Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 nejkouzelnějších zámků a zámečků (nejen) z pohádky

Nejpřepychovější sídla okázalých šlechticů i obávaná opevnění - tak vypadají ty nejvýznamnější zámky a zámečky na Slovensku. Vstupte do jejich komnat, prohlédněte si významné historické sbírky a nechte se okouzlit životem princů a princezen.
Objevte to NEJ ze Slovenska: 9 nejkouzelnějších zámků a zámečků (nejen) z pohádky

Na nejkrásnějších zámcích na Slovensku si budete připadat jako v pohádce. Přeneste se s námi do historie a představte si, jaké by to bylo, kdyby vám v žilách kolovala modrá krev.

Bojnice

1. Zámek Bojnice

Nádherný zámek vypínající se nad Bojnicemi zná každý Slovák a přitahuje pozornost lidí z celého světa. Není se čemu divit - slovenský historický skvost patří mezi nejkrásnější zámky v celé střední Evropě. Jeho historie sahá až do 11. století, svou pohádkovou podobu však získal až v 19. století, kdy ho jeho poslední majitel z rodu Pálfiovců nechal přestavět do současné podoby. Inspirací jí byly francouzské zámky zdobící břehy řeky Loiry. Dnes si v prostorách zámku, který posloužil jako kulisa slavným pohádkám Šíleně smutná princezna či Fantaghiro, můžete prohlédnout sbírku umělecko-historického muzea a část originálního zařízení. Jednou z největších vystavovaných vzácností je Bojnický oltář od florentského mistra N. di Cione Ortagna z poloviny 14. století. Pokud se hrad chystáte navštívit na přelomu dubna a května, nevynechejte proslulý Mezinárodní festival duchů a strašidel plný čarodějnic, přízraků a upírů z celého světa. Pravidelně se zde konají ukázky historického šermu a sokolnictví.

Během prohlídky se podívejte na výjimečné interiéry a vzácné expozice a také navštivte unikátní krápníkovou jeskyni pod zámkem s průměrem 22 m a výškou 6 m, která kdysi sloužila jako zásobárna vody.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 11 €, děti do 15 let 4,50 €, děti do 6 let 1,50 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu zámku na Slovensku měli skutečně blízko.


Betliar

2. Zámeček Betliar

Uprostřed podmanivé přírody Gemera objevíte skutečnou oázu přepychu - udržovaný anglický park s umělou jeskyní a vodopádem, kterým kraluje luxusní reprezentační sídlo nejvýznamnějšího rodu střední Evropy z 19. století Andrássyovců. Není divu, že si zámeček Betliar podmanil i řadu tvůrců úspěšného slovenského seriálu 1890, kteří v jeho prostorách natočili historický seriál s kriminální zápletkou. Interiéry zámku jsou výjimečné hlavně tím, že za ty léta nezpustly a zachovaly se i původní umělecké a kulturní sbírky významného rodu. Během prohlídky si můžete prohlédnout původní vybavení a exponáty, které za svůj život majitelé získali - mezi ty nejvýznamnější patří knihovna obsahující více než 14 tisíc svazků, původní (na svou dobu moderní) koupelna, neogotické schodiště vyzdobené loveckými trofejemi i v těchto končinách výjimečná expozice egyptologie.

Nejvíce překvapení a zájmu vzbuzují exponáty pocházející z Egypta - pestré egyptologické cennosti a plastiky, ale zejména mumie kněze boha Amona z pohřebiště v Gíze či mumie dítěte z neznámého období. Dočasně je zde uložena i mumie manželky barona Žofie Szerédyová, jejíž tělo bylo desetiletí opředené tajemstvími.

Otevírací doba:

  • UT-NE: 9:30 - 16:30 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba je 8 €, děti nad 6 let 5 €, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Smolenice

3. Smolenický zámek

Východní úpatí Malých Karpat zdobí honosný Smolenický zámek s dominantní vyhlídkovou věží. Vystupte schodištěm až na její vrchol a odměnou vám bude výhled do daleka rozléhajících se lesů, anglický park s rybníkem i nedaleké obce. Zámek vznikl na místě někdejšího hradu, současnou romantickou podobu mu vdechli Pálfiovci, kteří ho nechali přestavět po vzoru francouzských zámků. Pracovali na něm zkušení mistři z Německa, Rakouska i Maďarkska, o obnovu sochařských skvostů se postarali italští mistři. V letních měsících si zde můžete prohlédnout opevněné nádvoří s kaplí a baštami, i část interiérů. Smolenický zámek je dnes sídlem Slovenské akademie věd - Kongresového centra SAV, takže se zde často konají vědecké konference i sympozia.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 10:00 - 18:00 hodin (prohlídky začínají vždy v celou hodinu)

Vstupné:

  • Dospělá osoba 4 €, děti, studenti a důchodci 3 €.

Markušovice

4. Zámeček Markušovce a Letohrádek Dardanely

Ať už jste dovolenou na Spiši zvolili kvůli návštěvě Slovenského ráje nebo rozměrného Spišského hradu, připište si na seznam "must-see" i další skvost východu - zámeček Markušovce s letohrádkem Dardanely. Rokokový zámeček leží jen 10 km od Slovenského ráje na místě bývalé pevnosti. V jeho prostorách si můžete prohlédnout významnou expozici historického nábytku. K zámku patří i letohrádek Dardanely, který dal Wolfgang Máriássy postavit u příležitosti očekávané návštěvy císaře Josefa II. Jeho návštěva se nakonec neuskutečnila, ale výjimečný letohrádek zde stojí dodnes. Můžete si v něm prohlédnout nádherný reprezentační sál vyzdobený freskami s mytologickými výjevy. Hlavním lákadlem sálu je výstava historických klávesových nástrojů - zdejší sbírka se pyšní titulem jediné na Slovensku.

Otevírací doba v letním období:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 17:00 hodin

Vstupné do zámku i letohrádku:

  • Dospělá osoba 5 €, děti do 19 let 2,50 €, děti do 6 let 0,70 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu zámku na Slovensku měli skutečně blízko.


Nový zámek

5. Nový Zámek | Banská Štiavnica

Na kopci Frauenberg nad Banskou Štiavnicí vládne již od roku 1571 Nový zámek, jinak nazývaný také Dívčí hrad či Panenský hrad. Byl postaven jako strážní věž, když město v 16. století bojovalo s nájezdy Turků. Renesanční pevnost dodnes vzbuzuje respekt, návštěvníky fascinuje také její tvar hranaté věže s nárožními baštami, díky čemuž věž mnohým připomíná raketu. Jedinečná architektura se v boji skutečně osvědčila - umožnila totiž využít moderní dělostřelecké zbraně, které byly při útocích z kopce mimořádně účinné. Dnes do prostor Nového zámku můžete zamířit za expozicemi Slovenského hornického muzea, které dokumentují období bojů proti Turkům na Slovensku. Mezi nejzajímavější exponáty zde rozhodně patří sedmihlavňové dělo ze 16. století či zbraně uherského a tureckého vojska.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 3 €, děti do 18 let 1,50 €, děti do 6 let 1 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu zámku na Slovensku měli skutečně blízko.


Starý zámek

6. Starý Zámek | Banská Štiavnica

Banskou Štiavnici pokládají mnozí návštěvníci za nejkrásnější město na Slovensku a plným právem. Charakterizují ho nádherné okolní kopce a úzké dlážděné uličky, které se proplétají kolem významných historických budov. Jednou z nich je i Starý zámek, který si vysloužil zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Původně šlo o kostel, ale v období tureckých nájezdů byl opakovaně přebudován na pevnost. Díky tomu na něm dnes můžeme pozorovat prvky románské, gotické, renesanční i barokní architektury. Kromě působivého exteriéru a dominantní gotické hradní věži s podjezdem rozhodně navštivte i výstavy věnované hornictví a kovářství a žalář s mučírnou.

Otevírací doba v letním období:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 7 €, děti do 18 let 3,50 €, děti do 6 let 1 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu zámku na Slovensku měli skutečně blízko.


Topoľčianky

7. Zámeček a zámek Topoľčianky

Na místě bývalé protiturecké pevnosti s obávanými baštami dnes stojí pýcha obce Topoľčianky - neoklasicistní zámek a zámeček, který je považován za jeden z nejkrásnějších a nejčistších projevů klasicistní architektury na Slovensku. Zámeček se zámkem se může pochlubit bohatou minulostí, kdysi sloužil jako letní sídlo Habsburků, s oblibou ho navštěvovali i prezidenti. Mimořádně rád ho navštěvoval i prezident Tomáš G. Masaryk, který v jeho prostorách trávil čas odpočinku, ale i práce. Dnes slouží prostory jako muzeum, kde si můžete prohlédnout bohatou knihovnu, výjimečný nábytek ze 16. až 19. století a také vzácnou sbírku obrazů, porcelán i největší sbírku keramiky na Slovensku.

Otevírací doba v letním období:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 10:00 - 17:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 9 €, děti do 17 let 4,50 €, děti do 6 let mají vstup zdarma. Uvedené ceny za vstupné platí při dostatečném množství návštěvníků na jeden okruh prohlídky.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu zámku na Slovensku měli skutečně blízko.


Svatý Anton

8. Zámeček Svätý Anton | Banská Štiavnica

Na to, abyste viděli světoznámý nábytek, který darovala sama Marie Terezie své dceři Marii Antoinette, nemusíte cestovat daleko. Objevíte ho spolu s dalšími skvosty v kostele Svätý Anton u Banské Štiavnici, který kdysi patřil významnému rodu Coburgovci. Bulharský car Ferdinand Coburg v něm dokonce žil až do konce druhé světové války. Není se čemu divit, ve skvostných prostorách zámečku se muselo žít jako v pohádce. Zázračně působí i zámeček sám, který byl postaven podle symboliky kalendáře - má totiž čtyři vchody, sedm arkád, 12 komínů, 52 pokojů a 365 oken. Uvnitř dnes sídlí muzeum, kde si můžete prohlédnout významnou historickou i loveckou expozici. A zmíněný nábytek Marie Antoinetty? Ten si prohlédnete ve Zlatém salonu.

Myslivost se ve Svatém Antonu těší velké oblibě. Důkazem toho jsou každoroční Dny svatého Huberta - patrona myslivců, které se zde konají každý rok v září.

Otevírací doba v letním období:

  • PO: zavřeno
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodin

Vstupné:

  • Výše vstupného se liší podle sezóny a zvoleného okruhu, dospělého vyjde na 9 €, dítě do 18 let na 5 €, dítě do 6 let má vstup za 1 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste to k nejkrásnějšímu zámku na Slovensku měli skutečně blízko.


Zvolen

9. Zvolenský zámek

Ikona města Zvolen - Zvolenský zámek - jen tak nepřehlédnete. Vypíná se přímo nad řekou Slatina vedle makety pancéřového tanku, památce Slovenského národního povstání. Někdejší goticko - renesanční zámek dal v druhé polovině 14. století postavit uherský král Ludvík I., aby sloužil jako lovecké sídlo či letohrádek uherských králů. V 17. století prošel zámek rozsáhlou přestavbou, která mu vdechla barokní podobu. Z tohoto období se v Královské síni na zámku zachoval výjimečný kazetový strop s vyobrazením 78 římských a německých císařů. Dnes je zámek součástí Slovenské národní galerie, a tak můžete v jeho interiérech navštívit nejbohatší obrazárnu na Slovensku. Součástí stálé expozice je výstava kolekce starého umění od 14. až do 19. století, za pozornost rozhodně stojí i výstavy Ikony na Slovensku či Gotické umění.

Otevírací doba :

  • PO-UT: zavřeno
  • ST-NE: 10:00 - 17:30 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 2,70 €, děti 0,70 €.

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizováno: 29. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Slovensko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet