Osobně ověřeno: Recenze pobytu s turistikou a wellness na Šumavě v Resortu Orsino

Vydejte se spolu s Nikol, členkou našeho Travelking týmu, na Šumavu k vodní nádrži Lipno. Konkrétně do Resortu Orsino ****. Jaká byla cesta, ubytování, wellness a strava? A jaké výletní cíle byste si neměli nechat ujít? To vše se dozvíte.
Osobně ověřeno: Recenze pobytu s turistikou a wellness na Šumavě v Resortu Orsino

Informace o pobytu v bodech

  • Termín pobytu: 7.8.2022 - 10.8.2022
  • Ubytováni jsme byli v: Resortu Orsino ****
  • Lokalita ubytování je: Lipno
  • Cestovala jsem s: Partnerem
  • Stravování: Polopenze
  • Doprava: Autem

Kam a jak jsme jeli?

Na Šumavě je krásně. Tedy alespoň se to říká. Abychom zjistili, zda je tomu opravdu tak, rozhodli jsme se vydat na letní pobyt právě sem. Na cestu jsme vyrazili autem ze Žďáru nad Sázavou a jeli jsme přes Pelhřimov a České Budějovice. Pokud bychom jeli přímo, cesta by měla 227 km a zabrala by nám asi 3 hodiny. My jsme však zvolili trasu s menšími zajížďkami na výlety. Jako první jsme se zastavili v Hluboké nad Vltavou, kde jsme navštívili stejnojmenný zámek. Další zastávkou byl Český Krumlov, kde jsme si prošli historické centrum města. Tím se nám cesta o pár kilometrů (a hodin) prodloužila.

Mimochodem, do hotelu Orsino se můžete dopravit i vlakem. Zastávka Horní Planá leží totiž jen 1 km od resortu.

Jak to bylo s parkováním?

Resort Orsino má vlastní obrovské parkoviště, kde není problém najít volné místo. Parkování se tedy nemusí rezervovat předem, je placené a hradí se 50 Kč/noc.

Kde jsme se ubytovali?

Resort Orsino ****, do kterého jsme měli namířeno, leží v obci Horní Planá téměř u břehu vodní nádrže Lipno. Díky tomu, že jsme sem jeli ze směru od Černé v Pošumaví, jsme Lipno objeli téměř celé a mohli se už během cesty kochat nádhernou krajinou. Hned při příjezdu nás zaujalo, že název nelhal. Opravdu se jedná o rozlehlý resort skládající se ze 4 budov, velkého parkoviště, hřiště na míčové hry, dětského hřiště, obrovské zahrady a také vlastní plážičky s lehátky na břehu Lipna.

My jsme se vydali do budovy A, která byla označená velkou cedulí R, což jsem správně pochopila jako označení pro recepci. 😊 Tam nás uvítala velice milá paní recepční, a zatímco jsem vyplňovala ubytovací list, seznámila nás s tím, jak to v hotelu chodí.

Ubytováni jsme byli ve třílůžkovém pokoji Komfort, který se nachází přímo v hlavní budově A, jejíž součástí je dále také recepce, restaurace a wellness centrum. Už při vstupu do pokoje nás nadchl jeho design kombinující bílou a černou barvu se dřevem. Ve vstupní chodbičce nechyběly věšáky, v ložnici pak šatní skříň s trezorem, stůl se stylovým křeslem a televizí, malá lednička a samozřejmě také postele s nočními stolky. Určitě musím zmínit, že postel byla extrémně pohodlná s tvrdou matrací, což mě osobně vyhovuje. Na výběr bylo několik druhů osvětlení – hlavní světlo, tlumenější světlo ukryté za postelí a lampičky. V koupelně se pak nacházel sprchový kout, WC, umyvadlo a dřevěná skříňka s dostatkem prostoru na všechny mé kosmetické taštičky. Elektrické topení v koupelně bylo ideální na pověšení plavek po návratu z wellness. Obrovskou výhodou pokoje byla prostorná terasa s posezením a výhledem do zahrady a na Lipno.

Jak jsme se najedli v ubytování?

Součástí balíčku je polopenze, kterou jsme v den příjezdu zahájili večeří. Ta se podává od 18:00 do 20:00 hodin, ale bylo nám doporučeno přijít na ni v rozmezí od 18:00 do 19:00 hodin z důvodu nižší kapacity stolů. Během pobytu jsme na večeři chodili v různé časy – v 18:30 i 19:40 a vždy tu pro nás volný stůl byl. 😊 Prostředí restaurace je opravdu úchvatné a útulné – spousta dřeva, krb, zajímavé dekorace i přehozy z ovčích kožešin. Nechybí ani venkovní terasa s výhledem na Lipno.

Musím říct, že ačkoli bufetové stoly nebyly ty největší, jaké jsem zažila, tak byly rozhodně jedny z nejlepších. Na večeři vždy byla polévka (například brokolicový krém s krutonky či hovězí vývar s játrovými knedlíčky), dvě masová a jedno vegetariánské jídlo. K tomu byl bohatý výběr příloh, salátů a předkrmů. Všechna jídla, která jsme ochutnali, byla naprosto fantastická. Ať už to byl předkrm v podobě broskve naplněné sýrovou pěnou, rajče zapečené s oštěpkom, anebo hlavní chod ve formě kuřecí rolády se sýrovým přelivem a brambory, smažený květák s domácí tatarkou, pečené kuře se zeleninou, vepřový plátek s rýží, anebo zapečené těstoviny, nikdy jsme na talíři nenechali ani jedno sousto. Pokud patříte mezi milovníky dezertů po večeři, tak na večerním bufetu sladké nehledejte. Zkrátka ale nepřijdete, protože v restauraci je vitrína se 2-3 druhy dortů (čokoládové, cheesecaky, ovocné…), které si můžete za 68 Kč dokoupit. Nápoje k večeři se objednávají z lístku, který najdete na každém stole a zapisují se na pokoj. Nikdy jsme na objednání ani na přinesení nápoje nečekali více než pár minut, takže opravdu klobouk dolů před servírkami.

Snídaně byly podobně skvělé jako večeře. Podávají se od 8:00 do 10:00 hodin a na výběr jsou klasická snídaňová jídla. Na bufetových stolech byly na výběr různé druhy pečiva, 3 druhy sýrů, 3 druhy salámů, 4 druhy pomazánek, máslo a zelenina. Z teplých pokrmů pak bylo možné dát si fazole v rajčatové omáčce, vařená vejce, zapečená vejce, slaninu či párečky. Pokud máte raději sladké snídaně, tak zbystřete. Kromě standardu, jako jsou různé druhy cereálií s jogurtem či mlékem, tu totiž každé ráno čekaly 3 druhy domácích marmelád s kusy ovoce, 3 druhy domácích buchet (čokoládové i ovocné) a jogurt s ovocným pyré. Dokonce vždy bylo i jedno teplé sladké jídlo, například žemlovka (ve verzi bez jablek či rozinek) s vanilkovým pudinkem, anebo zapečený tvarohový nákyp s pudinkem či mákem. Samozřejmostí pak byl kávovar, voda a postmixové džusy.

Jak jsme se najedli v okolí?

  • Restaurace Stodola v Lipně nad Vltavou, kam jsme zavítali při cestě do hotelu. Jídla z klasického lístku jsou dražší, ale na výběr bylo i z denního menu, kde se daly vybrat pokrmy do 200 Kč.
  • Občerstvení U Lyže v Železné Rudě, kde jsme se zastavili cestou z výletu k Černému jezeru. Dali jsme si jejich vyhlášený domácí větrník a povidloně s kávou. Všechno bylo opravdu výborné.
  • Cafe & Snack - Madam Čokoláda v Borové Ladě poblíž Chalupské slatě. Jak už název napovídá, jedná se o čokoládovnu a cukrárnu, kde jsme si opět dali kafe, horkou čokoládu a dezert v podobě pěnové likérové špičky, která chutnala skvěle.
  • Café Eisenmann v Neuschönau. Jedná se o kavárnu, která se nachází za koncem dřevěných chodníčků, které patří k bavorské Stezce v korunách stromů Baumwipfelpfad. Opět jsme si tu dali kávu a k tomu pórkovo-bramborovou polévku.

Jaké bylo wellness centrum v hotelu?

Wellness centrum se nachází v budově A, otevírá se pokojovou kartou. Na pokoji najdete župany, takže do wellness můžete přejít rovnou v nich. Pokud by se vám však nechtělo, tak součástí wellness jsou uzamykatelné skříňky, kam je možné si oblečení a další věci odložit. V přízemní části wellness se nachází finská sauna, u které najdete i poličky s prostěradly k zapůjčení. Dále je zde relaxační zóna s lehátky, odkud se dá vyjít ven, kde je pak dřevěná lavice určená k odpočinku po saunování. Součástí je také místnost s vířivkou a masérna. Tyto služby nejsou v ceně, za příplatek si však masáž dle výběru, anebo privátní vířivku, můžete doobjednat. V prvním patře je pak umístěn velký bazén se spoustou lehátek. Voda měla příjemných 28 °C a z některých lehátek byl výhled do zahrady a částečně také na Lipno. Co se týče otevírací doby, tak bazén je k dispozici od 9:00 do 21:00 hodin, finská sauna pak od 16:00 do 21:00 hodin.

Součástí resortu je také vlastní písečná plážička přímo na břehu Lipna. Můžete si tu užít relaxaci s výhledem na vodní hladinu na jednom z lehátek, jít sledovat západ slunce na lavičku, anebo se osvěžit v nádrži, i když voda je tu trochu chladnější.

Jaký byl servis pro děti?

Na pobyt jsme cestovali ve dvou, ale velké venkovní dětské hřiště se opravdu nedalo přehlédnout. Součástí bylo pískoviště, dvě klouzačky a dva druhy houpaček. Ubytováni jsme byli ve třílůžkovém pokoji, takže je zřejmé, že hotel je na pobyt rodin s dětmi připraven.

Kam se vydat na výlet?

  • Cestou na Šumavu jsme se stavili v Českém Krumlově, kde jsme si prošli historické centrum města, které je plné penzionů, obchůdků a restaurací. Asi nejznámější a nejkrásnější je zámecká věž. Zavítat můžete na státní hrad a zámek i do několika zajímavých muzeí (voskových figurín, vltavínů, 3D apod.). Zaparkovat se dá na jednom ze 4 parkovišť, odkud je to do centra pár kroků.

  • Naší další zastávkou bylo Lipno nad Vltavou, kde najdete třeba Aquaworld či Stezku korunami stromů. My jsme však zamířili do Motýlího domu Papilonia. Vstup vyšel asi na 170 Kč na osobu, a i když se jedná o poměrně malý okruh, strávili jsme tu zhruba 45 minut a viděli spoustu barevných i černých motýlů.

  • Druhý den jsme se rozhodli, že když už jsme vyrazili na Šumavu, chceme vidět alespoň jedno z místních slavných ledovcových jezer. Vybrali jsme si Černé jezero, ke kterému se jede z Resortu Orsino asi 2 hodiny. Zaparkovali jsme na Špičáckém sedle (cena je 30 Kč/hodina), odkud jsou to pěšky k jezeru zhruba 4 km.

  • Naším dalším výletním cílem byl Vlčí výběh v Srní, který leží zhruba v polovině cesty mezi Resortem Orsino a Černým jezerem. I tady je k dispozici parkoviště (50 Kč/hodina) a další vstup už se neplatí. Z parkoviště se jde zhruba 1 km procházkou lesem. Potom se dostanete k velkému výběhu s vlky, nad kterým se ve výšce 4–5 metrů nad zemí projdete po 300 m dlouhé lávce. Nejdříve jsme neměli štěstí a žádného vlka neviděli, ale když jsme pak došli na konec lávky a chvíli počkali, spatřili jsme celou vlčí smečku, která šla zrovna večeřet bobule.

  • Cestou jsme se ještě stavili na krátkou procházku k rašeliništi Chalupská slať, které najdete asi 30 km od Vlčího výběhu, respektive 55 km od Resortu Orsino. Zaparkovali jsme zdarma na parkovišti Svinná Lada, odkud je to jen 200 m k začátku naučné stezky Chalupská slať. Dřevěné chodníčky pak vedou asi 400 m a završením je vyhlídka na nádherné Chalupské jezírko.

  • Třetí den jsme se nechali zlákat nedalekým Bavorským lesem, ve kterém se nachází Stezka korunami stromů Baumwipfelpfad. Oproti té české na Lipně byl vstup levnější a designově nám německá stezka přišla hezčí. Cesta z resortu trvala asi 1 hodinu a zaparkovali jsme přímo na parkovišti u stezky. Parkovné tu stojí 1 €/hodina, ale za celý den nezaplatíte více jak 5 €. Vstup na stezku pak stojí 11 €/osoba. Dřevěné chodníčky nejprve vedou kus po rovině mezi buky, jedlemi a smrky, završením na jejich konci je pak rozhledna ve tvaru vajíčka s výškou 44 m. Celkem je trasa dlouhá 1 300 metrů. Díky tomu, že na rozhlednu se jde po chodnících, které postupně stoupají max. o 6 %, bylo zde také plno rodin s malými dětmi, kočárky i osob na vozíčku.

  • Hned vedle stezky v korunách stromů se nachází další atrakce, která je zadarmo. Jedná se o Národní park Tier-Freigelände Luzný, který se rozprostírá na 81 hektarech a najdete v něm zvířecí park. Kromě 40 druhů savců a ptáků, kteří zde volně žijí, je tu také 18 obrovských výběhů s divokými zvířaty, která můžete pozorovat. Je zde třeba medvěd, rys, prase divoké, jelen, zubr, los, vlk či kočka divoká. Okruh má zhruba 7 km, ale je tu možné strávit klidně celý den. I tento areál je vhodný pro kočárky a vozíčkáře.


Závěrečné hodnocení pobytu v Resortu Orsino ****

“Pobyt v Orsinu byl skvělým gurmánským zážitkem přímo u břehu Lipna. Všechny prostory byly velmi moderní a personál pozorný a milý. V našem pokoji nás nejvíce nadchla terasa s posezením a skvělým výhledem. Parádní bylo také wellness s bazénem a saunou, kam si člověk po celém dni plném výletů mohl jít odpočinout. Hotel má dokonce i svou písečnou pláž s lehátky přímo u vody. Bezesporu nejlepší však byla polopenze. Všechna jídla, která jsme ochutnali, byla naprosto vynikající. Rádi se do hotelu a na Šumavu vrátíme. I když jsme se snažili vidět toho co nejvíce, spoustu krásných míst jsme během 4 dnů navštívit nestihli.”


👍 Pobyt v Resortu Orsino **** byl osobně ověřen Nikol, členkou týmu Travelking, a jeho návštěvu může s klidným srdcem doporučit i vám. Další osobně ověřené hotely si můžete prohlédnout zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet