Valentýn nemusí být jen otřepané klišé. Zkuste glamping, víkend s kamarádkou v Toskánsku anebo Hru o trůny naživo

Ačkoliv si většina lidí svátek svatého Valentýna spojuje především se srdíčky, květinami a bonboniérami, dá se svátek všech zamilovaných pojmout i originálně. Připravili jsme pro vás tipy na valentýnské pobyty, kterými potěšíte svou polovičku i sebe.
Valentýn nemusí být jen otřepané klišé. Zkuste glamping, víkend s kamarádkou v Toskánsku anebo Hru o trůny naživo

Svátek svatého Valentýna je některými milovaný, jinými nenáviděný. A není divu, za poslední léta je poměrně zprofanovaný a dost možná není tak úplně pro každého. I pro ty největší valentýnské Grinche se však může Valentýn stát skvělou záminkou vydat se na mini dovolenou po lednovém shonu plném povinností a pošmourného počasí. Pojďme se podívat na některé tipy Travelkingu, kam se dá na svátek všech zamilovaných vyrazit a potěšit tak nejen svou drahou polovičku, ale i sebe.

Kempování all-inclusive

Glamping, tedy “přepychové kempování” asi není třeba sáhodlouze představovat. Tento trendy styl ubytování umožňuje zažít kompromis mezi luxusem a dobrodružstvím. Možná se doma nemůžete shodnout na ideálním způsobu trávení dovolené a jeden z vás by nejraději nocoval v přírodě, zatímco druhý v luxusním all-inclusive resortu. V Česku můžete fúzi podobných zážitků prožít například na samotě v Podkrkonoší v Glampingu Čihadlo, který skýtá celoroční zateplenou jurtu se soukromým wellness s koupelí v horké vodě s divokými bylinami. Přestože budete nocovat na louce pod hvězdami, vyžití rozličného charakteru budete mít hned za dveřmi, například lyžařský vlek s dosněžováním na Zvičině, hrady Kuks nebo Pecka či Lázně Bělohrad.

Dámská jízda po toskánsku

Kdo říká, že Valentýn musí být záminkou k dovolené pouze pro páry? Pokud vás to v zimě táhne na jih, můžete si víkend prodloužit až do úterního svátku zamilovaných a prozkoumat třeba Toskánsko s vaší kamarádkou. Ubytovat se ve stylovém hotelu v městečku Castellina in Chianti a ochutnat tamější proslulou odrůdu červeného vína. To zní prostě báječně. Ve čtyřicet kilometrů vzdálené Florencii si můžete kromě tradičních turistických cílů, jako je Michelangelův David anebo galerie Uffizi, kde se dá toulat skutečně hodiny, prohlédnout třeba nedávno renovované centrum Gucci Garden, které je hmatatelnou poctou módní značce Gucci. Ještě blíže je gotická perla Toskánska – město Siena, které bylo díky svému středověkému rázu a množství historicky cenných památek zařazeno na seznam památek UNESCO.

Perla na Dunaji pro celou rodinu

První asociace spojená s Valentýnem je samozřejmě zamilovaný bezdětný pár. Co tak ale Valentýn využít jako dovolenou pro celou rodinu? Vždyť spousta lidí má děti malé natolik, že pro ně není reálné je jen tak “odložit” na celý víkend. Můžete se vydat do centra maďarské Budapešti, kde je možné se ubytovat v hotelu s wellness, kam můžete bezplatně vzít až dvě děti. Díky Budínskému hradu a Rybářské baště, impozantnímu Parlamentu a mnoha dalším památkám se maďarské metropoli přezdívá „Perla na Dunaji“. Historické budovy jsou spolu s místní gastronomií velikým lákadlem. Pokud ale budete potřebovat zabavit předškoláky, nabízí se atrakce jako Cyberjump park plný trampolín nebo exotické Tropicarium se žraloky, hady i opicemi.

Celé Tatry jako na dlani

Když se řekne Vysoké Tatry, jako první vás pravděpodobně napadne Štrbské pleso. Okolí ikonického horského jezera je vstupní branou do Vysokých Tater a nabízí také sjezdovky a běžecké tratě. Novinkou v okolí je Věž snů v nadmořské výšce 1367 m n.m. Z této nejvýše položené vyhlídkové věže uvidíte přírodní krásy Tater z nové perspektivy. Pokud se ubytujete ve vyhlášeném hotelu Solisko, budete mít v ceně pobytu vstup na věž zdarma a navíc neomezený vstup do místního wellness centra.

Romantika v okolí vinic

Pálava se v posledních letech stala oblíbenou romantickou destinací a ne nadarmo i vyhledávanou lokalitou pro svatby. Kromě degustace vína v prostředí rozlehlých vinic na úpatí pálavských vrchů se dá trávit čas na březích Novomlýnských nádrží. Dobrou výchozí destinací pro objevování krás Pálavy se může stát vinařská obec Pavlov s komfortním ubytováním ve wellness hotelu. V Pavlově vyrostlo před pár lety muzeum s názvem Archeopark Pavlov, které získalo několik architektonických ocenění a leží na místě významného archeologického naleziště. Z Pavlova už je to jen několik kilometrů přes malebnou ves Klentnice směrem do nádherného historického městečka Mikulov a zároveň případně dvacet kilometrů do Lednicko-valtického areálu.

Krakovská zimní pohádka

Outdoor vám mnoho neříká a nejraději byste se zapomněli s knihou v kavárně a následně se ztratili v uličkách židovského města? Na pravou kavárenskou tour po místních podnicích se můžete vydat třeba v polském Krakově. Ideální bude doplnit ji návštěvou muzea moderního umění MOCAK nebo si prohlédnout solný důl Wieliczka v přilehlém městečku s podzemními jezery a katedrálou. Luxusní ubytování v butikovém stylu si můžete dopřát v třeba přímo ve starobylé židovské čtvrti.

Splněný sen pro „Thronies“

Slyšeli jste někdy o Zdi s velkým Z, Síni tváří, Zimohradu anebo Dračím kameni? Možná jste vy i váš protějšek v posledních letech propadli seriálovému fenoménu Hry o trůny (Game of Thrones). Valentýn by tak mohl ozvláštnit netradiční dárek v podobě návštěvy studia úspěšného seriálu – Game of Thrones Studio Tour ve městě Banbridge v Severním Irsku. Není potřeba vše organizovat na vlastní pěst. Stačí využít zážitkového balíčku, který kromě dvou vstupenek do filmových studí Hry o trůny obsahuje také ubytování v prémiovém hotelu v Dublinu dle vlastního výběru. Netradiční výlet by tak mohla skvěle doplnit třeba prohlídka Guinness Storehouse, domova proslulého irského piva.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet