Rakouská gastronomie není jen schnitzel, i když ten také stojí za to!

Ať už se chystáte do Rakouska na hory, za krásnou přírodou, historickými památkami nebo za kulturou, určitě byste měli ochutnat typickou rakouskou kuchyni. Je poctivá, vydatná, z kvalitních surovin. Z našeho menu rakouských specialit si určitě vyberete.
Rakouská gastronomie není jen schnitzel, i když ten také stojí za to!

Rakouská kuchyně se vyvíjela po dlouhá staletí a odráží se v ní vlivy mnoha kultur. Díky poloze v samém srdci bývalého impéria Rakouska-Uherska v sobě rakouské pokrmy nesou něco ze všech zemí, kam bývalé mocnářství zasahovalo. Najdeme v nich prvky české, italské, německé, maďarské, balkánské i rumunské gastronomie. Ačkoli není místní kuchyně nijak zvlášť proslulá, téměř každý si vybaví minimálně dvě místní speciality: pravý vídeňský řízek a sacherův dort. Jaké jsou další lahůdky, které byste rozhodně měli ochutnat?

Hlavní jídla

Wienerschnitzel

Vídeňský řízek

Největší hvězdou rakouské gastronomie je proslulý vídeňský řízek neboli Wienerschnitzel. Přezdívá se mu také sloní ucho, protože musí být tenoučký a velký přes celý talíř. Zajímavostí je, že je tento pokrm dokonce chráněn zákonem. Restauratéři mohou s přídomkem vídeňský prodávat pouze tenký řízek z nejkvalitnějšího telecího masa (z části zvané ořech) smažený na přepuštěném másle. Podává se zakapaný telecím vývarem s citronem a bramborovým salátem bez majonézy. Na tuto specialitu si zajděte nejlépe do vídeňského podniku Figlmüller, který se na tento pokrm specializuje již od roku 1905. Jedná se o skutečně proslulou restauraci, a tak si nezapomeňte včas udělat rezervaci.

Tafelspitz

Další vídeňskou lahůdkou pro labužníky je Tafelspitz, tedy hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru s bramborem a zeleninou. Můžeme vám garantovat, že po téhle vydatné „polévce“ mít hlad určitě nebudete.

Käsespätzle

Käsespätzle

Mezi nejoblíbenější rakouské destinace patří oblast Tyrolska, která je sevřena mezi Německem, Švýcarskem a Itálií. V tyrolské kuchyni se odráží velmi rozmanité klimatické podmínky i vlivy sousedních států. Hlavní specialitou Tyrolska jsou sýrové špecle Käsespätzle. Základem jsou horké vaječné noky, doplněné strouhaným sýrem a zdobené smaženou cibulkou a česnekem.

Bauernschmaus

Bauernschmaus

Pokud vás za dlouhých nocí u piva či vína přepadne hlad, spolehlivě ho zaženete typickým venkovským jídlem Bauernschmaus. Jedná se o velký obložený talíř s několika druhy masa (vepřová pečeně a kotleta, uzené), šunkou, párkem, klobásou, houskovým knedlíkem a zelím. Mezi kulinářské poklady patří také horský sýr Bergkäse, který se podává v různých stádiích zrání. Čím je starší, tím je sušší, a pak chutná podobně jako parmezán. Dalším oblíbeným druhem sýra je Almkäse z vysokých oblastí v horách. Texturou jsou tyto sýry tvrdší, s jedinečnou jemně ořechovou chutí.


Polévky

Frittatensuppe

K rakouské kuchyni neodmyslitelně patří také polévky. Pro alpské části země je typický hovězí vývar s celestýnskými nudlemi Frittatensuppe. V Tyrolsku si pochutnáte na Leberknödelsuppe, hovězím vývaru s játrovými knedlíčky. Velmi oblíbená je také gulášová polévka Gulassuppe.


Dezerty

sacher

Dort sacher

V rakouské gastronomii mají své nezastupitelné místo moučníky a sladkosti, které se těší velké oblibě a jejich nabídka je opravdu pestrá. Nejznámějším dezertem je bez pochyby dort sacher. Jedná se o čokoládový dort plněný meruňkovou marmeládou a politý čokoládovou polevou. Originální receptura na tento zákusek je ve vlastnictví vídeňského hotelu Sacher a je přísně tajná. Určitě vám tedy doporučujeme dortík ochutnat přímo tam.

Germknödel

Za gastronomický klenot je v Rakousku považován Germknödel, nadýchaný kynutý ovocný knedlík plněný povidly. Servíruje se politý máslem nebo vanilkovým krémem a posypaný cukrem a mákem. Podávat ho lze jako hlavní chod i dezert.

Nockerl

Nockerl

Specialitou Salcburska jsou Nockerl, zákusek ze zapečené sněhové pěny s horkou zavařeninou nebo rozmixovaným ovocem. Dal by se přirovnat k dortu Pavlova. Tento dezert dělají údajně po celém Salcburku úplně stejně. Nejvíce vyhlášený Nockerl ovšem podávají v hotelu Goldene Hirsh.


Nápoje

Vídeňská káva

S kavárenskou kulturou v Rakousku je neodmyslitelně spojena vídeňská káva, na které si pochutnávali i císař František Josef I. nebo císařovna Sisi. Jedná se o prodloužené espresso s kopcem pravé šlehačky. Podává se ve vysoké sklenici s ouškem a dlouhou lžící, aby krásně vynikly obě vrstvy tohoto nápoje. Šlehačka se často zdobí různými polevami, čokoládou nebo skořicí. Pokud si však o to vyloženě neřeknete, šlehačka by neměla být ničím dochucena.

Víno

Rakousko má velmi dlouhou tradici vinařství, produkují se zde především suchá bílá a dezertní vína. Kvůli podobnému podnebí jsou chuťově blízká vínům z Moravy. Vynikající podmínky zde panují pro Ryzlink rýnský (Riesling), Sauvignon, Muškát (Muskateller) a Pinot Blanc (Weissburgunder). Dále se daří také mezinárodně oblíbeným odrůdám jako Chardonnay a Pinot Noir. Skvostem domácích odrůd je Veltínské zelené (Grüner Veltliner).

Pivo

Ani ve vaření piva nejsou Rakušané pozadu, vyrábí jej celá řada velkých i lokálních pivovarů. Existují zde pivovary se staletou historií a rodinnou tradicí. Nejznámější jsou piva štýrského pivovaru Gösser nebo Schwechtu z Dolních Rakous. Velmi oblíbený nápoj je Radler, tedy pivo s limonádou.

Red Bull

Možná vás překvapí, že nejznámější rakouský nápoj je energetický drink Red Bull, který se v Rakousku vyrábí podle thajské receptury od roku 1987.

Autor článku:

Aktualizováno: 23. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Rakousko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet