Objevte to NEJ z Chorvatska: 7 NEJkrásnějších ostrovů, které musíte navštívit

Klenotem Chorvatska jsou jeho ostrovy. Každý z nich nabízí jedinečnou atmosféru, ale všechny oplývají dechberoucí přírodou a nádherným pobřežím s čistým mořem. Které chorvatské ostrovy jsou nejkrásnější? Vybrali jsme 7 z nich, které stojí za návštěvu.
Objevte to NEJ z Chorvatska: 7 NEJkrásnějších ostrovů, které musíte navštívit

Průzračné Jaderské moře táhnoucí se podél chorvatského pobřeží je poseto více než 1 200 ostrovy, ovšem obydlených je z nich pouze 49. Každý z ostrovů je zcela unikátní, ale všechny své návštěvníky okouzlí jedinečnou atmosférou i spoustou příležitostí k výletům a aktivitám. Ostrovy zároveň lákají na více prostoru i soukromí, než kolik mohou nabídnout přeplněná letoviska na pobřeží. Na své si přijdou rodiny s dětmi, vyznavači vodních sportů či turistiky i ti, kdo chtějí u moře hlavně odpočívat. Které chorvatské ostrovy jsou nejkrásnější? Z padesátky jsme vybrali 7 NEJlepších!

1. Ostrov Hvar

Vítězem našeho žebříčku je Hvar, který se v rámci chorvatských ostrovů pyšní hned několika NEJ: je nejdelší, nejslunnější a je považován také za nejkrásnější. Nikoho tak asi nepřekvapí, že je zároveň nejpopulárnějším a nejnavštěvovanějším chorvatským ostrovem. Hvar je ale velmi různorodý, takže na něm najdete i velmi poklidné lokality, kde jako by se zastavil čas.

Nejpůsobivějším místem je hlavní město, které se stejně jako ostrov jmenuje Hvar. Centrum města se spoustou úzkých romantických uliček se rozprostírá kolem malebného přístavu. Nejkrásnější výhled na město i protilehlé ostrovy Pakleni nabízí městská pevnost Španjola.

Na velmi autentickou atmosféru i malé množství turistů pak lákají další letoviska na ostrově jako Stari Grad, Jelsa či Vrboska. Pokud dáváte přednost aktivní dovolené, je pro vás Hvar dokonalou destinací. Kromě pestré škály vodních sportů se na Hvaru můžete věnovat cyklistice, pro kterou je zde ideální terén. Pro vyznavače turistiky je zde spousta značených tras. Vedou například na nejvyšší vrchol ostrova Sveti Nikola (628 m n. m.), odkud uvidíte nádherná jadranská panoramata.

  • Jak se dostat na Hvar?

Na ostrov jezdí pravidelně trajekty, lodě a katamarány z přístavu ve Splitu. Pokud se na Hvar chystáte s autem, zakupte si předem online lístek na trajekt společnosti Jadrolinia. Cesta trajektem trvá necelé 2,5 hodiny, rychlejší katamarány vás na Hvar doplaví za necelou hodinku.

2. Ostrov Brač

Jen necelé 3 kilometry od Hvaru leží další poklad jadranských ostrovů – Brač. Třetí největší chorvatský ostrov (po ostrovech Cres a Krk) vás okamžitě nadchne svou poklidnou a pohodovou atmosférou. Přes spoustu krás, které Brač nabízí, zůstává stále stranou zájmu zahraničních turistů, a tak na něm i v letní sezóně potkáte především Chorvaty, kteří na něj nedají dopustit.

Na ostrově Brač se nachází jedno světově proslulé místo – ikonická pláž Zlatni rat, která mění svůj tvar a polohu podle větru, přílivu a mořských proudů. Nejkrásnější výhled na toto unikátní místo je z vrcholu Vidova gora, což je nejvyšší hora na chorvatských ostrovech.

Nejvíce návštěvníků Brače míří do hlavního ostrovního města Supetar, rušnějšího letoviska Bol, případně do velmi klidného Sutivanu s nádhernou přímořskou promenádou. Krajina ostrova je plná olivových hájů, vinic a borovicových lesů. Objevovat její krásy můžete na desítkách kilometrů turistických a cyklistických tras, na kterých se budete kochat nádhernými středomořskými panoramaty.

  • Jak se dostat na Brač?

Obrovskou výhodou Brače je jeho blízkost k chorvatskému pobřeží. Plavba trajektem ze Splitu trvá zhruba 50 minut. Pokud se na Brač chystáte i s autem, zakupte si předem online lístek na trajekt společnosti Jadrolinia.

3. Ostrov Pag

Severodalmatský ostrov Pag je unikátní hned z několika důvodů. Zaprvé je s pevninou spojen mostem, takže se na něj pohodlně dopravíte autem. Zadruhé vás ostrov okamžitě zaujme svou jedinečnou přírodou, která nemá obdoby nejen v Chorvatsku, ale dokonce v celé Evropě.

Pag bývá často přirovnáván k měsíční krajině, protože je jeho velká část tvořena holými kamenitými srázy. Ostrov je velmi členitý, takže zde můžete strávit den v některé z mnoha hlubokých zátok v naprostém soukromí. Třetí zajímavou charakteristikou Pagu je to, že se jedná o centrum noční zábavy celého Chorvatska. Právě zde se totiž nachází legendární pláž Zrće s mnoha kluby a diskotékami, kde se v létě tančí ve dne v noci.

Pag ovšem zdaleka není destinací pouze pro mladé. Velmi přívětivým místem pro dovolenou rodin s dětmi či seniorů je hlavní město ostrova jménem Pag. Pokud si pobyt rádi zpestříte gastronomickými zážitky, rozhodně ochutnejte místní znamenité víno a především světově známý Paški sir (Pažský sýr) značky Gligora. Ten patří podle oficiálních žebříčků mezi 10 nejlepších sýrů na naší planetě. Sýrárnu Gligora je možné navštívit při exkurzi, která zahrnuje nahlédnutí pod pokličku výrobního procesu slavného sýru a samozřejmě i jeho ochutnávku.

  • Jak se dostat na Pag?

Ostrov Pag je s pevninou spojen Pažským mostem (Paški most), takže na něj můžete jednoduše dojet autem.

4. Ostrov Krk

Ostrov Krk, který je součástí Kvarnerských ostrovů v severní části Jaderského moře, je pro turisty ze střední Evropy nejbližším chorvatským ostrovem. Od roku 1980 je navíc spojen s pevninou Krčským mostem, který měří zhruba 1,5 km. Spolu s vedlejším ostrovem Cres se dělí o první a druhé místo co do velikosti, prvenství ovšem Krku patří v návštěvnosti.

Ostrov je vyhlášený krásnými plážemi – 15 z nich se dokonce pyšní Modrou vlajkou, mezinárodním oceněním čistoty vody a prostředí i vysoké kvality služeb. Nachází se zde jedna z nejkrásnějších pláží v celém Chorvatsku: téměř 2 km dlouhá písečno-oblázková městská pláž Baška. Návštěvníci Bašky se mohou vydat po naučné Bašské hlaholské stezce, na které se na 33 zastaveních seznámí se všemi znaky slovanského písma hlaholice.

Přírodní raritou na Krku je malý zalesněný ostrůvek Košljun ležící uprostřed Košljunské zátoky naproti letovisku Punat. Krajinou Krku vede úctyhodných 300 km značených turistických stezek. Oblíbené jsou tzv. pastýřské stezky vedoucí přes nejvyšší vrcholy Krku: Obzova, Brestovica, Veli vrh, Zminu a Veli Hlam. Výchozími body pastýřských stezek jsou letoviska Punat, Baška a Stará Baška. Stezky vedou malebnou krajinou s kamennými zídkami, pastvinami, vinohrady, jezírky i stády ovcí. Srdce každého turisty zkrátka na pastýřské stezce zaplesá!

  • Jak se dostat na Krk?

Ostrov Krk je s pevninským Chorvatskem spojen Krčským mostem, takže na něj můžete jednoduše dojet autem.

5. Ostrov Mjlet

Perlou ukrytou ve vnějším pásu jihodalmatských ostrovů je ostrov Mljet, který si získá všechny milovníky panenské přírody. Jedná se o nejzelenější chorvatský ostrov – 72 % jeho plochy pokrývají lesy, které doplňuje velké množství vinic a olivových hájů. O jedinečnosti mljetské krajiny svědčí i to, že značnou část jeho území zabírá Národní park Mljet. Jeho součástí jsou mimo jiné Velké a Malé jezero. Uprostřed Velkého jezera se rozprostírá malý ostrůvek Otočić Svete Marije, na němž stojí románský benediktinský klášter z 12. století. Převoz člunem na ostrůvek i návštěva kláštera jsou zahrnuty v ceně vstupu do národního parku (vstup do všech národních parků v Chorvatsku je zpoplatněn). Po území národního parku je možné se pohybovat pouze pěšky nebo na kole, takže zde na vás kromě překrásné přírody čeká také božský klid.

Ke skvostům Mljetu patří také několik jeskyní a krasová pole. Namísto pulzujících letovisek nabízí Mljet příjemná menší městečka, která jsou jako stvořená pro nerušený odpočinek. Relaxování na pláži či ve stínu olivových hájů ovšem můžete proložit vodními sporty jako potápění, podmořský rybolov (Mljet oplývá bohatými lovišti ryb a langust), jachting a windsurfing, pro něž jsou zde parádní podmínky.

  • Jak se dostat na Mljet?

S autem se na ostrov Mljet dá dostat trajektem z poloostrova Pelješac, konkrétně z přístavu Prapratno u Stonu.

6. Ostrov Korčula

Mezi ostrovy jižní Dalmácie patří také okouzlující Korčula, jež nadchne páry na romantické dovolené, milovníky vína i sportovce, kteří si na dovolené rádi dají do těla. Korčula je především ostrovem vína, kterému se ve zdejší mimořádně úrodné krajině velmi daří. Na vinařství zde narazíte skoro na každém kroku a většina z nich nabízí ochutnávky své produkce, často v kombinaci s degustací domácího olivového oleje a místních sýrů, oliv, mandlí a ovoce. Pokud si tedy z dovolené rádi odvezete suvenýr v podobě lahodného vína či dalmatinských delikates, na Korčule budete mít rozhodně z čeho vybírat.

Místem, které by měl na vlastní oči vidět každý návštěvník ostrova, je hlavní město Korčula. Toto magické místo je úžasnou kombinací tradiční chorvatské a benátské architektury – ostrov byl v raném novověku téměř 400 let pod nadvládou italských Benátek. Perfektním místem pro relaxaci je městečko Vela Luka na severozápadním pobřeží ostrova. Od Vela Luky se podél moře táhne několik kilometrů dlouhá stezka, kolem které jsou rozesety miniaturní plážičky a dřevěná či betonová mola, která si můžete zabrat sami pro sebe a užít si den plný odpočinku a koupání v naprostém soukromí.

  • Jak se dostat na Korčulu?

Na Korčulu je možné se dostat pouze trajektem, který přepraví i auta. Do přístavu Vela Luka jezdí trajekty ze Splitu, do hlavního města Korčuly vás přepraví trajekt z nedalekého poloostrova Orebić.

7. Ostrov Dugi otok

Své jméno, které v překladu znamená „Dlouhý ostrov“, získal Dugi otok podle svého protáhlého tvaru – ze severu na jih měří 45 km. Toto úžasné místo je jako stvořené pro všechny, kdo touží po dovolené v nádherném koutu Chorvatska, ovšem zároveň stranou turistického ruchu.

Na jižní straně ostrova se nachází Přírodní park Telašćica, který vám svou krásou vyrazí dech. Zároveň zde můžete spatřit různé druhy divokých zvířat, ryb a mořských živočichů. Park tvoří největší záliv na Jadranu, který zahrnuje 25 menších zátok a 5 ostrůvků. Jedinečné kouzlo lokalitě dodávají strmé útesy „vyrůstající“ z moře do výšky až 160 metrů. Vykoupat se můžete buď přímo v zátoce Telašćica, nebo v přilehlém jezeru Mir se slanou vodou.

Z jihu Dugi otok sousedí s Národním parkem Kornati, což je souostroví se 147 vápencovými a křídovými ostrovy, ostrůvky a útesy. Úchvatné scenérie, nedotčená příroda a bohatá fauna i flóra dělají z Kornati jeden z nejpozoruhodnějších přírodních fenoménů Jadranu. Toto místo byste rozhodně měli spatřit na vlastní oči – třeba při výletu lodí, která pravidelně vyplouvá z letovisek na ostrově Dugi otok.

  • Jak se dostat na Dugi otok?

Na Dugi otok se dostanete trajektem ze Zadaru. Trajekt přepravující i auta pluje pouze do přístavu Brbinj. Menší lodě a katamarány vás dopraví do letovisek Božava a Sali.

Autor článku:

Aktualizováno: 30. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet