Objevte to NEJ ze Slovinska: 8 NEJtajemnějších slovinských hradů, které vás okouzlí svou magickou krásou

Ve Slovinsku byste napočítali více než 500 hradů a zámků, což je na tak malou zemi opravdu obdivuhodné množství. Vybrali jsme pro vás 8 NEJzajímavějších pevností, které lákají na historické expozice, romantické scenérie i překrásné výhledy.
Objevte to NEJ ze Slovinska: 8 NEJtajemnějších slovinských hradů, které vás okouzlí svou magickou krásou

Tyčí se na skále, stojí přímo v centru dění anebo se ukrývají v přírodě. Pevnosti rozeseté v malebné krajině upomínají na historii a dávnou kulturu našich předků. Většinou vám však nabídnou i příjemné posezení u kávy a nezapomenutelné výhledy. Které slovinské hrady rozhodně stojí za návštěvu?

1. Lublaňský hrad

Lublaňský hrad dohlíží na slovinské hlavní město ze strmého vrchu již od 12. století. Návštěvníky láká na různorodé interaktivní expozice věnované místní kultuře a historii, hradní kavárnu s lahodnými zákusky a v neposlední řadě také na věž s nádherným výhledem na Lublaň s Kamnicko-Savinjskými Alpami v pozadí.

Hrad v minulosti prošel rozsáhlou rekonstrukcí, a tak dnes působí velmi zachovale. Překvapí vás zářivě bílá fasáda a mimořádně pěkné vnitřní prostory. Tomu odpovídá i samotná atmosféra místa. Lublaňský hrad od rána do večera překypuje životem a jeho nádvoří je dějištěm kulturních akcí všeho druhu. Stejně tak hradní expozice nevystavuje zaprášené artefakty, ale je plná virtuálních prvků, díky kterým bude prohlídka tohoto muzea bavit úplně každého.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

2. Bledský hrad

Středověká pevnost tyčící se na skalním ostrohu nad jezerem Bled je nepřehlédnutelnou dominantou stejnojmenného městečka. Na 130metrové skále původně stávala románská věž, ta se však po roce 1011 rozrostla v celý majestátní hrad. Jak šel čas, stavba se postupně proměňovala, a tak tu dnes uvidíte i unikátní kapli z 15. století s původní freskovou výzdobou.

Bledský hrad patří mezi nejvýznamnější historické památky Slovinska, a tak byste s jeho návštěvou rozhodně neměli otálet. Prohlédnete si tu historické muzeum, které poutavě vypráví příběh dřívějších obyvatel, nahlédnete do vinného sklípku či hradní tiskárny a pokocháte se panoramatickým výhledem na jezero ležící v obklopení vrcholů Julských Alp.

Vyberte si ubytování u Bledu a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

3. Predjamský hrad

Vyrazíte-li na jih Slovinska, stanete před opravdovým unikátem. Pozoruhodný Predjamský hrad je vklíněný do mohutné skály nad říčním kaňonem. Pohled je to natolik nezvyklý, že se vám bude těžko věřit, že takové pohádkové místo opravdu existuje.

Historie Predjamského hradu sahá až do 12. století, nejvíce patrné jsou ovšem architektonické prvky z dob renesance. K nedobytné pevnosti náleží i skalní jeskyně, jejíž tajnou chodbu můžete prozkoumat na komentované prohlídce s lucernou. Kromě jeskynního systému, který je druhým největším ve Slovinsku, tu také vyšplháte na vyhlídkovou věž a nakouknete do hradní kaple.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

4. Hrad Ptuj

Hrad Ptuj již po staletí tiše pozoruje život v jednom z nejstarších a nejkrásnějších slovinských měst. Na travnatém kopci v centru Ptuje stojí již od 12. století, svou nynější podobu však získal až o pět století později v době baroka.

Město Ptuj a jeho okolí vyniká bohatou historií, kterou dokládá množství archeologických nálezů. Střípky minulosti shromažďuje hradní expozice, kterou si při návštěvě ptujského sídla určitě nenechte ujít. Zaujme vás například sbírka zbraní, uměleckých děl nebo hudebních nástrojů. Formou nápadité výstavy se seznámíte také s lokální kulturou, zejména s tradičním masopustním průvodem zapsaným na seznamu UNESCO.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

5. Hrad Celje

Středověká zřícenina tyčící se nad historickým městem s výhledem do malebné krajiny – umíte si představit romantičtější scenérii? Vypravte se prozkoumat největší slovinskou pevnost hrad Celje, který je ozdobou stejnojmenného města. Nejstarší části Celjského hradu pocházejí ze 13. století, díky četným rekonstrukcím je však pevnost velmi zachovalá.

Kdybyste na hradní kopec zavítali v 15. století, potkali byste tu mezi šlechtou i českou královnu Barboru Celjskou, druhou manželku Zikmunda Lucemburského. Dnes se tu už královny neprochází, odměnou za výšlap vám ale bude překrásný výhled a chutná káva v hradním café Veronika. Zúčastnit se můžete také speciálních kulturních akcí, které se tu konají v průběhu celého roku. Chcete si vyzkoušet střelbu z luku nebo rytířský souboj? Nemusíte se vracet do minulosti! Stačí, když zavítáte na Celjský hrad.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

6. Mariborský hrad

Mariborský hrad byste na kopci hledali marně, nachází se totiž přímo v centru města mezi kavárnami, vinárnami a obchůdky. Historickou dominantu Mariboru nechal postavit císař z rodu Habsburků Friedrich III., aby zajišťovala opevnění severovýchodní části města.

Dříve komnaty obývali šlechtici, dnes tu sídlí Mariborské regionální muzeum se zajímavou vlastivědnou expozicí. Na prohlídce nakouknete i do autentických zámeckých interiérů, které skrývají vzácnosti jako barokní schodiště nebo loretánskou kapli. Nezapomeňte se podívat do Slavnostního sálu, kde roku 1874 koncertoval pro vybranou společnost známý rakousko-uherský hudební skladatel Franz Liszt.

Vyberte si ubytování v Mariboru a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

7. Hrad Otočec

Hrad Otočec vyniká především svým unikátním umístěním. Stojí totiž na malém ostrůvku na řece Krce, a je tak jediným slovinským vodním hradem. Říční ostrov okupuje od 13. století, současnou gotickou podobu však získal převážně ve století devatenáctém.

Turisté se sem sjíždějí za romantickou podívanou, kterou dotvářejí další dva přilehlé ostrůvky a okolní malebná příroda. Poklidnou náladu tohoto místa si můžete vychutnat společně s výtečnými pokrmy v místní restauraci. V dnešní době funguje pevnost jako luxusní pětihvězdičkový hotel, jehož součástí je i golfové hřiště.

Nedaleko hradu Otočec můžete navštívit další historickou pevnost – hrad Struga, bývalý ženský klášter ze 13. století. Návštěva potěší všechny milovníky koní, můžete odtud totiž vyrazit na královskou projížďku po kouzelném okolí.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

8. Hrad Snežnik

V jižním Slovinsku se uprostřed svěží zeleně ukrývá hrad Snežnik s autentickými interiéry z druhé poloviny 19. století. Při návštěvě romantického hradu už naštěstí nemusíte lézt po žebříku, jak tomu bylo dříve, protože na nádvoří se dostanete pohodlně přes most.

Až si renesančně-barokní stavbu prohlédnete zvenčí, vydejte se prozkoumat i její vnitřní prostory. Na prohlídce zámku zavítáte do komnaty princezny Anny, egyptského pokoje, jídelny nebo divadla. Procházet se můžete i v přilehlém anglickém parku s jezerem. Příjemné vycházky si užijete také v krásné krajině, která Snežnik obklopuje.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a mějte historické zajímavosti na dosah ruky.

Autor článku:

Aktualizováno: 18. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet