Ochutnejte s námi Slovensko a nemyslíme jen halušky

Ruku na srdce, kolik dalších slovenských specialit umíte vyjmenovat? Znáte třeba hriatô nebo strapačky? A víte, proč máte po tradičním slovenském jídle pocit, že se další dva dny ani nepohnete? Jestli tápete, začtěte se do našeho gastroprůvodce.
Ochutnejte s námi Slovensko a nemyslíme jen halušky

Tradiční slovenská kuchyně je založena hlavně na vepřovém mase, drůbeži, mouce, bramborách, zelí a mléčných výrobcích. Nejblíže má k naši a maďarské kuchyni. Na východě země jsou znatelné ukrajinské a polské vlivy. Tradici zdejší gastronomie výrazně ovlivnila historie země. Jelikož lidé v chudých hornatých oblastech tvrdě pracovali, potřebovali stravu, která zasytí a je z levných a dostupných surovin. Se změnou energetického výdeje se tak pro současného člověka stala slovenská kuchyň poněkud těžká. Naštěstí však pořád výborná!

brambory

Vydejte se za tradicemi

Na pomyslném gastronomickém trůnu samozřejmě sedí již zmiňované brynzové halušky. Pochoutka z bramborového těsta s typickým měkkým ovčím sýrem brynza se podává zpravidla bohatě posypaná osmahlou slaninou – škvarky. I když Slováci tento sytý prokrm jedí spíše výjimečně, dostanete je ve většině restaurací. Dokonce se tady každoročně pořádají i mistrovství v jejich vaření a konzumování.

Velice oblíbenou no méně známou alternativou jsou strapačky neboli kapustové halušky, tedy halušky se zelím. Pokud jste je ještě neochutnali, určitě to napravte. Jsou totiž znamenité. Při návštěvě Slovenska se v restauracích neztratíte v překladu, pokud si zapamatujete následující výrazy: kapusta (česky zelí), kel (česky kapusta), karfiol (česky květák) a pečienka (česky játra).

Mezi oblíbené speciality také patří lokše. Jedná se o chutné bramborové placky, které se plní kysaným zelím nebo uzeným masem. Nejlepší jsou však s pečenou husou a zelím. Lokše jsou známe také na Jižní Moravě, kde se připravují na sladko s povidly a mákem a říká se jím laty nebo patenty. Typickou slovenskou polévkou je kapustnica, která se tady podává hlavně o vánočních svátcích. Její českou obdobou je Valašská kyselica, do té se však přidává mléko nebo smetana.

žinčice

Slovensko, krajina sýrových a mléčných specialit

Korbáčiky, žinčice, brynza, parenica a oštiepok, to jsou ty největší lahůdky, na které se na Slovensku můžete těšit. Slané korbáčiky jsou oblíbenou pochoutkou v hospodách nebo při svatbách a oslavách. Jsou typickým produktem na severu Slovenska. To stejné platí i pro žinčici a oštiepok. Žinčice je nápoj z ovčího mléka, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě brynzy. Můžeme říct na rovinu, že díky své specifické chuti, ji nemusí mít hned každý v oblibě. :)

Co však zachutná každému jsou sýry parenica a oštiepok. Oštiepok se vyrábí také v polských Tatrách a obě krajiny tak trochu bojují o to, kdo s ním přišel jako první. Vejce nebo slepice, všechno jedno. Pochoutka z ovčího sýra chutná na Slovensku i v Polsku výtečně, a to je to nejdůležitější. V obou krajinách si ho můžete vychutnat trochu jinak, jelikož složení a způsob přípravy se mírně odlišují.

trdelník

Zn: Made in Slovakia

Málokdo ví, že ze Slovenska pochází například i u nás známá Živáňská pečeně či „Živánska“. Jde o jídlo založené na vepřovém mase, které se peče nebo griluje v alobalu spolu s brambory, cibulí, klobásou a slaninou. Zajímavosti je i, že Slovensko má v současnosti registrovanou ochranní známku pro Skalický trdelník.

ryby

Bohaté dary slovenské přírody

Ve srovnání s jinými zeměmi, na Slovensku mnohem snadněji seženete speciality ze zvěřiny, což je dáno přírodními podmínkami lesnaté krajiny a masovým rozšířením myslivosti jako zájmové činnosti obyvatel. Slováci také podobně jako my rádi rybaří a houbaří. Vyzkoušet proto můžete různé úpravy diviny, houby na víně nebo oblíbené pstruhy.

borovička

Slovenské víno a pivo vás překvapí

I když byste to asi neřekli, na Slovensku se pěstuje a vyrábí velice kvalitní víno. Vinohradnické oblasti se nacházejí převážně na západě a jihu krajiny. Neváhejte ho proto ochutnat. Podobné je to i s pivem. To má na Slovensku také dlouhou a silnou tradici. Je velice oblíbené a v současnosti i často oceňované. Mezi nejoblíbenější značky patří Zlatý Bažant, Topvar, Corgoň, Šariš nebo Smadný mních.

Slovensko je především známe tvrdým alkoholem. Nejznámějším destilátem je borovička. Ta se vyrábí z plodů jalovce, podobně jak gin a nese jeho chuť i aroma. Pro odvážnější je tu tatranský čaj, který je legendou tatranských horských chat. Jedná se o silný likér z čaje a bylin, které dosahují až 72% stupňovitost. Zajímá-li vás něco tradičního, vyzkoušejte hriatô. Je to teplý nápoj (směs opražené slaniny, medu a pálenky), který se pije v chladných měsících na zahřátí. Tak vznikl jeho specifický název.

Autor článku:

Aktualizováno: 27. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet