Polsko, země jídla a tradičních receptů

Polsko, to je národ tradic a starých receptur, na které místní obyvatelé nedají dopustit. Jejich kuchyně byla historicky ovlivňována mnoha kulturami. Pojďte dnes společně s námi objevovat pestrost a chutnost tradičních polských jídel.
Polsko, země jídla a tradičních receptů

Pokud navštívíte naše severní sousedy, raději byste neměli příliš počítat kalorie. Polská jídla jsou totiž velmi sytá a někdy i polévka stačí k tomu, abyste se najedli. Typickými ingrediencemi jsou maso, brambory, houby, vejce a zelenina. V neposlední řadě je Polsko vyhlášeno také svými klobáskami a jinými uzeninami.

Tradiční národní jídla najdete všude

Ať už si užíváte pobyt ve Varšavě nebo v malém městečku u hranic, ty nejznámější jídla najdete všude. Pokud začnete již od předkrmu, patrně si dáte Smalec (opečená slanina s cibulí, sušenými švestkami a chlebem) nebo slanečka v kysané smetaně podávaný s cibulí. Z polévek je nejrozšířenější Boršť na mnoho způsobů nebo Žurek, kyselá polévka s bramborami, párkem a vejcem, která se často podává ve vydlabaném bochníku chleba.

Jako hlavní chod si můžete objednat tradiční Bigos, který se sice dá v některých úpravách považovat za polévku, zasytí ovšem vždy jako hlavní jídlo. Jedná se o dušený pokrm z kysaného a čerstvého zelí a různých druhů mas (hovězí, vepřové, slanina, …), který se připravuje až několik dní. Budete-li tak mít možnost jej ochutnat, neváhejte.

Plněné Pierogi jsou jedním z nejznamějších polských jídel

Pierogi, neboli česky Pirožky, jsou vařené, či smažené těstoviny plněné masem, houbami nebo zelím. Můžete je mít také na sladko s tvarohem, na slano s cibulkou i na další desítky způsobů. Zkrátka, co domácnost, to recept. Název Golabki zase skrývá mleté hovězí maso a rýži zabalenou v zelném listu. A Golonka je vařené koleno s křenem a kysaným zelím.

A co jako zákusek? No přece stovky let vyhlášené sladké perníky z Toruně, historického města na řece Visle, které svým perníkem již hostilo nejednoho císaře a prezidenta.

Nejslavnější sýr z polských Tater

Když navštívíte oblast Zakopane jednoznačně si nenechte ujít místní uzený oštěpek (oscypek), který se vyrábí tradičně z ovčího mléka a je možná nejslavnějším sýrem celého Polska. V podhůří ale o výborné pochoutky z mléka není nouze, oblíbená je místní brynza nebo zdravá a výživná ovčí syrovátka Žetyce (žinčici).

A pokud nechcete zůstávat jen v blízkosti českých hranic, pak zamiřte na sever Polska do oblasti Podlasie, kde se do tradičních receptur mísí i prvky litevské a ruské kuchyně. Vychutnat si můžete těstovinové Kibiny, sušené maso Kindziuk nebo bramborové „kartacze“ plněné mletým masem.

Uzené oštěpky jsou chloubou místních farmářů

Zapiekanka, královna Krakova

Zapiekanka je vlastně dlouhá rozříznutá bageta, která se zapéká se směsí hub, sýra a dalších pochutin dle vašeho výběru. Můžete si tak dopřát zapiekanku se slaninou a BBQ omáčkou, s kukuřicí a fazolemi nebo třeba verzi z brokolicí a lilkem. Navrch pak obvykle patří kečup nebo jiná omáčka. Její cena pohybuje obvykle okolo 10 Zlotých. Zapienkanka je tedy chutným a dostupným jídlem, které si získalo velkou oblibu i u turistů. Někdy jako odpolední svačinka, někdy jako půlnoční zastávka při objevování nočního života v Krakově.

Tip Travelkingu: Při návštěvě města rozhodně nezapomeňte navštívit náměstí Plac Nowy v srdci staré židovské čtvrti Kazimierz. Najdete zde kulatou historickou budovu s krkolomným názvem Okrąglak. A právě to je místo s těmi nejlepšími Zapiekankami ve městě.

Další krakovskou specialitou, kterou denně uvidíte jsou Bajgle - preclíky sypané mákem, solí a sezamem, jejichž cena se pohybuje kolem pár korun. Oblast Malopolska, do které Krakov patří je také proslavená díky lisieckému salámu.

Vynikající pekárny i Mleczné bary

Pro Poznaň jsou typické Martinské rohlíky, které se tradičně pečou 11. listopadu na svátek sv. Martina, patrona města. Polsko je proslulé také svým chlebem, který je v každém regionu, možná i městečku o něco jiný. Z minulého režimu můžete také stále v mnoha městech navštívit tzv. Bar mleczny, který je vlastně takovou jídelnou z bezmasými jídly. Najíte se zde levně, chutně a na rozdíl od většiny restaurací, také lehce.

A jaké polské jídlo nebo pochoutku jste vyzkoušeli vy?

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Polsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet