Objevte to NEJ z Polska: 6 NEJkrásnějších hradů, kde na vás dýchne historie

Co spojuje Bradavice, tajný úkryt Hitlera a největší cihlovou stavbu na světě? Najdete je u našich sousedů na severu a patří mezi nejkrásnější hrady Polska.
Objevte to NEJ z Polska: 6 NEJkrásnějších hradů, kde na vás dýchne historie

Polsko bylo dějištěm významných historických událostí, díky čemuž má největší a nejlidnatější stát Evropy hodně co vyprávět. Mnoho takových událostí pamatují i polské hrady. Bývalá sídla králů, místa opředená tajemstvími i pohádkové stavby – v Polsku se nachází přes 500 hradů a těchto 6 patří k něm nejkrásnějším.

Malbork

Malbork: držitel dvou rekordů

Největší gotická a zároveň největší cihlová stavba na světě – to je hrad Malbork na severu Polska v Pomořském vojvodství. Jeho stavba byla zahájena v roce 1274 a v letech 1309–1457 sloužil jako sídlo velmistra Řádu německých rytířů, poté jako rezidence polských králů.

Během švédských i napoleonských válek byl značně zničen, podařilo se ho ale zrekonstruovat – marná snaha, později byl znovu poškozen Rudou armádou. Jeho rekonstrukce probíhá dodnes.

Počátkem 60. let minulého století zde bylo zřízeno hradní muzeum. V roce 1997 byl Malbork zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Otevírací doba

  • PO–NE: 9:00–20:00 hod.

Vstupné

  • Běžné: 70 zlotých
Wawel

Královský hrad Wawel

Zamek Królewski na Wawelu, jak zní jeho polský název, býval sídlem polských králů, dnes v něm sídlí muzeum. Hrad na návrší u řeky Visly patří díky impozantní architektuře mezi nejkrásnější památky Krakova a mezi nejnavštěvovanější pamětihodnosti v celé zemi.

Najdete zde katedrálu sv. Stanislava a sv. Václava, pohřebiště polských králů a korunovační kostel. Prohlédněte si interiéry pevnosti, vybrat si můžete z několika stálých expozic.

Královský hrad byl na návrší Wawel postaven již v 11. století v románském slohu. Časem byl přestavěn a svou renesanční podobu získal počátkem 16. století.

Otevírací doba

  • PO: 9:30–13:00 hod.
  • ÚT–NE: 9:30–19:00 hod.

Vstupné

  • Cena běžných vstupenek začíná na 5 zlotých. K dispozici je několik variant vstupenek.

Polsko - Nejoblíbenější pobyty

Książ

Hrad a zámek Książ: tajný bunkr Hitlera

Zámek s pohnutou historií šel z ruky do ruky a během válek byl značně zničen. O jeho počátcích se toho moc neví – jsou plné mezer a nejasností. První písemné známky o hradu pochází z let 1288–1292, kdy býval zámek ještě hradem.

V roce 1941 zámek zkonfiskovali nacisté – nejtragičtější období v dějinách hradu. Velmi si jej oblíbil říšský vůdce SS, který si potrpěl na mystiku a okultismu Himmler, údajně ho inspirovala skála pod zámkem. Jakmile nacisté hrad zabavili, začali s přestavbou – sebrali cennosti a napáchali ohromné historické škody.

Pod zámkem nechali nacisté vybudovat síť podzemních chodeb, účel, kterému měly sloužit není jasný. Pravděpodobně zde připravovali bunkr pro Hitlera a také se spekuluje o ukrytí jantarové komnaty.

Zámek leží pouze 20 kilometrů od Adršpašských skal a po Malborku a Wawelu je třetím největším hradem v Polsku.

Otevírací doba

  • PO–PÁ: 9:00–18:00 hod.
  • SO–NE: 9:00–19:00 hod.

Vstupné

  • Cena běžných vstupenek začíná na 55 zlotých.
Hrad Kwidzyn

Kwidzyn: hrad s největší latrínou na světě

Město Kwidzyn najdete v Pomořském vojvodství přibližně 70 kilometrů jižně od Gdaňsku. Největším lákadlem Kwidzynu je stejnojmenný křižácký hrad, který byl vystavěný mezi první polovinou 13. a druhou polovinou 14. století.

Stavba měla dvě funkce, obrannou a sakrální. V letech 1285–1587 tu sídlila pomezanská kapitula. Při návštěvě hradu byste si neměli nechat ujít zdejší unikát, gdanisko. Jedná se o věž, která plnila funkci hygienickou a také obrannou. V dobách míru sloužila jako latrína. Vzhled stavby se během staletí razantně změnil, charakteristický znak – výšková věž – však zůstal stejný.

V padesátých letech přibylo hradu muzeum, které funguje jako pobočka Malborského muzea. K vidění jsou zde různá historická dědictví regionu. Kwidzyn patří mezi nejcennější sakrální památky středověké polské architektury.

Otevírací doba

  • Léto

    • PO–NE: 9:00–17:00 hod.
  • Zima

    • PO–NE: 9:00–15:00 hod.

Vstupné

  • Běžné: 26 zlotých
Czocha 2

Czocha: polské Bradavice

Majestátní budovu hradu Czocha ocení zejména milovníci pohádek, tajemna a fotografové. Polské bradavice najdete blízko hranic, z Liberce do nich dojedete přibližně za 50 minut. Tak co? Už plánujete výlet?

Jeden z nejkrásnějších a nejtajemnějších hradů v Polsku byl vybudován v první polovině 13. století. Neví se, kdo ho nechal postavit, pravděpodobně český král Václav I., nebo jeho syn Přemysl Otakar II.

Proč polské Bradavice? Na hradě se koná takzvaný LAPR (Live Action Role Play), jednoduše se jedná o hru, ve které lidé ztvárňují různé postavy.

Otevírací doba

  • Léto (červenec–srpen)
    • 10:00–20:00 hod.
  • Zima (prosinec–březen)
    • 10:00–17:45 hod.

Vstupné

  • Běžné: 35 zlotých
Niedzica

Niedzica: hrad přestavěný na zámek

Hrad Niedzica, známý též jako hrad Dunajec, leží na jihu Polska na kopci u řeky Dunajec a pojí se s ním různé příběhy a legendy – podle jedné z nich se na hradě nachází ztracený poklad Inků. Na hradě dokonce nalezli olověné pouzdro s nápisy kipu (uzlové písmo). Jak to ale s pokladem doopravdy je?

Dunajec má skutečně zajímavou historii a jeho vlastníci se často střídali. Hrad byl postaven v první polovině 14. století a patřil Maďarům, později hrad zkonfiskoval Král Robert a předal jej Vilému Drughetovi, ten dal tehdy dřevěné stavbě kamennou podobu. Hrad během let tedy obývali králové, Horvathé, loupežní rytíři a pár dalších majitelů. Mezi nejzajímavější obyvatele hradu ale patří Inkové – v 18. století tu údajně žila inská princezna Umina, s níž se pojí onen příběh o tajemném pokladu Inků.

Chtěli jste se někdy přenocovat na zámku? Nyní máte možnost! Součástí zámeckého areálu v Niedzici je i ubytovací část – můžete si tak vyzkoušet bydlení v zámeckých komnatách, pokojích pro hosty nebo v zámeckém podkroví.

Otevírací doba

  • Léto (květen–září)

    • PO–PÁ: 9:00–19:00 hod.
  • Zima (říjen–duben.)

    • ÚT–NE: 9:00–16:00 hod.

Vstupné

  • Běžné: 25 zlotých

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet