Vánoční prázdniny: Užijte si 11 dní volna spolu se svými dětmi

Skutečně pohádkové svátky nemusíte s rodinou trávit jen u televize. Dopřejte dětem ty nejkouzelnější vánoční prázdniny a navštivte místa jako z pohádky. Dohromady až 11 dní prázdnin za to rozhodně stojí.
Vánoční prázdniny: Užijte si 11 dní volna spolu se svými dětmi

K Vánocům bezpochyby patří pohádky a obzvláště děti si bez nich nedokáží svátky představit. Připravte jim ale letos místo celodenního polehávání před televizí skutečně pohádkové zážitky. Vždyť vánoční prázdniny trvající až 11 dní (23.12.2023 - 2.1.2023) jsou k tomu jako stvořené! Pořádný odpočinek si po celém roce zasloužíte i vy. Přenechejte tedy skákání kolem sporáku jiným a přes vánoční svátky v roce 2023 se vydejte s celou rodinou na ta nejkouzelnější místa za klidnými a nezapomenutelnými Vánoci.

Návštěva u krále Drozdí brady i Hajníkovy ženy na Oravě

Za skutečně pohádkovou zimou nemusíte chodit daleko. Hluboké lesy a drobné vesničky zasypané sněhem najdete na Oravě - severu Slovenska. Do auta proto nezapomeňte naskládat při balení lyže, helmy i běžky. Orava překypuje množstvím skvěle upravovaných lyžařských středisek, která vás překvapí nejen komorní atmosférou, ale také dobrým vybavením a skvělými službami. Mezi závějemi sněhu objevíte nejednu kouzelnou chaloupku, známé muzeum či majestátní Oravský hrad.

Tipy na výlet:

  • Pro děti: Jako ve skutečné pohádce se vaše děti budou cítit během návštěvy Oravského hradu. Dominanta tyčící se nad řekou Oravou dokonce posloužila jako kulisa pro mnohé známé pohádky, například Král sokolů, Král Drozdí brada či Dračí srdce.
  • Navštivte také některé z mnoha literárních expozic na Oravě, které jsou věnovány tvorbě místních rodáků. Dozvíte se zajímavosti o životě Pavla Országha Hviezdoslava a Martina Kukučína. Nebo navštivte hájovnu z díla Hajníkova žena. Hrad a expozice jsou dostupné i v zimě, na jejich návštěvě se však telefonicky domluvte předem.
  • Pro vás: Za luxusním odpočinkem se vypravte do některého z místních termálů - skvělou vodu a bohatý wellness se saunovým světem objevíte jak v AquaRelax v Dolním Kubíně, tak v Meander Thermal & Ski Resortu v Oravicích.

Beskydské Pustevny opředené legendami

Pohádková i mýtická - přesně taková je turisty oblíbená oblast Pusteven uprostřed Beskyd v Moravskoslezském kraji. Vystupte na horu Radhošť opředenou legendami, nebo se na hřeben pohodlně dopravte lanovkou. Napůl cesty mezi Radhoštěm a Pustevnami vás přivítá socha slovanského boha slunce Radegasta a rozhledna Cyrilka. V sedle Pustevny si určitě vyfoťte zrekonstruované horské chalupy Maměnka a Libušín, které nesou typické pohádkové prvky architektury Dušana Samuela Jurkoviče. Ten při své tvorbě nejednou čerpal inspiraci z lidových motivů. Čerstvé zážitky nechte doznít nad šálkem něčeho dobrého v jedné z místních restaurací nebo občerstvení.

Tipy na výlet:

  • Pro děti: Největším místním lákadlem pro děti je nedávno otevřená vyhlídková cesta - dřevěná konstrukce, která vás dovede mezi koruny stromů až k 22 m vysoké věži se skleněnou vyhlídkou. Z ní budete mít všechny krásy okolí jako na dlani.
  • Pro vás: Beskydy jsou známé nejen pro své výborné skiareály, ale také pro kouzelné běžkařské trasy. Přibalte si s sebou na výlet i běžky. Trasy bez velkých převýšení jsou vhodné i pro děti.

Eger - fantastická pohoda v lázních pro celou rodinu

Známé lázeňské město na severu Maďarska Eger stojí za návštěvu celoročně. Dovolenou začněte prohlídkou okouzlujícího historického města s mnoha náboženskými stavbami jako jsou bazilika, kostel františkánů, cisterciáků nebo synagoga, ve které dnes sídlí muzeum. Zajímavostí města je i poslední z minaretů postavených ještě Turky. Na jeho vrcholu však nehledejte půlměsíc - dnes ho zdobí křesťanský kříž. Procházku zakončete v jedné z mnoha městských kavárniček nebo restaurací. S výběrem toho nejdelikátnějšího z tradičních maďarských specialit vám pomůže náš článek. A pak? Vzhůru do termálů!

Tipy na výlet:

  • Pro děti: V lázních Eger se vaše ratolesti skvěle vyřádí v jednom ze šesti bazénů, včetně dětského či zážitkového bazénu.
  • Pro vás: Pokud patříte mezi milovníky vína, rozhodně navštivte nedaleké Údolí krásných žen. Ve známé vinařské oblasti s nespočtem sklípků si rozhodně objednejte i místní specialitu, silné víno s názvem "býčí krev".

Lyžování u Červené Karkulky v Bavorském lese

Skutečně nezapomenutelnou dovolenou plnou lyžování a zábavy na sněhu zažijete s rodinou v Německu. Jen 12 km od českých hranic vás čeká jedno z nejoblíbenějších lyžařských středisek Bavorského lesa - středisko Velký Javor. Lyžování na svahu hory Arber si pochvalují hlavně rodiče s dětmi - středisko nedávno získalo ocenění pro nejlepší lyžařský areál pro děti v Německu. Najdete zde skvěle upravené a dostatečně široké sjezdovky s mírným sklonem i dětské lyžařské hřiště s pojízdnými koberci. Na cvičné louce pomáhají učit děti první obloučky různá zvířátka a kužely, na jejich bezpečnost i zábavu dohlíží medvědí maskot. Zkušenější děti pokračují v jízdě na svahu ArBär-Kinderland s postupně rostoucím sklonem. Zábava na lyžích pokračuje na trase Familien-Cross-Park - na lehké crossové dráze pro celou rodinu, kde mohou rodiče doprovázet své děti při jízdě na bezpečných vlnkách či mírných skocích.

Tip na výlet:

  • Pro děti: Pokud si už vaše děti vyzuly lyžáky, ale zábavy na svahu se nechtějí vzdát, dopřejte jim jízdu na sáňkách - ve středisku je čeká sjezdovka o délce 1 200 m určená pouze na sáňkování a bobování.
  • Pro vás: Lyžařské středisko Velký Javor myslí i na zkušené lyžaře. Šestimístná lanovka vás vyveze na horu, ze které se můžete spustit po několika červených sjezdovkách. Pokud vám ani ty nepřijdou dost zajímavé, pořádnou dávku adrenalinu vám do krevního oběhu vžene černá sjezdovka Weltcupstrecke určená pro opravdové závodníky.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet