Nejlepší maďarské lázně, aneb Kam za dokonalým relaxem?

Na otázku „Co je pro Maďarsko typické?“ se odpovědi různí. Pro nás jsou to ale především celosvětově vyhlášené lázně. Jaké jsou ty největší? Jaké jsou ty nejznámější? Co se kde léčí a kam se vyplatí jet s dětmi? Na to všechno vám rádi odpovíme.
Nejlepší maďarské lázně, aneb Kam za dokonalým relaxem?

Lázně Széchenyi – skvost v centru Budapešti

Budapešť je nádherné město na Dunaji, které se může pochlubit více než 100 vyvěrajícími prameny a řadou lázní různých stylů. Těmi největšími jsou jednoznačně lázně Széchenyi, které byly vybudovány již na konci 19. století. Dnes vám kromě krásné architektury nabízejí také vnitřní i venkovní plavecké a odpočinkové bazény, vířivky, komory s párou, sauny a nespočet léčebných i relaxačních procedur.

Co se zde léčí?

Minerální voda o teplotě 76 °C vyvěrá z hloubky 1 256 metrů a je bohatá na síru, vápník a hydrogenuhličitan hořečnatý. Toto složení je vhodné především k léčbě revmatických a gynekologických onemocněních nebo při problémech s pohybovým aparátem.


Bükfürdó – světově proslulé termální lázně s 32 bazény

Krásné, celosvětově známé a údajně druhé největší termální lázně v Maďarsku. Takové jsou lázně Bükfürdó, jež se rozkládají ploše 14 hektarů a jenom rozloha plaveckých a zážitkových bazénů přesahuje 5 200 m². Vnitřní a vnější lázeňský komplex vás pak ohromí celkově 32 bazény s termální vodou, mnoha zážitkovými prvky a také tobogánem. Nudit se zde tedy rozhodně nebudete. Tyto bazény vás navíc uvítají vždy příjemnou teplotou, která dosahuje až 38 °C.

Co se zde léčí?

Tyto lázně jednoznačně doporučujeme, pokud máte problémy s páteří nebo potřebujete dát tělu oddychnout po úrazu. Voda s vysokým obsahem železa a konstantním podílem vápníku, hořčíku a hydrogenuhličitanů vám pomůže také jako pitná kůra při překyselení žaludku a zažívacích obtížích.


Mosonmagyárovár – léčivá síla jen 2 hodiny cesty od Brna

Jen 30 kilometrů jižně od Bratislavy (necelé 2 hodiny jízdy z Brna) najdete známé léčebné lázně Mosonmagyárovár, které se mohou pochlubit tím, že jejich voda se svým složením řadí mezi 5 nejléčivějších v Evropě. V lázních si tak nejen výtečně odpočinete, ale jejich účinky již po několika hodinách také jasně ucítíte, a to doslova.

Co se zde léčí?

Zdejší lázně jsou totiž postaveny na prameni s alkalickou, hydrogen-uhličitanovou vodou s obsahem mnoha rozpuštěných solí. Úspěšně se užívá při léčbě chronické bronchitidy, onemocnění nosních dutin a také mnoha problémů s pohybovým ústrojím. Všechny, kteří si zakládají na zářivém úsměvu jistě také potěší, že samotná koupel je také vynikající jako prevence zubního kazu. Užít si zde můžete samozřejmě uhličité koupele, bahenní zábaly, masáže, inhalace a mnoho dalších procedur.

Díky absenci tobogánů a větších zábavních prvků si pobyt užijí zejména lidé, kteří hledají klid a relax. Ti, kdo hledají trochu toho vzrušení a zábavy ale nemusí zoufat. Stačí navštívit jen o 40 km vzdálenější Györ.

Budapešť - Nejoblíbenější pobyty

Györ – ideální pro rodinnou dovolenou

Pokud hledáte lázeňské město, kde se skvěle snoubí historie a zábava, Györ je tou správnou volbou. Navštívit zde můžete moderní lázně Rába Quelle, které byly otevřeny v roce 2003 a jsou skvěle připraveny na celodenní zábavu pro rodiny s dětmi i mladší generace. Lázně disponují 3 termálními a 5 zážitkovými bazény. Dále zde najdete 2 tobogány, zahradu saun, jacuzzi, dětský bazén a hřiště i bezplatné parkoviště s kapacitou 500 vozidel.

Co se zde léčí?

O vaši dokonalou relaxaci se postará alkalická, hydrogen-uhličitanová voda, která o teplotě 63 °C tryská z hloubky 2000 metrů. Léčí se zde zejména onemocnění pohybového ústrojí a gynekologické obtíže.


Sárvár – Moderní éra lázeňství a procedur

Venkovní i vnitřní koupání, saunový svět, zážitkové prvky i zcela nová budova určená pro rodiny s dětmi, kde najdete obří skluzavky a tobogány, ale i skluzavky pro malé děti nebo dětské hřiště a bazény. To vše vás čeká při návštěvě moderních lázní v Sárváru, jejichž areál má neuvěřitelnou rozlohu 55 000 m². Z klasických procedur jistě zaujmou vanové koupele, bahenní zábaly, masáže, podvodní masáže, vodoléčby či léčivé zábaly. Lázně jsou navíc přímo propojeny s oblíbeným hotelem Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa ****.

Co se zde léčí?

V Sárváru se můžete těšit na léčivou vodu, která vyvěrá s teplotou 83 °C a obsahuje alkalie, chloridy, bróm nebo jód. Odpařený solný roztok se používá pro léčení astmatu a chorob horních dýchacích cest. Koupele jsou účinné při léčbě revmatismu, neplodnosti, potížích vegetativního nervového systému.


Hévíz – největší termální jezero v Evropě

Sice se nejedná o typický lázeňský komplex, ale rozhodně jsme v tomto seznamu nemohli vynechat nejoblíbenější termální jezero v Maďarsku - Hévíz, které je svojí rozlohou 4,4 ha také největším v Evropě. Tradice lázeňství se zde drží již od roku 1795 a těšit se můžete na příjemnou teplotu vody 30 °C. Voda v jezeře tryská z hloubky 38 metrů a díky tomu se obměňuje každé tři dny.

Co se zde léčí?

Mírně radioaktivní voda, která vyvěrá z unikátního rašelinového dna, je vhodná na léčbu pohybového aparátu, revma a ženských potíží. Vysoce ceněné je také bahno z jezera. Nevynechejte proto léčivé zábaly a další procedury.


Slovo závěrem...

Asi si říkáte, že jsme zapomněli odpovědět na otázku, které z nich jsou ty největší. A máte pravdu. Netroufli jsme si na to. Někde totiž mají největší areál, někde vodní plochu a další lázně zase nabízí nejvíce procedur nebo zážitkových prvků.

S jistotou můžeme pouze říci, že každé z nich se rozhodně vyplatí navštívit. A výběr tím rozhodně nekončí. Další vyhlášené lázně, jako třeba ty jeskynní v Miskolc Tapolce, vám rádi představíme v dalším díle.

A výběr? Ten už necháme jen a jen na vás.

Autor článku:

Honza ŠkrlantHonza Škrlant
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet