Objevte to NEJ z Polska: 10 NEJzajímavějších měst, která byste měli navštívit

Polsko je báječná země a má rozhodně co nabídnout. Zakusilo slávu i krutost a bezpráví, a možná právě díky tomu má každé polské město co vyprávět. Tohle jsou ta nejzajímavější města, která vás vezmou za srdce a už nepustí.
Objevte to NEJ z Polska: 10 NEJzajímavějších měst, která byste měli navštívit

Polsko je stále jednou z opomíjených destinací, přestože turistům může nabídnou písečné pláže, nádherné hory, nedotčenou přírodu a krásná historická města. Rozmanitá, barevná a plná neobyčejných příběhů – taková jsou polská města. Těchto 10 patří k těm nejzajímavějším.

Varšava

Hlavní a také největší město Polska je považováno za jedno z nejbezpečnějších evropských měst a v roce 2023 byla Varšava více než 142 tisíci cestovateli zvolena za nejlepší evropskou destinaci.

Varšava to neměla jednoduché, ke konci druhé světové války byla téměř srovnána se zemí, mnoho historických domů tu tedy neuvidíte. Na druhou stranu ale město na Visle vypráví jedinečný příběh.

Co nevynechat ve Varšavě?

  • Královský hrad: Budova z 15. století dříve sloužila jako sídlo knížat a králů, později se stala centrem vědy. Během války byl hrad zničen, ovšem poté prošel zdařilou rekonstrukcí. Můžete si zde prohlédnou nejen velkolepé místnosti, královský trůn, ale i originální obrazy od Rembrandta.
  • Palác kultury a vědy: Kontroverzní výšková budova – sovětský dar Polsku – byla vybudována v duchu socialistického realismu. Jedná se o nejvyšší stavbu Polska a je jednou z nejvyšších staveb v Evropě.
  • Staré město: Přestože během války téměř zmizelo z povrchu zemského, podařilo se jej zrekonstruovat a stalo se památkou na seznamu UNESCO.
  • Wilanowský palác: Letní sídlo polských panovníků se nachází na jižním okraji Varšavy. Pyšní se nejkrásnějšími zahradami v Polsku a přezdívá se mu polské Versailles.
  • Muzeum dějin polských Židů: Expozice muzea se nesoustředí pouze na druhou světovou válku, ale i na příběhy polských Židů, kteří se podíleli na tvorbě polské kultury, ekonomiky i vědy.
  • Muzeum Varšavského povstání: Muzeum připomíná události největší odbojové akce druhé světové války, která po 63 dnech skončila zkázou Varšavy. Díky moderním audiovizuálním technologiím budete moci poznat tuto část historie zajímavou a zábavnou formou.
  • Praga: Varšavská čtvrť nebyla na rozdíl od centra města zdemolována, a tak se v ní dochovala alespoň nějaká předválečná architektura. Tuto historickou čtvrť využil například režisér Roman Polański při natáčení ikonického snímku Pianista.
Krakov

Krakov

Bývalé město králů je jedním z nejstarších a také nejkrásnějších měst v zemi. Mělo navíc to štěstí, že během války neutrpělo tolik ztrát a jeho zachovalé starobylé centrum patří na seznam světového dědictví UNESCO. V Krakově je k vidění mnoho úžasných historických i kulturních atrakcí. Minulost tohoto rozsáhlého města u Visly je velmi bohatá, určitě si tak vyhraďte na jeho návštěvu více než jeden den.

Co nevynechat v Krakově?

  • Hlavní náměstí (Rynek Główny): Na hlavním krakovském náměstí, známém též jako Tržní náměstí, je k vidění hned několik významných a proslulých památek. Najdete zde například symbol města kostel Nanebevzetí Panny Marie, radniční věž nebo můžete prozkoumat podzemní muzeum.
  • Návrší Wawel: Najdete na něm Královský hrad a katedrálu sv. Stanislava a Václava, která je také zapsána na seznamu UNESCO.
  • Kaziměř: Ve 14. století byla Kaziměř samostatným městem, dnes je součástí Krakova a patří mezi významné historické památky. Části čtvrti posloužily jako kulisy pro natáčení filmu Schindlerův seznam.
  • Továrna Oskara Schindlera: Právě tady pracovali Židé, které se snažil německý továrník Schindler zachránit před likvidací. Prohlédněte si expozici zaměřenou na období okupace Krakova v letech 1939–1945.
  • Tržnice Sukiennice: Kamenná budova tržnice stojí uprostřed hlavního náměstí od poloviny 13. století a její účel je i dnes stejný jako kdysi – jsou zde různé obchůdky a prodejny řemeslného zboží, kavárny i restaurace.
  • Solný důl Wieliczka: Přibližně 15 kilometrů od Krakova leží jedno z nejzajímavějších míst v Evropě a památka UNESCO – solný důl Wieliczka. Nejpůsobivější částí areálu je kaple svaté Kingy, velký podzemní sál zasvěcený patronce horníků.
  • Osvětim: Zhruba hodinu jízdy autem od Krakova leží pozůstatky největšího vyhlazovacího tábora na světě. Ačkoliv je návštěva Osvětimi emotivní a náročná, stojí za to, jelikož se jedná o část historie, na kterou bychom neměli zapomenout.

Do Krakova se snadno dostanete autem, například cesta z Brna vám zabere necelé čtyři hodiny. Dále můžete přicestovat autobusem nebo vlakem s různými dopravci, jako je například FlixBus nebo RegioJet.

Polsko - Nejoblíbenější pobyty

Gdaňsk

Gdaňsk

Přístavní město na pobřeží Baltského moře se pravidelně objevuje na předních příčkách v žebříčcích nejkrásnějších polských měst a to zcela oprávněně! Gdaňsk ukrývá mnoho historických i kulturních pokladů. Patří mezi nejstarší polská města a zároveň je nejznámějším městem Trojměstí, které tvoří spolu s městy Sopoty a Gdyně.

Co nevynechat v Gdaňsku?

  • Bazilika Nanebevzetí nejsvětější Panny Marie: Mariánská bazilika, jak se jí zkráceně říká, je velkolepá gotická cihlová stavba, která vás zaujme nevšední architekturou. Nezapomeňte nahlédnout i dovnitř, kde je ukryta chlouba budovy – gdaňský orloj.
  • Muzeum druhé světové války: V muzeu se nachází jedna z největších historických expozic na světě. Jejím záměrem je nejen informovat o průběhu války, okupaci a politice světových mocností, ale především odvyprávět příběhy běžných obyvatel, na které tíha války dopadla nejvíce.
  • Poloostrov Westerplatte: Právě tady začala 1. září 1939 druhá světová válka.
  • Gdaňskou radnici se zvonkohrou: V poledne uslyšíte Schillerovu Ódu na radost, během dne zase jiné melodie.
  • Dlouhý trh (Długi targ): Hlavní centrum historického Gdaňsku je lemováno kavárnami, restauracemi a barevnými domky. V jeho srdci stojí Neptunova fontána ze 17. století.
  • Gdaňská zoo: V nejrozlehlejší polské zoo můžete spatřit lvy, tygry, hrochy, nosorožce a další ohrožené druhy zvířat.
Lodž

Lodž

Lodž byla multikulturním centrem již v 19. století, kdy město zažilo díky textilnímu průmyslu raketový růst a postupně se tu usazovali Češi, Němci, Rusové a Židé. Městskou strukturu tak tvořily nejen budovy textilek, ale i přilehlá občanská vybavenost, jako jsou byty pro dělníky, sídla továrníků a další.

Městu se také přezdívá polský Hollywood – po druhé světové válce byla Varšava v troskách, a tak se filmový průmysl přesunul právě do Lodže, kde zůstal dodnes. Sídlí zde Národní filmová škola a také Muzeum kinematografie.

Co nevynechat v Lodži?

  • Piotrkowská ulice: Na nejdelší obchodní pěší zóně v Evropě sídlí řada obchodů, restaurací, kaváren a klubů. Kromě toho tu můžete narazit na sochy slavných rodáků – klavíristy Arthura Rubinsteina, nositele Nobelovy ceny za literaturu Wladyslawa Reymonta sedícího na velkém cestovním kufru a na Tuwimovu lavičku na počest básníka Juliana Tuwima.
  • Muzeum umění: V Muzeu umění MS1 můžete obdivovat umělecká díla 20. století, v muzeu MS2 kontroverzní umění.
  • Manufaktura: Textilní průmysl hrál v dějinách města zásadní roli. Budova Manufaktury byla dříve rozsáhlým továrním komplexem, dnes slouží jako zábavní a nákupní centrum. Naleznete tady také Továrenské muzeum, v němž se dozvíte vše o ztraceném průmyslovém světě.
  • Stanice Radegast v Lodži: Na bývalém nádraží je dnes muzeum, které připomíná tragické osudy Židů během války.

Lodž má dvě tváře, jednu kosmopolitní a druhou, ze které mrazí. Před druhou světovou válkou tvořili třetinu obyvatel města Židé, holokaust přežilo jen minimum z nich. Ve městě bylo během války zřízeno druhé největší židovské ghetto v Polsku (Litsmannstadt ghetto). Kousek od něj se nachází největší židovský hřbitov v Evropě.

Vratislav

Vratislav

To, že se Vratislavi (Wrocław) přezdívá Benátky severu, možná už víte. Věděli jste ale, že si město vysloužilo také nálepku město trpaslíků? Ve čtvrtém největším městě Polska se různě po ulicích vyskytuje přes 600 malých bronzových trpaslíků zvaných Krasnale, a každý z nich je unikát.

Kolem roku 1000 založil město kníže Vratislav I., později se stalo jedním z největších německých měst a německou metropolí zůstalo až do konce druhé světové války. Po odsunutí Němců se pak Vratislav stala součástí obnoveného Polska. Přestože války napáchaly na Vratislavi značné ztráty, najdete zde vedle sebe gotické, secesní i modernistické domy. Město má díky mnoha ostrovům, mostům a barevným domům jedinečnou atmosféru.

Co nevynechat ve Vratislavi?

  • Rynek: Náměstí s Vratislavskou radnicí ze 14. století je podle mnohých to nejkrásnější v Polsku. Je obklopené malebnými domky, restauracemi i kavárnami. Ovšem pokud toužíte po kulinářském zážitku, vyhněte se náměstí a zajděte si na něco dobrého do odlehlejších ulic.
  • Tumský ostrov: Ostrov, který vlastně není ostrovem, je plný kostelů. Především ale na něm stojí nádherná katedrála sv. Jana Křtitele a kostel sv. Kříže a sv. Bartoloměje – k památkám se můžete projít přes romantický Tumský most.
  • Památník anonymního chodce (nebo anonymního přechodu): Sousoší lidí mizejících a vynořujících se z chodníku si můžete vyložit podle svého, nejčastěji se ale interpretuje jako vstup lidí do ilegality v době stanného práva v Polsku v roce 1981.
  • Japonská zahrada: Projděte se nejstarším vratislavským parkem a nasajte jedinečnou atmosféru orientu.
  • Hala století: Budova byla postavena v letech 1912–1913 jako památník ke stému výročí vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska. Stavba byla v roce 2006 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.
  • Zoo s podmořským světem: V podmořském světě vám budou plavat žraloci, rejnoci a další ryby přímo nad hlavou.
  • Multimediální fontána: Hned vedle zoo se nachází hrající fontána, která každou hodinu předvádí dechberoucí show.
Toruň

Toruň

Krásné historické město, které mělo to štěstí, že během druhé světové války nebylo až tak moc zničeno. Dodnes se tak v Toruni, rodném městě astronoma Mikuláše Koperníka, můžete procházet mezi starobylými stavbami a poslouchat zvuk středověké trubky Boží (Tuba Dei) z roku 1500.

Co nevynechat v Toruni?

  • Historické centrum: Srdcem je Staroměstské náměstí s řadou krásných měšťanských domů a dominantou v podobě Staroměstské radnice z konce 14. století. Před radnicí je umístěna socha proslulého toruňského rodáka, astronoma Mikuláše Koperníka.
  • Koperníkův dům: Leží poblíž Staroměstského náměstí v Koperníkově ulici. Dům slouží jako muzeum, ve kterém si můžete prohlédnout sbírku Koperníkových předmětů a dozvědět se víc o životě měšťanů ve středověku.
  • Planetárium: Ocitněte se uprostřed hvězdné mlhoviny, přistaňte na Měsíci a zažijte jedinečnou audiovizuální show.
  • Katedrála sv. Jana Křtitele a Jana Evangelisty: V tomto gotickém kostele je k vidění sakrální umění včetně již zmíněného zvonu Tuba Dei.

Něco jako Pardubice – Toruň je mimo jiné slavná díky tradiční výrobě perníku, který tu můžete koupit takřka všude. V Toruni se také v budově ze 16. století nachází muzeum této sladké pochoutky, kde si můžete upéct a nazdobit vlastní perníčky. Jedná se navíc o skvělý suvenýr, na kterém si každý pochutná.

Poznaň

Poznaň

Hlavní město Velkopolska je významným centrem hospodářství, obchodu, vědy, kultury a samozřejmě i turistiky. Zároveň se s ním pojí poznaňské povstání – první masový protest Poláků proti komunistické vládě.

Co nevynechat v Poznani?

  • Tumský ostrov: Ostrov mezi řekami Warta a Cybina je nejstarší částí Poznaně. Nachází se zde mnoho církevních staveb a také dominanta ostrova a nejstarší katedrála Polska – katedrála svatých apoštolů Petra a Pavla.
  • Stary Rynek: Hlavní poznaňské náměstí, které zdobí poznaňská radnice a studánka Bamberka. Poznaňská radnice je jedna z nejkrásnějších renesančních staveb, zároveň je symbolem města a domovem Muzea dějin města Poznaně.
  • Palác Działyńských: Nachází se zde knihovna polské akademie věd a v Malinovém sálu paláce se konají přednášky, setkání literátů a koncerty komorní hudby.
  • Brama Poznania (Brána Poznaně, Brána Poznání): Poznejte bohatou historii města v tomto moderním multimediálním muzeu.
  • Muzeum croissantů (Rogalowe Muzeum Poznania): Pokud byste si chtěli odpočinout od prohlídek historických budov, můžete zavítat do muzea croissantů, kde se dozvíte tajemství výroby místní speciality – svatomartinských rohlíků.
  • Park Citadel: Nachází se na území bývalé vojenské pevnosti, která byla zničena v roce 1945. V areálu naleznete různá umělecká díla, sochy, tematické zahrady a také válečná muzea a hroby padlých vojáků.
  • Malta: V rekreačním komplexu uprostřed města si přijdou na své cyklisté, milovníci vodních sportů i ti, kteří si jen chtějí posedět u vody.
Karpacz

Karpacz

Městečko ležící na úpatí hor blízko hranic s Českem poblíž Špindlerova Mlýna patří mezi nejkrásnější města Krkonoš. V Karpaczi se bude líbit zejména fanouškům turistiky a outdoorových aktivit. Těšit se můžete na desítky kilometrů značených turistických cest a vycházkových či běžeckých okruhů. Karpacz je mimo jiné také lyžařským střediskem, takže si pobyt užijete nejen v létě, ale i v zimě.

Co nevynechat v Karpaczi?

  • Kostel Wang: Dřevěný kostel byl původně postaven v norském městečku Vang. V 19. století ale přestal Norům vyhovovat, a tak jej prodali. Stavba nejdřív cestovala do Berlína a poté do Karpacze. Během obnovy stavby byl kostel trochu upraven, aby vydržel i klimatické podmínky v horách. Svatostánek byl vysvěcen 1844 a místním evangelíkům slouží až dodnes.
  • Výšlap na Sněžku z polské strany.
  • Přehrada na Lomnici: Lomnice je jedna z nejdivočejších a nejnebezpečnějších řek v Krkonoších.
  • Divoký vodopád: Ten se nachází u stanice lanové dráhy na Kopu.
Kazimierz Dolny

Kazimierz Dolny

Itálie má Florencii, Francie Paříž a Polsko Kazimierz Dolny. Město zapsané na seznamu UNESCO leží na řece Visle v Lublinském vojvodství a pyšní se bohatou historií a renesančními budovami.

Na počátku 20. století tvořili polovinu obyvatel města Židé, po válce jich z celého města přežilo méně než dvacet. Během druhé světové války byla také zničena významná část městské struktury. Po válce se ale bývalému městu králů začala vracet ztracená sláva a během minulého století si jej oblíbili i umělci, kteří se do Kazimierzu sjíždějí dodnes.

Co nevynechat v Kazimierz Dolny?

  • Pobočky muzea Visly: V muzeích se dozvíte nejen zajímavé informace o historii města, ale i mnohem více.
  • Tržní náměstí: Centrum města s historickými činžovními domy, jejichž historie sahá až do 17. století. Také se zde nachází starožitná dřevěná studna, ze které si dokonce můžete načerpat pitnou vodu.
  • Hora tří křížů: Projděte se krajinou prorostlou chráněnými rostlinami.
  • Kostel sv. Jana Křtitele a sv. Bartoloměje: V kostele jsou k vidění nejstarší varhany v Polsku.
  • Nezapomeňte také ochutnat tradiční fudge.

Kazimierz Dolny je oblíbeným místem fotografů, filmařů i malířů, díky čemuž v tomto malém městě téměř na každém kroku narazíte na nějakou soukromou uměleckou galerii.

Zalipie

Bonus: Zalipie – nejbarevnější vesnice

Malebná vesnička nedaleko Krakova se pyšní nálepkou nejkrásnější vesnice. Pestrobarevné květinové malby pokrývají nejen okna, stěny domů, ale i téměř celé okolí. Proč? Za všechno může kouř!

Traduje se, že s malováním začaly před sto lety hospodyňky, které se chtěly zbavit stop po kouři – když vařily, kouř šel ven okny či dveřmi a zanechával usazeniny. Nejdříve ženy šmouhy natíraly bílou barvou, to ale nebylo vůbec platné, proto černé šmouhy přemalovaly barevnými motivy. Obrázky se rychle staly hitem a dnes zdobí psí boudy, stodoly, kurníky i kostely.

Za dochování maleb vděčí obec malířce Felicji Curylowé, která milovala lidové zvyky a tradici malovaných domků držela při životě během celého 20. století. Malířka zemřela v roce 1974 a její zdobený dům dnes slouží jako muzeum a informační centrum.

Autor článku:

Aktualizováno: 4. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet