opravdu romantická atmosféra. Paříž je doslova prošpikovaná monumenty, muzei a kulturním bohatstvím. Řada muzeí a památek je zdarma po celý rok, některé první neděli v měsíci (po celý rok nebo ve vybraném období).

Muzeí, kam máte přístup zdarma, je opravdu hodně. Namátkou můžeme vybrat třeba Letecké muzeum (Musée de l'Air et de l'Espace) nebo Muzeum asijských umění (Musée Cernuschi).

Paříž je však především městem plným bonusů pro studenty. Ti mají vstupy zdarma i do takových proslavených atrakcí jako je Louvre a Zámek ve Versailles.

Do Louvru se bezplatně dostanou osoby pod 18 let. Do Versailles všichni obyvatelé EU pod 26 let. Vzhledem k tomu, že lístek si musíte vyzvednout tak jako tak, připravili jsme si pro vás na závěr ještě jednu dobrou radu: při návštěvě Versailles počítejte s vhodnou časovou rezervou. Fronty na vstupenky se táhnou přes celé nádvoří.

versailles

Zámek ve Versailles včetně parku je zapsán na seznamu UNESCO

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet