Prodloužený víkend v červenci, aneb zahajte letní sezónu koupání, výletů a zmrzlin

Přivítejte léto a užijte si 3denní prodloužený víkend díky Dni věrozvěstů Cyrila a Metoděje, který připadá na pátek 5.7. Vyrazte do evropských lázní za odpočinkem, do měst za kulturou, ale i do o poznání chladnějších lesů a hor.
Prodloužený víkend v červenci, aneb zahajte letní sezónu koupání, výletů a zmrzlin

Odstartujte léto s věrozvěsty

Oblíbený státní svátek na začátku letních prázdnin nás letos potěší. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5.7.) vychází na pátek, což spolu s víkendem znamená 3 dny volna a příležitost vypravit se na prodloužený víkendový výlet.

Svátek se navíc v jiných zemích neslaví, a tak vás za českými hranicemi nečekají žádné sváteční příplatky a davy cestovatelů na ubytování či blízkých atrakcích. S čím naopak počítat musíte, je tradičně hektičtější začátek dětmi dlouho vyhlížených velkých prázdnin.

Za památkami

Evropské metropole plné památek

Ulice měst bývají začátkem července spíše liduprázdné. Když si ale návštěvu památek pečlivě naplánujete tak, abyste v největším horku byli ukrytí v restauraci nedaleko koupaliště s výborným poledním menu a osvěžujícím drinkem, nemáte se čeho bát. Z evropských metropolí odjely děti na tábory a za prarodiči a centra měst tak budou jen vaše.

Tip: Jak si městské památky užít i v horkých letních dnech?

Budapešť:

  • Majestátnost budovy maďarského parlamentu nejvíce vynikne v noci při procházce po opačném, tedy západním, břehu Dunaje. Naprosto ideálním místem pro pozorování perfektně nasvíceného Parlamentu je Rybářská bašta.

Krakov:

  • Pokud se do Polska chystáte i s menšími návštěvníky, udělejte jim radost návštěvou jednoho z největších evropských aquaparků. Vodní park Krakow se pyšní především bazénem s osmi různorodými tobogány a skluzavkami.
Aquapark, děti, léto

Zapomenout samozřejmě nesmíme na Prahu. Navštivte líně se převalující zvířata v ZOO či nedalekou rozkvétající botanickou zahradu v Troji. Vypravit se můžete také do jedné z českých kostnic. Do té kutnohorské se autem z Prahy dostanete přibližně za hodinu.Unikátní prostor pod kostelem Všech svatých na hřbitově v Sedlci u Kutné Hory je vyzdoben lidskými ostatky asi 40 000 zemřelých.

Kostnice

Do hor za kamzíky

Máte města plné zuby a léto si pořádně užijete jedině v horách a hlubokých lesích? Zamiřte třeba na Slovensko. Vitamín D doplníte ve všech slovenských pohořích. Tipy na místa, která na Slovensku nesmíte minout, najdete zde. Sluníčko a vybavení rozhodně nepodceňte ani při pobytu v rakouských Alpách.

Pokud vám ke spokojenosti stačí i menší, třeba české kopečky, zamiřte například do Beskyd. Na kamzíky sice nenarazíte, ale zato zde spatříte věrozvěsty Cyrila a Metoděje v nadživotní velikosti, kterým jeden z červencových svátků náleží. Výšlap na Radhošť spojte s návštěvou Pusteven s výbornou kyselicí. A po cestě nezapomeňte pozdravit i sochu boha Radegasta, který má v naší historii neméně důležité místo.

Hory

Festivalová letní horečka

Se začátkem léta je již tradičně spojený Filmový Festival Karlovy Vary. Navštivte proslulý český lázeňský trojúhelník ve stejnou dobu jako filmové hvězdy. Po promítání i doprovodném programu rozhodně nehrozí, že byste se v Karlových Varech nudili. V případě, že znáte všechny karlovarské uličky a kavárny, můžete se ubytovat v Mariánských Lázní poblíž Zpívající fontány.

Autor článku:

Barbora FialováBarbora Fialová
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet