To nejlepší z Beskyd – objevte nejkrásnější turistické trasy, památky i místní speciality

Poznejte to nejlepší z Beskyd díky naším tipům na výlet. Objevte s námi nejkrásnější turistické i cyklistické trasy, nejzajímavější památky a poznejte to nejlepší z tradiční kuchyně, abyste si pobyt v Beskydech mohli skutečně vychutnat.
To nejlepší z Beskyd – objevte nejkrásnější turistické trasy, památky i místní speciality

Beskydy jsou ideální destinací pro aktivní dovolenou v jakémkoliv ročním období. Jaké jsou hlavní důvody, proč se vydat právě do Beskyd?

Lysá hora

Beskydy – ráj turistiky i cykloturistiky

Chráněná krajinná oblast Beskydy a její krásné okolí jsou přímo rájem turistů. Čeká zde na vás mnoho lákadel a tolik výletních tras, že si z nich ani nebudete moci vybrat. Kromě nejvyššího beskydského vrcholu – Lysé hory (1 323 m n. m.) zdolejte i její nižší sousedy. Co takhle třeba Bílá hora (557 m n. m.) dohlížející na kouzelné město Štramberk? Nejkrásnější cesta na vrchol vede po tzv. Sluneční stezce, která je zdobená znameními zvěrokruhu. Na vrcholu Bílé hory na vás čeká 43 metrů vysoká rozhledna ve tvaru připomínajícím spirálu DNA. Naskytne se vám nádherný výhled nejen na města Kopřivnice a Štramberk, ale uvidíte až na Ostravu a pohoří Beskyd i Jeseníků. Další skvělé panorama nabízí nedaleká Bezručova vyhlídka s památníkem postaveným na počest básníka Petra Bezruče, který se proslavil básněmi věnovanými tomuto regionu.

K nejoblíbenějším cílům výletů patří hora Radhošť (1 129 m n. m.) známá díky ikonické soše Radegasta a kapli sv. Cyrila a Metoděje. I zde se pokocháte fantastickými výhledy na Beskydy, Valaško i slovenskou Velkou a Malou Fatru. Po modré turistické značce můžete pokračovat ke slavným Pustevnám, odkud vás červená značka dovede až na horu Tanečnice (1 084 m n. m.) a dále na Čertův mlýn (1 206 m n. m). Zde narazíte na zajímavý přírodní úkaz zvaný Čertův stůl. Trasa po červené míří dále k přírodní památce Kněhyňská jeskyně. Za lehce adrenalinovým zážitkem se vydejte k Frenštátu pod Radhoštěm, kde se projdete po unikátním 85 m dlouhém skleněném chodníku. Ten je součástí naučné stezky Beskydské nebe, ke které patří i expozice Život v korunách stromů a provede vás po lávce nad roklinou potoku Vlčák. Vyzkoušet si můžete i chůzi po chodníčku pro bosé nohy s oblázky. A co konečně zdolat Lysou horu? Na ni vystoupáte pěšky z Ostravice či Visalají po červené, nebo po modré z Frýdlantu nad Ostravicí. Pokud dostatečně věříte své kondici, vyvezte se nahoru v sedle kola či na koloběžce po trase z Papežova. Na každé z uvedených tras si užijete dechberoucí výhledy na krásy Beskyd a celého Valašska.


Jurkovičova vyhlídka

Památky

Výlety po turistických trasách vám nejednou zpříjemní kulturní památky a okouzlující lidové stavby, kterých je v Beskydech nespočet. Hned ve vstupní bráně Beskyd, Rožnově pod Radhoštěm, objevíte malebný skanzen valašské vesnice. Valašské muzeum v přírodě je známé jako největší a nejstarší muzeum ve volné přírodě ve střední Evropě. Čeká zde na vás více než 100 dřevěných objektů typických pro tento region i ukázky lidových řemesel a tradičního způsobu života na Valašsku. Během prohlídky se seznámíte s množstvím dodnes funkčních technických staveb jako mlýn, pila a lidové domky. Projdete se také políčky či sady a společnost vám budou dělat domácí zvířata. Před výletem do Rožnova pod Radhoštěm vám doporučujeme prohlédnout si kalendář akcí, protože ve skanzenu se pravidelně konají zajímavé festivaly a kulturní události, které se vyplatí vidět.

Cestou ze skanzenu zamiřte na Karlův kopec vzdálený jen 400 m. Na jeho vrcholu vás přivítá nádherná Jurkovičova rozhledna, která už více než století okouzluje návštěvníky nejen svou krásou a precizním technickým vyhotovením, ale také úžasnými výhledy na centrum Rožnova, horu Radhošť i obce Hutisko-Solanec či Vigantice.

Pustevny

Pokud vás pohádkový styl staveb Dušana Jurkoviče uchvátil, zamiřte na 12 km vzdálené Pustevny ležící nedaleko hory Radhošť. Vrchol můžete zdolat po turistických trasách různé náročnosti, například pěšky po modré z Trojanovic nebo na kole po asfaltové trase z Rožnova. Pokud ale chcete ušetřit čas i energii, vyveze vás na vrchol lanovka. V jejím cíli si budete moci prohlédnout nejen moderní stanici s restaurací a obdivovanými výhledy do údolí, ale také slavné dřevěné stavby s názvem Pustevny. Navrhl je slovenský architekt Dušan Samuel Jurkovič a pojmenoval je libozvučně Libušín a Maměnka.

Chata Libušín, kterou v roce 2014 výrazně poškodil ničivý požár, prošla náročnou opravou a od léta 2020 je znovu přístupná veřejnosti. Objekt je nyní zrekonstruovaný do původní podoby, a tak si při návštěvě Pusteven můžete prohlédnout interiéry i exteriéry chaty přesně v takové podobě, jakou Jurkovič navrhl. Pozornost věnujte i všem propracovaným detailům, lustrům a nástěnným malbám, které vypadají opravdu jako z pohádky.

Radegast

Zdobené dřevěné stavby ale rozhodně nejsou jediná lákadla. Po ochutnání lahodných bramborových knedlíků s uzeným masem a zelím s místním pivem Radegast se projděte k dřevěné zvonici. Poté pokračujte procházkou po panoramatické, 610 metrů dlouhé Stezce Valaška. Z dřevěného chodníku vedoucího korunami stromů ve výšce až 15 m uvidíte Beskydy jako na dlani. Pokud vám nechybí odvaha, vyjděte na visutý skleněný chodník sky walk nebo si můžete zaskákat na trampolíně ve výšce korun stromů. Pokud od Pusteven vykročíte směrem na Radhošť, narazíte v lesích na pohanského boha Radegasta, respektive na jeho sochu známou z pivních etiket. Poté dojdete až ke kapli sv. Cyrila a Metoděje se sousouším těchto světců.


Beskydy - Nejoblíbenější pobyty


Obora Hukvaldy

Vyrazte si do města – i v Beskydech!

Milovníci hudby a dějin by rozhodně měli zamířit do města Hukvaldy. Městečko je známé hlavně jako rodiště světově proslulého skladatele Leoše Janáčka a každoročně ho navštíví mnoho turistů. Většina z nich míří do obory se stády daňků a muflonů, přes které vede cesta na hlavní místní dominantu, zříceninu hradu Hukvaldy. Na rozcestí červené a žluté značky se zastavte u bronzové sochy lišky Bystroušky a pohlaďte ji po čumáčku, ocase a tlapkách – přinese vám to štěstí. Poté už se můžete kochat nejrozsáhlejšími hradními zříceninami na Moravě. Pokud zatoužíte po ještě větší porci historie, zamiřte na zámek Hukvaldy a nevynechte ani památník Leoše Janáčka. Možná se vám poštěstí a narazíte na koncert či festival, o které na Hukvaldech není nouze.

Další líbezné město objevíte pod Bílou horou. Řeč je o Štramberku, který si pro svou malebnost vysloužil přezdívku Valašský Betlém. Ochutnáte zde místní specialitu: štramberské uši z perníkového těsta plněné ovocem a šlehačkou. Po načerpání sil se vydejte poznávat krásy okolí. Začněte na náměstí, které vypadá jako z pohádky a pokračujte směrem na hrad Štramberk se slavnou věží Trúbou. Z ní si prohlédněte široké okolí i městečko v údolí. Možná dohlédnete až na muzeum Zdeňka Buriana, známého ilustrátora knih o pravěku. Víte, že autor kreseb dinosaurů a mamutů se nechal inspirovat třeba v nedaleké jeskyni Šipka? Ta je známá po celém světě díky nálezu spodní čelisti neandrtálského dítěte a dalších předmětů z doby bronzové. Výlet sem rozhodně stojí za to a navíc nic nestojí, protože jeskyně je i přes svůj význam volně přístupná veřejnosti.


Stezka korunami stromů

Kde si výlet v Beskydech užijí i děti?

Udělejte během dovolené radost i svým dětem a vydejte se za atrakcemi, které vznikly právě pro ně. Ve Štramberku na ně čeká Minizoo Aqua Terra, kde si prohlédnete neobyčejné vodní živočichy, terarijní zvířata i roztomilé opičky. Skvělý zážitek si odnesete také z Tropic Hukvaldy, kde můžete vstoupit do výběhu k roztomilým králíkům nebo se projít venkovním arboretem s tropickými skleníky, japonskou zahradou a sbírkou bonsají. Za aktivnější zábavou zamiřte do horského lanového parku Tarzanie v Trojanovicích, kde na děti čeká lezení ve větvích stromů. Nemějte však obavy, tato jedinečná zábava je zcela bezpečná díky jištění a helmám. Na túru se vydejte k obci Bílá, kde se rozprostírá mezi dětmi velmi oblíbená obrázková naučná stezka o délce 3 km. Dostanete se až ke dřevěné zvoničce Martin stojící přímo u křižovatky turistické a cyklo trasy na rozlehlé pasece. Po výletu na hrad Čeladná zamiřte na bobovou dráhu Boboffka, kde se po celý rok (kromě března a dubna) můžete svést po 824 metrů dlouhé dráze. Jízda je však natolik bezpečná, že je za doprovodu rodičů vhodná pro malé návštěvníky již od 3 let. Zábavu si zde tak užije celá rodina.


Aquapark Olešná

Zábava v aquaparku i aktivní odpočinek při golfu

Beskydy jsou ideální dovolenkovou destinací i pokud preferujete aktivní trávení volného času a sport. V létě se přijeďte osvěžit do aquaparku ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde si zaplavete v plaveckém bazéně a vaše děti se vyřádí v dětském bazénu s tobogánem. Zábava ve venkovním i krytém bazénu a saunovém světě zase čeká v aquaparku Olešná ve Frýdku-Místku. Milovníci koupání v přírodě by neměli vynechat návštěvu vodní nádrže Bečva, která je obklopena několika plážemi. Město Hukvaldy je zase rájem pro milovníky golfu. Vyzkoušejte si zde hru na hřišti o rozloze 16 ha s 11 jamkami. Zdejší terén je vhodný jak pro začínající hráče, tak pro zkušené golfisty. Oblíbené jamkoviště najdete také v Golf & Ski Resortu Ostravice. Při hře se zde můžete kochat výhledem na Lysou horu a vrchol Smrk, které se nad vždy upraveným hřištěm vypínají.

V zimě se rozlehlé travnaté plochy mění na krajinu posetou běžeckými stopami a nastává tak ideální čas vyrazit do Beskyd na běžky. Projděte si zimní Beskydy po vyznačených i méně známých stopách. Trasy vás povedou do Čeladné, do Ostravice i okolo Pusteven. Pokud holdujete sjezdovému lyžování, vydejte se do oblíbených lyžařských středisek Kocianka, Ski areál Opálená, Kopřivnice nebo SKI Malenovice. Dalšími populárními areály jsou Ski Grúň a Ski areál Bílá v blízkosti hranic se Slovenskem.

Po dni plném zážitků při túře beskydskou přírodou či při lyžování si dopřejte zasloužený oddych. Uvolnění těla i mysli si užijete ve wellness a lázních, které nechybí ani v Beskydech. Za odpočinkem v obklopení přírodou se vydejte do wellness s názvem Lesní lázně Čeladná, kde můžete nerušeně relaxovat ve vířivce, sudové sauně či při masáži. Jedinečný relax zažijete ve Štramberku ve vaně plné piva. Pivní lázně jsou velmi oblíbené nejen pro příznivé účinky pivovarských kvasnic a bylin na pokožku, srdce i svaly. Přímo při koupeli totiž máte možnost ochutnat ty nejlepší ležáky zlatavého moku. O tento zážitek rozhodně nesmíte přijít.

Autor článku:

Aktualizováno: 24. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet