Pokud navštívíte naše severní sousedy, raději byste neměli příliš počítat kalorie. Polská jídla jsou totiž velmi sytá a někdy i polévka stačí k tomu, abyste se najedli. Typickými ingrediencemi jsou maso, brambory, houby, vejce a zelenina. V neposlední řadě je Polsko vyhlášeno také svými klobáskami a jinými uzeninami.
Tradiční národní jídla najdete všude
Ať už si užíváte pobyt ve Varšavě nebo v malém městečku u hranic, ty nejznámější jídla najdete všude. Pokud začnete již od předkrmu, patrně si dáte Smalec (opečená slanina s cibulí, sušenými švestkami a chlebem) nebo slanečka v kysané smetaně podávaný s cibulí. Z polévek je nejrozšířenější Boršť na mnoho způsobů nebo Žurek, kyselá polévka s bramborami, párkem a vejcem, která se často podává ve vydlabaném bochníku chleba.
Jako hlavní chod si můžete objednat tradiční Bigos, který se sice dá v některých úpravách považovat za polévku, zasytí ovšem vždy jako hlavní jídlo. Jedná se o dušený pokrm z kysaného a čerstvého zelí a různých druhů mas (hovězí, vepřové, slanina, …), který se připravuje až několik dní. Budete-li tak mít možnost jej ochutnat, neváhejte.
![Plněné Pierogi jsou jedním z nejznamějších polských jídel](https://travelking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/N2rhnLZ3.jpg)
Pierogi, neboli česky Pirožky, jsou vařené, či smažené těstoviny plněné masem, houbami nebo zelím. Můžete je mít také na sladko s tvarohem, na slano s cibulkou i na další desítky způsobů. Zkrátka, co domácnost, to recept. Název Golabki zase skrývá mleté hovězí maso a rýži zabalenou v zelném listu. A Golonka je vařené koleno s křenem a kysaným zelím.
A co jako zákusek? No přece stovky let vyhlášené sladké perníky z Toruně, historického města na řece Visle, které svým perníkem již hostilo nejednoho císaře a prezidenta.
Nejslavnější sýr z polských Tater
Když navštívíte oblast Zakopane jednoznačně si nenechte ujít místní uzený oštěpek (oscypek), který se vyrábí tradičně z ovčího mléka a je možná nejslavnějším sýrem celého Polska. V podhůří ale o výborné pochoutky z mléka není nouze, oblíbená je místní brynza nebo zdravá a výživná ovčí syrovátka Žetyce (žinčici).
A pokud nechcete zůstávat jen v blízkosti českých hranic, pak zamiřte na sever Polska do oblasti Podlasie, kde se do tradičních receptur mísí i prvky litevské a ruské kuchyně. Vychutnat si můžete těstovinové Kibiny, sušené maso Kindziuk nebo bramborové „kartacze“ plněné mletým masem.
![Uzené oštěpky jsou chloubou místních farmářů](https://travelking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/gDejMN75.jpg)
Zapiekanka, královna Krakova
Zapiekanka je vlastně dlouhá rozříznutá bageta, která se zapéká se směsí hub, sýra a dalších pochutin dle vašeho výběru. Můžete si tak dopřát zapiekanku se slaninou a BBQ omáčkou, s kukuřicí a fazolemi nebo třeba verzi z brokolicí a lilkem. Navrch pak obvykle patří kečup nebo jiná omáčka. Její cena pohybuje obvykle okolo 10 Zlotých. Zapienkanka je tedy chutným a dostupným jídlem, které si získalo velkou oblibu i u turistů. Někdy jako odpolední svačinka, někdy jako půlnoční zastávka při objevování nočního života v Krakově.
Tip Travelkingu: Při návštěvě města rozhodně nezapomeňte navštívit náměstí Plac Nowy v srdci staré židovské čtvrti Kazimierz. Najdete zde kulatou historickou budovu s krkolomným názvem Okrąglak. A právě to je místo s těmi nejlepšími Zapiekankami ve městě.
Další krakovskou specialitou, kterou denně uvidíte jsou Bajgle - preclíky sypané mákem, solí a sezamem, jejichž cena se pohybuje kolem pár korun. Oblast Malopolska, do které Krakov patří je také proslavená díky lisieckému salámu.
Vynikající pekárny i Mleczné bary
Pro Poznaň jsou typické Martinské rohlíky, které se tradičně pečou 11. listopadu na svátek sv. Martina, patrona města. Polsko je proslulé také svým chlebem, který je v každém regionu, možná i městečku o něco jiný. Z minulého režimu můžete také stále v mnoha městech navštívit tzv. Bar mleczny, který je vlastně takovou jídelnou z bezmasými jídly. Najíte se zde levně, chutně a na rozdíl od většiny restaurací, také lehce.
A jaké polské jídlo nebo pochoutku jste vyzkoušeli vy?