Objevte to NEJ z Polska: 5 NEJkouzelnějších zámků jako z pohádky

Polsko zažilo mnoho významných historických změn – bývalo zemí králů a prosperity, avšak zakusilo kruté invaze i války. Přestože země u Baltského pobřeží byla během války značně zničena, zachovala si jedny z nejkrásnějších zámků v Evropě. Které to jsou?
Objevte to NEJ z Polska: 5 NEJkouzelnějších zámků jako z pohádky

Pláže, hory, Versailles a zámek jako v Disneylandu? Polsko má díky výhodné poloze a bohatým dějinám opravdu všechno a také jeho historické dědictví je skutečně neocenitelné. Mnoho významných památek bylo značně zničeno a vykradeno během nesčetných válek, některé zůstaly nedotčeny, jiné se podařilo zdařile zrekonstruovat. V Polsku se dochovalo zhruba 2500 paláců a zámků. Ačkoliv je to skutečně těžké, vybrali jsme pro vás ty nejkrásnější!

Moszna

Mošna: pohádkový zámek

Největší zámek celého Slezska leží nedaleko česko-polské hranice a je velmi podobný tomu, jež má ve svém logu slavné filmové studio Disney. Přestože zámek spatřil světlo světa dříve než Disney, přezdívá se mu polský Disneyland.

Budova byla postavena v 17. století a pyšní se 99 věžemi a 365 pokoji. Zámek tvoří 3 části – nejstarší barokní centrální část (vybudována v 18. století), západní novorenesanční křídlo a novogotické východní křídlo.

Majestátní stavba se od ostatních odlišuje nejen svou architekturou – v jednom ze zámeckých křídel sídlí Centrum pro léčbu neuróz, což je instituce zabývající se terapií a prevencí nervových a psychosomatických nemocí.

Mošna je otevřená celoročně a kromě dechberoucí architektury nabízí rozlehlý zámecký park s lipovými a dubovými alejemi, fontánami a sochami.

Otevírací doba

  • PO–NE: 9:00–17:30 hod.

Vstupenky

  • Běžné: mimo sezónu (prosinec–únor) 22 zlotých, v sezóně 38 zlotých
  • Zlevněné: mimo sezónu (prosinec–únor) 14 zlotých, v sezóně 24 zlotých
LAzienki

Palác Łazienki: královské letní sídlo

Palác na vodě je jednou z nejcennějších polských staveb a symbolem Varšavy. Na jeho místě původně stály od 17. století lázně, které nechal postavit kníže Stanisław Herakliusz Lubomirski.

V roce 1764 sloužily Łazienki jako jako letní sídlo krále Stanisława Augusta, který spolu s architekty proměnil tehdy barokní pavilon na neoklasicistní palác. Panovník jej využíval jako místo pro svou početnou sbírku uměleckých děl, z nichž některá jsou v zámeckých prostorách k vidění dodnes.

Łazienki jsou součástí stejnojmenného parku, jež kombinuje prvky francouzských zahrad a anglického parku. Příroda se zde snoubí s architekturou a vytváří luxusní a harmonické prostředí. Komplex je také domovem paláce Myślewicki, Bílého domu a tří pavilonů. Pokud si uděláte výlet do Varšavy, návštěva tohoto ikonického místa je naprostou nutností.

Otevírací doba

  • ÚT–ST: 10:00–16:00 hod.
  • ČT–PÁ: 10:00–18:00 hod.
  • SO: 12:00–20:00 hod.
  • NE: 10:00–16:00 hod.

Vstupenky

  • Běžné: 40 zlotých
  • Zlevněné: 20 zlotých
Wilanow

Wilanowský zámek: polské Versailles

Poslední z velkých polských králů – Jan III. – koupil panství v roce 1677. Právě pod jeho bedlivým dohledem byl postaven skvostný barokní palác. Ten jeho rodině sloužil jako královské letní sídlo na předměstí Varšavy. Jak šel čas, stavba se rozšiřovala a nabírala rysy typické pro francouzské paláce a italské vily.

Zámek měl štěstí, že druhou světovou válku přečkal bez zásadních poškození, díky tomu se v poválečném období pyšnil nejpočetnější sbírkou portrétů v Polsku. Kolekce zahrnovala umění, které vzniklo mezi 16. a 19. stoletím.

Jan III. nechal vybudovat kolem paláce nádhernou rozsáhlou zahradu, hospodářské budovy i zoo. V současnosti zahrada kolem Wilanowského zámku patří mezi nejkrásnější v Polsku a její návštěvu si užijete celoročně. Ve čtvrtky je prohlídka zahrad i zámku zdarma.

Otevírací doba

  • PO–NE: 10:00–16:00 hod. (poslední vstup do 15:00 hod.)

Vstupenky

  • Běžné: 35 zlotých
  • Zlevněné: 28 zlotých
  • Děti do 6 let zdarma
Goluchow

Zámek Gołuchow: hrad, který princezna přestavěla na zámek

Jeho historie sahá až do 2. poloviny 16. století, kdy ještě býval Gołuchow hradem. Na zámek jej nechala přestavět princezna a sběratelka umění Izabela Czartoryska. Izabela se mimo jiné proslavila tím, že založila první muzeum v Polsku – Muzeum Czartoryských, které se nachází v Krakově.

Princezna si na rekonstrukci přizvala umělce z Francie, díky čemuž budova získala znaky typické pro francouzské renesanční stavby 16. století. Izabela se snažila vybudovat nejen rezidenci, ale i muzeum, jehož sbírka měla být přístupná pro všechny. Muzeum fungovalo až do začátku druhé světové války, poté bylo vydrancováno nacisty.

K zámku dojedete z Poznaně, Vratislavi nebo Lodže přibližně za 2 hodiny. Součástí zámeckého komplexu je také rozlehlý park, ve kterém se zachovalo zhruba 600 druhů stromů a keřů.

Otevírací doba

  • Od 1. ledna do 30. června

    • ÚT–NE: 9:00–16:00 hod.
  • Od 1. července do 31. srpna

    • ÚT–PÁ: 9:00–16:00 hod.
    • SO–NE: 10:00–17:00 hod.
  • Od 1. září do 31. prosince

    • ÚT–NE: 10:00–16:00 hod.

Vstupenky

  • Běžné: 20 zlotých
  • Zlevněné: 13 zlotých

Polsko - Nejoblíbenější pobyty

Lancut

Zámek Lancut: největší šlechtická rezidence

Lancut je jednou z největších šlechtických rezidencí v Polsku. Od ostatních zámků se liší zejména nejpěknějšími interiéry v zemi, které majitelé během staletí zaplnili nejrůznějšími obrazy, nábytkem, evropským porcelánem a dalšími sběratelskými předměty.

Atmosféra zámku Lancut je naprosto unikátní – při prohlídce budete mít pocit, jakoby se zde stále žilo. Prohlédněte si obě patra, první reprezentační je opravdu honosné, druhé je skromnější a útulnější. Ve druhém patře zámku můžete spatřit největší polskou sbírku měděného nádobí, antické předměty i vázy a mramorové římského sochy z 2. století našeho letopočtu.

Návštěvníci se mohou těšit na mnoho lákadel – na výstavu Habsburských dokumentů nebo na skleník s nejkrásnějšími orchidejemi z celého světa.

Otevírací doba

  • PO: 9:00–14:30 hod.
  • ÚT–PÁ: 9:00–14:50 hod.
  • SO: 9:00–14:50 hod.
  • NE: 9:00–16:00 hod.

Vstupenky

  • Běžné: od 10 zlotých
  • Zlevněné: od 5 zlotých

Vezměte prosím na vědomí, že otevírací doba zámků a ceny vstupenek se mohou změnit. Před návštěvou vámi vybraného zámku proto vždy zkontrolujte aktuální údaje na jeho webových stránkách. Některé zámky nabízí zdarma vstup v určité dny, nebo pro dětské návštěvníky.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet