Objevte to NEJ z Polska: 7 NEJpůsobivějších pláží u Baltského moře

Rozlehlé pláže, borovicové háje a písečné duny. Řeč není o jihu Evropy, ale o severu. Polsko patří při výběru letní dovolené mezi opomíjené destinace a to je velká škoda, protože nabízí krásné pobřeží i příjemné klima. Které polské pláže vás nadchnou?
Objevte to NEJ z Polska: 7 NEJpůsobivějších pláží u Baltského moře

U Baltského moře se budete skvěle bavit po celý rok. Koupání si zde ale užijete zejména na přelomu června a července, kdy se teplota vody pohybuje okolo příjemných 20 °C. Pro polské pobřeží jsou typické široké pláže s jemným pískem, barevnými oblázky a krásně vonící borovicové lesy. Vydejte se na sever a objevte kouzlo tamních pláží. Abyste si nemuseli lámat hlavu nad tím, kam se vydat, vybrali jsme pro vás ty nejpůsobivější.

Svinoústí, maják (shutterstock,com, Mike Mareen)

Svinoústí: pláž ukrývající nejedno tajemství

U lázeňského městečka Svinoústí se nachází pláž pokrytá zlatým jemným pískem a omývaná nejteplejší mořskou vodou na pobřeží Polska. Kromě toho se Svinoústí pyšní největším počtem slunečných dnů a nejširší pláží v Polsku.

Svinoústí je populární destinací mezi cyklisty, vyznavači vodních sportů i milovníky památek. Najdete zde skvělé podmínky pro windsurfing, kitesurfing i skimboarding. V okolí pláže se nachází mnoho zajímavých míst k prozkoumání. Vydejte se k dominantně – větrnému mlýnu, zdolejte 308 schodů nejvyššího majáku v Polsku a kochejte se jedinečným výhledem. Projděte se také malebnou ulicí Hołdu Pruskiego – zachovalé pohádkové předválečné domy vás nejvíce okouzlí při západu slunce, kdy paprsky zahalí budovy zlatými barvami.

V blízkosti pláže se nachází několik pevností: Gerharda, Andělova a Západní. Pláž lemují borové lesy s turistickými stezkami, pod nimiž se nachází rozsáhlý podzemní komplex – Podzemní město na ostrově Wolin.

Pláž mají ve velké oblibě turisté i místní. Návštěvníci na různých recenzních platformách, jako je například TripAdvisor, chválí zejména velké prostranství pláže, čistotu a také okolí se širokou škálou možností volnočasových aktivit. Díky mnoha pozitivním recenzím si pláž vysloužila ocenění Traveler's Choice.

Ustka, mořská panna (shutterstock.com, Patryk Kosmider)

Ustka: klid i ruch města na jednom místě

Pláže u lázeňského městečka Ustka v severním Polsku u ústí řeky Słupia rozděluje přístav na dvě části. Východní pláž se nachází blíž centru a nabízí gastronomické zážitky, volnočasové aktivity, hřiště i zázemí pro různé sporty. Západní část je klidnější a méně turistická.

Východní pláž hlídá socha mořské panny, ke které dojdete po kamenném molu. Vypráví se, že bronzový monument přináší štěstí – stačí jí sáhnout na prsa. Mořská panna držící lososa se rychle stala turistickou atrakcí a láká davy turistů. Pokud dáváte přednost klidu, vydejte se na západní pláže, kde místo cestovatelů potkáte spíš rybáře. Tak kam se vydáte? Dáte přednost klidnější, nebo živější části?

Až vás přestane bavit lenošení u vody, můžete se projít po promenádě z roku 1875 kolem moře a vychutnat si v přilehlých podnicích něco dobrého. Na pobřeží se nachází 17 majáků, ovšem jeden z nich je unikátem – Maják Ustka je skutečnou pastvou pro oči zvenku i zevnitř. Když zdoláte pár schodů, za odměnu vás čeká výhled na krásné okolí. Město zdobí krásné historické měšťanské domy, které mu dodávají jedinečnou atmosféru. V centru můžete také prozkoumat Blűcher – komplex německých bunkrů ze 30. let 20. století, který se nachází hned vedle vlnolamu západního přístavu.

Pláž Ustka je držitelem Modré vlajky, což je mezinárodní ocenění, které se uděluje plážím, jež splňují přísná kritéria týkající se čistoty vody a pobřeží, udržitelného cestovního ruchu i bezpečnosti. Pláž lemují lesy i duny. Většinou je pokryta jemným pískem, v odlehlých oblastech ale narazíte i na skalnaté části s malými oblázky či hrubším pískem.

Hel: začátek Polska

Ráj uprostřed Pacifiku? Kdepak! Pětatřicet kilometrů dlouhý pás bílých písečných dun se nachází v severovýchodní části Polska. Poloostrov Hel se stejnojmenným městem byl dříve vojensky strategickým místem, dnes je výletní lokalitou s krásnou přírodou. A co je na tomto ráji u Baltského moře nejlepší? Nepotkáte tu příliš turistů a můžete zde pozorovat tuleně.

Jelikož se Hel nachází daleko na severu Polska, moře je i během hlavní sezóny chladnější. Pláže jsou čisté, občas je zdobí stromy a travnaté porosty. Poloostrov je skvělé místo na jednodenní i vícedenní výlet. Do města Hel se můžete dostat trajektem, který vyjíždí z Gdaňsku, nebo autem přes Władysławowo. A když už poloostrov navštívíte, vychutnejte si chvíle odpočinku na malebné pláži Jurata s krásným dřevěným molem.

Celým poloostrovem se táhne udržovaná cyklostezka. Cesta je rovná a vede skrze borovicové lesy, takže výlet na kole zvládnete i s dětmi. Na Helu sídlí také záchranná a výzkumná stanice pro tuleně, Fokarium. Na pobřeží Baltského moře se budou skvěle bavit fanoušci vodních sportů, jsou zde ideální podmínky pro paragliding, windsurfing i jízdu na vodních skútrech. Pokud si budete chtít odpočinout od vodních radovánek, můžete se projít podél romantického majáku nebo si udělat procházku v přírodní rezervaci Helské duny.

Kolobřeh: největší polské letovisko u Baltu

Kolobřeh je populární lázeňské letovisko a jeho hlavní pláž patří mezi vyhledávané cíle mnoha turistů i Poláků. Z toho důvodu tedy v hlavní sezóně počítejte se zvýšeným počtem návštěvníků. Těšit se můžete na dlouhé široké písečné pláže, dřevěné vlnolamy a pokud se vydáte i na východ, můžete si zde pronajmout stylová klasická plážová lehátka ve stylu 30. a 40. let minulého století.

Jelikož pláž leží u turistického letoviska, naleznete zde mnoho podniků i možností sportovního vyžití. Pobřeží Kolobřehu je rozděleno na tři části: centrální, východní a západní. V centrální část se nachází dominanta města – krásný cihlový maják, molo v Kolobřehu, a také bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Ten nejkrásnější úsek pláže s písečnými dunami najdete na západní straně. Na východ od mola vede podél parku jedna z nejkrásnějších a nejdelších promenád u Baltského pobřeží – promenáda Wydmowa.

Pláž Grzybowo: tichý soused rušného letoviska

U Kolobřehu se ještě chvíli zdržíme. Poblíž města se totiž v chráněné krajinné oblasti nachází vesnice Grzybowo se stejnojmennou veřejnou pláží. Tu lemují turistické i cyklistické trasy vedoucí skrze borovicové lesy.

Tuto pláž si zamilují zejména ti, kteří upřednostňují klidnou dovolenou v přírodě. Písčitá pláž je široká a čistá s pozvolným vstupem do vody, která je teplejší než na plážích v okolí Kolobřehu.

Baltské moře - Nejoblíbenější pobyty

Pláž v Trzęsaczu: skrytý klenot

Pokud milujete fotogenická místa, pobřeží u vesnice Trzęsacz si jistě zamilujete. Obec se nachází 1,5 kilometru na západ od města Rewal a nabízí kouzelnou pláž, jejíž dominantou je gotický cihlový kostel sv. Mikuláše z přelomu 14. a 15. století. Kostel byl postaven 2 kilometry od moře, voda se ale během let přiblížila a postupně kostel pohlcuje. Dnes z kostela zbyla jen jižní strana.

Velkou pláž se zlatým pískem a pozvolným vstupem do tyrkysového moře ohraničuje sráz s travnatými porosty a se stromy, které během léta poskytují přírodní úkryt před sluncem.

Na pláži můžete během hlavní sezóny očekávat klasické zázemí – toalety, bary i restaurace. Místo je vhodné pro rodiny s dětmi i pro ty, kteří rádi cestují sólo. Kromě koupání si zde můžete zahrát plážový volejbal a vyzkoušet kitesurfing nebo windsurfing. A pokud zatoužíte po hezkém výhledu, vylezte na kovovou vyhlídkovou plošinu, jež se nachází přímo u zříceniny.

Sopoty: pláž s nejdelším dřevěným molem v Evropě

Lázeňské městečko ležící mezi Gdaňskem a Gdyní se pyšní nejkrásnějšími a nejoblíbenějšími plážemi v oblasti Trojměstí. Dominantou sopotské pláže je nejdelší dřevěné molo v Evropě. Majitele psů potěší, že se po mole mohou projít i se svým mazlíčkem. Krásný výhled na dřevěné molo a pobřeží budete mít z vyhlídkové věže s bohatou minulostí jménem Latarnia Morska.

Vstup na molo je v některých měsících zpoplatněný. Více informací o vstupu na molo naleznete na oficiálních webových stránkách.

Písčitá pláž s jemným pískem je pravidelně udržovaná, za což získala i ocenění Modrá vlajka. Táhne se podél celého letoviska a místy dosahuje šířky přes 100 metrů. Jelikož se nachází blízko populárního střediska, můžete se těšit na mnoho volnočasových aktivit a také si zde můžete vychutnat mezinárodní i polská jídla.

Líbit se zde bude především rodinám s dětmi – v létě je k dispozici dětský bazének a různé vodní atrakce pro nejmenší.


Během hlavní sezóny nabízí všechny zmíněné pláže klasické zázemí a také oblasti hlídané plavčíky. Pokud cestujete s pejsky, určité úseky pláží jsou přístupné i pro čtyřnohé parťáky.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet