Tipy, které vám pomohou s výběrem letní dovolené

Chystáte se na letní dovolenou? Ještě než vyberete svůj vysnění hotel, přečtěte si pár tipů, které vám mohou výběr vaší dovolené usnadnit.
Tipy, které vám pomohou s výběrem letní dovolené

Nastal čas léta a jako každý rok se většina lidí chystá na letní dovolenou. Ovšem pokud jste s výběrem ještě nezačali, nezoufejte, pořád není pozdě. Stále máte dostatek času na výběr dovolené přesně podle vašich představ. Než se ale rozhodnete, kam pojedete, dejte si pozor na několik důležitých a podstatných věcí. Výběr letní dovolené není úplně jednoduchý, pokud si ale dáte pozor na určité možné zádrhely, půjde to úplně samo.

První věc, kterou byste před samotným výběrem měli udělat, je sednout si se svým partnerem, kamarádkou či partou přátel a určit si to podstatné – cenu, kterou jste ochotni do dovolené investovat. Přece jen jste přes rok našetřili určitou částku a chcete, aby dovolená splnila všechna vaše očekávání.

Vyberte si místo, kde chcete strávit letní dovolenou

Druhé kritérium je místo. Toužíte po cestování do zahraničí nebo dáváte přednost své rodné zemi? Žádný problém, v dnešní době se dá na internetu najít během pár sekund úplně cokoliv.Zadejte do vyhledávače pár klíčových slov (např. dovolená v Itálii, Chorvatsku či na Jižní Moravě) a během okamžiku vám vyjede nespočet nabídek.

Důvěřujte, ale prověřujte

Protože je v dnešní době velmi jednoduché naletět, je potřeba dát si pozor. Vymezte si chvilku a přečtěte si na internetu recenze hotelu, které najdete na osvědčených zdrojích jako je například Booking.com, Tripadvisor.cz nebo na různých diskuzních fórech. Raději si těchto recenzí přečtěte více, a to hned z několika různých zdrojů. Ne každému totiž vždy sedne úplně vše - 100 lidí, 100 chutí.

Cestovní kancelář, slevové portály nebo cestování na vlastní pěst?

Přemýšlíte, zda se vydáte na dovolenou na vlastní pěst nebo se svěříte do rukou cestovních kanceláří či slevových portálů? Samozřejmě, každá varianta má svá pro i proti.

Cestování na vlastní pěst je určitě skvělou volbou pro ty, kteří se nebojí nových věcí, milují cestování a dokáží se domluvit jazykem dané země. Přece jen je potřeba si vše obstarat sám, a to buď předem nebo rovnou na místě. A právě toto by mohlo být velkým problémem pro všechny, kteří se bojí jazykové bariéry.

Pokud se svěříte do rukou slevových portálu či cestovních kanceláří, předejdete veškerým komplikacím a můžete si být jisti tím, že vaše letní dovolená proběhne naprosto v pořádku. Slevové portály by si totiž nedovolily nabízet dovolené, které by nebyly na úrovni a hotely ke spolupráci si pečlivě vybírají. Navíc na pobytu můžete výrazně ušetřit. Se vším důležitým vám navíc pomůže i zákaznická podpora, na kterou se budete moci před odjezdem i během pobytu obrátit.

All inclusive, polopenze nebo pobyt bez stravy

Dalším kritériem je určitě strava. Pokud patříte mezi milovníky jídla a lenochy, kteří se nechystají na toulky po okolí, je pro vás ideální volbou stravování formou all inclusive, s níž budete mít zajištěnou stravu a nápoje od rána až do večera po celou dobu pobytu. Tato možnost je ideální při výběru dovolené v oblastech, kde nákup jídla vyjde opravdu draho - Švýcarsko, Rakousko či Itálie.

All inclusive dovolená

Pokud ale patříte mezi ty, kteří nechtějí trávit svou letní dovolenou pouze v hotelu, je nejlepší vyhledat pobyty s polopenzí. Nejenže poznáte krásy dané země, ale zároveň ochutnáte různé dobroty místní kuchyně. Tato varianta se vyplatí především v zemích, jako je Bulharsko, Slovensko či Polsko.

Poslední možností jsou pobyty bez stravy. Tato možnost je ideální pro větší rodiny či party přátel, kteří si vaří dohromady nebo pro rodiny s dětmi. Tuto variantu většinou najdete při ubytování v kempech, mobilních domech či apartmánech.

Vezměte si s sebou dostatek financí

Pokud se ptáte, kolik si s sebou vzít na útratu, je to poněkud záludná otázka. Na tuto otázku totiž neexistuje přesná odpověď. Pokud vám ale můžeme poradit, zkuste se na internetu podívat na průměrnou cenu jídla v dané zemi a vynásobte to počtem dní, které v dané zemi strávíte. Ovšem myslete také na to, že je potřeba vzít si i nějaké peníze navíc pro svou vlastní útratu.

Nedoporučujeme si brát s sebou velké množství hotovosti. Ideální kombinace je mít s sebou hotovost a platební kartu, kterou využijete v případě nouze. Pokud si vezmete pouze hotovost, může se stát, že o ni přijdete a v tu chvíli budete naprosto bezradní. Za výběr z bankomatu v zahraničí sice zaplatíte menší poplatek, ale bude to rozhodně menší utrpení, než když vás někdo okrade.

Nenechte dovolenou náhodě

Autor článku:

Nikol ChrástováNikol Chrástová
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet