Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v jižních Čechách?

Jižní Čechy jsou ideálním místem pro romantický víkend i rodinnou dovolenou plnou zábavy. Objevte pohádkové zámky, historická města, zoologické zahrady i úchvatnou přírodu plnou rozhleden a rybníků. V jižních Čechách najdete dokonce i 2 památky UNESCO!
Co podniknout ve dvou či s rodinou během víkendu v jižních Čechách?

Itinerář na perfektní víkend v jižních Čechách

Jižní Čechy mají mnoho co nabídnout po celý rok. V tomto malebném kraji plném rybníků, hradů a zámků se nacházejí i dvě památky UNESCO. Užijete si zde romantické chvíle ve dvou i rodinnou dovolenou. Spousta zábavy čeká v jižních Čechách také na děti. Připravili jsme pro vás seznam těch nejkrásnějších jihočeských míst, která by vám rozhodně neměla uniknout. Navštívit je stihnete za prodloužený víkend.

Zajímavost: Páteří jihočeské rybniční soustavy je kanál Zlatá stoka, který byl před více než 500 lety vybudován legendárním rybníkářem Štěpánkem Netolickým. Tato více než půl tisíciletí stará technická stavba je unikátní tím, že stále slouží svému původnímu účelu tak, jak byla postavena.


1. den:

  • Většina hotelů vás sice ubytuje až po 14. hodině, ale i tak si svůj první den dovolené můžete užít opravdu naplno. Doporučujeme vám vyrazit hned ráno, abyste toho stihli co nejvíce.
  • První zastávkou je novogotický zámek Hluboká nad Vltavou, který bývá označován za vůbec nejkrásnější zámek v Česku. Prostory zámku si můžete prohlédnout na několika zajímavých prohlídkových okruzích. Děti zajisté ocení, že součástí areálu je i lanový park a zoologická zahrada s více než 300 druhy zvířat. Sportovní zážitky na vás zase čekají v adrenalin parku, adventure parku či při hraní plážového volejbalu.
  • Ze státního zámku Hluboká je to jen 14 km do centra Českých Budějovic. Jihočeská metropole na soutoku řek Vltavy a Malše nabízí pestrou mozaiku turistických zajímavostí.
  • Během prohlídky v Budějovickém Budvaru se dozvíte, jak se vaří a stáčí pivo. Na závěr samozřejmě nechybí ochutnávka zlatavého moku.
  • V zastřešeném zábavním parku Hopsárium si na vysoké prolézací věži, skluzavkách, maxitrampolínách a dalších atrakcích zaskotačí děti i dospělí.
  • V Muzeu koněspřežky se dozvíte o železniční trati pro vozy tažené koňmi, která od roku 1825 spojovala České Budějovice a rakouský Linec.
  • Poté vás čeká výstup na Černou věž, která je dominantou náměstí Přemysla Otakara II.. Po zdolání 225 schodů stanete na ochozu ve výšce 46 m. Za odměnu se můžete pokochat nádherným výhledem na historické centrum města.
  • Od Černé věže je to doslova pár kroků k Dominikánskému klášteru, který byl vystavěn při zakládání města a dnes je nejstarší památkou v Českých Budějovicích.
  • Potom se přesunete k soutoku řek Vltavy a Malše. Na Zátkově nábřeží stojí hradební věž Železná panna, která měla v rámci středověkého opevnění obrannou funkci a využívala se jako sklad pro střelný prach a zbraně. Podle pověsti se ve věži nacházela i mučírna s mučidlem připomínajícím obejmutí panny.
  • Z Českých Budějovic stačí přejet 17 km do vesničky Holašovice, která je od roku 1998 památkou UNESCO. Statky ve stylu jihočeského baroka, náves s rybníčkem a domy se špýchary a bohatě zdobenými štíty vás zajisté uchvátí.
  • Následně se vaše cesta stočí na jih, kde se po 13 kilometrech rozprostírá Chráněná krajinná oblast Blanský les. Zde se kromě zachovalé fauny a flóry nacházejí i historické památky a prvky lidové architektury.
  • V nádherné přírodě Blanského lesa leží monumentální romantická zřícenina rožmberského hradu Dívčí Kámen. Hrad je častým dějištěm koncertů, historických šermířských a divadelních vystoupení, středověkých trhů, výstav a dalších kulturních akcí.
  • Dalším cílem je úchvatný Český Krumlov. Návštěvu tohoto překrásného města, které je další jihočeskou památkou UNESCO, začnete v Grafitovém dole. V hloubce 70 m pod zemí se dozvíte, jak se těžila grafitová tuha a svezete se důlním vláčkem.
  • Z dolu je to jen pár minut chůze do malebného historického jádra města s křivolakou spletí středověkých kuliček, měšťanskými domy s překrásnými štíty a mnoha romantickými zákoutími.
  • Stačí přejít most a dostanete se ke skutečné perle mezi památkami – hradu a zámku Český Krumlov. Areál hradu a zámku s rozlehlými zahradami je veřejnosti přístupný. Interiéry můžete na vlastní oči vidět na dvou prohlídkových trasách. Dominantou je válcová zámecká věž s vyhlídkovým ochozem, ze které uvidíte celé město jako na dlani.
  • V areálu zámku je také slavné otáčivé hlediště, které je součástí letní scény Jihočeského divadla od roku 1958. Okolní prostředí tvořené zahradou a letohrádkem dodává divadelním představením skutečně jedinečné kouzlo.
  • Následuje zastavení v obci Kaplice, kde se v historickém centru kromě několika kostelů a radnice nachází také barokní žulová kašna s pranýřem. Najdete zde také technickou zajímavost – brzdový kámen, předchůdce soudobého dopravního značení.
  • Poslední zastávkou prvního výletního dne po jižních Čechách je zřícenina hradu Pořešín vypínající se nad břehem řeky Malše. Od ostatních jihočeských hradů se Pořešín liší plášťovou hradbou, která je jinak typická pro hrady na Moravě. Součástí hradu je i muzeum s expozicí o středověkém odívání a zbraních.
  • První den v jižních Čechách byl opravdu nabitý, a tak vám zajisté vyhládlo. Záleží jen na vás, jestli povečeříte v hotelu, nebo v některé z restaurací ochutnáte vynikající místní speciality. Říká se, že skvělých restaurací najdete na Českobudějovicku stejně jako hub v okolních lesích, tedy opravdu hodně. Doporučujeme vyzkoušet právě některé houbové pokrmy, jako kulajdu se zastřeným vejce či houbovou paštiku. Pokud nepatříte mezi fanoušky hub, nechte se zlákat třeba oblíbenými škvarečky s hlávkovým zelím.
  • Po chutné večeři je konečně čas na trošku odpočinku. Láká vás víc hotelové wellness, oddych na terase, nebo třeba aktivnější večer při bowlingu či kulečníku?

2. den:

  • I během druhého dne vašeho putování po krásách jižních Čech na vás čeká spousta zajímavých míst a příjemných zážitků. Nezapomeňte se proto pořádně nasnídat, ať máte dostatek energie.
  • První cílem je Chráněná krajinná oblast Třeboňsko. Tato krajina je výjimečná tím, že ačkoliv je již po staletí kultivována člověkem, stále si zachovává mimořádně cenné přírodní hodnoty. S více než 400 rybníky je Třeboňsko velice významnou lokalitou z hlediska výskytu vodních ptáků. Třeba budete mít štěstí a spatříte vzácného orla mořského, který se zde vyskytuje.
  • Během návštěvy jižních Čech nelze vynechat Třeboň. Kolem historického jádra s radnicí z roku 1566, renesančním zámkem a hradbami, se vine kanál Zlatá stoka postavený v 16. století Štěpánkem Netolickým. Z druhé strany město omývá obrovský rybník Svět, který nabízí mnoho možností sportovního vyžití.
  • Se zajímavostmi o zdejší přírodě se seznámíte v Domě přírody Třeboňska, který je součástí areálu třeboňského zámku. Moderní expozice „Krajina a lidé" je věnována historii rybníkářství, lázeňství a místní přírodě.
  • Z centra Třeboně je to jen 3 km k rybníku Rožmberk. S rozlohou 489 ha je Rožmberk největší rybník nejen v České republice, ale i na celém světě. Ke konci 16. století jej vybudoval proslulý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan a od té doby je Romžberk chloubou českého rybníkářského umění.
  • Na břehu protilehlém historickému centru města se uprostřed anglického parku nachází pozoruhodná osmiboká hrobka rodu Schwarzenbergů postavená v novogotickém stylu. Při prohlídce si návštěvníci prohlédnou rozzářenou kapli i prostornou kryptu, kde je pohřbeno 26 příslušníků mocného jihočeského rodu. Svíčkami osvětlená kaple vytváří vskutku jedinečnou atmosféru pro konání koncertů a dalších kulturních akcí.
  • Pro všechny fanoušky aut bude nezapomenutelným zážitkem návštěva Muzea veteránů v Nové Bystřici umístěná v industriálních prostorech staré textilky. Muzeum se pyšní největší sbírkou amerických předválečných automobilů v Česku. Retrospektivní expozice vás nechá nahlédnout na technologický skok, který lidstvo v automobilovém průmyslu za posledních sto let učinilo.
  • Další zastávkou je 15 km vzdálený Jindřichův Hradec. Jeho dominantou je jindřichohradecký hrad a zámek s okouzlujícími gotickými malbami a renesančními arkádami. O místní betlémářské tradici svědčí Krýzovy jesličky, které jsou největším mechanickým betlémem na světě. Betlém o ploše 60 m² tvoří 1 398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje.
  • Nádherné výhledy do celého širokého okolí se vám naskytnou z 33 m vysoké rozhledny Rýdův kopec u Děbolína. Pozorovat odtud můžete blízký Jindřichův Hradec i vzdálenější Třeboň. Za příznivého počasí dohlédnete až do Novohradských hor, na Blanský les a možná dokonce až k Šumavě.
  • Druhý výletní den zakončete návštěvou zámku Červená Lhota. Sytě červené zdi a poloha uprostřed Zámeckého rybníku dělají z této renesanční stavby ikonu českých zámků. Díky doslova pohádkovému prostředí se zde v minulosti natáčela řada pohádek, například Zlatovláska, O zatoulané princezně, O kráse a štěstí či Princezna na hrášku. U rybníka si lze půjčit pramici a prohlédnout si tento klenot z jiné perspektivy.
  • Druhý den strávený na nejkrásnějších místech jižních Čech byl dlouhý, a tak už se určitě těšíte na vydatnou večeři v hotelu či v některé z mnoha restaurací. Na jídelním lístku zde většinou nechybí rybí speciality z čerstvých místních ryb. Co třeba populární kapří hranolky nebo jihočeská rybí polévka?
  • Za sebou máte už dva výletní dny, během kterých nebyla nouze o nachozené kilometry ani vystoupané schody. Nečerpat nové síly byste dnes večer mohli třeba na masáži, co říkáte?

3. den:

  • Nabídka pamětihodností jižních Čech je opravdu pestrá, a tak je i třetí den program bohatý. Netrapte se tím, že po vynikající snídani se musíte odhlásit z ubytování a i tento den si užijte na maximum.
  • Putování začnete vskutku nevšedním zážitkem. V unikátní Krokodýlí ZOO Protivín na vlastní oči uvidíte 23 z 25 dosud popsaných druhů krokodýlů. Soukromý chovatel Miroslav Procházka zde na ploše 2 000 m² vybudoval největší sbírku aligátorů, kajmanů, krokodýlů a gaviálů v rámci Evropy.
  • Z Protivína se přesunete do 13 km vzdáleného města Písek, kde se mimo jiné nachází vůbec nejstarší most v Česku – vznikl již ve 13. století.
  • U Kamenného mostu zdobí nábřeží obří sochy z písku, které každoročně vznikají rukama profesionálních sochařů v rámci festivalu Pískoviště. Každý rok mají sochy jiné téma. Pro rok 2021 jsou námětem 777. narozeniny města Písek.
  • Milovníci koní by neměli vynechat návštěvu Zemského hřebčína Písek, který se nachází v historické budově se statusem Národní kulturní památky ČR. Jedná se o jeden ze tří posledních státních podniků, které mají na starosti chov koní.
  • Netradiční zábavu pro celou rodinu nabízí Sladovna Písek. Středobodem velkoryse zrekonstruované budovy bývalé sladovny je expozice „Galerie hrou“. Na děti i dospělé zde čekají čtyři patra zážitků a kreativity.
  • Z historického centra města je to jen 4 km na rozhlednu Jarník. Železná konstrukce rozhledny je celkově vysoká téměř 60 metrů. Veřejnosti přístupná vyhlídková plošina se nachází ve výšce 34 m.
  • Poté se zastavte na levém břehu řeky Lužnice u zříceniny hradu Příběnice. Ve spojení s protilehlým hradem Příběničky kdysi tvořil jednu z nejrozsáhlejších pevností v českých zemích.
  • O 14 km dál se na skále nad řekou Lužnicí vypíná další zřícenina – gotický hrad Dobronice. Dominantou hradu je útočištná věž, která měla kdysi obráncům hradu v případě potřeby poskytovat poslední útočiště. Do dnešních dnů se dochovaly také zbytky hradního paláce ze 14. století, kaple a obytných budov.
  • Krásných výhledů není nikdy dost, a tak určitě zvládnete další výstup. Výhled z rozhledny Hýlačka za to rozhodně stojí! Moderní kovová konstrukce byla postavena v roce 2015 na místě vyhořelé dřevěné rozhledny. Původní rozhledna byla do ničivého požáru v roce 2012 nejstarší rozhlednou v České republice.
  • Další zastávkou putování je Zoo Tábor, největší zoologická zahrada na jihu Čech se zaměřením na ochranu ohrožených druhů u nás i ve světě. Zvláště děti ocení velmi blízký kontakt se zvířaty.
  • Poté vás čeká zastavení ve starobylém městě Tábor. Radnice města vybudovaná v roce 1521 patří k nejkrásnějším gotickým památkám u nás. S bohatými dějinami města se můžete seznámit v oblíbeném Muzeu husitství.
  • Z výškové perspektivy můžete město spatřit z věže Kotnov, která je pozůstatkem na hrad, který vyhořel v roce 1532. Na 25 m vysokou vyhlídkovou věž vede 155 schodů.
  • Věřili byste, že i ve městě můžete vidět vodopád? Přesvědčí vás o tom více než 3 metry vysoká umělá kaskáda Jordánský vodopád přímo v srdci Tábora.
  • Po stopách Husitů pokračujte na jihovýchod od Tábora. Na levém břehu Kozského potoka leží zřícenina gotického hradu Kozí Hrádek. V 14. století zde kázal sám kazatel a reformátor mistr Jan Hus. Kolem Kozího hrádku vede několik set metrů dlouhá komiksová naučná stezka určena pro všechny věkové kategorie. Naučné panely mají netradiční formu komiksu a obsahují i hravé prvky pro malé děti.
  • Poté zamiřte pod zemský povrch do Chýnovské jeskyně, která se v roce 1868 stala vůbec první českou jeskyní přístupnou turistům. Největším lákadlem jsou barevné stěny a stropy. Střídání mramoru a amfibolitu vytváří nevšední pestrobarevnou podívanou ve tvaru kruhových útvarů na stěnách, tzv. ok. Nejznámější z nich je Purkyňovo oko, které je symbolem celé jeskyně.
  • Posledním cílem jihočeského putování je zřícenina hradu Choustník. Z raně gotické stavby se dochovaly mohutné hradby a dvě čtyřhranné palácové věže. Jedna z věží dnes slouží jako rozhledna, ze které skvěle uvidíte na Soběslavsko a Táborsko.

Tip:

  • Do jižních Čech jste se vypravili na déle než prodloužený víkend? To je jedině dobře, protože k vidění je zde toho opravdu hodně.
  • Romantickou procházku podél řeky Lužice si užijete v kaňonu s názvem Židova strouha. Trasa kaňonu vede překrásným kořenovitým říčním údolím s rozeklanými skalami a jeskyněmi. Na tento výlet se vydávejte pouze za příznivého počasí. Po vydatných deštích a za vysokého stavu vody je nutné potok několikrát přebrodit.
  • K návštěvě rozhodně doporučujeme zámek Orlík nad Vltavou tyčící se na skalním ostrohu nad hladinou Orlické přehrady. Kolem zámku se rozkládá rozlehlý anglický park se Schwarzenbergskou hrobkou. Během prohlídek se návštěvníci seznámí s romantickými interiéry i bohatými sbírkami. Zajímavé jsou také dějiny zámku, které se prolínají s nejvýznamnějšími milníky české a evropské historie.
  • Celoročně přístupný hrad Zvíkov nabízí ze svých majestátných hradeb okouzlující výhled na soutok Vltavy a Otavy. Nachází se zde zachovalý Královský palác s Hlízovou věží. Stálá expozice v přízemí je věnována archeologickým nálezům. Interiéry hradu si můžete prohlédnout na návštěvnickém okruhu. Prohlídková trasa je v zimě sice uzavřena, ale i tak je hrad denně otevřen a lze projít jeho areálem mimo placenou zónu. Doporučujeme hrad navštívit právě mimo hlavní turistickou sezónu, kdy zde panuje díky klidu jedinečný genius loci.

Kde se v jižních Čechách ubytovat?

Zlatá Husa, Jindřichův Hradec

Ubytování v Českém Krumlově:

  • Opravdu pohádkový pobyt zažijete v Pensionu Franko. Těšte se na vynovené pokoje, chutnou snídani i set na přípravu kávy a čaje na pokoji a slevu do restaurace.

Ubytování v Jindřichově Hradci:

  • Luxusní Hotel Concertino Zlatá Husa **** najdete v centru Jindřichova Hradce na krásném náměstí. Čekají vás tu komfortní pokoje, snídaně formou bufetu, chutná večeře a u vybraných pobytů také relaxace v sauně či sleva na proceduru.

Ubytování na Třeboňsku:

  • Hotel Myslivna *** najdete přímo v "hlavním" městě CHKO Třeboňsko - v Třeboni. Připraveny jsou tu pro vás útulné pokoje, chutná polopenze, ale také vstup do bazénu či solné jeskyně.

Ani jedno z nabízených ubytování vás nezaujalo? Vyberte si z řady dalších penzionů a hotelů, které v jižních Čechách nabízíme.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet