To nejlepší z Prahy – tipy na slavné i méně známé památky, které musíte vidět

Existuje tolik důvodů, proč navštívit Prahu! Ať už jste milovníky architektury, umění a kultury či vynikajícího jídla, česká metropole vás uchvátí. Máme pro vás tipy na nejzajímavější místa v Praze, která by vám rozhodně neměla uniknout.
To nejlepší z Prahy – tipy na slavné i méně známé památky, které musíte vidět

Ať už se do Prahy chystáte za památkami, za kulturou, na romantický pobyt, nebo rodinnou dovolenou, česká metropole vás svou nabídkou určitě nezklame. Přinášíme tipy, jak si užít Prahu na maximum!

Praha

Kde začít?

Téměř povinnou zastávkou a skvělým výchozím bodem prohlídky Prahy je jednoznačně Václavské náměstí s budovou Národního muzea na horním konci. Dominantou náměstí je pomník sv. Václava, který v plné zbroji dohlíží na své město. Od něj vykročte směrem dolů ke Staroměstskému náměstí se slavným, více než 600 let starým Pražským orlojem a Staroměstskou radnicí. Odtud můžete pokračovat na Karlův most, od kterého je to jen kousek k Pražskému hradu a Katedrále sv. Víta. Vydat se ovšem můžete i na opačnou stranu k Prašné bráně a dál až k Národnímu památníku na Vítkově. Ale pozor, tímto naše prohlídka české metropole teprve začíná!


Karlův most

Kde objevíte nejzajímavější pražské památky?

V Praze uvidíte významné památky skoro na každém kroku. Stačí se procházet starodávnými uličkami dlážděnými kočičími hlavami a nasávat atmosféru historického města plnými doušky. Nad Pražským hradem se line Zlatá ulička s malebnými domky, které zde vznikaly od konce 16. století. Mánesův most nabízí krásný výhled na vedlejší Karlův most a dovede vás ke známému koncertnímu sálu Rudolfinum i k významným židovským památkám. Za návštěvu rozhodně stojí Staronová synagoga, Židovské muzeum a také vzdálenější Jeruzalémská synagoga. Další krásné výhledy na Prahu na vás čekají na Vyšehradě s Bazilikou sv. Petra a Pavla, nádherným parkem a hradem Vyšehrad.


Lennonova zeď

Za kulturou nemusíte chodit daleko

Pokud milujete kulturu a návštěvy galerií, právě pro vás je Praha rozhodně ideální destinace. Ty nejvýznamnější umělecké skvosty na vás čekají ve stálých expozicích Národní galerie kde si prohlédnete mimo jiné díla Albrechta Dürera, Hanse Holbeina či Pabla Picassa. A dočasné výstavy toho nabídnou ještě mnohem více! Milovníky knih i architektury nadchne Klementinum s nejkrásnější knihovnou na světě. Jezuity vybudovaná barokní budova dnes ukrývá více než 20 tisíc vzácných svazků a také bohatou sbírku geografických a astronomických globusů.

Fanoušci moderní literatury by neměli vynechat Muzeum Franze Kafky na malostranském břehu Vltavy. Stačí ujít jen pár kroků dál vedle nejužší uličky v Praze a dostanete se k fantastickému Muzeu Karla Zemana. O dalších pár metrů dál vás na Velkopřevorském náměstí přivítá fotogenická Lennonova zeď posetá graffiti. V blízkosti této zdi postavené na počest Johna Lennona nezřídka narazíte i na pouliční umělce. Při kávě a dortu v kubistické kavárně Grand Cafe Orient načerpáte nové síly a odnesete si jedinečný zážitek. K příjemnému odpočinku přímo vybízí výjimečný bufet bar i detaily jako kubistické lustry a věšáky. Že jste o kubismu v architektuře ještě neslyšeli? Nejste jediní, jedná se totiž o ryze český fenomén, který byste u našich západních sousedů hledali marně.


Praha - Nejoblíbenější pobyty


Petřín

Kam v Praze za přírodou? Do parků, zahrad i alejí

Ani v Praze stověžaté nebudete mít nouzi o zelené travnaté plochy a nádherné parky. Pokud během výletu zatoužíte po procházce na čerstvém vzduchu ve stínu stromů, tak rozhodně zamiřte na Petřín. Zelený vrch v centru Prahy vás zláká na procházky po mnoha zahradách – mezi ty nejkrásnější patří Kinského zahrada, Lobkovická zahrada či zahrada Květnice. Petřín je zároveň perfektním místem pro uvolněné posezení na dece s dechberoucím výhledem na celé město. Ještě o něco lepší panorama budete mít z Petřínské rozhledny, ke které se můžete pohodlně svézt pozemní lanovkou. Nedaleko od rozhledny se nachází Štefánikova hvězdárna a oblíbené zrcadlové bludiště.

Příjemné procházky mezi vždy upravenými keříky a květinovými záhony si do sytosti užijete v zahradách okolo Pražského hradu. Zamiřte do Pálffyovské či Ledeburské zahrady anebo do nedaleké zahrady obklopující Valdštejnský palác. Příjemné posezení na vás čeká také v parku u Muzea Kampa a na Střeleckém ostrově, kde najdete také dětské hřiště a mnoho kavárniček a barů.

Zoo Praha

Kam na výlet s dětmi?

Jednoznačně do Zoo Praha, která je podle prestižních žebříčků 5. nejkrásnější zoologická zahrada na světě a máte se opravdu na co těšit. Během prohlídky navštívíte výběhy inspirované přírodou jednotlivých kontinentů. Za jediné odpoledne tak projdete africkou savanou se žirafami, pštrosy a dokonce slony, severským lesem s tygry, losy a soby i Darwinův kráter s podivuhodnými živočichy Austrálie a Tasmánie. Malé návštěvníky zaručeně nejvíc nadchne pohled na roztomilé klokany, tučňáky či hravé mrože, kteří své nejlepší kousky předvedou během komentovaného krmení s představením. K dalším výběhům na kopci se můžete dostat i lanovkou. Zavítejte také do Dětské zoo, kde můžete do výběhu dokonce vstoupit a roztomilá domácí zvířátka se nechají pohladit a nakrmit.

Nevšední zábavu pro celou rodinu zažijete v Muzeu iluzivního umění a trick-artu - IAM Prague. Čekají na vás interaktivní exponáty, které si pohrají s vašimi smysly a vnímáním. V prostorách historického domu přímo na Staroměstském náměstí naproti orloji budete čelit optickým iluzím a navíc pořídíte spoustu skvělých fotek a výborně se pobavíte. Pokud vaše ratolesti patří mezi nadšence nejznámější světové stavebnice, vezměte je do Muzea lega, které je rozlohou největší soukromé muzeum svého druhu na světě. V 20 tematických expozicích tak uvidíte přibližně 3 000 modelů postavených z více než milionu kostiček lega.


Muzeum iluzí

Kam v Praze za zábavou?

Ne v každém muzeu je třeba si zachovat vážnou tvář a dodržovat odstup od vzácných exponátů. Pokud toužíte po originálních fotografiích, které vám budou všichni závidět, je tu pro vás Selfie House Prague, kde si uděláte zaručeně ty nejlepší fotky v unikátních prostorech plných barev a interaktivních prvků. Pro selfie s vaší oblíbenou celebritou nemusíte jet na opačný konec světa. Stačí vám zavítat do nedávno pražského Muzea voskových figurín Madame Tussauds. Na jednom místě zde potkáte Toma Cruise, Lady Gaga, Davida Backhama a mnohé další hvězdy v životní velikosti. Skutečně pikantní podívaná se vám naskytne v muzeu sexuálních strojů Sex Machines Museum, které se nachází v historické budově ze 17. století.

Rušný život v Praze nekončí ani po západu slunce, právě naopak! Až po setmění město odhalí ty nejlepší způsoby zábavy, které si rozhodně nesmíte nechat ujít. Milovníci adrenalinu by měli určitě navštívit některou z populárních únikových her, který je v Praze hned několik. V SolvePrague zkusíte vyřešit záhadu profesorovy pracovny, utéct ze známé věznice Alcatraz či odhalit tajemství hlavolamu inspirované slavnou knihou Jaroslava Foglara. Únikovky Wonderland, Opus Magnum či Dům duchů na vás čekají v The Chamber, což je jedno ze světově nejlepších center pro únikové hry. Jestliže se rádi bojíte, z hororového domu Thrill House Prague si odnesete jedinečný zážitek. Projdete se podzemím historického domu, kde na každém kroku číhá čisté zlo, nebo se stanete součástí děsivého experimentu?

Skvělý den v hlavním městě Česka zakončíte v hudebním klubu. Na koncert a oblíbený drink se stavte ve Foru Karlín nebo v jednom z oblíbených klubů Lucerna či Roxy, kde často v příjemné komorní atmosféře koncertují umělci světového formátu. Na tento nabitý výlet Prahy rozhodně jen tak nezapomenete!

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet