Objevte to NEJ z Polska: Nejlepší turistické trasy pro rodiny s dětmi i zkušené horaly

Milujete procházky v přírodě i náročnější horské túry? Pak je pro vás Polsko ideální dovolenkovou destinací. Zdejší nádherná krajina je protkaná 76 tisíci kilometry turistických tras, které vás dovedou na mnoho zajímavých míst. Které jsou ty nejlepší?
Objevte to NEJ z Polska: Nejlepší turistické trasy pro rodiny s dětmi i zkušené horaly

Polsko vyniká hustou sítí značených turistických tras. Ať už se po nich vydáte kamkoliv, budete nadšeni z překrásných výhledů, netknuté přírody i kvalitního turistického zázemí. Tak si honem sbalte pohorky a vydejte se s námi po těch nejkrásnějších turistických stezkách v Polsku.

Nejlepší turistické trasy v polských Tatrách

Nejvyšší polské pohoří vás zve na své horské trasy. Míjet na nich budete průzračná plesa, skalnaté vrcholy a rozkvetlé louky. Výhodou polských Tater je, že tu objevíte jak kratší turistické stezky vhodné pro rodiny s dětmi nebo seniory, tak náročnější výšlapy, které udělají radost všem protřelým horalům.

Zdaleka nejznámější přírodní atrakcí polských Tater je pleso Morskie Oko, které s horami v pozadí vytváří úchvatnou podívanou. Odvážlivci odsud mohou vyšplhat až na nejvyšší horu Polska – Rysy (2 503 m n. m.) anebo si troufnout na vůbec nejobtížnější polskou túru zvanou Orlí prť.

Nejlepší turistické trasy v polských Tatrách:

  • Palenica Białczańska – pleso Morskie Oko (9 km)
  • Palenica białczańska – pleso Morskie Oko – pleso Czarny Staw (11 km)
  • Dolina Strążyska – vodopád Siklawica (4,7 km)
  • Palenica Białczańska – Morskie Oko – hora Rysy (26 km)
  • Dolina Bialego (6,9 km)
  • Zakopané – hora Nosal – osada Kuźnice (5,6 km)

Vyberte si ubytování v polských Tatrách a poznejte nejkrásnější turistické trasy v Polsku.

Nejlepší turistické trasy v polských Krkonoších

Polská strana Krkonoš se stala velmi populární destinací. Spousta zajímavých atrakcí, lázeňská městečka Karpacz a Świeradów-Zdrój nebo celá řada dechberoucích přírodních úkazů – to jsou hlavní lákadla, která vábí davy turistů. Ať už se těšíte na procházky krásnou přírodou anebo si chcete dát pořádně do těla, v tomto horském regionu si přijdete na své.

Na vašich toulkách vám budou dělat společnost působivé vodopády, ledovcová jezera i malebná městečka, kde se po návratu z výletu posilníte v jedné z kaváren či restaurací. Na vycházku se vydejte třeba ke Krkavčím skalám, zavítejte do města Jelení Hora anebo obdivujte unikátní dřevěný kostel Wang. Možností výletů je zkrátka v této lokalitě požehnaně.

Nejlepší turistické trasy v polských Krkonoších:

  • Karpacz – údolí Łomniczka – Sněžka (14,8 km)
  • Sklářská Poruba - hora Jínonoš (10 km)
  • Śląską Drogą – Sněžka (12,4 km)
  • Cesta česko-polského přátelství (28,2 km)
  • Stezka k vodopádu Kamieńczyka (3,2 km)

Vyberte si ubytování v polských Krkonoších a poznejte nejkrásnější turistické trasy v horách.

Nejlepší turistické trasy u Baltského moře

Pobřeží Baltského moře je příslibem báječné dovolené u vody se spoustou atrakcí v okolí. Relax na širokých písčitých plážích můžete prokládat pěší turistikou, a dopřát si tak na dovolené i trochu zdravého pohybu. U Baltu se rozkládají hned dva nádherné národní parky. První z nich, Wolinský národní park, vás okouzlí fascinujícími bílými útesy zvedajícími se nad pobřežím. Vyšlápnete si tu na vyhlídky Kawcza Góra či Gosan, naplánujete výlet k Tyrkysovému jezeru nebo proniknete do divoké přírody v zubří oboře.

Druhým cenným pobřežním územím je Sloviňský národní park, který skýtá mnohá překvapení. Najdete tu unikátní pohyblivé písečné duny, které připomínají pustou pouštní krajinu. V biosférické rezervaci UNESCO objevíte třeba obří dunu Łącka góra, městečko Leba nebo vesnici Kluki se skanzenem.

Nejlepší turistické trasy u Baltského moře:

  • osada Rabka – duna Łącka góra (12,6 km)
  • duna Łącka góra podél pobřeží (16,1 km)
  • okruh kolem jezera Gardno (24 km)
  • Mezizdroje – jezero Czajcze (17,5 km)
  • vyhlídka Kawcza Góra (1,6 km)
  • pobřežní stezka Mezidzdroje - Meziwodzie (23,2 km)

Vyberte si ubytování u Baltského moře a užijte si relax i aktivní odpočinek v jednom.

Nejlepší turistické trasy v polských Beskydech

Polské Beskydy představují autentický kout přírody, který nelze nemilovat. Značené turistické stezky vedou nádhernou krajinou skrze husté lesy, zlatavé louky poseté horskými květinami a malebné pastviny se starými osadami. Nuda tady rozhodně nehrozí, polské Beskydy jsou plné zajímavých míst, která si získají vaše srdce.

Vypravit se můžete po hřebenovce na česko-polské hranici, která spojuje Velký Stožek a Velkou Čantoryji s populární rozhlednou. Za výlet stojí také lesopark Niespodzianek u města Ustroń nebo Czerniańskie jezero, kolem kterého se můžete projít svěží přírodu s mnoha krásnými výhledy. Čekají vás tu samozřejmě také výšlapy na vrcholy, třeba na nejvyšší horu Skrzyczne (1 257 m n. m.) nebo druhou nejvyšší Beraní horu (1220 m n. m.).

Nejlepší turistické trasy v polských Beskydech:

  • Czarne – Beraní hora (13,5 km)
  • Bialy Krzyż – hora Malinowska Skala (8,2 km)
  • vesnice Brenna – hora Blatná (8 km)
  • Ostre - hora Skrzyczne – hora Margurka Wislanska (20,4 km)

Vyberte si ubytování v polských Beskydech a poznejte nejkrásnější turistické trasy.

Nejlepší turistické trasy u Mazurských jezer

Oblast Mazurských jezer patří mezi nejpozoruhodnější polské oblasti. Tento přírodní ráj tvoří asi 2 000 ledovcových jezer propojených kanály a říčkami. Jezera jsou skvělou příležitostí k relaxaci, výletům na lodičkách a vodním sportům. Krásná krajina v okolí navíc přímo vybízí k nenáročným procházkám podél klidné hladiny jezer.

Některá jezera můžete obejít kolem dokola a cestou pozorovat vzácné ptactvo a lodičky plující všemi směry. Když se budete chtít osvěžit, stačí kdykoliv během procházky skočit do průzračné jezerní vody.

Mezi proslulá jezera regionu patří jezera Śniardwy, Mamry, Niegocin nebo Dobskie. Za návštěvu stojí i přilehlá romantická městečka, ve kterých to v sezóně tepe životem. Navštivte třeba populární letoviska Mikołajki, Giżycko nebo Olštýn.

Nejlepší turistické trasy v oblasti Mazurských jezer:

  • okolo jezera Dlugie (4,2 km)
  • okolo jezera Ełk (19,2 km)
  • půlmaraton okolo jezera Ukiel (21,6 km)
  • promenáda u jezera Ełk (10,1 km)
  • vesnice Owczarnia – přírodní rezervace Las Warmiński (25,1 km)

Vyberte si ubytování v Polsku a poznejte nejkrásnější turistické trasy v oblasti Mazurských jezer.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet