Objevte to NEJ ze Slovinska: TOP 10 NEJlepších míst pro fotografování ve Slovinsku

Až se vydáte poznávat krásy Slovinska, nezapomeňte si s sebou sbalit fotoaparát a pro jistotu pár paměťových karet navíc. Na úchvatné výhledy, které stojí za zachycení objektivem, je totiž Slovinsko bohaté. Kterých 10 by vám určitě nemělo uniknout?
Objevte to NEJ ze Slovinska: TOP 10 NEJlepších míst pro fotografování ve Slovinsku

Od horských vrcholků přes křišťálově čistá jezera a kousek pobřeží až po historická malebná města – Slovinsko je bohaté na půvabné scenérie všeho druhu. Není divu, že je to pro fotografy z celého světa rozmanitý ráj s až nekonečnými možnostmi. V tomto článku se podíváme na 10 míst ve Slovinsku, kde o dokonalé kompozice nebudete mít nouzi. Pokud jste milovníkem přírody, kultury nebo architektury, najdete zde inspiraci pro svou další turistickou expedici, na kterou s sebou budete rozhodně potřebovat paměťovou kartu do fotoaparátu navíc.

1. Srdíčková silnice u Mariboru

Začínáme jedním z nejromantičtějších koutů Slovinska. Srdíčkovou silnici najdete nedaleko slovinsko-rakouských hranic, a to poblíž druhého největšího slovinského města Mariboru, konkrétně ve vesničce Špičnik. A ano, tato úžasná silnice je přesně taková, jak její název naznačuje – její tvar připomíná srdce. Tento oblíbený cíl zamilovaných párů, fotografů a romantiků z celého světa si nenechte ujít ani vy. Není to totiž pouze tvar, který je pro turisty tahákem. Úchvatná je totiž i krajina, jíž se vozovka vine. Během jízdy po této silnici můžete obdivovat idylické vesničky, zelené pastviny, vinice a lesy, které jako by vypadly z pohlednice.

Odkud je nejlepší srdíčkovou silnici fotit?

  • Z vyhlídky Črni vrh: Vystoupejte nebo vyjeďte na nejvyšší bod vozovky a rázem se vám naskytne nádherný panoramatický výhled na Srdíčkovou silnici a okolní krajinu. To je ta nejjednodušší a nejznámější varianta.
  • Z přilehlých horských vrcholků: Poblíž Srdíčkové silnice se můžete vydat i do hor posetých vyhlídkami. Získáte tak úchvatné fotky se silnicí a impozantními vrcholy v pozadí.

Náš tip: Srdíčkovou silnici je nejlepší navštívit v jarních nebo letních měsících, kdy je krajina plná života a barev.

2. Jezero Bled

Jezero Bled je pravděpodobně nejznámější turistickou lokalitou Slovinska. Průzračná vodní hladina s ikonickým ostrůvkem s kostelem uprostřed se při zmínce o Slovinsku vybaví většině cestovatelů. Toto výjimečné místo se nachází v severozápadní části země, nedaleko města Bled. Jezero je obklopeno vysokými horskými vrcholy a kromě zmíněného ostrůvku je jeho dominantou středověký hrad Bled, který se nad vodní hladinou tyčí na strmém skalnatém vrchu. Jedním z oblíbených stanovišť pro focení jezera Bled a okolí je právě prostranství hradu, ale nabízíme zde i další varianty, z nichž některé jsou méně náročné.

Odkud ještě můžete jezero Bled fotografovat?

  • Malá Osojnice: Na tuto vyhlídku na kopci nad jezerem Bled se dostanete za 45 minut po strmé lesní cestě, nebo za 20 minut po velmi prudkých kovových schodech. Odpočinková trasa to rozhodně není, odměnou za její absolvování je ale úchvatný panoramatický výhled na jezero, hrad i okolní hory.
  • Hora Ojstrica: Malý skalnatý vrch v oblasti Bledského jezera, odkud se vám jezero Bled odhalí v celé své kráse. Výstup není příliš náročný – od Bledského jezera sem vyjdete lesní pěšinou za 20 minut.
  • Vodní hladina jezera: Jedinečné snímky pořídíte přímo z vodní hladiny. Svezte se na tradičním plavidle zvaném pletna, což je dřevěný člun ovládaný místními veslaři. Během plavby pak cvakněte jezero s ostrovem.
  • Okružní promenáda: Projděte se dlouhou promenádou okolo jezera a foťte, co hrdlo ráčí. Tato trasa nabízí nesčetné možnosti pro fotografování jezera, hradu, malých pláží i horského panoramatu.

3. Soutěska Vintgar

Kousek od jezera a města Bled najdete další přírodní cíl mnoha turistů a fotografů, soutěsku Vintgar. Projít se soutěskou je hotový balzám na duši, navíc se spoustou zákoutí jako stvořených pro fotografickou čočku. Tato asi 3 km dlouhá procházka vám bude trvat v každém směru zhruba 1,5 hodiny. Soutěskou protéká řeka Radovna, která zde vytváří úchvatné scenérie, vodopády, peřeje a skalní formace. Pro fotografování soutěsky Vintgar existuje několik perfektních míst, která nabízejí skvělé výhledy a pestré kompoziční možnosti.

Odkud fotit v soutěsce Vintgar?

  • Drežniški Most (Dřevěný most): Jedná se o ikonický dřevěný most, který vede přes soutěsku a je z něj krásný panoramatický výhled na údolí. Odtud můžete zachytit řeku Radovnu, vodopády a přírodní krásy soutěsky.
  • Most na konci soutěsky: Na konci soutěsky se nachází další most. Zde můžete fotografovat vodopády a impozantní skály.
  • Vyhlídky a terasy: Během procházení soutěskou narazíte na různé vyhlídky a terasy, odkud uvidíte řeku, vodopády a okolní krajinu jako na dlani. Můžete si zde najít vhodné místo pro zachycení jedinečných detailů a scenérií.
  • Vodopád Šum: Na samotném konci soutěsky Vintgar padá z výšky 25 metrů vysoký vodopád Šum. Toto je ideální místo pro focení pohybu vody a vytváření efektů dlouhé expozice.

Náš tip: Při fotografování soutěsky Vintgar je doporučeno používat stativ a experimentovat s různými expozičními časy, zejména při záběru na vodopády a tekoucí vodu.

4. Zelenci – smaragdové jezírko v srdci hor

Přírodní rezervace Zelenci nedaleko města Kranjska Gora je rájem pro milovníky přírody, a to především pro ty, kdo krajinu rádi fotografují. Toto malebné místo je známé pro své jezírko s průzračně modrou až zelenou vodou. Najdete zde ovšem i pramen řeky Sávy a nedotčenou horskou krajinu.

Odkud fotit Zelenci?

  • Z vyhlídkového mostku: Nejznámější pohled na Zelenci se otevírá z malého vyhlídkového mostku, který vede přímo nad jezírkem. Zde můžete zachytit nádherné odrazy hor, rostlin a nebe na hladině.
  • Z přírodní stezky: Přírodní rezervace Zelenci nabízí dobře udržované stezky, které vás jejím územím provedou. Během procházky můžete objevovat různé perspektivy a kompozice.
  • Z břehu jezera: Pokud se vydáte na břeh jezírka, budete mít možnost zachytit i detaily, jako jsou rostliny a rákosí, které jezírko obklopují.
  • Z okolních vrcholků: Pokud si rádi vyšlápnete do vyšších nadmořských výšek, můžete se vydat na okolní kopce a hory, které nabízejí impozantní výhled na celou přírodní rezervaci. A jak už dobře víte – nejkrásnější panoramatické fotografie pořídíte z ptačí perspektivy.

5. Škocjanské jeskyně

Škocjanské jeskyně jsou jedním z největších jeskynních systémů ve Slovinsku, a patří tak k významným přírodním památkám v této zemi. Jedinečný komplex jeskyní se nachází nedaleko obce Divača ve Slovinském krasu. Jeho hlavní atrakcí je Velika Dvorana, což je obrovská jeskynní síň s mohutnými skalními formacemi a podzemním říčním tokem.

Nejlepší místa, odkud můžete fotografovat Škocjanské jeskyně:

  • Velika Dvorana: Tato ohromná jeskynní síň je bezpochyby nejvíce impozantním místem celého komplexu. V jediném snímku je možné zachytit velikost prostoru, skalní formace, strop a podzemní tok.
  • Vyhlídka nad Muretno jamo: Tato vyhlídka poskytuje úchvatný pohled na propast Muretno jamo. Zaznamenáte tady dramatický snímek propasti plné temnoty a tajemství.
  • Jeskynní most: Během procházky jeskyněmi se dostanete na most přes podzemní říčku. Díky kontrastu mezi přírodními skalami a člověkem vytvořenou konstrukcí mostu nabízí toto místo zajímavé kompoziční možnosti.
  • Svetilnik: Svetilnik je místnost v jeskyních, kudy proudí fragmenty denního světla. Tento unikát se na fotkách úžasně vyjímá.
  • Vstupní zóna: Pěkné záběry na vstup do jeskyní a okolní krajinu pořídíte i z návštěvnické zóny v přední části komplexu.

Při návštěvě Škocjanských jeskyní je důležité respektovat některá opatření z důvodů ochrany přírody a bezpečnosti návštěvníků. Pro fotografování jsou zde vyhrazena speciální místa a vyhlídky v přední části jeskyně.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

6. Jezero Jasna

Jezero Jasna je malebné horské jezero s křišťálově čistou vodou ležící v okouzlujícím horském prostředí. Nachází se poblíž města Kranjska Gora ve Slovinských Alpách. Podobně jako jezero Bled je i Jasna místem populárním mezi fotografy.

A míst, odkud můžete zachytit krásu jezera, je hned několik:

  • Břeh jezera: Nejlepší místo pro zachycení celkové scenérie jezera je jeho břeh. Zde můžete využít přirozeného rámu z okolních stromů a zachytit odrazy hor a oblohy na vodní hladině. Můžete také experimentovat s různými úhly a kompozicemi, abyste vytvořili jedinečné snímky.
  • Malý ostrov: Uprostřed jezera se nachází malý ostrov, který na fotografiích tvoří zajímavý prvek. Pěknou kompozici doplní také kámen nebo dřevo ležící u břehu .
  • Vyhlídka na východ slunce: Pokud vám nevadí si pro získání unikátních obrázků přivstat, můžete z vyhlídek v okolí jezera zachytit úchvatné záběry východu slunce nad horami. Vycházející slunce vytváří nádherné světelné efekty a magickou atmosféru.
  • Mosty a cesty: Jasna je obklopena mosty a cestami, odkud jezero uvidíte z rozmanitých perspektiv a zároveň mohou být netradičními kompozičními prvky.

7. Přímořské město Piran

Piran je malebné přímořské město ležící na jihozápadním pobřeží Slovinska. Jedno z nejstarších měst na pobřeží Jaderského moře nabízí úchvatné panoramatické výhledy, historickou architekturu a příjemnou atmosféru. Piran je mezi fotografy populární lokalitou, která si přímo říká o zvěčnění svého středomořského kouzla.

Zde je několik nejlepších míst, odkud můžete fotografovat v Piranu:

  • Opevnění: Vystoupejte na opevnění městských hradeb, abyste na Piran shlédli z ptačí perspektivy. Odtud můžete z výšky zachytit město, přístav i moře.
  • Terasa kostela sv. Jiří: Kostel sv. Jiří se nachází na náměstí Tartini v centru města. Z terasy kostela uvidíte přes střechy městských domů až na přístav a Jaderské moře.
  • Pobřežní promenáda: Projděte se po příjemné pobřežní promenádě. Na obrázcích můžete zaznamenat městský ruch, rybářské lodě, barevné domy a poklidnou atmosféru středomořského pobřeží. Toto místo je zvláště působivé při západu slunce.
  • Pláže a přístav: Piran nabízí několik okouzlujících pláží a přístavů, které jsou ideální pro fotografování. Zachyťte hravé momentky na pláži, rybářské lodě v přístavu nebo okouzlující moře.
  • Uličky a náměstí: Projděte se úzkými uličkami a malebnými náměstími města, které jsou plné historických budov, trhů a kaváren. Tato místa nabízejí skvělé možnosti pro zachycení autentické atmosféry Piranu.

8. Cankarjevo nabrežje v Lublani

Vzhůru do hlavního města! I Lublaň je na krásné výhledy bohatá. Cankarjevo nabrežje je promenáda v centru města, jež může vzdáleně připomínat ikonickou ulici Nyhavn v Kodani. Podél řeky Ljubljanica tady najdete plno barevných domečků (a také míst, kde se dobře najíte a napijete). Pro fotografy je to výborná lokalita i z toho důvodu, že zde je řeka klidná a bez lodí, a tak na vašich snímcích nebudou žádné rušivé elementy. Z některých úhlů můžete v dáli zachytit františkánský kostel Zvěstování Panny Marie, který sám nabízí jedinečné výhledy na město, mosty, historické budovy a řeku.

Zde je několik nejlepších míst, odkud můžete fotografovat Cankarjevo nábřeží:

  • Tromostovje (Trojmostí): Tromostovje je ikonický most ve středu Lublaně, který spojuje staré město s moderní částí metropole. Z mostu můžete zachytit panoramatický výhled na Cankarjevo nábřeží s výraznými budovami a živým děním podél řeky. Experimentujte s různými úhly a kompozicemi, abyste získali unikátní snímky.
  • Výhled z mostu Zmajski most: Zmajski most, známý také jako Drakův most, je dalším impozantním přechodem přes řeku Ljubljanica. Z mostu můžete zachytit pohled na Cankarjevo nábřeží, z tohoto úhlu pro změnu s dominantní katedrálou svatého Mikuláše v pozadí. Tento výhled je zvláště působivý v noci, kdy jsou mosty a budovy osvětlené.
  • Přístavní oblast: Na konci Cankarjeva nábřeží se nachází přístavní oblast, která je plná rybářských lodí i menších člunů. Zde můžete zachytit autentického ducha ozdobeného barevnými loděmi.

9. Z mrakodrapu Nebotičnik v Lublani

V hlavním městě ještě zůstaneme, a tentokrát vás pozveme na samotný vrcholek Nebotičnik SkyScraper v centru města. Stavba je vysoká 70 metrů a aktuálně se jedná o 6. nejvyšší budovu ve Slovinsku. Nebojte, nemusíte všech 13 pater šlapat po schodech! Ačkoliv jsou i zdejší stylové točité schody cílem mnoha fotografů, výtah je samozřejmou součástí budovy. Na nejvyšším patře najdete kromě baru a kavárny s občerstvením za přijatelné ceny také 360° výhled na celou Lublaň.

10. Vyhlídka na kostel sv. Tomáše

Kostel svatého Tomáše se nachází v malé vesnici Sveti Tomaž, která je obklopená Alpami a zvlněnými zlatými loukami. Ze všech kostelů ve Slovinsku je právě tento ten nejkrásnější. Nejlepší výhled na tento nádherný svatostánek s horami v pozadí budete mít z nedalekého kopce Malenski vrh.

Nejlepší čas na pořízení této fotografie je při východu slunce. Nic moc dalších zajímavostí v této lokalitě není, ovšem díky přijatelné vzdálenosti od Lublaně stojí tento výlet za jednou fotkou za to.

Autor článku:

Aktualizováno: 23. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet