Zima v Česku aneb Nejlepší běžkařské trasy v Jeseníkách a na Šumavě

V Jeseníkách a na Šumavě najdete více než 550 km běžkařských tratí, které jsou ideální pro začínající i ostřílené běžkaře. Vydejte se vstříc novým zážitkům, udělejte něco pro své zdraví a poznejte další krásná zákoutí Česka.
Zima v Česku aneb Nejlepší běžkařské trasy v Jeseníkách a na Šumavě

Nádherná příroda Jeseníků je pod sněhovou pokrývkou obzvlášť okouzlující. Stačí nasadit běžky a můžete ji objevovat na stovkách kilometrů bílých stop rozmanitým terénem. Důležitým turistickým uzlem je Červenohorské sedlo, odkud vede spousta upravených turistických tras. Jeseníky nabízejí hřebenovky s krásnými výhledy i obtížnější výlety s prudkými stoupáními a sjezdy. Výborné sněhové podmínky v Jeseníkách navíc zaručují dlouhou zimní sezónu.

Běžkování v Jeseníkách

Jeseníky jsou druhým nejvyšším pohořím Česka, a právě díky své nadmořské výšce se tu sníh drží velmi dlouho, což je pro milovníky zimních sportů dobrá zpráva. Lyžařská sezona zpravidla trvá od prosince až dlouho do jara. K tomu v Jeseníkách najdete spoustu ski areálů a upravovaných lyžařských stop, které nadchnou každého běžkaře.

❄ Jesenická magistrála

Jesenická magistrála je jistě jednou z nejoblíbenějších běžkařských tras u nás. Užijte si tu holé pláně, daleké výhledy, hluboké lesy a trasa je velmi dobře značena a upravována. Táhne se od Dolní Moravy, přes chatu Návrší pod Kralickým Sněžníkem na Paprsek, Ramzovou, Červenohorské sedlo, Švýcárnu, Ovčárnu a odtud následně na sedlo Skřítek. Z něj je možno pokračovat na Hvězdu, do Hraběšic či Vikýřovic. Tato trasa má 113 km a řadí se mezi ty těžší.


❄ Běžkařské trasy přes Červenohorské sedlo

Ať už u turistů či běžkařů, výlet z Červenohorského sedla kolem Pradědu, který je nejvyšší horou Moravy se zakončením na Ovčárně, se těší velké oblibě. Tato trasa je součástí Jesenická magistrály a užijte si krásnou přírodu. Navštívit můžete turistickou chatu Švýcárna, která stojí už od roku 1887. Tento úsek měří 13 km.

Další možná trasa začíná Pod Šindelnou (Červenohorské sedlo) a končí v Koutech nad Desnou, slouží jako spojka Jesenické magistrály a Koutů nad Desnou. Celkem má 5,6 km a zkušenější běžkaři ji projedou za 1,5 - 2 hodiny.

Podobně dlouhá je také trasa z Červenohorského sedla k Mariinu pramenu a následně do Domašova po žluté značce, která má 6 km.


❄ Běžkařské trasy z Ovčárny

Výše uvedená trasa na Ovčárně končila, ale máme pro vás i tipy na cesty, které tady začínají. Ovčárna je skvělým výchozím bodem, protože se sem lze pohodlně dopravit autem i autobusem.

Zamiřte z Ovčárny k Barborce, následně do Karlovy Studánky, na Hvězdu a zakončete svůj výlet v Malé Morávce. Tato trasa má celkem 13,5 km a je středně obtížná.

Pokud toužíte po ještě větší výzvě, vydejte se stejnou trasou, ale na Hvězdě se vydejte na Hřeben, přes Ovčí vrch k Malé Hvězdě a pokračujte na Anenskou myslivnu, Pod Šindelnou až do Vrbna pod Pradědem. Prodloužená trasa má 18 km a dá se pojmout jako pěkný celodenní výlet.


❄ Běžkařské trasy z Lázní Jeseník

Lázně Jeseník jsou lázeňská vesnička, kterou založil Vinzenz Priessnitz, vydejte se poznat její půvab i blízké okolí. Vydat se můžete po dvou trasách. První začíná u Slovanského pramene, kolem Bezručova pramene přes Lubinu, Krajník, Rumunský pramen až k Balneoparku. Celkem se jedná o 9,4 km a trasa je vhodná i pro začátečníky.

Druhou možností je pak začít u Jižního svahu (kousek od Sluneční brány), k Arnoštovu krmelci a pak přes Medvědí kámen k Žulovému vrchu. Trasa má délku 7,5 km a je středně náročná.


❄ Běžkařské trasy z Malé Morávky

Malá Morávka leží po obou stranách historické zemské hranice Moravy a Slezska, patří mezi oblíbené turistické cíle, a to jak v létě, tak v zimě. Patříte mezi začátečníky či středně pokročilé? Vydejte se na běžkách z Malé Morávky na Hvězdu, která je nejvyšším sedlem při cestě do Karlovy Studánky, která je dalším bodem vaší cesty. Z té se pak vydejte na Barborku a výlet zakončete na Pradědu. Tato trasa má celkem 13 km.

Pro pokročilé je tu pak okružní trasa z Malé Morávky přes Karlov na Mravencovku, dále na Alfrédku se zastávkou u Jelení studánky. Následně se vydejte na Barborku, oblíbenou Karlovu Studánku, následně na Hvězdu a celý výlet zakončíte opět v Malé Morávce. Tento okruh má celkem 31 km a jedná se pěkný celodenní výlet.


❄ Běžkařské trasy z Karlovy Studánky

Karlova Studánka je oblíbené lázeňské městečko a známá je především svým pitným pavilonem. který je i jejím symbolem. Z městečka vedou pěkné běžkařské tratě ideální i pro začátečníky. Vyrazit můžete z Karlovy Studánky buď na Praděd či do Malé Morávky. Obě tyto trasy vedou kolem Hvězdy a mají zhruba 6,5 km. Pokud toužíte po delší cestě, zamiřte z Karlovy Studánky na Hvězdu, následně na Malou Hvězdu a pokračujte do Vrbna pod Pradědem. Celkem uběhnete 11 km.


❄ Běžkařské trasy z Vrbna pod Pradědem

Vrbno pod Pradědem je sice menší město, památek v něm ale najdete požehnaně, navíc leží jen kousek od Pradědu. Pro středně pokročilé běžkaře z Vrbna pod Pradědem vede trasa ze Ski Areny Vrbno tzv. Psí stezkou směrem na osadu Ludvíkov, dále přes Karlovu Studánku po úbočí Lyry až k Pytlácké chatě. Závěr okruhu vede kolem Zámecké hory zpět do Vrbna pod Pradědem. Celkem na lyžích ujedete 21,5 km.

Sice o něco kratší, ale za to obtížnější okruh je 18 km dlouhý a začíná také u Ski Areny Vrbno. Pokračuje Pod Šindelnou k Anenské myslivně, Malé Hvězdě na Ovčí vrch. Odtud pak na Hřeben, Hvězdu, do Karlovy Studánky a na Barborku. Zakončení je pak na Ovčárně.


Jeseníky - Nejoblíbenější pobyty


Běžkování na Šumavě

Šumava leží u hranic s Německem a Rakouskem, turisté si ji zamilovali především pro bohaté možnosti výletů v létě i v zimě. Pokud rádi běžkujete, určitě se na Šumavu vydejte. Najdete zde nejhustší síť běžkařských tras v celém Česku (přes 400 km) a užijete si krásné výhledy na zasněženou krajinu i zamrzlé jezero Lipno. Za zmínku stojí projekt Bílá stopa, díky kterému jsou místní běžecké stopy tak vyhlášené. Ten se stará o jejich pravidelnou údržbu.

❄ Šumavská magistrála

Stejně jako Jeseníky, tak i Šumava má svou magistrálu. Má celkovou délku 140 km a propojuje Šumavu od Železné Rudy, které je hlavním lyžařským střediskem západní Šumavy, až k vodní nádrži Lipno.

Chcete Šumavskou magistrálu pokořit? Začátek trasy je pod sjezdovkou Samoty v Železné Rudě směrem na Zámecký les a křižovatku Gerlova Huť a dále z Nové Hůrky na bývalou Hůrku, poté přes Vysoké Lávky do Prášil. Pokračuje se na Slunečnou a Předěl až na rozcestí Bavorská cesta. Z něj pak na Javoří Pilu, Rybárnu až do obce Modrava. Tato část trasy má 40 km a dá se pohodlně ujet za jeden den.

Z Modravy se vydejte proti proudu Modravského potoka na rozcestí Na ztraceném, přes Ptačí nádrž až na Černou horu, která je nejvyšším místem běžecké magistrály. Odtud k rocestí U pramenů Vltavy, pod horu Stráž, následně na Bučinu a Knížecí Pláně. Dále na Ždárské sedýlko, do obce Strážný a přes bývalou osadu Dolní Cazov na Mlaka. Trasa dále vede přes Krásnou Horu do Nového údolí, kde můžete druhý den zakončit. Ujedete kolem 40,5 km.

Z Nového Údolí zamiřte k Schwanzenberskému plavebnímu kanálu až k rozcestí Hučina, dále na Říjiště, Seitzovu cestu a Josefův Důl. Poté kolem Penzionu Marie na Zadní Zvonkovou, případě na hraniční přechod Pestřice/Sonnenwald. Hurá, jste v cíli!


❄ Běžkování na Lipensku/u Frymburku

Mezi Lipnem nad Vltavou a Frymburkem je k dispozici téměř 40 km strojově upravovaných běžkařských tras. Nástupní místo na trasy je nad fotbalovým hřištěm v Lipně nad Vltavou a vedou odtud celkem 4 trasy, které mají barevné značení. Bílá a zelená trasa o délce 4,5 km a červená spolu s jezerní magistrálou, každá má 10 km. Během výletu si užijete zasněžené pastviny a louky i krásné zamrzlé Lipno, které při vhodných podmínkách nabízí možnost bruslení. Více informací zde.


❄ Běžkování u Zadova/Churáňova

Zadov je známý především díky svému ski areálu a modernímu skokanskému můstku, který dnes slouží jako rozhledna. Ideální trasa pro začátečníky vede ze Zadova na paseku Zlatá Studna a do Zhůří. Celková délka je 9 km. Pokud plánujete delší výlet vydejte se na paseku Zlatá Studna a z ní pokračujte kolem parkoviště V sedle Přilby a dále na Přilbu, U Starých Hutí až na Pláně. Tato trasa má 13 km a prodloužit si ji můžete o další 3 km vydáte-li se do Nových Hutí.

Další možností je okruh, který vede ze Zadova přes Roviny, Popelnou, Německý most na Malý most a pak zpět do Zadova. Trasa má příjemných 14 km. Vyzkoušet můžete také Churáňovský okruh (2 km) či Závodní tratě (5 km).

Vydat se můžete také na celodenní výlet, a to ze Zadova na Kvildu. Z lyžařského střediska Churáňov/Zadov se vydejte k lyžařskému běžeckému areálu a odtod přes rašeliniště na modrou turistickou značku. Dále směrem na rozcestí Zlatá Studna, pokračujte po modré na pláně u Horské Kvildy odkud lze vidět vrch Sokol a Březovou Horu. Poté přes Osadu Horská Kvilda směrem k Jezerní slati. Odtud už je to jen kousek do Kvildy. Zpět do Churáňova se lze vrátit přes pramen Vltavy (36,5 km), anebo přes Filipovu Huť (24 km).


❄ Běžkování u Kašperských Hor

Kašperské Hory leží v Plzeňském kraji a zčásti zasahují do CHKO Šumava. Najdete zde plno krásných památek i nádhernou přírodu. K dispozici jsou tu celkem 4 běžecké trasy o délce 20 km, po kterých se můžete vydat.

Pro zdatnější běžkaře je tu okruh U vodárny, který má nástupní místo na konci Karlovy ulice, anebo u kapličky ve Vimperské ulici odkud se dá jet o něco snazší okruh se stejným cílem, pokud se vydáte doleva. Tradiční okruh je také na Ždánově a nastoupíte na něj u autobusové zastávky Žlíbek – rozcestí. Na okruh okolo Pešťákova vrchu nastoupíte na konci Kašperských Hor (za cedulí, směr na Stachy), anebo v zahrádkářské kolonii (v prodloužení ulic Nová a Zahradní). Mapu s vyobrazenými trasami najdete zde.


❄ Běžkování na Kvildsku

Kvilda je nejvýše položenou obcí v Česku (1 065 m n. m.) a najdete ji uprostřed krásných Šumavských plání. Není tedy divu, že je jedním z významných turistických center Šumavy. Kolem Kvildy a Horské Kvildy najdete přes 50 km upravovaných běžkařských tras, které prochází nejznámějšími místy Šumavy.

Jednodušší okruh, který zvládne každý vede z Kvildy kolem rašeliniště Jezerní slať na Horskou Kvildu. Trasa má 4,5 km. Odtud můžete zamířit přes Zlatou Studnu na Churáňov, anebo se přes Filipovu Huť vrátit do Kvildy.

O něco delší trasa (7 km) vede z Kvildy přes les k Prameni Vltavy. Pokračovat můžete přes Černou horu na Březník, Filipovu Huť nebo Modravu, anebo přes Stráž na Bučinu a užít si krásný výhled na Alpy. Odtud se lze vrátit zpět do Kvildy.

Další možností je cesta z Kvildy na Staré Hutě. Sem se dá dostat po dvou trasách - modré a žluté turistické značce. Ze Staré Hutě se dá pokračovat na vrchol Přilby až na Churáňov či do Nových Hutí.


❄ Běžkování na Železnorudsku

Železná Ruda leží v západní části Šumavy na hranici Národního parku Šumava, a také na hranici s Německem. Za své jméno vděčí rudě, která se tu v 16. století těžila. Okolí je bohaté na krásné přírodní památky jako je Černé a Čertovo jezero či hora Špičák. Místní krásy můžete poznávat i na běžkách, celkem je tu 70 km upravovaných běžeckých tratí.

Nejkratší je rovinatý okruh na loukách na úpatí Špičáku, který má 3 km a je ideální i pro začínající běžkaře. O něco delší je pak okruh Belvedér (5 km) a trasa Špičácké Sedlo - Hojsova Stráž (8 km).

Středně náročná trasa vede z Železné Rudy Samoty na Debrník, Gerlovu Huť, přes Pancíř až na Můstek (9,5 km). Zkusit můžete stejně dlouhou cestu z Železné Rudy přes Belveder na Hofmanky, Pancíř, Tomandlův Křížek se zakončením na Můstku.

Chcete si užít opravdu dlouhý výlet? Z Železné Rudy zamiřte na Debrník, následně na Zámecký Les, k Vodnímu kanálu, na Hůrku až k Jezeru Laka. Odtud zpět na Hůrku přes Ascherlack na Gerlovu Huť, Sklářský vrch a Samoty se zakončením opět v Železné Rudě. Tento okruh má 28 km.

Autor článku:

Aktualizováno: 27. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet